Mega Mini Test

Test verantwoording

Gezien het enorme aantal mini’s (1:16, 1:18 en 1:20) trucks die recentelijk op de markt zijn verschenen en nog steeds gelanceerd worden, heeft jullie redacteur het idee opgepakt om een mega mini spektakel te organiseren. Het doel van deze mega test is, om los van elkaar, zoveel mogelijk van dergelijke nieuwe modellen in één test voor jullie samen te pakken. Let wel, dit is geen wedstrijd en er zal ook zeker geen echte winnaar uit komen en ook is geen onderscheid gemaakt in het type.

Introductie

De populariteit van dergelijke mini’s laat zich raden, het is een gemakkelijke instapklasse en zeer zeker niet ondergeschikt aan hun grotere broers. Sterker nog, de meeste zijn direct afgeleid van hun 1:8 of 1:10 broers, met dezelfde techniek en mogelijkheden. Zo worden de meeste in deze test gebruikte modellen RTR en ARTR geleverd (met uitzondering van Tamiya die als volledige bouwdoos geleverd wordt) en zijn vrij snel klaar voor gebruik. Ook de tuningsmogelijkheden zijn enorm, van brushless motoren met LiPo cellen en regelaars tot complete aluminium ombouwsets, echt alles is te koop voor deze modellen. Vaak het zijn de leveranciers die ook de parts verkopen, anders zijn er wel genoeg (web) winkels te vinden waar allerhande onderdelen te verkrijgen zijn. Een aantal van de in deze test gebruikte modellen zijn dan ook volledig of gedeeltelijk al voorzien van deze opties. Wat wel opvalt bij de levering van de verschillende sets is de samenstelling van de inhoud, wel of geen accupacks, reserveonderdelen maar met uitzondering van de Tamiya en de MRX-4, wel allemaal met kwalitatief goede zenderset.

Losi Mini-T

We beginnen met het model dat het langst te koop is. Deze Mini T is inmiddels uitgegroeid tot een bekend fenomeen. Volledig RTR (inmiddels ook als kit) geleverd en voorzien van standaardonderdelen is het een genot om te rijden met dit model. Helaas missen we de metalen lagers. Wat nog leuker is om deze Mini T te gaan tunen. De Mini T in deze test is o.a. voorzien van blauwe aluminium draagarmen en shocktowers alsmede servomount, oliegevulde dempers met de verschillende veren, Orion Baja electromotor, verschillende motorpinions, verstelbare turnbuckles, verschillende body’s en is volledig voorzien van metalen lagers. Hiernaast is nog veel meer verkrijgbaar. Sommige onderdelen zijn er just for the fun andere hebben direct invloed op het rijgedrag van dit model.

Tijdens de test waren er verschillende Mini-T’s beschikbaar. Hieruit blijkt toch wel de populariteit van dit model. Van standaard tot volledig omgebouwd en één uitgevoerd met een Mamba brushless motor/regelaar set. De wegligging van de Mini T is toch wel ongeëvenaard. Door zijn opbouw, gewichtsverdeling en brede wielbasis is dit model goed in de hand in te houden en gemakkelijk over het circuit te jagen. De Mamba uitvoering reed ongelooflijk hard en zag er veelbelovend uit. Veel opties zijn verkrijgbaar en dit maakt het mogelijk de Mini-T op en om te bouwen naar ieders wens. De Mini-T set is van goede kwaliteit. De meegeleverde zenderset voldoet aan alle eisen die ja mag verwachten. Inmiddels is een pro versie (ARF) beschikbaar van de Mini-T. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de hogere eisen van de profs.

Mini Monster van Hype

Dit model is van diverse leveranciers leverbaar maar niet allemaal in Nederland. Zo is de Schumacher (A-Tech) Mini Monster niet direct leverbaar in Nederland. Andere merken zoals Venom, GM en Hype zijn wel verkrijgbaar. Dit 1:20 monstertje wordt ook RTR geleverd en is niet standaard gelagerd. Wel is dit model voorzien een uniek batterijsysteem, de non polarity batterijhouder gebruikt 6 AA batterijen, hoe je ze erin doet maakt niet uit, je schuift het pack dan in de behuizing, klepje dicht en gaan. Dit model is voor de test verder voorzien van oliegevulde dempers (optie), is volledig van metalen lagers voorzien (optie) en er is een wheeliebar (optie) gemonteerd. Verder is de standaardmotor vervangen door een high performance Venom 370 met 12T tandwiel en koelribben met als voeding een 7.4V 1000 mAh LiPo batterij, licht van gewicht en een vermogen!!

