Tamiya “New Mini Cooper”

Inleiding:

Een model en chassis dat toch alweer enige tijd op de Nederlandse markt verkrijgbaar is, De BMW New Mini Cooper M03L van Tamiya. Dit model is er in de nieuwe (hier geteste) Cooper uitvoering en natuurlijk ook het oude originele model. Net als bij de Volkswagen Kever is de fabrikant van de Mini, BMW, erin geslaagd een uiterst succesvol, modern en sportief ogende auto te fabriceren. De mini mag zich verheugen op een enorme populariteit. En dat geldt dan niet alleen voor het origineel. Ook de ?kleine Mini?s? zijn bijzonder populair. Zo is de New Mini te verkrijgen in elke schaal, kleur en uitvoering, van statisch-, plastic-, slotraceauto tot radiografisch model. Het beproefde M03L chassis is een directe afgeleide van het succesvolle FF02 chassis van Tamiya. Volgens de specificaties hebben we hier te maken met schaal 1:10 High Performance On-road chassis dat voorzien is van een getunde RS-540 elektromotor en monocoque chassis met onafhankelijke wielophanging. Je zou dus zeggen dat goede prestaties mogelijk moeten zijn. We gaan het merken.

Nader bekeken:

Éénmaal binnen, doos opengemaakt was ik toch weer bijzonder onder de indruk van de kwaliteit die Tamiya levert. De onderdelen zijn netjes verpakt in allemaal verschillende genummerde plastic zakjes, zeer uitgebreid stickervel en vooral de bekende Engelstalige bouwbeschrijving met veel tekeningen. Iedere RC bouwer kan hiermee uit de voeten, jong of oud. En zoniet, dan is er altijd wel hulp in de buurt. Ongetwijfeld al vaak gezegd (maar kan niet vaak genoeg gezegd worden) lees eerst goed de beschrijving alvorens met bouwen te beginnen. Ik weet het, ook dit model nodigt direct uit om te beginnen. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden klaar hebt liggen. Op de RC apparatuur na, wordt dit model compleet geleverd. Vooral de speciaal profielbanden (van een iets kleiner formaat) met de velgen zijn erg fraai. Juist de iets kleinere bandenmaat zorgt voor meer wielspin en ook een iets lagere topsnelheid maar dit komt de wendbaarheid weer ten goede. Dit model blinkt uit in de detaillering van de onderdelen. Het model beschikt helaas niet over vierwielaandrijving en ook de schokdempers zijn niet oliegevuld. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van 10mm rubberen tubes die in het schokdemperhuis geschoven worden en op die manier voor de nodige druk zorgen (ook wel frictie-schokdempers). Dit is natuurlijk ook een oplossing, natuurlijk wel iets goedkoper dan olie gevuld, maar toch, het werkt goed. Wel is de auto hierdoor wel gemakkelijk te verlagen. Je doet er gewoon extra ringetjes in en halveert de rubberen tube.

De bouw:

Na uitgebreid de beschrijving te hebben doorgenomen, ben ik begonnen. Je begint met het differentieel. De verschillende tandwielen wordt ingesmeerd met vet (gebruik voldoende vet) en netjes op hun plaats gelegd, vervolgens wordt het differentieelhuis dichtgeschroefd. Dit model beschikt over één differentieel, die aan de voorkant. Ik zei het al eerder, geen 4WD, alleen de voorwielen worden aangedreven. De montage van het differentieel en de versnellingsbak vereist enige precisie. Het geheel vormt samen de voorkant van de auto. De montage van de voortrein en voorwielophanging zorgen voor een directe verbinding tussen de versnellingsbak en de wielassen. De elektromotor wordt er netjes ingeschoven en vastgezet. Op deze manier is de motor gemakkelijk te vervangen. Ik heb besloten om in eerste instantie de standaard getunde RS-540 elektromotor te gebruiken. Na de test kan er altijd nog een andere elektromotor gemonteerd worden. Verder gaat de beschrijving door met de montage van de voor- en achterarmen, het achterchassis en middensectie en natuurlijk de schokdempers. Ja, in plaats van een vaste bodemplaat bestaat dit type chassis (monocoque chassis) uit drie afzonderlijke delen, die aan elkaar gezet worden. Het geheel is bijzonder sterk en toch veerkrachtig. Wel is er sprake van een onafhankelijke voor- en achterwielophanging. De stuurservo wordt voorzien van een servosaver om overbelasting tegen te gaan. De servo stuurt met twee stuurstangen links en rechts de voorwielen aan. Tamiya levert standaard verschillende servo-onderdelen mee voor bijvoorbeeld Futaba en Acoms. Dit model beschikt helaas niet over kogellagers maar gebruikt daarvoor plastiek ringen. Ik heb ervoor gekozen om gelijk de betreffende onderdelen tijdens de bouw te voorzien met metalen kogellagerringen (sealed ball bearings). Metalen kogellagers zijn minder aan slijtage onderhevig en het geheel loopt veel soepeler. Uiteraard is dit een persoonlijke keuze en niet noodzakelijk.

