Tamiya Wild Commando

Mischien ken je het wel, misschien niet. Al een tijdje was ik bezig met de vraagstelling, zal ik met een Nitro touringcar bljven rijden of zal ik overstappen op het ruigere werk en naar een off-road truck overstappen? Wat ik ook koos, alles had zijn voordelen, maar zeer zeker ook nadelen. Zo kwam ik op een donderdagavond bij H&H modelbouw om mijn bestelling op te halen. Al gauw ging het gesprek over mijn keuze en wat ik eventueel zou willen. Het moest een TNX van Tamiya worden, dat ik me in al die tijd wel bedacht. Tot de eigenaar van H&H modelbouw met een ander voorstel kwam, hij had nog een Tamiya Wild Commando staan, die hij al een tijdje in de etalage had staan en daar wilde hij wel een leuk prijsje voor maken. Tsja wat doe je dan als de Nitro door je aderen stroomt?


Een dag later was het zover en kon ik de Tamiya Wild Commando ophalen. Tsjonge wat een doos en wat een spullen. Als een kind zo blij sta je voor die enorme doos en dan mag je het gaan uitpakken. Ook een beetje twijfel kreeg ik, wat is die doos groot, maar hoe groot is die Monster Truck dan wel niet. Kan mijn nieuwsgierigheid niet meer de baas en ik maak de doos open. Alles zit zoals bij elke RC auto van tamiya netjes ingepakt en het ziet er allemaal uiterst verzorgd uit. De Tamiya Wild Commando wordt als RTR geleverd, dat wil zeggen, uitpakken, handleiding lezen (HEEL BELANGRIJK), batterijen plaatsen, tank vullen en rijden maar. Het klinkt eenvoudig, en zo is het ook daadwerkelijk. Het enige wat nog ontbrak waren de penlites en de brandstof.

Het starten van de Tamiya Wild Commando


Wat voor mij zeer zeker was nieuw was, was het starten van de Tamiya Wild Commando.
De meeste Nitro touringcars start je doormiddel van een trekstrarter, die zit hier niet op en dit gaat via een electrische starter. Achter op de Tamiya Wild Commando zit een soort plaatje die je weg kan halen en daar kan je de electrische starter op zetten. Hiermee wordt de plug voorgegloeid en de electrische starter zorgt ervoor dat de krukas in beweging komt.
Dus het is eigenlijk net zoals bij een echte auto, 1 druk op de knop en de auto start. Ideaal zo zonder trekstarter en het werkt nog veel sneller ook. Weer een ervaring rijker, maar wel een hele leuke, want je krijgt de Monster Truck gewoon heel snel aan de praat. En wat een geluid komt eruit, overdonderend.

De versnellingsbak van de Tamiya Wild Commando

Tamiya heeft altijd iets waarin ze uitblinken en toen deze Tamiya Wild Commando op de markt kwam (nu ongeveer 1½ jaar geleden). Zo ook op de Tamiya Wild Commando, waar ze het F.R.A.T. systeem introduceerde. F.R.A.T staat voor Forward and Reverse Transmission.
Het voordeel van dit systeem is dat je altijd de juiste trekkracht hebt. Wel merk ik regelmatig dat de versnelling blijft hangen als je wat ruiger terrein hebt. Door de handige afstelling en ook zeer makkelijk bereikbaarheid is dit probleem snel te verhelpen. Tevens is het F.R.A.T. systeem voorzien van een slipkoppeling zodat extreme klappen bij een heftige jump worden opgevangen.

Voor de techneuten onder ons, ik ben niet z’on held in al die termen, hieronder nog even de fabrieksomschrijving van het F.R.A.T systeem: De F.R.A.T maakt gebruik van een centrifugaal koppeling voor de 2-versnellingsbak. Als de 2-Speed koppeling (2-speed clutch) een bepaald toerental bereikt, schakelt deze automatisch naar de 2e versnelling. De 2-Speed koppeling ligt in lijn met de centrale aandrijfas en de rijrichtingskoppeling (forward clutch), zodat zowel vooruit als achteruit twee versnellingen aanwezig zijn.In het hart van de aandrijving zit de rijrichtingskoppeling (forward cluth). De schakelvork (shift fork) verplaatst de schakelring (shift ring) en wordt mechanisch bedient door de schakelhevel (shift arm) op de servo. Als de schakelring van de rijrichtingskoppeling wordt weggehouden grijpt de koppeling aan en rijdt draait de aandrijving (vooruit). Als de ring naar de koppeling wordt getrokken wordt de koppeling verhinderd om aan te grijpen. Hiermee wordt de rijrichting bepaald. Het tweede element is het differentieel (drive differential) aan de onderzijde van de aandrijving. Het differentieel heeft twee aparte tandwielen (drive gear en forward gear). De drive gear is constant in beweging (in vooruit en achteruit). De forward gear is alleen actief als de rijrichtingskoppeling draait. Beide tandwielen drijven het differentieel aan en de aandrijving draait vooruit. De achteruit wordt geactiveerd als de rijrichtingskoppeling niet draait en wordt vastgehouden door de rem (vandaar het belang van een goed functionerende rem).Geen van de tandwielen worden verplaatst, zodat de F.R.A.T zeer moeilijk is te beschadigen en het overschakelen tussen vooruit en achteruit soepel (on-the-fly) verloopt.

