Het starten van een Nitro-brandstof motortje

Het starten van een nieuw motortje

Het beste kan je bij het starten de gloeiplug een kwart slag los draaien, daarmee verminder je de compressie, en trekt het iets lichter aan de starter…
Niet starten ligt meestal aan de instelling van je gas-trim op je afstandbediening, niet aan de afstelling van de naalden op de carburateur!!
Als de motor brandstof krijgt, en de plug gloeit kun je de motor altijd aan de praat krijgen door de trim op je afstandbediening op ongeveer 20% open te zetten.
Je gasschuif zou bij het starten 2 tot 5 mm open moeten staan…
Je moet NIET aan je sproeiers gaan draaien, maar aan de GASTRIM op je afstandbediening….
Start ie niet: iets meer trim, verzuipt ‘ie: iets minder gastrim. Als de motor de laatste keer goed liep (of op een -nieuwe- fabrieksinstelling staat), dan staan de sproeiers GOED, dus ligt het altijd aan de stand van de gasschuif tijdens het starten (dat stel je dus tijdens het starten bij met de gastrim op je zender). Verwarm de motor desnoods eerst met een fohn voor, even lekker opwarmen, brandstof naar het carburateurtje pompen, volle gloeiplugsteker op de plug, twee rukjes: lopen… Als dat niet lukt, even je gasschuif een tikje verder open en weer twee rukjes, en dan start ‘ie echt!

Als je helemaal geen beschrijving van de motor hebt, én je hebt al ‘als een dwaas’ aan de sproeiers van de carburateur gedraaid, dan moet je de een basis afstelling van de motor zoeken:

Meestal staat een nieuwe motor op de fabrieksafstelling, maar dit is niet altijd het geval. We hebben bij de meeste methanol motoren, drie stelschroeven op de carburateur:
– Een brandstoftoevoer-(hoge toeren),
– een mengregeling-(lage toeren) en,
– een stationairschroef.

Om de basis te vinden doe je het volgende:
Je neemt een stukje brandstofslang en plaatst dit op de carburateurnippel.
Hoofdsproeier: Je draait de hoofdsproeier helemaal dicht en zet de carburateur helemaal open. Nu blaas je op de slang en draait gelijktijdig de hoofdsproeier open. Totdat je hoort dat de lucht goed door de carburateur stroomt (Dit zal zo’n 2,5 tot 3 slagen zijn).
Mengregelregelschroef: Met de mengregelschroef doe je hetzelfde, maar nu zet je de carburateur ongeveer 15% open.
Stationairschroef: De stationairschroef draai je naar binnen, totdat de gasschuif ongeveer 2mm open staat.
Nu heb je de basis afstelling en kan de motor gestart worden.

Hoofdsproeier: main needle
Mengselregelschroef: Low speed needle rear (of front)
Stationairschroef: Idle adjustment screw

Reacties zijn gesloten.