Dit model is op het circuit wel te rijden maar het kost wat moeite om al dat vermogen in goede banen te leiden. Op het asfalt kun je werkelijk elke stunt mee uit halen. Wheelies maken en rijden op de achterwielen is geen enkel probleem evenals het model op de neus zetten. Snel voor- en achteruit, echt leuk om met dit model te stunten, wellicht toch teveel vermogen voor dit kleine 1: 20 model. Door de korte wielbasis moet je wel oppassen dat je niet met grote snelheid de bocht maakt, dan ligt hij op z’n kant. De Venom motor wordt wel heet, eventjes laten afkoelen tussen de ritten door kan geen kwaad. Ook het gebruik van LiPo cellen is even wat anders dan conventionele accu’s. Het laadproces is beduidend langer, houdt hier rekening mee. Verder is het een kicken wagentje.

MRX4 van GM

Deze 1:18 monstertruck wordt geleverd door Graupner en als Mini Quake door Duratrax en is exact hetzelfde. De Graupner versie wordt als ARTR geleverd, is dus wel volledig gebouwd met motor en acht dempers maar dient verder voorzien te worden van electronische regelaar, ontvanger, zender en een standaard servo (geen micro), de Duratrax is RTR. Verder is dit model vanuit de doos voorzien van metalen lagers en acht oliegevulde dempers. Schitterende blauwe aluminium details zoals de cardanas, demperhuizen en torque bevestiging vallen direct op bij dit model.

Voor de test hadden we de beschikking over een volledig getunde versie van Stef en een standaard variant van ondergetekende. De verschillen waren toch wel overduidelijk. Met uitzondering van de aluminium parts op de auto van Stef, waren het toch de motor en electronica aanpassingen die van dit model een echt mini monster maken zonder afbreuk te doen aan de rijeigenschappen en kwaliteit. Het model van Stef was namelijk voorzien van een Mamba brushless motor/regelaar set. De wielbasis van dit model zorgen voor een stabiel en gecontroleerd weggedrag. In combinatie met de acht dempers, twee diffs en natuurlijk gelagerd is het een schitterend model. Wheelies maken is geen enkel probleem.

De MRX-4 van Stef was voorzien van de meest denkbare aluminium onderdelen, een schitterend gezicht, het geeft de auto een eigen identiteit. De standaard uitvoering rijdt niet slecht, controle is goed. De MRX-4 wordt als ARF geleverd je zult dus zelf de regelaar, ontvanger en servo moeten installeren, dit kan prettig zijn als je eigen set-up wilt aanbrengen, maar is natuurlijk ook eens stuk duurder in tegenstelling tot de RTR modellen. De MRX-4 rijdt heel soepel en is mede hierdoor een erg prettig model.

Tamiya TLT-1 Max Climber

Dit model wordt volledig met 540 motor en als bouwdoos geleverd zonder RC apparatuur en servo’s. Het is ook het enige model in deze test die zowel twee als vierwielbesturing cq. aandrijving (optioneel) heeft. Ondanks de 1:18 schaal zorgt het uitgekiende ontwerp van dit model dat gebruik van normale servo’s en stickpacks mogelijk is. Standaard met glijlagers (direct vervangen door metalen lagers) en oliegevulde dempers. Van dit model zal in één van de volgende editie van Radio Control een aparte bouw- en rijtest impressie te lezen zijn. Speciale dank aan REZ, die dit model speciaal voor deze test heeft toegestuurd.

