Tamiya TB-02 Calsonic Impulz

Inleiding:

Het TB-02 Chassis is Tamiya’s nieuwste touring car chassis, waarin de techniek van racechassis TB Evolution 3 en TA-04 zijn ondergebracht. Op deze manier heeft de TB-02 dezelfde sportieve afstelmogelijkheden als de Evolution. Even een korte opsomming, schokdemperpositie, stand van de wielophanging, wielbasis, hoogte en lengte van camberlinks, overbrengingsverhouding, roll center, anti dive en toe-in. Je ziet, voldoende mogelijkheden om je wagen af te stellen op wedstrijdniveau. En dan hebben we het nog niet gehad over de electromotor en electronische regelaar, waar ook een scala van mogelijkheden voor aanwezig is. De adviesprijs van deze kit zonder radio en regelaar maar wel met standaard 540 motor met koelribben is € 229,00. En dat is zeker niet te veel kijkend naar de concurrentie.

Nader bekeken:

We hebben hier te maken met de vertrouwde Tamiya kwaliteit en verpakking. Alle onderdelen zijn netjes verpakt en aan alles is gedacht. De documentatie is vanouds, erg duidelijk en overzichtelijk. Dit model wordt geleverd met standaard 540 electromotor en zonder regelaar. Wat al opvalt, is dat bij deze electromotor koelribben geleverd worden, heb ik zelf nog niet eerder gezien in een Tamiya doos. Gelukkig is dit model volledig zelf te bouwen, we kunnen ons dus weer uitleven de komende avonden. De nieuw ontwikkelde “badkuip”chassis heeft dezelfde aandrijflijn als de TB Evolution. Dit kenmerkt zich door montage van Evo 3 tandwielkasten en een centrale cardanas van aluminium. De twee tandwielkasten huisvesten de twee diffs, die in dit geval bestaan uit kogeltjes de zgn, kogeldifferentiëlen, die geheel gemonteerd en gesmeerd moeten worden.

Deze set wordt geleverd zonder radio- en servo apparatuur. Houd dus rekening dat een zenderset, servo’s, electronische regelaar en accupack aangeschaft moet worden indien dit nog niet in je bezit is. Voor mij wordt het allemaal wat makkelijker omdat ik alle spullen heb liggen.

Deze set is een uitbreiding op het forse Tamiya on-road electro segment. Iedereen weet dat Tamiya een zeer ruim assortiment electro chassis voert van instap tot gevorderde on-road rijder. Deze TB-02 is een chassis dat alle goede kenmerken van eerdere Tamiya chassis herbergt en laat zich daarom dus ook gemakkelijk tunen (hier komen we later op terug).

De polycarbonaat body dient geheel bewerkt (knippen, spuiten en beplakken) te worden. Weer een leuk klusje voor een erg natte zomeravond. Zorg er wel dat de kap aan de binnenkant vetvrij is. Even uitwassen met sopje en goed droogmaken. De speciale schaar met kromme bek is het meest geschikt om te knippen. Deze klus heeft toch wel een halve zaterdag in beslag genomen. Het stickervel is wel de grootste vooruitgang. De stickers hoef je niet meer te knippen, ze zijn voorgesneden. Dit bespaart heel wat knipwerk maar ook het plakwerk ziet er stukken beter uit omdat de lijnen, bochten en hoeken nu mooi zijn afgewerkt. Complimenten, Tamiya. De body, inclusief spiegeltjes en fraaie achterspoiler, ziet er stoer en robuust uit. Ik blijf het toch fraai vinden, al die details in een schaal van 1:10. De body’s van Tamiya blijven toch ongeëvenaard als het om details gaat.

Chassis, bouwen en tunen

Dit model biedt gelukkig weer eens de mogelijkheid om te bouwen. Het badkuipachtige chassis is van kunststof en biedt voldoende ruimte voor ontvanger, regelaar en accupack. De bouw van het model begin met de voorste en achterste draagarmen, daarna gaat het verder met het in elkaar zetten en monteren van de beide kogeldiffs en tandwielkasten. De montage van de diffs met de wielassen en wielhubs, die weer gekoppeld zijn aan de turnbuckle assen, is secuur werk maar niet moeilijk als je oplet. In een avond zit dit gedeelte in elkaar. De vorm begint al zichtbaar te worden. De meervoudige verstelling van de wielophanging zorgt voor een grote variatie in stuureigenschappen. Ook is aan elk detail gedacht.

