Totaal reinigen van een brandstofmotor

Nadat mijn motor is vastgelopen heb ik maar besloten om hem helemaal schoon te maken.

Het chassis was al helemaal schoon, dus ik dacht waarom de motor nog niet. Ik had in het forum van RC-Junkies.com gelezen dat je een brandstofmotor het best met gewone diesel kan reinigen, want diesel is eigenlijk een soort olie ( ‘dieselolie’), dus het heeft een smerende werking en het lost de oude brandstofresten op. Werkt het ook echt? En of het werkt! Hieronder het resultaat van mijn 7 maanden oude Picco XT15


De Picco XT15 na het reinigen.

De crew van de website RC-Junkies.com vond het een zeer geslaagd resultaat, en vroeg mij of ik er een stukje over wilde schrijven. Hiertoe ben ik natuurlijk graag bereid, en heb dus deze tutorial geschreven waarin ik de stappen voor het reinigen van een motor beschrijf.

Stap 1: Als eerste moet je natuurlijk wat diesel kopen, ik ben dus met jerrycan naar bezinepomp gegaan en heb één liter normale diesel gehaald.

Stap 2: Dan moet je de motor demonteren. Schroef de trekstarter (indien aanwezig), backplate en de koelkop van de motor af. Dan stop je twee dikke dubbelgevouwen tywraps in de uitlaatpoort.


De motor met de twee dubbelgevouwed tywraps in de uitlaatpoort

Stap 3: Dan gaan we de cilinderwand eruit halen. Als de tywraps er in zitten moet je het vliegwiel ronddraaien. Dit kan erg stroef gaan, wat dan ook wel eens helpt is wat WD40 erin spuiten. Als het echt niet lukt kan je hem verwarmen en met een waterpomp proberen te draaien. Op een gegeven moment wipt de cilinderwand omhoog. Dan draai je het vliegwiel weer de andere kant op om de tywraps er weer uit te halen.

Stap 4: Dan haal je de cilinderwand eruit en ze je de zuiger in de hoogste stand. Hierna maak je de drijfstang los van de krukas, die kan je er gewoon vanaf wippen. Dan haal je ook de zuiger eruit.

Stap 5: Nu moet je de koppeling en dergelijke demonteren, dit kan ik niet zo beschrijven want dit is bij elke motor anders. Maar uiteindelijk heb je dan nog het vliegwiel over op de motor, deze zit meestal met een moer vast. Draai deze moer los, maar dan zal je merken dat het vliegwiel nog aan de as geklemd zit. Normaal moet je dit met wat kracht eraf kunnen krijgen, een tikje met een stukje gereedschap zorgt meestal dat het vliegwiel van de krukas loskomt.

Dan haal je ook makkelijk de krukas eruit. Maar helaas lukte het echt niet met deze motor, dus we hebben hem er maar op gelaten.

Stap 6: Daarna moet je alle onderdelen in de diesel leggen om te weken. Zoek een schaaltje of een vaas waar het allemaal in past, en giet daar de diesel in. Dan leg je de onderdelen in.Deze onderdelen hadden wij los van elkaar

Nou, de motor die we hierboven gebruikte (van een Schumacher Fusion) die ligt nog steeds in de diesel. Dus verdere foto’s kunnen we niet maken. Maar ik heb van hetzelfde proces nog foto’s van een Picco P3 motor. Die ligt hieronder dus lekker te weken. Laat dit een nachtje of middagje staan en haal daarna de motor en andere onderdelen eruit.


Hier de P3 in de diesel


Net eruit gehaald

Stap 7: Pak een emmer met lauw/warm water en een tandenborstel. Nu moet je even de onderdelen schoon schrobben, hij word snel schoon omdat het allemaal los vuil is.


Hier de motor aan het schoon schrobben

Stap 8: Als je alle onderdelen grondig schoon hebt gemaakt moeten ze weer terug in de diesel voor een tijdje. Maar de diesel is natuurlijk een beetje vies geworden, die maken we eerst schoon. Dat kan je doen door een koffiefilter in een trechter te leggen die in de jerrycan drupt. Dan filter je de meeste viezigheid eruit.


Hier is die aan het filteren

Daarna vul je de vaas/bakje weer met diesel en leg je de dingen weer erin.


Ze liggen er weer in

Stap 9: Na een uur of twee á drie haal je ze er weer uit en ga je de onderdelen weer spoelen en schoonschrobben. Dan moet die wel schoon zijn. Dan monteer je de motor weer in elkaar en heb je als het goed is zo’n resultaat:


Het resultaat van de Picco P3


Het resultaat van de Thunder Tiger motor van de Schumacher Fusion

Ik wens je veel succes als je het gaat proberen!
Geschreven door Masterwebber voor RC-Junkies.com, september 2005 (c)

Reacties zijn gesloten.