Picco XT-15 2.5cc Pull Start motor

Inleiding

Picco is begonnen met het idee om zoveel mogelijk te maken van meneer Picco’s hobbygekte en jarenlange race ervaring. Met dit idee is men begonnen met het ontwerpen en ontwikkelen van hun eigen motoren, naar de hoge eisen en maatstaven die een ervaren rijder stelt aan zijn motor. Picco motoren worden gemaakt met precisie, prestaties, kwaliteit en betrouwbaarheid als belangrijkste speerpunt, en daarom zijn Picco motoren wereldwijd bekend als motoren van hoge kwaliteit en goede prestaties. Picco maakt bijvoorbeeld ook motoren voor Sirio en MEGA (Serpent) welke zeer bekend, zoniet bekender zijn als de motoren van Picco zelf.

De XT-15

De XT-15 van Picco is 1 van de vele motoren uit hun gamma, 2,5cc met trekstarter en zij uitlaat, welke naast een fraaie paarse koelkop ook voorzien is van de volgende specificaties:

Cilinderinhoud: 2,47 cc
Boring: 15.00 mm
Slag: 14.00 mm
Vermogen: 1.3 PK
Max. RPM: 34.000
Gewicht: 220 gram

Voor een middenklasse motor heeft de XT-15 hele nette specificaties, en dat gekoppeld aan een zacht prijsje heeft het RC-Junkies testteam doen besluiten om een exemplaar naar onze werkplaats te laten sturen voor een grondige test.

Leveringsomvang

Na bezoek van de postbode hadden we een mooi zwart doosje op de werkbank staan met daarin:

– 1 XT-15 motor
– 1 Draaicarburateur
– 1 Bronzen conische bus voor SG opname
– 1 Handleiding met exploded view
– 1 Decalset.

De motor is netjes verpakt, met een laag schuim om enige transportschade te vermijden en de carburateur is netjes in een plastic zakje verpakt. Daarnaast levert Picco een handleiding bij de motor, en juist… iedereen moet weten dat je Picco rijdt, dus leveren ze er ook een fraai decalsetje bij!


Hier is nagedacht: Aan de achterzijde van de handleiding is plaats voor de exploded view van de motor.

Montage

Naast plaatsing van de carburateur, wat overigens wel wat lastig ging omdat de boring in het blokje wat aan de krappe kant is, dient de motor natuurlijk nog geplaatst te worden op een auto naar keuze. Wij hebben ditmaal gekozen voor een wat oudere schaal 1:8 TGX van Tamiya, welke omgebouwd is van een tourwagen naar een rally wagen. Als uitlaat hebben we de TM-2 tuned pijp van Tamiya genomen, samen met een wet-type luchtfilter van hetzelfde merk. Het aansluiten van de gasstang was even nadenken, daar het met een draaicarburateur nog wel eens wil voorkomen dat door speling op de stangen de gasschuif niet nauwkeurig te bedienen is. Bij een schuifcarburateur heeft men dit probleem vrijwel niet, omdat het afdichtrubber de speling voor een groot deel wegneemt. Een rubber ring tussen de kogel en het fusee en een balpenveer boden hier uitkomst.


Natuurlijk is het ook mogelijk een losse schuifcarburateur aan te schaffen…

Ook dient er op gelet te worden dat de wagen waar je de motor op wilt plaatsen voorzien is van een vliegwiel met SG opname. Standaard zijn de brandstof modellen van Tamiya (afgezien van de TG-10 Mk.2) voorzien van een meenemer met twee platte kanten, terwijl een SG opname voorzien is van een bronzen conische klembus. Voor wie niet de beschikking heeft over een draaibank om dat aan te passen zijn er passende vliegwielen verkrijgbaar.


Ready to rip!