De centrale cardanas met hoofdtandwiel (spur 58) wordt samen met de diffs vastgezet op het chassis. Het spreekt vanzelf dat alle hiervoor besproken onderdelen volledig gelagerd zijn. Iets wat bij een dergelijk hoogwaardig chassis noodzakelijk is. In eerste instantie gebruik ik de bijgeleverde 540 electromotor (zal later vervangen worden). Het motortandwiel (19 T) wordt erop gezet en zo afgesteld dat het goed past op het hoofdtandwiel. Gebruik een stukje papier. Het papier kan er na montage niet uitgetrokken worden, hiervoor moet je de tandwielen draaien. Een klein beetje speling is noodzakelijk. Als je de montagehandleiding goed gebruikt hoeft dit allemaal geen problemen op te leveren. Controleer alles wat je doet, check de schroefjes en draai ze niet te vast (vast = vast). Tot op dit moment in het bouwproces ben ik niets vreemds tegengekomen, alles past perfect en de onderdelen zijn van goede kwaliteit. Daarna gaat allemaal redelijk snel. Overigens zitten er in deze doos al wat metal option parts die pas gemonteerd kunnen worden na aanschaf van hop-up options, zoals bijvoorbeeld de voor- en achter demperplaten. Bewaar die onderdelen wel goed, je kunt ze nog eens nodig hebben. De servosaver wordt in elkaar gezet en op de servohals vastgezet, deze dient gelijktijdig als bevestiging van de stuurarm. Daarna het bekende demperklusje. De vier dempers monteren, vullen met demperolie en afmonteren. Het gaat eigenlijk allemaal vanzelf. Beetje bij beetje ontstaat de auto. Dit is dus het grote voordeel van bouw ten opzichte van RTR, je weet wat je doet, hoe de onderdelen eruit zien, hoe je ze gemonteerd hebt en wat te doen in geval van problemen. Bij RTR modellen heb ik vaak eerst de auto gedeeltelijk moeten demonteren om te beoordelen hoe iets eruit ziet om dan een probleem te kunnen verhelpen. Met behulp van de handleiding is het voor de vakhandelaar ook heel gemakkelijk om onderdelen te bestellen. Het is opnieuw middernacht geworden en gezien het feit dat het nu onmogelijk is om mooie foto’s te maken, gaan we de volgende dag lekker verder. De volgende dag had ik al een druk programma, waaronder een bezoek aan MBC de Sluis (1:8 NK races) en HFCC, die een Thunderday hadden georganiseerd, zodoende kon er laat in de middag weer verder gebouwd worden en zijn er weer wat foto’s gemaakt.

Na montage van de complete voor- en achterwielophanging, dempers en afdekplaten, waren de wielen en banden als laatste aan de beurt. Deze heb ik maar apart gelegd. In plaats daarvan heb ik Tamiya hot wheels met slicks gebruikt. Dus dat was snel klaar. Aan elk detail is gedacht. Zo zijn rode opvulringen bijgeleverd die tussen de voorwielen en wielmeenemers gezet moeten worden. Hiermee voorkom je dat de voorwielen “aanlopen” tegen de balhoofdjes van de bovenste turnbuckle assen.

Nog wat kleine onderdelen, zoals de bodymounts gemonteerd. Nu verder met de ontvanger en electronische regelaar. De ontvanger, een Futaba FP-R122JE 2 kanaals 40 mHz AM wordt bovenop de servo geplakt met dubbelzijdig tape. De regelaar, een Grauper V-MAXX 60 , zal zowel voor de standaard motor als voor de toekomstige motor voldoen. Het goed monteren, solderen, afwerken en instellen nam aardig wat tijd in beslag. Bij de test ontdekte ik wat vreemds. De stuurservo deed niet helemaal wat ik verwachte. Na de zender- en trim afstelling, verliep de servo helemaal naar links en wat ik ook deed de servo was niet meer goed te krijgen. De servo werd gloeiend heet, hoogst waarschijnlijk was het motortjes doorgebrand. Wat hier de oorzaak van was weet ik niet. Een nieuwe Futaba S3003 servo gemonteerd en het probleem was over.

Rijden

De eerste meters werden weer verreden in de straat voor de deur. De diffs bleken teveel te slippen. Dit ontstaat doordat de kogeldiffs te los zijn afgesteld, de assen er uit en de springveren wat aandraaien. Dit blijkt toch een hele vooruitgang te zijn, de auto heeft beduidend meer tractie en reageert beter op het gasniveau. Vaak is het proberen welke afstelling de juiste is en is natuurlijk afhankelijk van het type ondergrond. Alle andere afstellingen zijn nog even gecontroleerd, ziet er allemaal goed uit. De in lengterichting geplaatste RS-540 motor doet goed zijn werk in combinatie met de Graupner regelaar. Ook de standaarddempers werken goed, maar het kan beter. Deze TB-02 stuurt scherp door bocht, ook met hoge snelheid. Door de lage wegligging (de wielarmen zijn instelbaar), slicks banden en goede demping, heeft deze TB-02 een goede wegligging. Kijk alleen wel uit met grote hobbels of andere oneffenheden, daar kan deze laagliggende body niet echt tegen. De voorbumper ligt mooi onder de body en vangt waar nodig frontale klappen op. Alleen zijn slicks niet echt geschikt voor het rijden op klinkers, dus doen we het binnenkort over op asfalt. Ook op asfalt ligt de auto erg stabiel en rijdt voortreffelijk. Dit daagt ons dus uit om deze TB-02 gelijk maar wat te gaan tunen voor deze test. Hiervoor zijn met hulp van Reyne & Zonen de volgende tuning parts besteld;

