Robbe Mini Cooper 1:12

Inleiding:

Op de Spielwarenmesse te Neurenberg waren we al onder de indruk van het nieuwe 1:12 chassis van Robbe. Op de beurs waren zowel de brandstof als electro variant te zien. Toen wist ik al dat ik die in mijn handen wilde hebben. Zie hier; de nieuwe Robbe 1:12 Mini Cooper, in de brandstofversie. Werkelijk een uniek staaltje van ruimte indeling. Alles past maar net op het chassis. Hierdoor lijkt het rommelig maar als je goed kijkt ziet er allemaal goed en netjes uit. Toch knap hè?.

Aangezien ik zowel de New Cooper van Tamiya heb gebouwd en getest en nu de Robbe Mini Cooper er naast kan zetten, kan goed het verschil in grootte gezien worden. Even wat cijfers, Robbe Mini 1:12 heeft een lengte van 325 mm, de Tamiya New Cooper (M03L chassis) heeft een lengte van 352 mm en de Tamiya oude Cooper (M03 chassis) heeft een lengte van 315 mm. Het zijn geen spectaculaire verschillen maar toch.

Ready to Run:

Deze Robbe Mini Cooper wordt als RTR set in zowel een brandstof als electro uitvoering geleverd. Prijsverschil is zo?n slordige 130 euro. De doos heeft een handvat wat het vervoeren gemakkelijk maakt. Door het kijkvenster kun je zien wat je gekocht hebt. Deze Mini stond al op de plank bij RC-Pitstop te Zoetermeer, dus voor mij niets nieuws onder de zon. Aangezien ik een Mini freak ben, kon ik deze Mini dus niet laten staan. Het model heeft wat, een ?schattige? doch degelijke indruk, die mij op slag imponeerde. Maar zo kritisch als ik ben vielen mij direct een aantal kleine slordigheden op bij dit model. Zo zijn een paar velgen en banden niet netjes verlijmd. De lijmresten zijn goed te zien. Ook de body is wat slordig gespoten, spuitresten van rode verf is zichtbaar onder de witte lak van het dak. Ook valt de groot uitgevallen ontvanger direct op, deze staat rechtop geplakt op de radioplaat tegen de stuurservo aan. Volgens mij kan dit wel wat kleiner. Dit type ontvanger ben ik al vaker tegengekomen bij andere RC modellen en merken.
De set is verder uiterst compleet. De Robbe zender met bijgeleverd een oplaadkabel voor oplaadbare AA cellen, indien je deze gebruikt. De 27 mHz AM zender is degelijk en heeft alle instelmogelijkheden die je van een dergelijke stuurwielzender mag verwachten. De duidelijke handleidingen met uitgebreide onderdelen lijst en een exploded view van het model maken de doos compleet. Batterijen erin en starten, maar zover is het nog niet.

Wielophanging en chassis:

Eerst nog even een volledige check van alle onderdelen en het chassis nog even onderzoeken. De wielophanging van deze vierwiel, middels snaar aangedreven Cooper, is volledig onafhankelijk. Helaas zijn er geen instelmogelijkheden op de draagarmen aanwezig. De vier oliegevulde dempers zijn traploos instelbaar en hierdoor kun je de Cooper mooi vlak leggen. Het bijzondere aan een model in deze prijsklasse is het gebruik van kogeldiffs die soepel hun werk doen. Helaas steken de schroeven die de gloeiplugmotor op het chassis bevestigd zijn aan de onderkant wat uit. Hierdoor ontstaat geen vlakke bodemplaat.
De gebruikte motor is een 2.5 ccm³ Force gloeiplugmotor met trekstarter. Dit formaat is uniek te noemen op een 1:12 chassis. Veel gebruikt zijn de 2.1 ccm³ gloeiplugmotoren en dan vaak op een 1:10 chassis (met uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Volgens ons een motor die meer dan voldoende prestaties levert. Hieraan is gemonteerd een nette dwarsgeplaatste uitlaat. Een lelijk plastiek slangetje dat met een tie-rap is vastgemaakt moet tenslotte de uitlaatgassen afvoeren, dit is toch weer een detail waarvan ik vind dat het beter kan. De gloeiplugmotor brengt het vermogen over op de standaard twee versnellingsbak die op zijn beurt de diffs en de tandriemen weer aandrijft. Het model is natuurlijk voorzien van aangepaste witte velgen met profielbanden. Gelukkig is een redelijke grote benzinetank gemonteerd, zodat we lekker lang kunnen rijden. Je zult alleen wel even een andere weg moeten vinden voor de brandstofslag, die loopt (ligt eigenlijk) langs de koelkop en zit over de trekstarter heen, niet praktisch dus.

