X-Ray M18 test

Xray M18

Nu het winter wordt, en buiten koud is, er bladeren en sneeuw op het circuit liggen, zoeken veel mensen iets om de winter mee door te komen. Dus racen veel clubs in de winter in de kantine met 1:18 auto’s. Daarom heb ik er dus ook 1 gekocht: de Xray M18. Hier kun je lezen wat ik ervan vond.

Levering:

Als we de kleine doos openen zien we een onbespoten kap, die nog uitgeknipt moet worden, een losse chassis plaat, onderin een zakje met de intructie manual en wat certificaten, en nog wat grote onderdelen. Ook zit er een schroevendraaier van Hudy in, uit de ProfiTools serie, en een inbus sleutel. Voor de rest is de doos gevuld met 10 kleine zakjes met onderdelen.

De bouw:

Voordat je gaat bouwen altijd eerst even de instructie manual doorlezen, zodat je ongeveer weet wat er gaat komen. Xray heeft bij dit model een zeer uitgebreide instructie gedaan. De bouw begint met het voorste differentieel. Op de eerste pagina van de bouw van dit onderdeel zie je hoe je het diff compleet moet bouwen, onderop de pagina staat een nummer, dat is het nummer van het zakje met onderdelen wat je moet hebben. Op de volgende pagina’s word dan stap voor stap ingegaan op de bouw van het onderdeel.

De differentieelen zijn van het type tandwiel diff, die je later kunt upgraden naar balldifferentieel, of zelfs vrijloop. Let goed op de tips die erbij staan vermeld, want de 4 kleine tandwielen die je in het grotere tandwiel moet plaatsen hebben hier en daar nog wat “puntjes” aan de zijkant zitten, die moet je dus even weg feilen of snijden. Let ook op de juiste oriëntatie, het voor differentieel en achter differentieel lijken erg op elkaar, maar zijn het niet!

Voorderest is er tijdens de bouw niks opgevallen, of op of aan te merken.

Afwerking:

Xray geeft steeds de tip tijden het bouwen hun powerpack in te bouwen, maar ik heb mijn eigen elektronica gebruikt.
Zorg wel dat je de elektronica zo klein mogelijk uitkiest, want anders is er geen plaats.
Mocht je het powerpack niet gebruiken, heb je het volgende nog nodig om de M18 rijklaar te maken:
-Accu (5 cells ontvanger accu 1050MAH)
-Micro servo (hitec hs-55, hs-85, of x-ray xms 01-MG)
-ontvanger (standaard grote past best)
-regelaar (er zijn speciale micro regelaars te krijgen, maar je kunt best een carson racer 11 op de servo kwijt)
-motor (de standaard motoren zijn van het 280 type, met een optionele motorsteun kun je een 300 of zelfs een 480 type monteren)

De bodemplaat van de M18 is na montage erg vlak, alle schroeven zijn netjes verzonken, en er zijn verder geen uitsteeksels.

Het rijden:

Na het bouwen heb ik even op het parket gereden, daar heb je totaal geen grip. Op de club wordt er gereden op tapijt, en daar schijnt rubber ook niet alles te zijn.
Op zondag 7 november heb ik toch met de originele rubberen banden op tapijt gereden. Na een paar rondjes de baan verkennen kon ik eens gaan kijken hoe de M18 reed.
De gemonteerde Xray Micro servo is lekker snel. Maar ik had voor veel te weinig grip. Ik heb nog met de demper afstelling gespeeld, maar daar merkte ik weinig van. Na de bandjes te hebben gesmeerd, ging het een stuk beter, de M18 ging goed rond, maar de 280 motor werd wel erg warm doordat hij zijn warmte niet kwijt kon aan de plastic motormount.

Nuttige hop ups:

Wat er verbeterd kan worden aan een standaard M18 vind ik:
-Foam banden of smeermiddel
-Alu motormount
-verstelbare toe in/out stangen (auto heeft standaard achter 4 graden toe in, wat een beetje veel is)

Reacties zijn gesloten.