HPI Cup Racer True Ten Scale Touring Car – Tuning en upgraden

Het tunen en upgraden van een HPI Cup Racer

Niet zo lang geleden publiceerden wij op RC-Junkies een review van de bouw van de Lancia Stratos HF op basis van de HPI Cup Racer Datsun 240Z kit. Na de bouw van de auto, die geleverd werd als bouwpakket in een fraaie doos zonder elektronica of motor, hebben we enkele dagen gereden om kennis te maken met het model. De auto moest dus geheel zelf gebouwd en afgesteld te worden en wij hebben dan ook een keuze moeten maken voor de elektronica.

Waarom upgraden/tunen?

Aangezien we voor hoogwaardige elektronica hebben gekozen en vooral omdat de motor meer vermogen levert dan dat de auto aan kan (het gas endpoint staat meestal op 55~60%!), hebben wij besloten op de auto te voorzien van vrijwel alle tuning- en upgrade-parts welke verkrijgbaar zijn voor de HPI Cup Racer. Wij hebben niet alleen upgrade parts van HPI zelf gemonteerd maar ook veel onderdelen van Hot Racing uit de USA en GPM Racing. GPM Racing is een in Hong Kong gevestigd bedrijf wat zich heeft gespecialiseerd in de levering van hoogwaardige aluminium upgrade-parts voor diverse merken en typen auto’s, onder andere Tamiya, HPI, Kyosho Associated, etc..
Vrijwel alle andere onderdelen zijn via de internationale Ebay site besteld; de meeste leveringen kwamen vanuit Hong Kong en waren snel, stipt en niet duur. Enkele onderdelen werden geleverd door Amerikaanse leveranciers en omdat het bedrag nooit hoog was, waren er ook geen bijkomende (douane-)kosten.
Op Ebay zijn de talrijke onderdelen per model makkelijk te vinden wat het eenvoudig maakt om een geheel of gedeeltelijk upgrade pakket samen te stellen voor jouw auto en jouw budget.

Links het standaard en rechts een getuned HPI Cup racer chassis

De elektronica voor onze HPI Cup Racer

Als elektronica hebben wij gekozen voor een hoogwaardige set-up met een motor en servo van het Taiwanese topmerk Savöx. Een Savöx SC-1267SG stuur servo (High Voltage, 0.09sec/20kg/cm @ 7,4V), een Savöx BLH-3650/7100kV (350W/48A) sensored brushless motor, een Trackstar 60A Continue regelaar, een ZIPPY Flightmax 6000mah 2S2P 50C Hardcase Li-Po accu, een spektrum SR300 ontvanger en een Spektrum DX3R zender maken de elektronica keuze compleet.

De componenten passen probleemloos in het HPI Cup Racer chassis, de servo wordt liggend gemonteerd aangezien het een ‘standard size’ servo is; een ‘low profile’ servo had staand gemonteerd kunnen worden. De ZIPPY LiPo Hardcase LiPo accu past perfect in het accuvak en wordt vastgezet met een stuk klittenband. De klittenband gaat precies lans de centrale aandrijfas en fixeert de accu prima in de uitsparingen die hier voor bedoeld zijn.

De aluminium upgrade parts op onze HPI Cup Racer:

Voor deze upgrade story hebben wij flink uitgepakt en vrijwel alle beschikbare upgrade parts gemonteerd. Voor de meeste onderdelen kozen wij voor lichtblauw aluminium, maar als dat niet leverbaar was, kozen wij voor zwart of oranje; de standaard kleuren van de aluminium HPI onderdelen. Helaas waren niet alle gewenste onderdelen leverbaar; de aluminium wielmeenemers met 0mm en +3mm offset hebben wij tevergeefs gezocht evenals betaalbare aluminium schokdempers.
De schokdempers zijn verkrijgbaar voor rond de 80 euro voor een set van 4, wat nogal prijzig is in verhouding tot de andere upgrades aan de auto. Vooral gezien het feit dat de standaard schokdempers van bovengemiddelde kwaliteit zijn en eigenlijk geen upgrade nodig hebben.

Wij hebben voor de volgende upgrade parts gekozen:


GPM Racing
Aluminum Rear Lower Arm – 1 Pair Set Blue $11.30
Aluminum Front Lower Arm – 1 Pair Set Blue $11.30
Aluminum Front Upper Arm – 1pr Set Blue $11.30
Aluminum Steering Assembly – 1set Blue $13.70
Aluminum Rear Knuckle Arm – 1pr Set Blue $ 11.40
Aluminum Front Knuckle Arm – 1pr Set Blue $11.40
Aluminum Rear Bulkhead Blue $ 7.40
Aluminum Front Bulkhead Blue $ 7.40


Hot Racing:
2 x HPI Cup Racer aluminum axle cup TTS230CH $17,86
HPI Cup Racer aluminum front rocker arms orange TTS2703 $17,88
HPI Cup Racer aluminum front shock mount black TTS2801 $ 14,88
HPI Cup Racer aluminum front arm mount black TTS0801 $ 12,88


HPI Racing:
HPI Racing Rear Shock Tower (Woven graphite/3.0mm) #87170 $ 14.00

Totaal waren we dus US$ 162,70 (~ €120,-) kwijt aan upgrade parts. De GPM aluminium onderdelen werden gratis verzonden, voor de Hot Racing producten kwam er €12.- verzendkosten bij, wat het totaal op ongeveer €135.- euro brengt. Dit is ongeveer 50% van de prijs van de HPI Cup Racer bouwkit, die heeft namelijk €249.- als advies verkoopsprijs.