De Body:

De body is al helemaal gespoten, bewerkt en bestickerd. Ook de gaatjes voor de bodyposten en antenne zijn netjes geboord, dus de bijgeleverde bodyclips kunnen er direct op. Wel heb ik volgens mij hier te maken met een ?maandagochtend? body. Zoals al eerder opgemerkt is de body niet mooi gespoten en ook de stickers laten hier en daar los en zitten er niet netjes op. Ik heb deze body vergeleken met een electro exemplaar in de winkel en we kunnen gelukkig concluderen dat het alleen om deze body gaat (dat heb ik dus weer!). Natuurlijk kan het zijn dat meerdere body?s er zo uitzien. Laten we hopen dat het bij deze body blijft. Nog twee puntjes die ik toch kwijt wil, er ontbreken twee buitenspiegels en de kap valt niet mooi over de wielen heen. De wielen lijken wat te klein voor deze body. Hierdoor zijn de wielkasten niet mooi gevuld. Verder heeft de body een stoer uiterlijk en wat details betreft lijkt hij sprekend op zijn grote 1:1 broer.

Het rijden:

De eerste start verliep niet helemaal vlekkeloos. De 2.5 ccm³ Force motor sloeg snel aan gaf veel stationair en afstellingproblemen. De motor liep zo hard stationair dat de auto er vanzelf vandoor ging, iets bijstellen loste het probleem niet op. Na lang kijken en afstellen bleek dat de carburateur niet goed functioneerde. Ook bleek er erg veel storing te zitten in het model. De servo?s waren uiterst nerveus en trilden als een gek als je met de zender wegloopt. Hier is niet mee te rijden, althans erg gevaarlijk om er mee te rijden. Ik dus terug naar de winkel. Ook de mannen bij RC-Pitstop reageerde verontwaardigd en konden niets anders doen dan te erkennen dat er iets aan de hand is met dit specifieke model. Of we hier te maken hebben met een incident is moeilijk te zeggen. In verband met garantiebepalingen heb ik zelf even niets aan de auto veranderd, dit heb ik aan RC-Pitstop overgelaten. Na een week kreeg ik een belletje dat de auto was nagekeken en weer kon worden opgehaald. De bediening van de carburateur bleek inderdaad niet vast te zitten, hierdoor reageert de carburateur niet goed op de servo commando?s. Wat de storing in de radio apparatuur betrof kon geen goed uitsluitsel gegeven worden. De ontvanger is los geweest en opnieuw gemonteerd en in de winkel werkte het weer even. Éénmaal thuisgekomen bleek de storing er nog steeds in te zitten, er restte mij op dat moment niets anders dan de AM set te vervangen door een FM set. Het is welbekend dat de 27 AM frequentie storingsgevoelig(er) is, iets wat mij tot op heden niet eerder tot last is geweest. In overleg met Robbe, Dhr. Arie v/d Kooy is een nieuwe zenderset beschikbaar gesteld, die wel goed bleek te zijn. Dus hoogstwaarschijnlijk toch de ontvanger die de problemen veroorzaakt. Kan gebeuren. Deze nieuwe zenderset is later getest op de Mini en werkte inderdaad prima, bedankt Robbe en Arie voor de goede service.
Toch heb ik de FM set weer terug gezet omdat de XR-6 meer instelmogelijkheden heeft. Na het inbouwen van de FM set eerst weer alles afgesteld en gecontroleerd.

