De nieuwe Merlin EVO en Expert brandstoffen uitgebreid getest

Test Merlin EVO-1 in vergelijk met Merlin Expert.

Van de Nederlandse distributeur van Merlin kregen we een nieuw type brandstof toegestuurd, dit is de opvolger van de Merlin Pro brandstof. Er zijn ondertussen nogal wat veranderingen doorgevoerd waardoor de benaming aangepast werd naar EVO-1 wat in de RC modelbouw geen ongebruikelijke term is, veel motorfabrikanten gebruiken een EVO nummer om het type aan te geven.

Maar dan de vraag wat er veranderd is.
Natuurlijk gaat Merlin dat ons niet in details vertellen maar 1 van de veranderingen is dat er door een nog schonere verbranding een mindere verkleuring op de zuiger ontstaat wat duidt op of een schonere ricinus olie of een mindere hoeveelheid ricinus olie maar dit is zonder de juiste informatie alleen maar giswerk. Ricinus olie is namelijk de veroorzaker van een hevige verkleuring van de zuiger. De meningen zijn erover verdeeld als dit wel of niet nadelig is maar het is wel zo dat bij top racemotoren de timingen al vrij kritisch zijn en kan een roetlaagje op de zuiger de timing en compressie al iets aan de prestaties veranderen, om die reden hebben div. merken een speciaal schoonmaakkitje in het assortiment om die aanslag te verwijderen. Als je de ricinus olie via een bewerking ontdoet van de vuile delen zorgt de olie al voor een veel schonere verbranding, dit proces noemden ze bij Gammalube degumming.
Uiteraard is een andere eigenschap in de ontwikkelingen van Merlin om zoveel mogelijk rijtijd uit 1 tankje brandstof te halen, dit doen ze vooral door minder olie te gebruiken (waardoor er meer ruimte vrij komt voor methanol) en de mindere smering te compenseren met speciale low friction oliën en dat zou bij deze EVO brandstof ook weer iets verbeterd moeten zijn.

De test

Onlangs heb ik een verse motor gekocht en voor de 3e keer op 1 rij is het weer een JP Eagle 9s geworden. Er is niets beters voor zo’n test dan met een verse motor te beginnen en met een NK weekend voor de deur had ik ook direct het ideale moment. Er wordt uitgegaan van de versie met 25% nitro, het mag duidelijk zijn dat de resultaten voor de 16% versie vergelijkbaar zullen zijn.

Het blik komt net als de vorige keer hermetisch afgesloten met een seal die je eruit moet trekken als ook weer een label met een batchnummer zodat men terug kan halen wat er aan ingrediënten gebruikt is. De motor zelf had een mindere klemming vergeleken met de voorgaande motoren en de verwachting was dan ook dat de inloop sneller zou verlopen en dat bleek. Ongeveer 3 tankjes erg rijk op full throttle op de startkist en daarna de baan op waar die met nog 4 tankjes al compleet los bleek te zijn, zo los dat er amper nog een klemming van de zuiger te voelen was al moest ik wel bij een koude start de motor toch langzaam opwarmen om een soort van warmloper te voorkomen. Motoren die na een koude start met iets te wild op het gas toch stilvallen door even vast tikken op de klemming geeft aan dat ze nog niet helemaal ingelopen te zijn.
De verkleuring was na de rijke inloop van bijna 1 liter niet echt goed te zien, het was meer een hele lichtbruine gloed die je net aan op de zuiger kon zien. De gloed was wel egaal over de hele zuiger wat aangeeft dat de verbranding zich goed over de hele oppervlakte verspreid, bij veel brandstoffen wil het bovenop de zuiger bij de buitenrand wel eens wat lichter gekleurd blijven.

Opvallend is de weinige rookontwikkeling die de brandstof laat zien, als rook 1 van de factoren is waarmee je een motor afstelt is het even wennen hoe je met deze brandstof moet afstellen en is het verstandig om op dat moment iets meer te oriënteren op het geluid, de visuele prestaties en vooral de temperatuur welke overigens bij de JP netjes tussen de 110 en 120 graden bleef zoals ik gewend ben.

De motor was klaar voor de wedstrijd maar omdat ik geen rijtijd heb kunnen testen en weet dat mijn motor/uitlaat combo zeker niet de zuinigste is wilde ik het niet wagen om een heat van 5 minuten op 1 tank te rijden en werd het met de heat een snelle tankstop. Gedurende de 3 heats achter elkaar werd ik steeds sneller, de snelste rondetijden lagen in de lijn van vorig jaar en haalde ik een 7e startplek in de halve finale, ook dit lag in de lijn van de verwachtingen.
De 15 minuten durende halve finale begon goed en ik finishte op en 4e plek. Een foutje van 6 seconden en een extra tankstop van een 6 seconden om zeker te zijn niet stil te vallen gaf mij net het verlies om niet de finale te halen, ik was voor mijn doen meer dan tevreden en had met een 15.0 een nieuwe persoonlijke rondetijd gereden (0.2 sec sneller). Uiteraard waren er meerdere factoren die een winst lieten zien, een verse motor, een nieuwe body en uiteraard een goede brandstof die gezamenlijk dat extra stukje vooruitgang hebben gegeven.
Nu weer de motor open gemaakt en de verkleuring was nu wel duidelijker te zien maar nog niet echt noemenswaardig, op dit moment was er ruim 2 liter doorheen gegaan.

