Team Associated Nitro TC3

Inleiding:

Een prof onder de profs, zo mag je deze NTC3 best omschrijven en zeker geen model die je zonder handschoenen aanpakt. Voor degene die Team Associated niet goed kennen, het is een Amerikaans RC merk die zowel elektro als brandstof modellen en accessoires op de markt brengt. Dit type 1:10 brandstofmodel kun je qua range scharen in het midden van het 1:10 brandstof segment. Met zijn 2.1 cc ABC brandstofmotor en vierwielaandrijving loopt dit model in de standaard uitvoering al bijna 70 km/u. Laat staan wat er gebeurt wanneer je dit model gaat tunen. De hier beschreven set is de RTR uitvoering. De auto is volledig gebouwd en standaard afgesteld. De inbouw van de servo’s, aan/uit schakelaar en ontvanger is al gebeurd en de zeer uitgebreide Jaguar stuurwielzender is ook inbegrepen. Wel hangt aan dit model een prijskaartje van Eu. 499,95, Dat is toch een slordige FL. 1100,00 (ja, ja ik weet dat je niet moet vergelijken, maar toch even ter indicatie). En dan moet je nog wel de ontvangeraccu (of vier oplaadbare penlites) en de batterijen voor de zender kopen.

Waarom deze Asso (zoals het merk op het veld genoemd wordt) NTC3? De afgelopen jaren heb ik veel modellen gezien, gebouwd, getest en gereden. Maar eigenlijk nog niet echt een racetourwagen van dit kaliber. Nu wil dat niet zeggen dat de andere auto’s niet goed waren, in tegendeel, er is veel plezier aan beleefd, maar je wilt toch weer een stapje verder. Zodoende heb ik me goed laten informeren bij RC-Pitstop en de verschillende modellen en hun opties de revue laten passeren. Mede door hun advies heb ik gekozen voor deze Asso. Je merkt bij deze NTC3 bijvoorbeeld aan de afstelmogelijkheden en de onderdelen dat we toch wel te maken hebben met iets aparts. Ik zou het willen vergelijken met een Serpent of een top HPI en dat soort merken. Het zijn rasechte racetourwagens met indrukwekkende prestaties. Van dit model is ook een zelfbouw variant beschikbaar die geleverd wordt zonder brandstofmotor en radioapparatuur, prijs hiervan is ? 459,00. En een Asso fabriekskit, maar dan hebben we het wel over een top wedstrijdauto. Zelf heb ik er gelijk nieuwe velgen en banden bij gekocht. De witte velgen zijn mooi maar de metaalkleurige velgen vond ik ook wel de moeite waard. Tevens heb ik een stabilisatorstang op de achterkant geplaatst.

De indruk:

De verpakking bestaat uit de gebouwde auto met een volledig gespoten kap, de Jaguar 2 kanaals stuurwielzender (met kristallen natuurlijk), wat inbussleutels en wielmoersleutel (Amerikaanse maten), uitgebreide gebruikershandleidingen, een paar extra stickers ter verfraaiing van de kap en een speciaal hulpmiddel voor de camber en toespoor van de wielen. De kap is zeer fraai afgewerkt en voorzien van de meeste stickers. Een zeer complete en verzorgde doos. Mag ook wel met dat prijskaartje. Ja, ik kan het niet laten om toch nog even de prijs te benadrukken. Mede hierdoor zal dit model niet direct passen binnen de RC startersgroep. Even over de stuurwielzender. Dit is niet zomaar een simpele zender. Het merk Jaguar levert hoogwaardige radioapparatuur voor diverse RC merken. Het model dat bij de NTC3 zit is er één van het type 8217. Een degelijke en robuuste 27 MHz AM stuurwielzender met ergonomische vormen. De zender ligt erg goed in de hand en heeft naast de standaard gas- en stuurtrimmogelijkheden ook additionele gasservo instellingen. Ook is de servostand instelbaar door twee schakelaars en is er een mogelijkheid om de stand van de gashendel te verzetten zonder dat deze invloed heeft op de maximale uitslag van de servo. Er kunnen zowel (8) oplaadbare AA batterijen als gewone AA batterijen gebruikt worden. Als laatste kunnen de kristallen vervangen worden. Doe dit altijd in combinatie met het kristal van de ontvanger.