Dit model leent zich uitermate makkelijk voor ombouw en aanpassingen, door gebruik te maken van standaard Tamiya onderdelen, die uitwisselbaar zijn, is met de TLT-1 van alles te doen. De TLT-1 is de enige bouwdoos uit dit gezelschap. Weliswaar is het zwaartepunt erg hoog waardoor het model om kan vallen, doch door e.e.a. aan te passen heeft het model heerlijke rijeigenschappen. Iets verlagen of langere assen en je past gemakkelijk de wielbasis aan. Voor deze test hadden we drie TLT-1 exemplaren klaar staan, leuk om te zien hoe een ieder zijn eigen set-up aanbrengt en wat daarvan de gevolgen zijn op het circuit. Dit model maakt gebruik van normale maat “540” electromotor en is in combinatie met de motorpinion gemakkelijk op te voeren. Kwalitatief staat de TLT-1 zijn mannetje, is ook de zwaarste van het gezelschap.

Kyosho half 8 Mini Inferno

Dit model is nieuw op de Nederlandse Markt. De introductie vond plaats tijdens de Neurenberg Spielwarenmesse afgelopen februari en dankzij de medewerking van Kyosho Duitsland ook speciaal beschikbaar gesteld voor deze test, waarvoor onze dank. Dit model is een exacte kopie van de beroemde Inferno serie, zelfs details als de motorkoelkop en uitlaat (hebben verder geen functie) zijn niet vergeten. De schaal 1:16 is ook uniek te noemen. Bij dit model zijn een aantal aparte vindingen terug te vinden. Zo is de slipperkoppeling op een andere wijze gemonteerd dan dat we bij een buggy zouden verwachten, natuurlijk heeft die wel dezelfde functie. De gewichtsverdeling van de batterijhouders, aan beide kanten van het chassis een onderling verbonden houder voor twee maal drie AA batterijen. Via het middendiff gaat de aandrijflijn naar de voor- en achterdiffs via kunststof aandrijfassen. De kunststof as is niet sterk, tijdens de test was de voorste as al een beetje krom. Diverse onderdelen zijn los bijgevoegd, denk hierbij aan stuurblokjes, motortandwielen, servo-armen voor andere merken servo’s, demperclips, transponderhouder ed.

Verder is het model volledig instelbaar, rijhoogte, camber, achter toe-in en veel bevestigingen voor zowel de voor- als achter dempers. Helaas zijn er geen metalen wiellagers gebruikt, wel metalen differentieellagers. Ook de standaarddempers zijn niet oliegevuld, hierdoor ontstaat een springerig model dat gaat klapperen. Ook de plastic slippertool die bijgeleverd is, is niet berekend op zijn werk. Tijdens de test bleek dat de slipkoppeling te los zat, diffs draaide gewoon door. Met het kunststof tooltje was de koppeling niet aan te draaien daar moest toch echt een metalen steeksleutel bij aan te pas komen. Jasper, die de Mini Inferno onder loep genomen had, was absoluut onder de indruk maar gaf terecht aan dat er nog wel e.e.a. moest gebeuren aan om het model geschikt te maken voor het ruigere circuit werk. Het model is zeer gedetailleerd en is met de body samen fraai afgewerkt. Dit model gaat hoog scoren. Nu maar wachten op de eerste opties.

Team Associated RC18T

De vooraankondiging van dit model was al dermate spectaculair dat er hoge verwachtingen aanwezig waren. Dit model zou een bedreiging kunnen zijn voor de Mini-T. De eerste keer dat ik een standaard RC18T zag rijden zo uit de doos, was adembenemend. De snelheid en acceleratie van het standaard model was fantastisch, laat staan als je dit model zou gaan tunen. Voor deze test is een standaard RC18T en een getunde versie aanwezig.

De RC18T is het enige model dat in de RTR uitvoering standaard oliegevulde dempers heeft. Martin Beverloo van rcracing had voor deze dag de beschikking over diverse sets. Een kleine heat gaf al gauw aan dit je met dit model in de standaard uitvoering niet moet spotten. De snelheid is zeer goed en het meegeleverde accupack geeft voldoende vermogen om ruim 20 minuten over het circuit te rijden. De set is uiterst compleet, lader, accu, ingebouwde regelaar en ontvanger en natuurlijk volledig gelagerd. De zender is voorzien van alle mogelijke opties. Zo is bijvoorbeeld de remfunctie uitschakelbaar. Ook getund is de RC18T een beest. Jan Kopmels van rc-racer.nl had een aangepaste RC18T meegenomen. Tja, wat moet ik zeggen. Niets voor niets is gezegd dat de RC18T een bedreiging zou kunnen zijn voor de Mini-T, ik denk dat dit wel een waar zou kunnen zijn. De kwaliteit en samenstelling van deze nieuwe Associated is erg goed.

