Merlin Pro-Racing RC-Car brandstof getest

Merlin Fuel is een nieuwe naam in de wereld van de RC brandstof. Hoewel er al zoveel brandstof merken zijn heeft Merlin zich niet alleen op de massa gericht maar ook op de topsporters waar maximale prestaties van de brandstoffen verwacht wordt. Het doel van Merlin is om een eerste keus brandstof te worden voor serieuze wedstrijdrijders en hobbyisten. Merlin is zelf er dan ook erg trots op dat ze hard op weg zijn om hun doel te bereiken.
Eén van de sterke punten van Merlin Fuel brandstoffen is dat deze verbeteringen hebben in de samenstelling waar andere merken nog niet aan gedacht hebben; zo heeft Merlin Fuel als eerste een anti-schuim technologie uitgedokterd.

Anti-schuim ??

Ja, anti-schuim (anti-foam)! Dit is een speciale toevoeging welke schuimvorming in de brandstof voorkomt, want veel tankjes in de auto zitten redelijk vastgeschroefd en vangen alle trillingen op van de motor en de ophanging. Door het trillen ontstaat er een schuim, wat meestal wordt veroorzaakt door de olie in de brandstof (wist je al dat olie een primair product voor zeep is?). Dat schuim in de brandstoftank kan nadelige gevolgen hebben op een betrouwbare loop van de motor, zeker als de tank leeg raakt.
Ook bij het tanken kan er uiteraard schuim ontstaan. Aangezien een snelle tankbeurt in een RC race net zo belangrijk is als in een Formule-1 race, wil je ervoor zorgen dat de tank in die korte tijd maximaal vol komt wat met enige schuimvorming nooit zal lukken. De anti-foam toevoeging in de Merlin Fuel brandstof voorkomt elke vorming van schuim; tijdens het tanken en tijdens het rijden.

Merlin Pro-Racing brandstof

Het RC-Junkies testteam heeft de Merlin Pro Racing 25 brandstof getest, een brandstof met 25% nitro methaan bedoeld voor de 1:8 on- en offroad topsport. De Pro-Racing is verkrijgbaar in mengsels van 16% nitromethaan en 25% nitromethaan, in verpakkingen van 1 liter, 2,5 liter en 5 liter. De advies verkoopprijs voor de hier geteste Pro-Racing is €65.- per blik van 5 liter. Dit is zo’n €16,50 duurder dan 5 liter Merlin Expert 25%, de brandstof die Merlin Fuel heeft ontwikkeld voor de hobby- en circuitracers die meer nadruk leggen op een optimale levensduur van de motor en de racers die niet het laatste restje vermogen uit de motor willen persen.

De Merlin Fuel Pro-Racing brandstof bevat naast de gebruikelijke nitromethaan en methanol een mengsel van een ricinus en 2 soorten synthetische oliën en een low friction toevoeging die minder olie mogelijk maakt. Wat de twee oliën betekenen is in de review vanGammalube op RC-Junkies terug te lezen, maar het komt er kort op neer dat vooral ricinus olie goed beschermend is voor je motor maar in pure vorm niet helemaal ten goede komt aan de prestaties van de motor, daarin tegen heeft synthetische olie geen nadelige invloed op de prestaties omdat het volledige verbrand maar heeft daardoor een minder beschermende werking, de 2 soorten heffen simpel gezegd elkaars nadelen op.
Merlin heeft er zorg voor gedragen dat het deel ricinus olie door een goede kwaliteit minimaal nodig is en de synthetische oliën door toevoegingen minder snel verbrand, hierdoor is de smering optimaal gemaakt. Over de totale hoeveelheid olie doet Merlin geheimzinnig maar het soortelijk gewicht van 0.894 (mag maximaal 0.91 zijn) als ook het doel om meer rijtijd op 1 tank te krijgen geeft het vermoeden dat er meer methanol en dus minder olie in de brandstof zit wat best mogelijk is als de smering zeer goed is. De Merlin Expert brandstof heeft een soortgelijk gewicht van 0.899 en bevat op zeker volgens de specs 10% olie.

Merlin Pro-Racing 25% getest

De Merlin Fuel Pro-Racing 25% brandstof wordt in deze review vergeleken met Tornado “Sidney formula” welke speciaal voor de toprijders is ontwikkelt.
De motor waarmee de brandstof getest wordt is een JP FX21 9.s Eagle wat in de basis een dezelfde motor is als de Novarossi 35-plus-21 waarmee ik de Gammalube heb getest maar heeft iets andere specs en deze is reeds ingelopen.

De brandstof wordt in een fraai ogende metalen blik geleverd en is de inhoud alleen aangegeven middels een sticker, verders het blik is luchtdicht geleverd. Opvallend is dat er een batchnummer op de sticker bij gezet is, Merlin geeft ook aan continu op zoek te zijn naar verbeteringen waardoor de mengsels kunnen veranderen. Mocht er in het veld problemen zijn met een batchnummer kan er terug gekeken worden wat er gebruikt was aan materialen van bv. toeleveranciers en machines en kan er zo er direct op ingesprongen worden, dit alles volgens een ISO norm (bedrijfsstandaard) waar Merlin tot zover we weten onder de vele brandstof producenten uniek in is. Uiteraard natuurlijk ook bij zeer goede resultaten kan er terug gekeken worden, in het lab kunnen de resultaten immers altijd wel goed bevonden worden maar uiteindelijk zijn de resultaten op de baan sluitend.