Het monteren van de upgrade parts

De pasvorm van de upgrade parts is optimaal; alle onderdelen passen zonder modificatie, perfect. Opvallende zaken zijn eigenlijk niet te melden, misschien dat de bij de draagarmen geleverde hingpins van een iets betere/hardere kwaliteit zijn dan de originele van HPI, maar dat durven wij niet met zekerheid te zeggen. Wij monteren de draagarmen met de bijgeleverde GPM hingpins en leggen de HPI hingpins in de onderdelenbak.

De bulkheads
Voor de montage van de bulkheads moet vrijwel de hele auto uit elkaar; het topdeck, de motor en beide differentiëlen moeten van het chassis worden los geschroefd om de bulkheads aan de achterkant van de differentiëlen te monteren. Gelukkig is dit geen ingewikkelde klus en na het los en weer vast draaien van zo’n 20 schroeven hebben wij de bulkheads op de diffs gemonteerd.

.

De voorvering
Bij de lay-down voorvering hebben wij gekozen voor de fraaie, oranje Hot Racing aluminum front rocker arms, welke worden geleverd inclusief een messing staander en kogellagers. De afwerking en het diepe oranje van de rockers (draaipunten) kleurt goed bij de oranje/zwarte standaard HPI schokdempers en de werking is zeer soepel dankzij de vier kogellagers op de draaipunten.

.

Front shock mount
De rockers worden gemonteerd op de Hot Racing aluminum front shock mount, welke aan de voorkant op het differentieel wordt geschroefd en de kunststof uitvoering vervangt. Opvallend hierbij is dat de Hot Racing aluminium uitvoering uit twee delen bestaat, terwijl het originele HPI kunststof exemplaar uit één stuk bestaat.

.

De Hot Racing aluminum front arm mount
Deze bevesting voor de bovenste draagarmen met het topdeck heeft geen imbus boutjes om de hingpin van de bovenste draagarm te fixeren, het originele kunststof exemplaar van HPI heeft deze imbus boutjes wel. Natuurlijk zal een draaiende hingpin in kunststof enige slijtage geven, terwijl de slijtage in aluminium vrijwel verwaarloosbaar zal zijn.

.

De achter schokdemperbrug
De HPI Racing Rear Shock Tower van 3mm dik carbon vezel materiaal is een origineel upgrade part van HPI Racing en de pasvorm is dan ook perfect. Met de bijgeleverde schroeven monteren wij de schokdemperbrug. Ook de ballends voor de schokdempers zijn begeleverd. Op de carbon schokdemperbrug zitten twee extra gaatjes geboord voor de afstelling van de bovenste draagarmen, maar deze gaatjes zitten zo hoog dat deze instelling alleen zin heeft als de auto wordt gebruikt als drift model.

De draagarmen
De draagarmen van GPM Racing zien er niet alleen zeer fraai uit, ze zijn ook nog eens heel nauwkeurig afgewerkt en zorgvuldig geanodiseerd (lichtblauw in onze uitvoering) De ball-ends voor de montage van de -optionele- stabilisator stangen zijn reeds gemonteerd in de draagarmen aangezien deze schuin aan de binnenzijde moeten worden gemonteerd. Dit is een enorm rot klusje en de mensen van GPM Racing hebben deze rotklus al voor je geklaard.


Elke schroefdraad is netjes afgewerkt met afgeschuinde bovenkant, waardoor de schroeven zich eenvoudig in laten draaien.
De voorste draagarmen zijn reeds voorzien van ‘end-balls’ waarin de wielhubs gemonteerd worden. Deze ‘kogels’ draaien soepel in de uiteinden van de draagarmen en zijn geheel spelingsvrij.

.
.

De wielhubs
De wielhubs aan de voor- en achter zijde komen ook van GPM Racing en ook hier valt de fraaie afwerking op. De pasvorm is wederom perfect, de lagers kunnen spelingsvrij worden gemonteerd. Op de wielhubs zijn ‘vleugels’ aangebracht waar de – wederom optionele- schijfrem set van HPI op gemonteerd kan worden. Met deze schijfremset lijkt het alsof de auto is voorzien van remschijven maar deze hebben geen echte werking.

.
.


Aan de voorwielhubs zijn de stuurplaten reeds gemonteerd, optioneel kunnen hier andere -carbon- stuurplaten op worden gemonteerd voor een andere stuurhoek. (Ackermann).

.
.

Na de montage

Na de montage van de upgrade parts hebben we natuurlijk eerst wat foto’s gemaakt. Zoals je op deze foto’s ziet is de ‘bling-factor’ van de normaal overwegend zwarte HPI Cup Racer flink toegenomen. De blauwe draagarmen en de oranje accenten geven de auto een exclusief uiterlijk waaraan iedereen meteen ziet dat er veel aandacht aan de keuze van de onderdelen is besteed. Alle upgrade parts dragen bij aan de robuustheid of aan de wegligging, waardoor de upgrades niet alleen mooi zijn, maar ook nog zeer goed bruikbaar.Wordt vervolgd….

Reacties zijn gesloten.