Ofna Brandstof filter met ingebouwde pomp

Het brandstof filter is vaak een ondergeschoven kindje bij RC-Cars, maar toch zeker geen overbodige luxe. Vaak worden RC wagens standaard zonder een filter geleverd, of soms een filter in de tank. Filters zijn natuurlijk los verkrijgbaar, maar niet iedereen plaatst er een op zijn RC. Dit is niet echt bevorderlijk voor de motor, omdat er altijd wel wat rommel tijdens het tanken in de brandstof kan komen, vooral bij off-road modellen die behoorlijk vuil kunnen worden. Het effect van een paar korrels zand in een nitro motor die draait kan zeer funest zijn, en daarom is het zo belangrijk dat de brandstof gefilterd wordt.

Ook komt het vaak voor dat een auto geen pompje op de tank heeft, bij deze wagens dient men de uitlaat dicht te drukken en door het trekken aan de trekstarter of starten met een startbox of rotostart wordt de brandstof opgepomt door de overdruk die ontstaat in de tank door de uitstroom monding van de uitlaat af te dichten. Ook kan het voorkomen dat het pompje op de tank defect is geraakt, en voor deze gevallen heeft Ofna een heel mooi filtertje gemaakt.

Dit filter heeft een ingebouwde pomp, wat het starten van de auto een fluitje van een cent maakt. Veel van de startproblemen ontstaan doordat er nog niet voldoende brandstof opgepompt is, waardoor de motor niet wil starten terwijl het wel lijkt of er voldoende brandstof is opgepompt.
Met dit filter is een paar kneepjes in de blaasbalg voldoende om de motor van voldoende brandstof te voorzien, en met 1 á 2 rukjes aan de trekstarter zal de motor ook lopen. In het begin zal het voorkomen dat je de motor verzuipt door net wat teveel brandstof op te pompen, maar met een beetje handigheid is de juiste dosering zo gevonden voor probleemloos starten.

Leveringsomvang

Het filter wordt samen met een beugeltje en een “handleiding” geleverd. De handleiding is slechts 1 plaatje, en laat niets aan de verbeelding over. Ook is op de balg van het filter de doorstroom richting aangegeven met een pijl, dus compleet fool-proof. Het beugeltje kan gebruikt worden om het filter vast te zetten in het model. Dit kan niet bij alle modellen, maar het is toch wel een handige extra.

Het filter is gemaakt van metalen kogeltjes die samen een zeer dicht filter vormen, met een hoge doorstroom. Dus ook voor motoren die een slokje lusten is dit filter geschikt. Op de verpakking staat dat er een filter van steen inzit, maar niets is minder waar: het is een filter dat is gemaakt van metaalkorrels die met een speciaal proces aan elkaar vast zijn gesoldeerd zonder de doorstroom negatief te beinvloeden. Veel filters van klein formaat hebben alleen een gaasje in het filter om rommel uit de brandstof te filteren. Ik denk dat dit filter net iets beter presteerd, en door zijn opbouw een grote doorstroom kan garanderen, ook al zit er wat vuil in.

Het blauwe einddopje heeft een ventiel, zodat de brandstof maar in 1 richting gepompt kan worden, door het filter naar de motor. Het rubber zorgt voor een perfecte afdichting, zodat alleen gefilterde brandstof de motor kan bereiken.

Het huis voor het filter is gemaakt van aluminium, en beschermt het filter tegen eventuele klappen.

De test

We hebben het filter al een tijdje in gebruik, en we waren dusdanig onder de indruk dat we nog een filter hebben aangeschaft voor een Tamiya model dat een slecht werkende pomp op de tank heeft. Het eerste filter hebben we geplaatst op een Savage van HPI met een Picco X3 .26 Monsterpull motor.

Door het filter van Ofna te gebruiken is het starten van de Savage echt een peuleschil geworden. Doorgaans moest de uitlaat dichtgedrukt worden om de brandstof op te pompen, maar met dit filter is een kneepje of 3-4 voldoende om de motor van brandstof te voorzien. Je kan horen dat de brandstof te carburateur bereikt heeft door een licht gegorgel. Dan de gloeiplug driver plaatsen, de rotostart en starten maar! Als de motor dan nog niet meteen start, krijpt men licht nog wat extra brandstof op, en de motor zal zeker lopen. Dit is echt een uitkomst voor Savage rijders die rijden met de S25 tank zonder pomp (De S21tank met pomp geeft problemen bij off-road gebruik) Ook komt het wel eens voor dat het One-way lager doorslipt waardoor de motor niet wil starten. Door voldoende brandstof op te pompen heeft de zuiger wat tegendruk, en pakt het one-way lager wel op! Iets wat met de conventionele methode van het dichtdrukken van de uitlaat niet mogelijk is.

Conclusie

Dit is echt een fijn filter om te hebben. Met de ingebouwde pomp is het “primen” van de motor zeer eenvoudig, en snel. Het enigste risico is dat je soms wat teveel brandstof oppompt zodat de motor verzuipt, maar dit weegt gewoon niet op tegen de voordelen. Met een beetje handigheid leer je de juiste hoeveelheid op te pompen om de motor meteen te starten. Ik ben er helemaal weg van, en ik weet zeker dat het filter bij andere rijders in de smaak gaat vallen. Het filter is iets duurder dan een doorsnee filter, maar de 8,95 euro die voor dit filter betaald moet worden is het zeker waard.

Pro’s
– Goed filter
– Pomp maakt starten een fluitje van een cent
– Beugeltje om het filter aan het chassis te monteren

Con’s
– Groter dan een normaal filter
– Motor kan verzuipen door teveel brandstof op te pompen

Reacties zijn gesloten.