Robitronic ETC Sport

Inleiding:

Afgelopen zomer ben ik overgestapt van het RC vliegen naar RC wagens, vanwege het feit dat je toch vaker met je hobby bezig kan zijn als je voor auto’s kiest en het directe competitieve van wedstrijden sprak mij ook wel aan.
Na het lezen van een review over de Robitronic in de Modelbouw Actueel was ik over de streep en toog naar Modelsport Hoofddorp, en heb de wagen gekocht.

Wat mij het meest aansprak in de Robitronic waren de lovende woorden in de review, en de prijs/kwaliteit verhouding. Voor € 120,- heb je een mooi ogende auto met wedstrijd mogelijkheden.

De inhoud:

De inhoud van de doos oogt netjes en alle kleine onderdelen zijn goed en stevig verpakt. De wagen is van het zogenaamde ARTR (almost ready to run) type, dat wil zeggen dat je zelf moet zorgen voor de elektronica, dus de regelaar, ontvanger/zender, servo en battery pack.

Alles is reeds voorgemonteerd, maar het kan geen kwaad om toch alle schroefjes even na te lopen en daar waar ze loszitten even weer aan te draaien. In mijn geval was dit niet nodig, alleen was de afstelling van de voorwielen niet helemaal correct, dus dat was even een beetje puzzelen om de beide wielen exact in het spoor te krijgen.

Het chassis:

Het chassis bestaat uit een kunststofplaat met een verbindingsplaat tussen de voor en achteras hetgeen een prima stijfheid garandeert. Aan de rechterkant is plaats voor een accupack zowel stick als saddlepacks kunnen gebruikt worden als energiebron. In mijn geval heb ik gebruik gemaakt van een Stickpack. Aan de linkerkant is de motor geplaatst en blijft er nog ruimte genoeg over voor de stuurservo, ontvanger en de regelaar.

Vering en instellingen van de wielen:

De vering bestaat uit oliegevulde schokdempers en nogal starre veren, die eerst goed ingesteld moeten worden om optimaal gebruik te maken van de verende eigenschappen. Vanuit de doos stond alles te slap ingesteld waardoor er weinig tot geen vering mogelijk was. De schokdempers zijn mooi blauw geaonidiseerd, het oog wil ook wel wat. Het instellen van de wielen is gemakkelijk te doen en hierbij zijn alle mogelijke instellingen te betrachten. Gezien mijn ervaring heb ik alleen de veerweg anders afgesteld en de wielvlucht zo gelaten.

Body:

De body is van het Alfa Romeo model en is reeds volledig beplakt en geverfd. Iemand die niet van een witte body houdt heeft echter een probleem……. De maat van de Body is 190 mm hetgeen een wijd scala aan andere bodymogelijkheden biedt

Motor:

De standaardmotor die bijgeleverd wordt is van het 540 type, hetgeen wel goede snelheidmogelijkheden heeft voor een beginner, maar een meer gevorderde zal al snel overstappen naar een 19 of 17 turns motor. Ikzelf zal binnenkort een 19 turns aanschaffen om te kunnen meedraaien in de clubcompetitie alwaar een 19 turns verplicht is. De inbouw van een andere motor is gemakkelijk te realiseren aan de hand van de bijgeleverde opgeblazen plaatjes in de handleiding

Rij impressie:

Na alle batterijen en packs te hebben opgeladen werd er naar de parkeerplaats getogen alwaar de eerste rit zijn aanvang nam. Verbaasd was ik in eerste instantie over de rijeigenschappen van de Robitronic.
De wagen heeft een aannemelijke snelheid en de wegligging is perfect, zowel in de bochten alsmede op de lange rechte stukken kan de Robitronic goed zijn weg vinden. De banden zijn echter niet echt van goede kwaliteit getuige de flarden die er na de eerste rit reeds aan hingen. Vervanging van de banden door reguliere racebanden is wel een vereiste.

Conclusie:

De Robitronic is voor zowel de beginnende als ook voor de iets gevorderde rijder een prima wagen die zich ook in competitie goed kan meten. Bij navraag bleek dat uitwisseling met Tamiya onderdelen goed te doen is, maar bestelling van losse Robi onderdelen gaat ook prima via de reguliere handel. De komende zomer zal ik dan ook zeker meedoen met de clubcompetitie met mijn Robitronic.

Technische gegevens:

Model: 1:10 toerwagen
Aandrijving: 4wd kardanasaangedreven
Lengte: 430 mm
Breedte: 190 mm
Wielbasis: 258 mm
Spoorbreedte voor: 162 mm
Spoorbreedte achter: 164 mm
Bodemspeling: 7 mm
Vering: Oliegevulde schokdempers met veren
Motor: ACME 540
Energie: 3300 NiMH Stickpack

Geschreven door Ilveros voor RC-Junkies.com in januari 2005.

Reacties zijn gesloten.