Tamiya Nitro Truck (TNX)

Inleiding:

Tamiya laat de groeiende truck / off-road markt opnieuw “schrikken” door haar brandstofsegment uit te breiden met deze TNX. Een 1:8 4WD RTR truck met 3.0 cc brandstofmotor die in samenwerking met OS Max is ontwikkeld. De TNX staat op een TGM-03 chassis dat ten opzichte van de al bestaande Terra Crusher verder in gewicht is verlaagd. Het motto dat Tamiya hanteerde bij de ontwikkeling van de TNX is “meer power en minder gewicht”. Volgens ons zijn ze daar goed in geslaagd. De FS 18-RS brandstofmotor brengt zijn vermogen via een 2-versnellingsbak over op de voor, achter en middendifferentieel. De TNX is voorzien van acht met olie gevulde dempers die zeer fraai afgeschermd worden door de draagarmen. Hierdoor is de kans dat ze kapot gaan een stuk kleiner geworden en het veert fantastisch goed.

De laatste jaren is dit RC segment behoorlijk uitgebreid. Het is een zeer interessante klasse, vooral door het allround karakter van deze modellen. Je kunt er alle kanten mee op, zachte of harde ondergrond, het maakt voor deze 1:8 beesten echt niets uit. Dit model van Tamiya is verder voorzien van alle denkbare mogelijkheden en accessoires waardoor het model bijna zo de doos uit rijdt. Helaas dat er nog brandstof in de tank moet en dat er een 12 penlites en een accupack nodig zijn om de meegeleverde RC apparatuur, ontvangerunit en electrische starter van stroom te voorzien. Hier straks meer over.

Nader bekeken:

Er valt eigenlijk nauwelijks nog iets te vertellen over de bekende Tamiya kwaliteit. Het geheel zit goed verpakt en wordt uiterst compleet geleverd. Een groot voordeel van dit model is de electrische starter. De motor heeft geen trekstarter maar wordt door middel van een electro starter via een startpunt achterop de auto gestart. Je zet de starter erop, drukt op het knopje en dan zou de motor snel moeten aanslaan. Of dit klopt zien we later. We onderscheiden eigenlijk vier startmogelijkheden bij gloeiplugmotoren; de electrische starter, de trekstarter, de startbox en het rotostart systeem. De trekstarter komt erg veel voor, is gemakkelijk, nadeel is dat je iets aan vermogen inlevert. Daarom zul je bij professionele modellen en echte racers, geen trekstarter zien. Iedere startoptie heeft zo z’n voor- en nadelen. Bij de TNX is daarom een lichtgewicht vliegwiel gemonteerd waardoor er minder weerstand is bij het starten. Ikzelf zie nu voor het eerst het Tamiya ADSPEC GP radio systeem, iets wat in Nederland niet veel geleverd wordt. Het is een 2-kanaal 27 MHz AM radio systeem met op de zender de benodigde zaken zoals trimfunctie van gas- en stuur, knopjes om de werking van de servo’s om te draaien (reverse). De ingebouwde TP-S3003 gasservo en de TP-S3005 High Torque stuurservo regelen de rest. Zoals gezegd is de gemonteerde FS 18-RS 3.0 ccm brandstofmotor speciaal ontwikkeld voor deze TNX en dat in samenwerking met OS Max. Volgens de specificaties een echte race motor met een grote koelkop en 2 naalden. Deze brandstofmotor is ook iets sneller dan die van de Terra Crusher.

Verder wordt een (volgens Tamiya) onderhouds pack meegeleverd. Hierin zitten o.a. een gloeiplugstarter (die de meeste van ons natuurlijk allemaal al hebben), reserve schroefjes, opvulringen, olie, vet, gereedschappen en zelfs een reserve zekering voor de electrische starter. Een uiterst compleet en robuuste RTR set die voor elke RC hobbyist geen problemen zal opleveren. Natuurlijk eerst alles controleren. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken om te beginnen de bijgeleverde handleidingen goed door te lezen (weliswaar in het Engels) en de auto even te controleren. Ik kon veel schroeven toch nog even aandraaien, maar niet te strak.