De auto

Een mooie 2.6 mm dikke blauw aluminium bodemplaat dient als basis voor dit model. De bodemplaat heeft verzonken schroefgaten en is erg goed afgewerkt. De gehele opbouw van het chassis bestaande uit de twee differentieels met voor- en achterwielophanging, de standaard 1-versnellingsbak en de centraal geplaatste cardanas, zijn van zeer goede kwaliteit en gemakkelijk te demonteren. De al ingebouwde servo?s zijn gemakkelijk te vervangen en de carbon radioplaat is voorzien van een uitsparing voor de ontvangeraccu en van een rc box waar de ontvanger in geplaatst wordt, beschermd tegen vuil en water. Het geheel oogt en voelt zeer degelijk aan en is wat gewicht betreft lichter dan zijn soortgenoten. De vier oliegevulde dempers zijn via plastic ringen instelbaar en indien nodig kunnen andere veren gemonteerd worden. Natuurlijk is dit model volledig gelagerd.

De geavanceerde voor- en achterwielophanging (met Ackerman steering) zijn van alle denkbare instelmogelijkheden voorzien, zoals dat een wedstrijdwagen betaamd zou ik haast zeggen. Ik heb werkelijk nog nooit zoveel instelmogelijkheden gezien. De gehele voor- en achtertrein kunnen op alle mogelijke manieren ingesteld worden (het camber, de toespoor, de hoogte van de draagarmen en zelfs de afstelling van de stuurarmen naar de stuurservo kunnen van positie gewisseld worden). Ook de beide diffs kunnen ingesteld worden zodat het sturen zwaarder en lichter verloopt. Ik denk dat de ervaren wedstrijdrijders hier niet vreemd van zullen opkijken. De schijfrem van dit model is voorzien van kleine remschoentjes en niet zoals we veel zien, metaal op carbon. De schijfrem is centraal geplaatst net voor de versnellingsbak en is op deze manier gemakkelijk te demonteren. De .12 (2.1 cc) Associated ABC brandstofmotor is goed bereikbaar en voorzien van trekstarter en een aan de zijkant gemonteerde snelle uitlaat. Wat in het bijzonder opvalt bij dit model is de ‘handgreep’ in het midden van het chassis. Dit zie ik persoonlijk voor de eerste keer. Deze handgreep is te gebruiken bij het starten van de motor of voor het dragen van het model, gemakkelijk en functioneel.

De gas- en remservo stuurt via twee instelbare stuurstangen de carburateur en de schijfrem aan. De stuurstangen zijn gemakkelijk te verstellen naar gelang de benodigde remkracht en of carburateuropening.

RC apparatuur:

Inbouw van de servo’s en ontvanger is bij de RTR versie niet meer nodig. Een twee kanaals ontvanger en twee servo?s van Jaguar zijn ingebouwd. Het enige dat nog nodig is, is een ontvangeraccu. Mede door ervaring heb ik hier gekozen voor een wat zwaardere LRP 6 V – 1200 mAh NiMH accu die gemakkelijk in de daarvoor bestemde ruimte in het chassis vast te zetten is. Uiteraard is alles te vervangen door apparatuur naar keuze.

Inlopen en test:

De eerste start verliep niet vlekkeloos, het heeft nogal wat moeite gekost om de motor aan de praat te krijgen. De trekstarter zit precies verkeerd om op deze motor. Dit betekent dat de trekstarter naast de eerder besproken handgreep zit, geloof me dit is niet echt prettig. Je haalt regelmatig je handen open langs de koelkop van de motor en de gloeiplugstarter valt door het hard trekken van de gloeiplug af. Natuurlijk kun je de handgreep eraf halen, zien wat er dan gebeurt. Heb ik dus gedaan en dat werkt veel beter maar je mist dan de voordelen van de handgreep, dus heb ik de handgreep er weer opgezet. Voor het gehele motorinloopproces zit een uitgebreide handleiding bijgeleverd. Ik raad iedereen aan deze handleiding nauwgezet te volgen. Voor degene onder ons die veel ervaring hebben met de inloopprocedures van brandstofauto’s is dit natuurlijk niet noodzakelijk. Ikzelf kan het toch niet laten altijd weer even te lezen om te kijken of er nog bijzonderheden zijn. Bij deze ABC motor is het niet anders dan bij vergelijkbare verbrandingsmotoren.