MiniZilla van Hot bodies

Dit nieuwe model was net op tijd gearriveerd voor deze test en is speciaal door Mirage RC Enterprise Ltd. Beschikbaar gesteld, waarvoor onze dank. Ook voor de MiniZilla zijn de verwachtingen hoog gespannen. De levering in Nederland komt inmiddels langzaam op gang en zelfs de eerste tuningparts zijn al gesignaleerd. Ook dit model wordt volledig gelagerd en RTR geleverd en het fraaie bij deze set is de levering van een lader en speciaal 700 mAh gesealed accupack. Helaas geen oliegevulde dempers en aan/uit schakelaar, die overigens wel in de documentatie zichtbaar. Bij controle van een andere MiniZilla bleek de schakelaar er wel op te zitten.

Axel had ook een MiniZilla bij zich waar de schakelaar wel op zat. Standaard heeft de MiniZilla geen opties om de dempers te verstellen of om camber en toespoor in te stellen. De uitstraling is dik in orde, de kleine paarse aluminium onderdelen staan goed en geven dit model een apart gezicht. Doordacht is het batterijsysteem, de bijgeleverde accu wordt netjes onder de electronica geschoven, klepje dicht en klaar is kees. Dit hebben we ook gezien bij de Hype (GM) Mini Monster. Positief vind ik de plaats van de electromotor, deze heeft veel ruimte en is gemakkelijk te demonteren.

Ook Jan Kopmels van rc-racer.nl had speciaal voor deze test een getunde MiniZilla meegenomen. Uitgevoerd met een Mamba brushless motor/regelaar set is alles uit de kast getrokken bij dit model en wat een vermogen voor zo’n klein karretje. Op het circuit en ook op het asfalt heb je toch wel enige ervaring nodig om met dit model in het spoor te blijven. De meest fraaie stunts zijn uit te halen. De MiniZilla leent zich uitermate goed voor ombouw. Ook de beschikbaarheid van zwaardere accupacks maakt het makkelijk om lekker lang te kunnen zijden. De gebruikte onderdelen alsmede de algehele indruk van de MiniZilla is goed. Hot Bodies heeft duidelijk laten zien met dit 1:18 monstertje mee te kunnen komen in het mini segment. Wel zouden we adviseren om gelijk de standaard dempers te vervangen, het wordt een stuk prettiger rijden met olie gevulde dempers.

De testdag

Als testlocatie hebben we gekozen voor het off-road circuit van MVB racing te Bergschenhoek. De schitterende baan nodigt uit om alle genoemde off-road mini’s (want dat zijn het) ook grondig aan de tand te voelen. Droog weer is wel een vereiste omdat modder en nattigheid geen goed doen aan deze schitterende RC modelauto’s. Iedereen was via mail, telefoon of een ander medium geïnformeerd en het zag er naar uit dat het een gezellige dag zou gaan worden. Leuke prijzen voor de loterij waren beschikbaar gesteld door RC-Pitstop en RC-Racer.
De dag zelf begon met een lekker zonnetje die later op de dag zorgde voor een goede temperatuur, niet te warm en niet te koud, je kent dat wel. Een unieke dag voor een unieke test. Langzaam druppelde iedereen binnen, en zoals altijd zijn er ook mensen die zich verslapen of er toch van af zien, ondanks toezeggingen! modellen werden tevoorschijn gehaald en langzaam begon het een gezellige drukte te worden. Modellen werden een inspectie onderworpen, iedereen was nieuwsgierig hoe en welk model eruit zag.
De nieuwe Kyosho Mini Inferno trok wel erg veel belangstelling. Dit model was nog niet eerder “live” te bewonderen. Ook werd bij dit model al snel duidelijk dat het toch wel “springerige” karakter zou zorgen voor moeilijkheden. Langzaam zijn we begonnen met de eerste rij-impressies. De baan was droog en lag er goed bij. We hadden niet een specifiek programma opgesteld, we zouden wel zien hoe het allemaal ging lopen. Zoals verwacht liep alles op rolletjes, gelijkwaardige modellen werden op de baan gezet, op de parkeerplaats werd gelijk maar even met Kyosho hang-on bikes gereden, zelfs een brandstofauto is even gesignaleerd. Ook 1:10 off-road trucks en buggy’s waren van de partij, een gezellige en drukke bijeenkomst. Veel van de mini modellen zijn wat set-up betreft aan te passen, denk hierbij aan zaken als camber, toespoor en demping, voor zover dat standaard op de modellen aanwezig is. Natuurlijk ook een paar ongelukjes en afgebroken ophangingen van de diverse modellen. Snel uit elkaar, vervangen en weer de baan op. ’s Middags was het even tijd voor de inwendige mens.