oen de start. Na de eerste, redelijk ongecontroleerde starts, verliep deze start moeiteloos. De stationair schroef zover open dat de motor mooi rond blijft lopen en de mengselschroef wat rijker gezet om de motor toch maar eerst even te laten inlopen. Na wat rondjes voor de deur te hebben gereden was de tweede tank ook snel leeg. Helaas brak bij het starten één de bodymounts achter af. De Force motor reageert nu mooi op de zender commando?s en ook bij het remmen blijft de motor stationair lopen. De motor heeft een beschaafd geluid. De auto breekt niet uit zoals je zou verwachten bij een dergelijke kleine schaalgrootte, maar draait zijn rondjes netjes en voorbeeldig op een klinkerweg en stuurt lekker direct. Op asfalt zal de auto wel meer uitbreken omdat de standaard gemonteerde banden onvoldoende grip hebben. Iets stuggere banden met een hardere insert zouden hier beter van pas komen. We laten de 2.5 ccm³ Force motor rustig inlopen. Bij de tweede start zit de trekstarter behoorlijk vast, de bougie even losdraaien en opnieuw proberen helpt vaak. Na een paar ferme trekken aan het touwtjes slaat de motor aan. De motor loopt stationair al een stuk beter en langzaam wordt het gas opgevoerd. In tegenstelling tot zijn soortgenoten zou je een schel geluid verwachten wanneer de toeren omhoog gaan, maar nee, bij dit motortje blijft het beschaafd. De buurt begint zo ongeveer gek te worden van onze testactiviteiten dus ik ben allang blij dat dit motortje beschaafd zijn werk doet. Helaas begon het te regenen dus moest ik de tweede start voortijdig afbreken. Diezelfde avond was het even droog, ik dus gelijk weer naar buiten en starten. Perfect, de Force motor heeft gewoon even tijd nodig om te settelen. Weer wat rondjes gereden en opnieuw het gasniveau opgevoerd.

Nu was de Mini Cooper klaar. De zondag daarop was het tegen alle verwachtingen in een perfecte dag met veel zon. Naast een aantal bezoeken aan clubs en races moest ook de Cooper aan zijn laatste ultieme test onderworpen worden. Hiervoor heb we gelukkig in onze regio de beschikking over een giga geasfalteerde parkeerplaats met witte strepen erop geplakt. Hier heb ik de Mini opnieuw gestart en de sporen gegeven. Eerder noemde ik dat de Cooper mogelijk zou uitbreken op asfalt. Nou, niets is minder waar. De wegligging is klasse en bij het gas geven en of remmen geen onverwachte bewegingen van de Cooper. Dit had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Zo zie je maar dat vooroordelen ook niet alles zijn. Ook met body erop geen rare fratsen (door bijvoorbeeld te weinig koeling). De Force motor grijpt goed aan en is nog zuinig ook, terwijl het mengsel aan de rijke kant is. Ook de dempers doen goed hun werk, het chassis hobbelt niet en ook bij het passeren van de witte opgeplakte strepen (die iets hoger liggen) houdt de Cooper mooi koers en reageert goed op de commando?s. Tijdens deze rit ook de mengselschroef weer iets bijgesteld (armer) zodat meer vermogen beschikbaar komt. Ja, de Mini doet goed zijn werk en trekt de rondjes en figuren netjes zonder abrupte bewegingen en is behoorlijk snel. Slippen doet die ook, maar daar ben ik dan zelf verantwoordelijk voor, hahaha.

Ik denk zelf een goede en geslaagde test van deze nieuwe Robbe 1:12 Mini Cooper.

Conclusie

Deze Robbe Mini Cooper is een prettig model voor zowel starter als geoefende rijders. In deze RTR uitvoering is de prijskwaliteit verhouding voldoende. De in dit artikel genoemde minpunten behoud ik alleen voor aan dit model en niet in zijn algemeenheid. Al vind ik het juist bij een RTR set niet goed te praten, daar is iedereen het mee eens. Verder rijdt het model naar behoren en is imposant om te zien ondanks de 1:12 schaal. De set is compleet en zal voldoen aan de verwachtingen van de eigenaar.

RC Info:
Fabrikant : Robbe
lengte x breedte : 325 mm x 170 mm
Motor : 2.5 ccm³ Force gloeiplugmotor met trekstarter
Zenderset : Robbe stuurwielzender (27 mHz AM) / Graupner XR-6 40 mHz FM
Prijs : Eu. 329,95

Dit artikel is geschreven door Rob de Vries voor zijn website Rob’s Hobby Site en voor het maandblad RadioControl

Reacties zijn gesloten.