Na de eerste moeizame start verlopen de vervolgstarts een stuk makkelijker. Het lijkt wel of de motor ‘wakker’ gemaakt moet worden. De motor staat erg rijk en dat kun je zien aan het feit dat de benzine zo ongeveer de uitlaat uitloopt en aan de rook. Na de eerste drie tanks ga ik langzaam de high-end sproeiernaald verstellen evenals het stationaire toerental. Vanaf fabriek loopt de motor erg hard stationair en is hierdoor snel heet. Meestal doe ik het gehele inloopproces in een paar dagen. Elke dag een tankje of twee, op deze manier kun je ook niet vergeten hoever je de sproeiernaalden hebt dichtgedraaid. Vaak gaat dit met 1/8 stapjes. Doe dit zeker niet te snel. Na zes tankjes kun je eindafstelling gaan doen en het gas flink opentrekken. Deze Asso spuit er werkelijk vandoor en heeft een zeer goede wegligging. Gezien het feit dat deze auto erg laag ligt is het zeker aan te raden om een redelijk vlakke ondergrond te zoeken voor de test. De eerste rijtest heb ik gedaan op klinkers die erg glad zijn, hierdoor breekt de auto gemakkelijk uit bij het remmen. Overigens werkt de schijfrem perfect. De auto staat direct stil en glijdt zelfs wat door. Al met al ben ik niet ontevreden over deze eerste testen. Toen maar eens naar een grote parkeerplaats met asfalt en kijken wat die daar doet. Werkelijk vast genageld aan de grond goed reagerend op de zendercommando’s scheurt de Asso zijn rondjes. De wagen blijft keurig zijn lijn volgen en is niet van zijn stuk te brengen. Natuurlijk kun je rare dingen doen, maar dat geldt voor ieder model. Ook hier heb ik de topsnelheid niet goed kunnen meten maar lettend op de auto’s op de weg naast het parkeerterrein moet de Asso zeker 70 km/u gelopen hebben en dat was nog niet volgas. En dit in standaarduitvoering. Voor deze Asso is natuurlijk een 2-versnellingsbak beschikbaar die het model nog eens zal versnellen.

De Kap:

De kap van deze Asso, een rood met wit gespoten Stratus is werkelijk prachtig. De mooie slanke lijn van de kap valt erg goed over het chassis en de uitsparing voor de uitlaat is zeer netjes verwerkt zodat de binnenkant van de kap niet vies wordt van de uitlaatgassen. De afwerking en bestickering is al gebeurd. Zoals in het begin van dit artikel is genoemd zijn er nog wel wat stickers bijgeleverd.

Conclusie:

Wat mij betreft een perfect model. Dit model vergt ervaring om hem goed in bedwang te houden. De enorme afstelmogelijkheden maken van dit model een echte wedstrijdracer en zo ziet de Asso er ook uit. Maar het is ook een auto die ook goed voor de fun te gebruiken is. Ik heb er geen minpunten aan kunnen ontdekken met uitzondering dan van de eerder genoemde trekstarter waardoor je je handen steeds openhaalt. Dit vergt echter meer gewenning dan irritatie. Ik ga hier de komende zomermaanden nog erg veel plezier aan beleven.

RC Info:
Fabrikant : Team Associated
Body : 200 mm
Motor : .12 ABC brandstofmotor (2.1 cc) met trekstarter
Zenderset : Jaguar stuurwielzender (27.145 MHz)
Prijs : Euro 499,95

Dit artikel is geschreven door Rob de Vries voor zijn website Rob’s Hobby Site en voor het maandblad RadioControl

Reacties zijn gesloten.