De motor van Tamiya Wild Commando

Engine
Ook hier laat Tamiya zien dat deze Tamiya Wild Commando een monstertruck is voor zowel beginnende RC fanaten als gevorderde RC fanaten. Standaard is de Tamiya Wild Commando voorzien van FS 18 motorblok met een inhoud van 2,95cc dit is goed voor een maximale snelheid van 50 kilometer per uur. En dat is snel kan ik je verzekeren als je door het ruige terrein heen gaat. Ook hier heeft Tamiya weer een hele duidelijke beschrijving bijgedaan, die voor een beginnende RC fanaat heel erg duidelijk is. De afstelling van de FS-18 is eenvoudig te veranderen met behulp van de sproeiernaald. Gebruik een platte schroevendraaien om veranderingen te doen. Het is zeer belangrijk dat de motor goed is afgesteld om andere eigenschappen van de aandrijving correct te laten functioneren, omdat deze alle met centrifugaalkoppelingen werken die aangrijpen bij een bepaald toerental. Als door enige reden de afstelling van de motor niet lijkt te kloppen, schroef dan de naald helemaal in. Gebruik geen grote kracht want dit beschadigt de carburateur! Draai de naald vervolgens 3 1/3 slag los. Dit is een goed uitgangspunt voor verdere afstelling. Verstel het mengsel tussen lucht en brandstof in kleine stapjes (maximaal 15 graden).De maximum temperatuur van de FS-18 motor is 107 graden. Als de afstelling van de motor op ruig terrein, zoals gras, zand e.d. niet wordt aangepast (rijker), zal de motortemperatuur te hoog oplopen. Zorg ervoor dat altijd een dikke rookpuim uit de uitlaat komt.

Het rijden met de Tamiya Wild Commando

Transmitter
Standaard wordt bij de Tamiya Wild Commando met een stuurwielzender geleverd. Dit was een enorme schok voor mij daar ik nog nooit met een stuurwielzender had gereden. Wat stuurt dit enorm direct, een klein tikkie naar links en je staat zowat achterste voren! Help, hoe ga ik dat overleven. Toch maar even mijn andere zender gepakt en dat ging gelukkig vertrouwd. (Het inrijden van de Tamiya Wild Commando gaat net zoals dat met elek andere nitro wagen gaat, volgens dit principe heb ik hem ook ingereden.)
De Tamiya Wild Commando reageert heel erg direct op de commando’s die je geeft, heeft een goede wegligging. Ook als on-road is de Tamiya Wild Commando een leuke truck om mee te rijden. Elk wiel is voorzien van 2 grote veren die zowel de wegligging als een stevig hobbel zonder problemen kan nemen. Zelfs met mijn stuurkusnet is een trotoir-band geen enkel probleem.

Conclusie

De Tamiya Wild Commando is zowel een leuke beginners Monster Truck als voor de gevorderde RC fanaat. Goedkoop is de Tamiya Wild Commando helaas niet met een adviesprijs van 699 euro inclusief de BTW. Daarin tegen word de Tamiya Wild Commando wel heel erg compleet geleverd en is denk ik de prijs snel vergeten. Een ander nadeel vind ik dat er moeilijk aan andere bodies is te komen. Voor de rest is dit echt een auto waar je eens in je leven meegereden moet hebben !!

Chassis

Technische gegevens

Lengte : 560 mm
Breedte: 450 mm
Rijhoogte: 60 mm
Wielbasis: 360 mm
Gewicht: 4,8 KG

Reacties zijn gesloten.