De eerste start en het inlopen

Omdat de reviewer niet beschikt over een hele beste conditie, hebben we de motor met behulp van de startbox gestart. We gebruiken Tornado Oil+ met 16% Nitro als brandstof, en na het afstellen van de stationair en hier en daar wat bijtrimmen, zijn we begonnen met het opendraaien van de hoofdspoeier. We starten rijk, en draaien de sproeier dan nog rijker, zo rijk als de motor wil blijven draaien. Na een halve tank stationair gelopen te hebben op de startbox, hebben we de wagen op de grond gezet en zijn begonnen met rijden. Door het extreem rijke mengsel smoort de motor behoorlijk, maar blijft lopen en we rijden de eerste tankjes weg op een snelheid waar menig nikko autotje zich voor zou schamen. Door het rijke mengsel kan de motor niet snel in toeren klimmen, rookt die behoorlijk en blijft de snelheid beperkt. Precies wat we willen bij dit stadium van het inlopen!
Na het rijden van de 4e tank beginnen we voorzichtig met het dichtdraaien van de hoofdsproeier, 1/8 slag per tank. Bij elke tank die we leegrijden voelen we langzaam aan het motortje loskomen, en na de 10e tank zijn we voorzichtig gaan kijken waar de sproeier ongeveer moet staan voor optimale prestaties. We treffen het, we zijn met het leegrijden van de 10e tank bijna op de juiste intstelling geraakt.
Na de laatste afstelling en een nieuwe R3 gloeiplug werd het eens hoog tijd om te zien wat deze motor in huis heeft…

Scheureuh!

Het motortje is fel. De TGX spuit met veel wielspin er vandoor, en dankzij de rally block banden en de subaru impreza body worden we echt getracteerd op een waar spectakel! De motor trekt lekker door, en met het doorschakelen naar de tweede versnelling duurt het ook niet lang om bij het einde van het parkeerterein te geraken.

Natuurlijk waren we ook nieuwsgierig naar de prestaties op het circuit, dus togen we naar het Real80 circuit in Groningen om daar wat rondjes te gaan rijden.


Test op het (te natte) circuit van Real80

Helaas bleek al snel de baan veel te nat, en dat het op de baan houden van de wagen al een hele opgave was. Ook de setup van de wagen hielp niet mee, maar gelukkig konden we door de hoge bodemspeling vaak weer de baan oprijden als we er weer eens afgegleden waren. (toch wel leuk om te zien dat er inzetters naar de auto rennen om halverwege er achter te komen dat hun hulp niet nodig was) :-)
Maar die dag was niet helemaal verloren, de Picco heeft bewezen waar die goed in is: niet afslaan. Door een plas rijden was meestal goed merkbaar door het water wat in het luchtfilter gekomen was. De motor reageerde dan erg lui, maar sloeg niet af. Na een paar keer gas geven werd het filter al weer wat droger en kon er weer doorgereden worden. Helaas was het na twee tankjes alweer gebeurd, omdat er water in de ontvangerbox gekomen was, waardoor er storing optrad in de ontvanger.

Eindoordeel

Wat kan ik zeggen…. Dit is een geweldig motortje! Proffesionele rijders zullen de prestaties niet zo denderend vinden (en ook zeker niet met Tamiya rijden) maar de gemiddelde parkeerplaatsrijder zal zeker versteld staan van de prestaties en de betrouwbaarheid van dit motortje. Het motortje is krachtig genoeg voor een 1:8 model, is reuze betrouwbaar, en met maximaal 34.000 toeren snel zat. We hebben dit motortje flink afgebeuld, Met de 1:8 Rally wagen hebben we de motor zeker niet gespaard, en de XT-15 heeft wat ons betreft de test met glans doorstaan!

Pro’s:
– Slaat bijna nooit af, dus betrouwbaar
– Voldoende punch voor een 1:8 model
– Gunstig geprijsd

Con’s:
– Zijuitlaat en buitenvierkante zuiger/drijfstang beperken prestaties
– SG Krukas vereist aanpassingen bij sommige modellen
– Draaicarburateur

Al met al is deze motor een hele goede keuze voor het geval je zit te denken aan een snellere motor voor je nitro. Ik kan hem in ieder geval met een gerust hart aanraden.

(c) RC-Junkies.com mei 2005- Geschreven door FiXeL (J. Haarsma)

Reacties zijn gesloten.