Bij het open maken ven het blik kom je direct in aanraking met een vervelende veilige sluiting waarbij je soms gereedschap nodig hebt om de dop los te draaien, wil je daar geen last van hebben kan je het lipje aan de dop weg knippen. De brandstof zelf heeft net als het blik een oranje kleur wat het uitlezen van de tankinhoud een stuk makkelijker maakt.
Even een klein testje op mijn Xray NT18 gaf al snel een verbluffend resultaat, de motor leek erg rijk te lopen en na wat afstellen bleek vooral de LSN een heel stuk ingedraaid te zijn. Ook op de baan liep het 0.8cc Toki motortje als een zonnetje en maakte wel erg veel toeren.
Duidelijk is de brandstof in zijn geheel erg dun wat hem dan ook een lage viscositeit geeft voor een snelle doorstroming wat weer ten goede komt aan de hoge toeren.

Met de Mugen MRX4-R met de 3.5cc JP Eagle zo teruggekomen van de WK te Argentinië was het wachten op een beetje redelijk weer. Gelukkig kregen we een moment en zochten we het circuit op.
Eerst een tankje Tornado, de motor stond direct redelijk goed afgesteld en vloog over de baan. Met de weinige tankdruk die uit de Sirio 2013 uitlaat is het afstellen iets kritischer maar gaf geen problemen. Na die ene tank direct overgestapt op Merlin Pro Racing en ook hier ging de motor wat rijker lopen en opvallend was de beter zichtbare rookontwikkeling. Na wat finetuning (LSN een kwart slag in en de HSN 1/8e slag in) deed de motor hetzelfde als op Tornado.
De 2e versnelling stond van de WK nog iets zwaarder vertand wat bij het schakelen de motor iets verder in toeren deed zakken, op Tornado was het hoorbaar dat de motor daar even doorheen moest trekken, op Merlin was dit ook hoorbaar maar het leek minder erg, de motor hield een wat vollere klank aan. Natuurlijk kan het aan een stukje finetuning liggen maar div. ervaringen van andere rijders vertellen ook over een breder vermogensgebied.
Het bijtanken met een tankfles gaat gemakkelijk, je ziet het weinige schuim in een tel wegtrekken en de tank is zoals verwacht snel en maximaal vol te tanken. Zeker voor de pitmannen die nog graag met een tankfles werken kan het een verbetering zijn en is het een vraag geworden als een tankpistool nog sneller tankt.
Helaas was op een baan met nog wat natte plekken en een weggespoelde griplijn moeilijk te testen als de rijtijd op 1 tank verbeterd is maar de ervaringen van sommige toprijders die al het afgelopen seizoen met deze brandstof hebben gereden zeggen van wel.

Na het openen van de motor waren er goede kenmerken zichtbaar. De zuiger had een mooie verkleuring welke met de laatste inspectie nog schoon was gemaakt als ook de verbrandingskamer een mooie lichte verkleuring aangaf. Mooi was ook om te zien dat er een goede laag olie in de motor te vinden was, helaas was dit moeilijk te fotograferen maar een vinger door het ondercarter gaf een goede olielaag aan.

Conclusie

Merlin is er zeker in geslaagd om een competieve brandstof neer te zetten die Tornado als marktleider in verkoop en prestaties kan evenaren en mogelijk lichtelijk voorbij streeft (gezien de nodige finetuning zeg ik “mogelijk”). De resultaten in de praktijk liegen er niet om, steeds meer toprijders kiezen voor Merlin en behalen er ook goede resultaten mee. De resultaten komen niet alleen uit een goed lopende motor maar ook de zuinigheid, op een half uur finale kan het een tankstop schelen wat een 5 tot 7 seconden winst geeft.
Een nadeel wat opgemerkt mag worden is de prijs, met 65 euro voor een blik van 5 liter behoort het tot 1 van de duurdere brandstoffen. Gelukkig kan de minder eisende coureur ook kiezen voor de Merlin Expert welke voor een 50 euro voor 5 liter over de toonbank gaat en vast niet veel ondergeschikt is aan de Pro. De Expert valt met zijn prijs in een dezelfde categorie als Gammalube welke met zijn (oude) prijs als zeer betaalbaar werd geprezen, ik denk ook dat Merlin de eerste brandstofleverancier is die zo 2 prijsklasses op de markt zet.

Naast de genoemde versies voor de racerij zijn er ook versies te verkrijgen met extra olie voor de mensen die levensduur belangrijker vinden dan prestaties als ook een 20% nitro welke populair is onder de monstertruckrijders. Uiteraard is er voor het vliegend en varend RC gebeuren ook een brandstof in het assortiment te vinden.

De producten van Merlin Fuel zijn verkrijgbaar in de betere modelbouwzaken in geheel Europa. Check de website van Merlin Fuel Nederland voor de verkooppunten bij jou in de buurt:
http://www.merlinfuel.nl

(c) 2007 – www.RC-Junkies.com – geschreven door Roelof Tooms.
Met dank aan Dhr. C. Westerhof van Merlin Solutions voor het beschikbaar stellen van de brandstof voor deze review

Filmpje van Anti-Foam van Merlin Fuel in actie (ca. 6:30min / YouTube)
http://www.youtube.com/watch?v=B6JBfTHcekk
Anti-Foam van Merlin Fuel in actie

geschreven door Roelof Tooms voor www.RC-Junkies.com

Reacties zijn gesloten.