Na dit eerste gedeelte krijg je te maken met de RC apparatuur, zijnde de snelheidsregelaar en de ontvanger. Standaard wordt een mechanische snelheidsregelaar geleverd. Ook hier heb ik besloten om eerst gebruik te maken van de mechanische regelaar alvorens deze regelaar gelijk te vervangen door een elektronisch exemplaar. Ik ben wel benieuwd wat het effect is van een mechanische regelaar. Leuk om te vermelden is dat de geleverde regelaar zowel een voor- als een achteruitstand bevat. Overigens heb je dan wel een tweede servo nodig. Iets dat bij een elektronische regelaar niet nodig is. Bij een elektronische regelaar heb je wel meer keuze en de regelaar is beter af te stemmen op het type elektromotor dat je gebruikt. Hierna volgt de montage van de profielbanden de velgen. De schuim-rubberen binnenvulling is meegeleverd en is gemakkelijk aan te brengen. De band om de velg leggen en vervolgens vastplakken met bandencement (lijmsoort die je op een aantal punten van band op de velg aanbrengt en goed laat drogen), dit voorkomt dat de band er tijdens het rijden afloopt. Het verder monteren van velgen op de assen en kapdragers is niet erg ingewikkeld. Nu is eigenlijk de auto af. Als laatste volgt de afwerking van de polycarbonaat kap en de bestickering van het model. Hiervoor is een zeer uitgebreid stickervel bijgeleverd.

De Kap:

De polycarbonaat kap dient goed uitgeknipt te worden en aan de binnenkant bespoten danwel geverfd te worden. Ik gebruik hier een speciaal schaartje voor. Dit werkt erg prettig en je kunt er gemakkelijk de ronde knip beweging mee maken omdat de punt van de schaar gebogen is en het hierdoor ?meebuigt? met het knippen van de wieluitsparingen. Dit schaartje kost niet veel en het voorkomt een hoop ongemak. Zo voorkom je ook dat er bramen aan het plastic blijven zitten die vervolgens weer weggeschuurd moeten worden. Het spuiten en afplakken van de kap is behoorlijk intensief. Ik wil de kap in drie kleuren spuiten. De body rood, het dak wit en zwarte sideskirts. Je kunt natuurlijk elke gewenste kleurcombinatie gebruiken. Daar leent dit model zich uitstekend voor. Kijk bijvoorbeeld eens opwww.mini.nl. Op deze site kun je online je eigen kleurcombinatie samenstellen voor de auto die vervolgens weer toe te passen is op je model. De benodigde kleurcodes staan vermeld in de bouwbeschrijving. Ik heb ervoor gekozen om deze kap door een professionele airbrusher te laten spuiten in de eerder genoemde kleuren. Het resultaat is werkelijk fantastisch. Deze techniek vereist ervaring en ook de gebruikte airbrush gereedschappen verschillen behoorlijk in prijs en functionaliteit.

Het rijden:

Het rijden is eigenlijk zoals we verwacht hadden. RC bouwers die al vaker met automodellen hebben gewerkt en zeker met Tamiya chassis weten dat het M03L chassis je niet voor verassingen zal zetten. Het is een redelijk recht-toe-recht-aan chassis dat weinig instelmogelijkheden kent. Hooguit de sporing van de wielen is wat te verstellen. De Tamiya Hop-up options moeten zorgdragen voor de variatie op dit model. De door mij gebruikte mechanische snelheidsregelaar doet naar behoren zijn werk maar mist toch de traploos instelbare snelheidsregeling die een elektronische regelaar wel biedt. Wel heeft de mechanische regelaar een voor-, achteruit en remfunctie. De mechanische regelaar reageert niet al te snel, weer een reden om een elektronische regelaar te gebruiken. Ook wanneer de remfunctie gebruikt wordt heeft de Mini de neiging te snel achteruit te rijden, hierdoor is het moeilijk te bepalen waar het remmoment zit. Het geheel biedt een verzorgende indruk en de kwaliteit van de onderdelen zijn goed. Een model waar zowel de beginnende als gevorderde RC hobbyist goed mee uit de voeten kan. De auto rijdt als een speer en reageert goed op de stuurwiel-commando?s.

Wat is er nodig om met dit model te kunnen gaan rijden: Een prijzenoverzicht. De genoemde prijzen gelden als indicatie. Shoppen kan een hoop geld schelen. Let bijvoorbeeld op aanbiedingen bij de verschillende modelbouwwinkels en kijk vooral op Internet. Een prijzen overzicht is prettig omdat veel starters zich blijven verkijken op de werkelijke kosten. Een model kopen is geen probleem, er mee rijden en blijven rijden is een tweede. Bij dit overzicht is geen acculader meegenomen. Ook hier geldt; je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Natuurlijk mag dit geen belemmering zijn om met radio grafische modelbouw te beginnen. Het is een leuke en leerzame hobby.

RC info:
Fabrikant: Tamiya
wielbasis: 210 mm
gewicht: 1350 gr
Bodemspeling: 15 mm
Motor: RS-540 elektromotor met mech. regelaar
Zenderset : Acoms Technisport Hayabusa
Prijs: Eu. 149,00 (ex.rc apparatuur)

Dit artikel is geschreven door Rob de Vries voor zijn website Rob’s Hobby Site en voor het maandblad RadioControl

Reacties zijn gesloten.