De WOT-methode voor brandstofmotoren uitgelegd

In deze tutorial wordt het inlopen van een brandstofmotor volgens de WOT methode beschreven. WOT betekent Wide Open Throttle, en de vertaling hiervan is Geheel Geopende Gasschuif (GGG). Het inrijden volgens de WOT-methode is het inrijden van een brandstof motortje terwijl je vol gas geeft en met een erg rijke afstelling rondjes rijdt. Door de erg rijke afstelling zal de motor bij vol gas maar weinig toeren maken en heel veel smering krijgen. Hierdoor zal de motor een lange levensduur hebben, door de juiste inloopprocedure waarbij de vele brandstof voor veel smering zorgt en daardoor het eventuele (microscopishe kleine) metaal slijpsel, wat bij het inrijden van de zuiger en cilinderwand ‘afslijpt,’ uit de motor kan spoelen tesamen met de overtollige brandstof.

Het inrijden volgens de WOT-methode gaat als volgt:

1) Eerst laten we de motor één tankje stationair lopen op de fabrieksafstelling.
2) Draai de hoofdsproeier twee tot drie slagen verder open (tegen de klok in). Onthoud hoeveel slagen je de sproeier verder open draait ten opzichte van de standaard fabrieksafstelling.
3) Zet de auto op de grond, en ga er mee rijden, waarbij je zorgt dat de auto bij het geven van vol gas niet harder rijdt dan dat je hem hooguit rennend kan bij houden. Rijdt de auto harder, of maakt hij veel toeren, draai dan de hoofdsproeier nog een slag verer open.
4) Rij zo zeker vier tot zes tankjes leeg, bij voorkeur zes.
5) Daarna draai je na het leeg rijden van elk tankje de hoofdsproeier een kwartslag naar binnen (met de klok mee) en vol gas blijven rijden totdat je dichtbij de standaard afstelling komt, de auto zal dan steeds sneller gaan rijden dat vol gas rijden niet meer haalbaar is.
6) Dan heb je na zo’n tien tankjes je motor ingereden.

Extra tips voor een lange levensduur nadat de motor is ingelopen:
– bij koude start langzaam de prestaties opvoeren om de motor langzaam op temperatuur te brengen, ga je na start direct vol gassen is dat schadelijk.
– de afstelling kan per dag veranderen, zorg dat de motor netjes op temperatuur blijft en een mooi rookpluimpje uit de motor komt.
– Rij niet te lang vol gas bij een goed afgestelde motor, hooguit 5 seconden want anders loopt de temperatuur te ver op.

Je kunt zonder kap beginnen (is niet nodig) maar tegen de tijd dat de motor ‘op scherp’ komt is met kap wel aan te bevelen, zodat het laatste beetje polijstproces bij de juiste temperatuur gebeurt.

Van deze hele inloop procedure heeft RC-Junkies lid Masterwebber een filmpje bij gemaakt waar alles duidelijk in staat uitgelegd. Het filmpje -ca. 10mB- kan je via de volgende link bekijken: http://www.bb-hardware.com/images/library/inlopen-wot.wmv

Tekst door: Roelof
Film door: Masterwebber

Reacties zijn gesloten.