Merlin Expert

Ter vergelijk heb ik ook een blik Merlin Expert mogen ontvangen. Dit is de low budget brandstof waarin gewoon in totaal 10% een mengsel van een ricinus en synthetische olie zit zonder enige low friction toevoegingen, de bedoeling was om dit in het vergelijk mee te nemen. Tijdens de wedstrijd was dit niet verstandig maar een week later moest ik toch wat motoren testen en kon ik direct op de JP even doorgaan met de Expert.
Bij het starten moest ik de motor gelijk rijker zetten wat aangaf dat deze brandstof door de vele olie toch wel dikker was, duidelijk was er ook meer rook te zien en na wat finetuning aan de afstelling liep de motor weer goed. Mijn eerste indruk was zeer goed, de motor liep voor mijn gevoel niet anders en pakte heel mooi de toptoeren op. Ik denk ook dat een gemiddelde rijder geen verschil merkt in de prestaties en alleen Merlin Expert in de handen van een toprijder heel misschien 0.1 tot hooguit 0.2 sec op een ronde kan schelen.
Na 3 tankjes gereden te hebben weer de motor open gemaakt en de verkleuring was nu duidelijker te zien wat mogelijk nog wel iets verder doorzet als je er langer op blijft rijden, ook was er t.o.v. de EVO duidelijk meer olie op de zuiger te vinden. De rijtijd op 1 tank is ook nu weer niet gemeten maar dat zal enkele secondes schelen t.o.v. de EVO.

Rijtijd

Ondertussen werd ik toch nieuwsgierig gemaakt om de rijtijden op 1 tank te vergelijken. Even op een rustige avond naar de baan en alle brandstoffen op een rij gezet. De procedure was simpel, 1 auto met 1 setup en daar niet aan komen. 1 tankje gebruiken om de motor op te warmen en af te stellen en dan een volle tank met de stopwatch erbij leeg rijden.
Merlin Pro EVO: 4:46
Merlin Expert: 4.26

Opvallend was dat de EVO tot op de laatste druppel op vol bleef presteren terwijl Expert op het einde nog stotterend een halve ronde aflegde.
Een 20 sec verschil tussen Expert en Evo is toch wel meer dan dat ik persoonlijk verwacht had maar was ook zeer verbaasd hoe Merlin Expert op de baan presteerde. Een prettige bijkomstigheid was dat de motor met Merlin Expert toch wel enkele graden koeler bleef dan met de EVO.

Vervolg Expert

De volgende NK was op Gouda. Mijn sponsor was ondertussen ook zeer gecharmeerd van Merlin Expert en wegens een te kort aan onze eigen brandstofmix wilde hij met zijn motoren in ontwikkeling voor het eerst de NK in met het gebruik van Merlin Expert. Helaas was een snelle verkrijgbaarheid moeilijk te realiseren en moesten we het doen met 20%. Het hele weekend hebben de motoren probleemloos gereden en prima gepresteerd. Deze motoren kennen een andere bouw en worden normaal niet heter dan een 90 graden, ook met Merlin Expert werden er veelal temperaturen gemeten van rond de 85 graden waarmee prima voor mijn doen snelle en constante rondetijden werden gemeten. Opvallend was mijn snelste rondetijd van 16.2 gereden met 20% terwijl voorheen mijn snelste tijd ook op 16.2 stond met een JP Eagle met een eigen mix 25%.

Conclusie

Met de Merlin EVO brandstof laat Merlin zien druk bezig te zijn met nieuwe ontwikkelingen. Hoewel dit op de baan tov. de oudere Merlin Pro misschien niet echt merkbaar is is het in de motor wel terug te zien en dat is voor veel mensen toch wel belangrijker. Ik merkte op dat Merlin Expert meer olie in de motor liet zien wat niet direct wilt zeggen dat de EVO minder smeert, door het gebruik van speciale low friction toevoegingen ziet het er bij de EVO gewoon anders uit maar kan een afterrun behandeling wel raadzaam zijn. Ook laat Merlin EVO minder rook uit de uitlaat en een mindere verkleuring op de zuiger zien, dit zijn factoren die de juistheid van de afstelling laat zien en is het even aanpassen als je anders gewend bent.
De verschillen in prestaties tussen de EVO en Expert zijn op de baan amper tot gewoon niet merkbaar, zeker als je geen toprijder bent kan op dit niveau alleen de voordelen van een paar seconden meer rijtijd met de EVO bepalend zijn in de keuze.

Merlin EVO is een brandstof voor de serieuze racer die het maximale uit zijn motoren wilt halen en daar ook 65 euro per 5 liter voor wilt neerleggen (25% nitro). De Expert is meer bedoeld voor de hobbyrijder maar zal ook voor de gemiddelde racer een prima keuze zijn, zeker als de prijs van 48.50 per 5 liter een aantrekkelijke factor is. Merlin Expert 20 kost t.o.v. Expert 25 maar een paar euro minder per 5 liter, hoewel de prestaties prima zijn denk ik dat de Expert 25 de betere keuze is, zeker als je een Savage of een Truggy met een 3.5cc motor hebt kan die 5% meer net even iets meer prestaties geven.

Merlin Pro/EVO komt alleen in 16% en 25% in blikken van 2.5 en 5 liter en de Expert komt in vele soorten nitropercentages van 5% t/m 33% in verpakkingen van 1 , 2.5 en 5 liter.

Meer info: Merlin Fuel.nl

Reacties zijn gesloten.