Hoe te driften?

Ga driften:

Kort nadat Tamiya de eerste TA-01 kit introduceerde (herinner je hem nog, de pik zwarte Nissan skyline?) Kregen de hardcore rc’ers de smaak te pakken van het onmogelijk, perfect gecontroleerde driften wat goed mogelijk was met de 4wd touring cars. Dit is waar het allemaal om draait bij het driften. Driften begon in de import-tuner car scène in Japan, vervolgens kregen ook de Amerikanen de smaak te pakken met de achterwiel aangedreven “amircan mussle cars”. Daarna trof het drift virus de rc fans. Net als in het echt is RC driften een hardcore, banden spinnend en adembenemde happening. Hierbij een paar tips, set-ups, en stuur tips voor een echte zijwaartse rit!

Drift setup

Als je enige RC tune ervaring hebt weet je de ideale set-up om een goed gebalanceerd chassis te krijgen wat aan het circuit kleeft zonder te glijden. Juist het tegenover gestelde heb je nodig om een goede drift machine te krijgen.
Het doel is eigenlijk om je wagen te “mis tunen” en zo de perfecte balans te vinden tussen grip&slide. De volgende basis set-ups kunnen toegebracht worden tot bijna alle 4wd sedans, maar net zoals met alle set-ups verschilt elke auto, dus voor een perfecte afstelling zul je moeten experimenteren met schok olie, vering, en band compounds die het best werken voor jou rijstijl.

Camber

Het beste is om te starten met -4 graden camber op de voorwielen, dat lijkt veel maar het werkt echt goed! Op de achterwielen kun je het beste 0 graden camber hebben, zodat de wielen bij stilstand perfect vlak op de grond staan. Onthoud: je bent met een perfecte drift afstelling bezig, niet een super rechtlijnige auto met een super bochten grip. Deze setting zal er voor zorgen dat je tijdens een drift een juiste balans tussen de voor en achterkant kwa grip hebt.
En dat is nou net wat je nodig hebt voor een goed controleerbare drift!

Vering

Gebruik een stijve veer aan de achterkant, en een medium veer aan de voorkant, dat is een goede basis. Welke veren je ook gebruikt, zorg altijd dat je de stijfste veer achterop monteert.

Banden

Hoe harder je banden, hoe beter! Als je banden hebt met verschillende compounds, monteer dan weer de harste aan de achterkant. De vinyl-achtige slicks die in Tamiya’s sports kits zitten, zijn erg geschikt, ze zijn goedkoop en werken super goed om te driften. Je kunt eigenlijk met elke insert driften, maar het beste is om achter een heel harde en voor een medium insert te plaatsen.

Stuur servo

Een standaard servo is alles wat je nodig hebt om te driften: het meeste sturen doe je met je gas. Als je echt het driften te pakken hebt en toch je servo wilt upgraden, neem dan een snellere, je hebt namelijk niet veel trekkracht nodig, maar een sneller reageerde servo resulteert in een makkelijker te controleren drift car

Demping

Gebruik een behoorlijk dikke shock olie. Een goed begin punt is 60 tot 80 wt siliconen shock vloeistof. Gebruik in alle 4 de dempers dezelfde olie, of een heel klein beetje dikkere in de achterste dempers.

Vertanding

Neem een lichtere vertanding als je de motor monteert; je hebt namelijk niks aan topsnelheid, je hebt juist een Wheel-spinning trekkracht nodig. Om de wielen spinnend te houden monteer je een kleinere pinion, of een groter spur tandwiel.
LET ER WEL OP DAT JE ESC, JE ACCU, EN JE MOTOR NIET TE HEET WORDEN!

Motor

Je was waarschijnlijk al blij te horen dat je prima kunt driften met goedkope banden: je hebt ook geen dure motor nodig! Driften vraag om een grote trekkracht, geen hoge toerentallen. Wanner je aan het driften bent, moet je de wielen op alle momenten aan het spinnen kunnen krijgen. Als je motor niet genoeg kracht heeft om de achterwielen te laten spinnen, komt de auto iets omhoog en stopt met driften, of hij “drif-out” (hij is oncontroleer baar).
Competitie stock motoren zijn het meest gewild in de RC drifting scene, ander goede keuzes zijn mild gemodificeerde 17 tot 19 turns motoren.

Kan mijn auto ook driften?

Het geheim van een goede RC drifter ligt hem in een laag gewicht. Je hebt dus een ligt en sterk chassis nodig. Een stijf chassis is eigenlijk ook een must, je wilt namelijk geen flexibiliteit tijdens het driften. Eigenlijk kan elke 4wd touring car omgetoverd worden tot een drifter, maar sommige zijn nu eenmaal ideale drifters.

In de drift komen

De makkelijkste manier om in een drift te komen is in een rechte lijn rijden (rustig, er komt meer <img src=” />” />) en dan langzaam steeds wat verder sturen, zodat je erachter komt op welk moment je banden grip beginnen te verliezen. Nu verlaag je je snelheid en doe je het nog eens, net zolang totdat de achterkant de voorkant wilt inhalen (hou vol, je komt in de buurt van de big boys! ). Dit is het moment om de andere kant op te sturen, niet zoveel dat de auto weer recht komt, maar precies genoeg zodat de auto zich zijwaarts verplaatst. