Carson XMODS Nissan Skyline

Carson heeft voor de wintermaanden een zeer leuke kleine huiskamer racer geïntroduceerd welke, ondanks het formaat, zeker geen speelgoed is. Deze kleine -schaal 1:28- mini racer heeft een zeer detailgetrouwe body en ook een realistisch weggedrag, althans volgens de brochure van de fabrikant Carson.
De auto is speciaal gebouwd voor het racen in de woonkamer of op kleine indoor circuits, waar je simpel een wedstrijd tussen verschillende auto’s kan houden. Alle modellen uit de Carson Xmods serie worden ready-to-run geleverd in een soort koffertje, waarin werkelijk alles wat je nodig hebt is bijgevoegd, het is dus echt: uitpakken, batterijen erin en rijden.

De leveringsomvang

De Carson Xmods Nissan Skyline is aan RC-Junkies.com ter beschikking gesteld voor een uitgebreide review door TechnoHobby/DP Toys in Dokkum, waarvoor wij John graag heel hartelijk danken. Van John kreeg het RC-Junkies testteam een handzaam en stevige transportkoffer overhandigd waarin de auto en alle accessoires een plekje hebben gekregen. Als wij de zeer fraaie koffer openen zien we alle onderdelen van de auto in een dikke schuimrubberen laag liggen, goed beschermd tegen schokken en stoten. In het schuimrubber is het geheel gemonteerde chassis , vier wielen met banden, de zender en een knalgele carrosserie goed verpakt. In een bijgevoegd plastic zakje vinden wij, behalve de uitgebreide en duidelijke gebruiksaanwijzing (in het Duits, Engels en Frans, helaas geen Nederlands) ook nog een stickervel met vele fraaie, kleine stickers om de carrosserie te verfraaien. Onder de carrosserie treffen wij nog een zakje met kleine onderdelen aan, dit blijken zijspiegels, stootranden en ander klein materiaal zoals schroefjes en moertjes te zijn waarmee de toch al detailgetrouwe carrosserie verder verfraaid kan worden. De carrosserie heeft een eigen houder in de koffer, waardoor deze bij transport vast op zijn plek blijft, en niet door de koffer kan rollen. Naast de carrosserie vinden wij de antenne voor de auto en het geheel gemonteerde chassis (waarover wij later meer zullen zeggen). Onder het chassis is een gleufje in het schuimrubber gemaakt waarin een bijgeleverde kleine schroevendraaier een plekje vindt. Vóór het chassis liggen de vier wielen in de koffer, elk voorzien van een eigen plastic houder en tenslotte vinden wij de (opgevouwen) afstandbediening. Accu’s, een oplader of batterijen worden helaas niet meegeleverd, deze zullen apart aangeschaft moeten worden. Voor de auto zijn 4 batterijen of accu’s van het AAA-formaat nodig, en de afstandbediening maakt gebruik van een 9Volt blokbatterij.

Het chassis

Als je het chassis uit de koffer haalt, valt als eerste het gewicht op, het chassis is zwaarder en voelt degelijker aan dan zou denken! Bijna midden in de auto zie je duidelijk de motor zitten die de achterwielen aandrijft. Op de motor zijn de specificaties op een duidelijke sticker meteen af te lezen. Wij hebben hier te maken met een standaard uitvoering: 26.000 toeren, 8 tanden op het tandwiel en ‘stage 1’. Voor de motor ligt een stekker die tussen de kabel is gemonteerd die vanaf de geïntegreerde snelheidsregelaar naar de motor loopt. Dankzij dit stekkersysteem is het uitwisselen van een motor zeer eenvoudig. Nog iets meer naar de voorkant vinden wij de eveneens geïntegreerde ontvanger, waar aan de bovenkant het frequentie kristal is geplaatst, waardoor deze gemakkelijk bereikbaar en uitwisselbaar is. Ook zien wij een klein, beetje vreemd aandoend stekkertje met vier pennetjes. Als wij in de gebruiksaanwijzing kijken zien wij dat het een aansluitpunt is voor een optioneel leverbare verlichtingset. Handig dat dit reeds aanwezig is als je later je auto wil verfraaien met een van de optionele verlichtingsets.

Het chassis is rondom voorzien van onafhankelijke wielophanging, waarbij ieder wiel is voorzien van een eigen frictieschokbreker. Dankzij een ingenieus linksysteem is de werking van de vering soepel. De veerweg bedraagt enkele millimeters. Wij monteren de wielen op het chassis met behulp van de beetje vreemd aandoende plastic wielsleutel, welke ook in het zakje met accessoires zat. Er is geen verschil tussen de voor- en achterwielen, het maakt niet uit welke wielen en banden je voor of achter plaatst. De banden zijn niet gelijmd op de velgen, en het is aan te raden om voor het rijden enkele druppels bandenlijm (of superlijm) tussen de banden en de velgen te doen om deze goed te fixeren.

De afstandsbediening

Nadat wij het chassis klaar hebben gemaakt (door de banden te lijmen en de wielen te monteren) is het nu tijd om eens de afstandbediening te bekijken. In de koffer is de afstandbediening ‘opgevouwen’. Als je de afstandbediening openklapt blijkt het een pistoolmodel met stuurwiel te zijn. De antenne is uitschroefbaar en heeft een plekje gevonden aan de achterkant van de behuizing. Deze is eenvoudig uit de behuizing te ‘wippen’ en deze kan dan in het daarvoor bestemde gaatje aan de bovenkant worden geschroefd.

Aan de bovenzijde vinden we ook een hele reeks schakelaars, met elk een eigen functie. Natuurlijk is de eerste en grootste schakelaar de aan/uit knop. Hiernaast vinden we een schakelaar waarbij L en R staat, met deze schakelaar kan de afstandbediening worden omgezet van linkshandige naar rechtshandige bediening. De afstandbediening kan namelijk door het omdraaien van het stuurwiel geschikt gemaakt worden voor zowel links- als rechtshandige bestuurders. Daarnaast zit een schakelaar waarmee de gevoeligheid van de ‘gashendel’ kan worden ingesteld: hi of lo. In de stand ‘hi’ heeft de auto het maximale vermogen en de hoogste snelheid, en in de stand ‘lo’ draait de motor minder toeren waardoor de topsnelheid een stuk lager ligt, maar de rijtijden op een acculading flink verlengd worden. Tenslotte vinden we twee drukknoppen waarmee de besturing naar links of rechts getrimd kan worden.

Het 9Volt blokbatterijtje wordt aan de onderzijde in het handvat geplaatst. Het stuurwiel zelf heeft de vormgeving van een wiel, met schijfrem en remklauw en het stuurtje heeft goede grip dankzij de rubberen ring. Gas geven en remmen gaat met behulp van een Y-vormige hevel welke als een trekker van een pistool met de wijsvinger wordt bediend. De weg van de trekker is vrij lang, een kinderhand zal wel enige moeite hebben om de trekker van het ene uiterste naar het andere uiterste te bewegen. Ook de maximale uitslag van de voorwielen is op de afstandbediening in te stellen, hiervoor is aan de zijkant een stelschroef geïntegreerd welke van minimaal naar maximaal gedraaid kan worden. De zendfrequentie is 27MHz en de zender maakt gebruik van de AM-band. Er zijn twaalf verschillende kristallen (verschillende kanalen/frequenties) leverbaar, ons testexemplaar was voorzien van kanaal 1.

De Carrosserie

De carrosserie van de Nissan Skyline is kant en klaar gebouwd en gespoten, en bestaat uit verschillende onderdelen die met schroefjes zijn gemonteerd. Zo zijn de voor- en achterbumper, spoiler, motorkap en zijskirts uitwisselbaar voor andere exemplaren. Zoals gezegd zijn al deze onderdelen met schroefjes gemonteerd. Je plaatst de carrosserie door hem eerst aan de voorzijde met een gleuf in de voorbumper te plaatsen en daarna de achterzijde vast te klikken. Waar de achterzijde vastklikt zit een extra schuifje welke de houder van de carrosserie blokkeert, zodat deze niet tijdens het rijden kan losschieten. Voor de carrosserie zijn enkele tuningparts verkrijgbaar zoals grotere spoilers, bredere skirts etc.

Het rijden met de XMODS

Om de auto gebruiksklaar te maken moeten we eerst de wielen en de antenne monteren. Zoals als boven gemeld hebben wij de wielen met behulp van de bijgeleverde wielsleutel gemonteerd, en daarna was het de beurt aan de antenne. Met behulp van het bijgeleverde schroevendraaiertje plaatsen wij de antenne op een speciale verhoging op het chassis, waar de stalen antenne contact maakt met de antenne draad. Als eerste plaatsen wij vier alkaline batterijen van het type AAA in de auto, aan elke zijde zitten houders voor elk twee batterijen, en plaatsen een 9Volt blokbatterijtje in de afstandbediening. Na de schakelaars op zowel de afstandbediening als op de onderzijde van het chassis in ‘on’ positie hebben geschoven kunnen we het eerste proefritje -nog zonder carrosserie- maken. Het autootje heeft een vlotte acceleratie en best een hoge topsnelheid. Je merkt duidelijk dat de auto in standaard uitvoering vooral geschikt is voor korte en bochtige circuits, de auto bereikt in enkele meters al de topsnelheid, die aanzienlijk is voor het kleine autootje!

Opmerkelijk is de goede wegligging en hoge koersvastheid op het korte tapijt in onze woonkamer. De auto reageert goed op de commando’s van de afstandbediening en na enkele wilde ritjes krijgen we steeds betere controle over de auto. Gauw wat sport-pylonen in de woonkamer uitgezet als een soort primitief parcours. Al snel hadden we een echte route en het scheuren werd steeds leuker. Na ongeveer 15minuten merkten we dat de auto langzamer begon te rijden en ongeveer 5 minuten later was de eerste acculading opgereden. Na deze eerste kennismaking is het natuurlijk eens tijd om naar de technische details te kijken, die deze Carson XMODS een opmerkelijk goede wegligging geven. Zo zien wij dat de auto voorzien is van een echt diffentiëel aan de achterzijde welke zorgt dat de wielen onafhankelijk worden aangedreven.

De wielophanging is simpel doch zeer effectief en de schokbrekers doen hun werk ook goed. De gewicht verdeling met de accu’s aan de zijkant en de centraal geplaatste motor schijnt goed te zijn, want de auto heeft een goede wegligging en breekt niet constant uit aan de achterzijde. De commando’s van de afstandbediening worden goed en nauwkeurig opgevolgd en wij hebben geen last van vreemde storingen gehad. Het maximale bereik hebben wij buiten op straat even getest en bleek zo rond de 30 meter te liggen. De snelheidsregelaar is voorzien van een remfunctie waardoor de regelaar van de afstandbediening nadat er geremd is eerst even in de neutraal stand moet voordat er achteruit gereden kan worden. Dit is even wennen, maar als je het weet is het geen enkel probleem en er kan gewoon achteruit gereden worden.

De fun van de XMODS

Carson heeft gelijktijdig met de XMODS serie een uitgebreide reeks met hop-up spulletjes voor deze auto op de markt gebracht. Aan alles is gedacht: snellere motortjes, andere tanwielen, vierwiel aandrijving etc. Erg grappig is dat de sets met hop-up parts altijd meteen uit verschillende sets bestaan. Je koopt bijvoorbeeld niet één setje velgen maar drie tegelijk, niet één tuning motor maar vier. Zelfs de schokbreker en veersets wordt geleverd met meerdere veren. Wij zullen enkele van deze hop-ups eens nader bekijken. Als eerste noemen wij de Race Motor Set, Stage 2, artikel no. 59701. Deze set van maar liefst vier motoren wordt geleverd inclusief een aluminium koellichaam en een set van vier verschillende hoofd aandrijftandwielen. Deze Stage 2 motoren draaien zo’n 30.000 toeren en kunnen direct worden uitgewisseld tegen de standaard motor. Een andere motorset is de Speed Motor Set, Stage 1, welke ook weer uit vier motoren en vier hoofd aandrijftandwielen bestaat, maar deze motoren hebben een maximaal toerental van 26.000 toeren per minuut.