Zoals bekend levert Tamiya zeer uitgebreide handleidingen mee. Zo ook in deze doos. In plaats van een bouwbeschrijving is een demontage handleiding bijgevoegd die stap voor stap de auto uit elkaar haalt. Daarnaast nog een boekwerk over de behandeling, motorinstelling en overige instelmogelijkheden, kortom, zeer uitgebreid. Er hoeft niets meer gebouwd te worden. Zelfs de body is zeer fraai gespoten en heeft een stoere uitstraling. Met uitzondering van de benodigde AA batterijen (12 stuks) is de TNX geheel rijklaar. Voordat er gereden wordt eerst de werking van de servo’s en de apparatuur “droog” controleren. Voor het starten van het model hoeft de kap er eigenlijk niet meer vanaf. Alle functies; tanken, starten, en het opzetten van de gloeiplugstarter kunnen van buiten de body plaatsvinden, erg handig in het veld. Pitstopcaddy mee en rijden maar.

Het chassis:

De 3 mm aluminium bodemplaat is een stuk lichter dan de half plastic/half aluminium plaat van de Terra Crusher en is zowel bovenop als aan de onderkant voorzien van onderdelen. Zeg dus maar dat de bodemplaat in het “midden” zit. Bovenop is alles netjes in orde en goed bevestigd. Er is voldoende ruimte voor onderhoud en de RC apparatuur zit netjes weggewerkt in RC boxen. De onderkant echter is opengewerkt. Hier bedoel ik mee dat de stuurservo en de cardanassen “bloot” liggen, iets dat volgens mij in het terrein nog wel eens voor problemen kan zorgen. Een afdekplaat zou hier wel op zijn plaats zijn, het is tenslotte een off-road wagen. De open onderkant is wel handig voor het noodzakelijke onderhoud. De auto is volledig gelagerd, heeft stalen diffs en aluminium wielhubs. Het voelt allemaal degelijk aan, dus het kan wel een stootje hebben. De twee-versnellingsbak is via een klein, door een rubbertje afgedicht gat instelbaar en zo ook de slipkoppeling. Ja, ja, dit model heeft een slipkoppeling. Eerder geteste trucks zoals de Mad Armour of Rock Wilder hebben dit niet. Wel jammer vind ik de goedkoop aandoende grijze kunststof draagarmen, bumpers en andere carrosseriedelen die Tamiya gebruikt. Dit “verpest” het eigenlijk een beetje. Verder is er niets op dit model aan te merken. Wat verder opvalt, is de kunststof 2-kamer uitlaat gekoppeld aan het metalen manifold (uitlaatbocht) die via een flexibele buis aan elkaar is gezet. Dit is de eerste keer dat ik een dergelijke uitlaat mee maak. Wat dit voor effect heeft is moeilijk te zeggen, maar gezien de ervaringen die ik op het World Wide Web heb gezien lijkt het geen consequenties te hebben. De zeer fraaie, metaalogende velgen met de speciale terreinbanden (met foam inserts) spelen ook een belangrijke rol bij het verminderen van het totale gewicht zonder in te boeten aan prestaties. Deze gehele set-up zorgt ervoor dat de TNX aanzienlijk lichter is geworden dan de Terra Crusher. Voor het veld- en circuitwerk beschikt de TNX over de noodzakelijke instelmogelijkheden (toespoor) van de wielen, helaas geen camberinstelling. Een erg stoer en degelijk model. Tamiya heeft met dit model wederom een fraaie instapper /doorstromer neergezet dat verder borduurt op bestaande techniek.

De start en de test:

Helaas, de eerste startpoging resulteerde in een doorgebrande zekering (moet dus gelijk de reservezekering aanspreken), de motor sloeg twee maal rond en hield er mee op. Ik had diverse accupacks, maar die reageerde geen van allen, dus maar opnieuw opladen. Ik had de carburateur gecontroleerd en daar zag ik brandstof zitten, dus het chocken gaat goed. Maar wat is er aan de hand? Eigenlijk niets, houd het maar op nieuwigheid. Een nieuw opgeladen 7.2 V 3300 mAH batterypack kreeg de motor na 5 minuten aan de praat. Standaard staat de motor zeer rijk, de brandstof druppelt zo de uitlaat uit. Wel loopt de motor al mooi stationair. We volgen de inloopinstructies van Tamiya. Na de eerste start even 10 minuten laten afkoelen en dan de tweede start. Je kunt een beetje spelen met de gastrimfunctie op de zender, de carburateur iets meer opzetten. Het geluid van deze 3.0 ccm brandstofmotor is beschaafd. De tweede start verliep feilloos, er is nog steeds niets aan de instelling veranderd, eerst maar de eerste tank leegrijden. Hoe beter je de inloopinstructies volgt hoe meer plezier je hebt van een brandstofmotor. Bij de derde start ben ik de sproeiernaald al iets gaan verzetten, doe dit met kleine ¼ stapjes zodat je de motor goed kunt afstellen. Bij een beetje gas reageert de TNX al zeer vel, het chassis trilt en komt omhoog alsof de TNX er vandoor wil schieten en bij het remmen duikt de auto weer naar voren. Ik durf eigelijk niets te zeggen, maar er gaat een enorm vermogen schuil gaat in dit model. Langzaam begint het zichtbaar te worden. De motor begint goed in te draaien, dat hoor je ook aan het stationaire toerental en wanneer je iets gas bijgeeft. Na een paar volgende starts en 2 halfvolle tanks loopt de motor voldoende soepel om het gas erop te gaan zetten. Het wordt dus tijd voor de powertest.

Mijn dochter en ik hebben de spullen in de auto geladen en zijn gaan rijden naar een aantal geschikte locaties. Zo hebben we eerst de TNX grondig getest op een ruige, asfaltachtige weg met puin, stenen en zand. De TNX geeft geen krimp, heeft werkelijk een fantastische wegligging en stuurt formidabel. Vol gas is hier niet mogelijk omdat het terrein hiervoor te klein is. Bij het optrekken en afremmen reageert het chassis direct, de 8 dempers doen erg goed hun werk en verwerken elke oneffenheid in en op de weg. Ook bij links- en rechts sturen helt het chassis over, net echt. De kunststof uitlaat heeft geen effect op snelheid en motor. Daarna zijn we doorgereden naar een gras/asfalt combinatie. Op het gras blijkt de TNX in haar element te zijn. De grote speciaal gevormde banden voelen zich echt thuis. Vanaf het gras het asfalt op en vol gas. Hier hoor en zie je de fraaie brandstofmotor in volle glorie zijn werk doen. De twee versnellingsbak is goed afgesteld en bij het ingaan naar de tweede versnelling krijgt de TNX een boost van jewelste. Het geluid wat hierbij geproduceerd wordt is uiterst beschaafd en zeer realistisch. Wat de topsnelheid betreft is het gokken, maar zelf denk ik dat een top mogelijk moet zijn van tussen de 50 en 60 km/u. Maar dit is eigenlijk niet zo belangrijk, het fungehalte van dit model is veel belangrijker. Je kunt er alle kanten mee uit, of het nu zand, gras, asfalt of stenen zijn, de TNX heeft er geen problemen mee. Wel heb ik de auto een keer op zijn kop gekregen, korte draaicirkel bij hoge snelheid dit, ondanks de spoorbreedte van de TNX. Wat ruimere bochten op asfalt is beter, op gras- en zand zijn korte bochten beter te halen, hier is meer weerstand.

Conclusie:

Ja, eigenlijk is alles al gezegd. Tamiya heeft met een uitbreiding als deze TNX een geduchte en stevige troef in handen. De TNX kent geen leeftijdsgrens, maar voor de jongste RC hobbyisten blijft het uitkijken. De TNX is een model met hoog fungehalte. Wel jammer is de nogal goedkoop aandoende kleurstelling van sommige kunststof onderdelen. Wat mij betreft een dikke voldoende. De combinatie van grootte van het model met de 3.0 ccm motor is goed. Er is voldoende power beschikbaar en ook de remmen doen perfect hun werk. Het startsysteem en radiosysteem en het feit dat je niet steeds de body hoeft te verwijderen is een pre voor deze TNX. Er is zeer veel plezier te beleven met dit model. Klasse, Tamiya!

RC Info:
Fabrikant: Tamiya (Reyne & Zonen)
lengte x breedte: 560 mm x 408 mm
Gewicht : ca. 4400 gram
Motor : Tamiya FS 18-RS 3.0 ccm met electrische starter
Prijs : +/- € 599,00

Deze test is afkomstig van Rob’s Hobby Site , en is eerder verschenen in het maandblad RadioControl
In het Fotoboek kun je meer fraaie foto’s bekijken van deze Tamiya…. [KLIK HIER]

Reacties zijn gesloten.