– TB Evo III Front & Rear Damper Stay,
– TB Evo III Alu Motor Mount,
– TRF Damper Set (fluorine coated),
– TB-02 Stabilizer Set (F & R),

Natuurlijk zijn er meer tuning options beschikbaar, maar voor nu vond ik de genoemde onderdelen het belangrijkst. Nu zijn ook de eerder genoemde blauwe metal options te gebruiken (deze zijn voor de montage van de dempers). Ook is een andere electromotor aangeschaft. Via Robert Krens kon ik twee gemodificeerde Corally streetracer electromotoren (21 en 27 turns) bemachtigen.

Het monteren van de opties koste ook weer de nodige tijd, maar dat had ik er graag voor over. Gekozen is om gelijk de tandwielverhouding aan te passen. Het hoofdtandwiel is nu spur 55 en motortandwiel is 22T. Let hierbij op. Tamiya hanteert wel iets andere motortandwielen. Het aantal tands is wel gelijk aan de standaard tandwielen maar de vorm is net even anders en past hierdoor beter in de bijgeleverde hoofdtandwielen (3 stuks bijgeleverd 61, 58, 55). De nieuwe aluminium demperset is werkelijk van topkwaliteit en via een stelschroef traploos instelbaar. Dit geldt overigens voor alle hop-up options, de kwaliteit is perfect. Wat stabilisator stangen betreft heb ik gekozen voor blauw (medium), hiermee is in combinatie met de afstelling van demper en ophanging een goede wegligging te bereiken. Na alles gemonteerd te hebben, andere motor erin, goudcontacten gesoldeerd (tijdelijk met verlengkabeltjes) en alles doorgelopen, kon de schakelaar opnieuw aangezet worden. Ja hoor, lopen (ik had niet anders verwacht, maar je weet maar nooit). Servo’s en regelaar zijn opnieuw getest. Ik ben redelijk tevreden. Nu het weer nog, als dat een beetje meewerkt, kunnen we de test bijna afronden. Zondag 29 augustus waren de weergoden gunstig gestemd en kon ik bepakt en gezakt naar het grote parkeerterrein afrijden om met de TB-02 de een na laatste test te doen. De auto reageert werkelijk perfect. Door de extreem lage grondspeling heeft de TB-02 een grandioze wegligging. Hobbels en de witte opgeplakte strepen van de parkeerplaats worden perfect verwerkt door de nieuwe aluminium dempers. Wel is het oppassen omdat de body en het onderstel gemakkelijk beschadigen door losliggende stenen en zand. Ook op het asfaltcircuit te Gouda doet de TB-02 wat we verwachten en wat al duidelijk is gebleken op de parkeerplaats. De wagen rijdt erg goed. Vooral de bochten, dit model reageert zeer snel en wordt mede door de stabilisatorset en de slicks zeer strak door de bochten geleid, ook met hoge snelheid. Al met al merk je goed het verschil tussen de standaard TB-02 die je zo uit doos bouwt en wanneer je naderhand met hop-up options begint. Bij dit type chassis absoluut een overweging waard wanneer je meer wilt. We besloten toch nog iets te doen aan de snelheid, deze kan hoger. We monteren een Peak Panther 17T motor en in combinatie met hoofdtandwiel spur 55 en motorpinion 23T, blijkt de topsnelheid een stuk hoger te liggen. Ook merk je door o.a. het gebruik van de stabilisatorset, dat de wegligging beter wordt naarmate de snelheid toeneemt.

Conclusie:

Tamiya heeft opnieuw bewezen verstand te hebben van radio grafisch bestuurbare auto’s. Deze TB-02 is een goede aanvulling in het assortiment van Tamiya, en is een forse verbetering ten opzichte van de TB-01. Prijstechnisch valt dit model in het middensegment. Uitgaande van de aanschaf van het model, zenderset, electronische regelaar en wat hop-up options, ben je voor deze TB-02 toch al gauw rond de € 450,00 kwijt. Deze TB-02 is een echte aanrader, het chassis biedt voldoende uitdaging om er een wedstrijdauto van te maken.

RC Info:
Fabrikant : Tamiya (Reyne & Zonen), TB-02 1:10 4wd High Performance Racing Car
lengte x breedte : 410 mm x 189 mm
Motor : RS-540 electromotor (electronische regelaar niet standaard)

: Corally Streetracer modified 21T en Peak Panther 17T
Prijs : € 229,00 (ex. radio en regelaar en hop-up opties)

Deze test is afkomstig van Rob’s Hobby Site , en is eerder verschenen in het maandblad RadioControl
In het Fotoboek kun je meer fraaie foto’s bekijken van deze Tamiya…. [KLIK HIER]

Reacties zijn gesloten.