Een andere zeer interessante tuningsmogelijkheid is artikel 59703: een set van maar liefst zestien banden! Deze bandenset bestaat uit elk vier harde en vier zachte profielbanden en vier harde en vier zachte slicks welke bijvoorbeeld op velgenset 59707 gemonteerd kunnen worden. Deze velgen set bestaat uit twaalf velgen in drie verschillende designs. De twee belangrijkste tune opties bewaren wij voor het laatst: een ombouwset tot vierwiel aandrijving en een volledige kogellagerset. Om met de laatste te beginnen: dit is de meeste serieuze en beste hop-up welke je voor de auto kunt aanschaffen. Met de kogellagerset (art. 59709) verminder je de slijtage van de draaiende delen aanzienlijk en al deze delen zullen veel soepeler kunnen draaien. Hierdoor zal de motor minder weerstand ondervinden waardoor de topsnelheid en de rijtijd aanzienlijk zullen stijgen. De ombouwset tot vierwiel aandrijving is een goede optie voor diegene die het maximale uit de Carson XMODS wil halen. Dankzij de aandrijving op alle vier de wielen zal de wegligging dramatisch verbeteren waardoor de auto veel koersvaster wordt en een veel hoger bochtsnelheid kan bereiken. De ombouwset naar vierwielaandrijving bestaat behalve uit een geheel nieuwe vooras met wielophanging uit een kogeldiffentiëel voor de achterzijde en een tube speciaal diffentiëelvet. Wie niet alleen de prestaties van zijn XMODS wil verbeteren, maar ook de auto optisch wil verfraaien is bij Carson ook aan het goede adres. Zoals boven gemeld heeft de auto een speciaal stekkertje waarop een verlichtingsset kan worden aangesloten. Deze verlichtingsset levert Carson onder artikel nummer 59708 en bestaat uit vier LEDs -twee rode voor achter en twee witte voor de voorzijde- welke de auto realistisch aandoende koplampen met Xenon-effect geven. Nog leuker zijn de achterlichten: deze zijn gekoppeld aan de snelheidsregelaar en lichten op als er geremd wordt, net als echte remlichten!

Conclusie

De Carson XMODS Super Street Nissan Skyline is een geheel compleet pakket, waaraan slechts batterijen toegevoegd hoeven te worden, welk heel veel rijplezier levert. Ondanks het kleine formaat -de schaal is 1:28!- rijdt de auto als een ‘echte’ grote RC-Car. De Carson XMODS heeft, zo uit de doos, een pittige acceleratie en hoge topsnelheid. De levering in fraaie doorzichtige plastic koffer met alle onderdelen keurig in schuimrubber ingepakt maakt een zeer verzorgde indruk en ook de kwaliteit van de gebruikte onderdelen is goed. De afstandbediening vraagt wel enige gewenning, vooral wegens de grote afstand die de gashendel moet afleggen (niet echt geschikt voor kleine kinderhanden). De rijtijd op een setje AAA 600Mah accu’s is met ruim 15 minuten uitstekend te noemen. Het kleine autootje biedt een hele boel rijplezier in standaard uitvoering en dankzij de vele en nuttige hop-ups kan je er een waar race-monstertje van maken. De prijs van deze Carson XMODS Super Street Nissan Skyline is 89 euro geheel compleet in koffer. Als je daar de prijs van een setje AAA-batterijen en een 9Volt blokbatterijtje bij optelt, ben je nog geen 100 euro kwijt voor een heel leuke, snelle en spectaculaire RC-Car die zich zowel in de huiskamer als op een indoor circuit thuis zal voelen.

De Carson XMODS Super Street Nissan Skyline is voor 89 euro onder andere verkrijgbaar bij TechnoHobby/DPToys in Dokkum, de winkel die het mogelijk heeft gemaakt dat RC-Junkies deze Carson XMODS Super Street Nissan Skyline heeft kunnen reviewen, waarvoor wij natuurlijk TechnoHobby/DPToys hartelijk danken!

Dit artikel is geschreven door Nitro voor RC-Junkies.com en is gepubliseerd in de november-uitgave van het maandblad RadioControl

Reacties zijn gesloten.