Iedereen had het zichtbaar naar zijn zin. Het MVB-circuit ligt midden in het natuurgebied de Rottemeren bij Rotterdam, hierdoor zijn er ook veel bezoekers en dagjes mensen. Ook de loterijverkoop liep op rolletjes en later die dag zou de trekking zijn. Het prijzenpakket was goed verzorgd, een MiniZilla RTR set, beschikbaar gesteld door RC-Racer.nl als hoofdprijs, drie kadobonnen van RC-Pitstop en een Remote Control insect van Tamiya, de moeite waard dus om een paar lootjes te kopen. De dag verliep vlekkeloos en iedereen had het naar zijn zin. Rond 14.30 uur was de trekking van de loterij, de hoofdprijs een MiniZilla RTR viel duidelijk in de smaak. Als laatste verrassing is de door Kyosho beschikbaar gestelde Mini Inferno “bij opbod” verkocht, en het geld is geschonken aan de kas van MVB-racing. Alle auto’s hebben gereden en hoe(!), testresultaten zijn verwerkt en langzaam is begonnen de boel weer op te ruimen. Al met al een zeer geslaagde dag mede door de goede weersomstandigheden en de saamhorigheid.

Helaas is het niet gelukt om een aantal andere belangrijke spelers uit dit segment hier aan de test te laten deelnemen. De nieuwe X-ray M18T (nog niet gezien in Nederland), de nieuwe Schumacher (A-Tech) XmT4, de Thunder Tiger ZK-2 en ZT-2, de HobbyZone Mini Mauler en de nieuwe GS mini SUT (zie foto) hebben we niet op tijd te pakken kunnen krijgen maar deze is in antocht, mogelijk dat we die binnenkort toch aan jullie kunnen voorstellen. Door een communicatiestoornis was ook de Team Trinity Itsy Bitsy Spider helaas niet aanwezig. Wellicht dat we enkele van deze modellen later dit jaar aan jullie kunnen laten zien. Wel zijn de specificaties verwerkt in het overzicht, voor zover er gegevens bekend zijn natuurlijk.

Een echte conclusie gaan we niet geven, daar lagen de verschillende modellen en hun tuningopties te ver voor uit elkaar. Wel kunnen we stellen dat als je echt kijkt naar het meest complete model in combinatie met de prijs en kwaliteit de Team Associated RC18T bovenaan staat. Het mooiste model is zonder meer de Kyosho Mini Inferno. Nadelen zijn er niet veel met uitzondering van de kit sets, die maken het model onnodig duur omdat er een regelaar en radioset gekocht dient te worden. Wat de Losi Mini-T betreft, maak je geen zorgen, dit model is nog steeds één van de populairste en doet niets af aan de concurrentie. Alle modellen lenen zich uitstekend om te modificeren en in de praktijk levert dat aardige plaatjes op. Het is maar net voor je voorkeur naar uit gaat, er is veel keuze en elk model heeft uitstraling. Kwalitatief is er geen slecht model!

geschreven door Rob de Vries juni 2005 (c)

(met dank aan RC-Pitstop, www.rc-racer.nl, Kyosho, REZ, Mirage RC Enterprises Ltd., MVB-racing, RC-Junkies, PDS, Richard Stuij, Edwim de Knegt en speciale dank aan Paula en Hans van Papenvelt voor de geslaagde fotografie)

Natuurlijk zijn alle foto’s van deze fantastische testdag te vinden in ons fotoalbum, welke je kunt openen door HIER TE KLIKKEN

Reacties zijn gesloten.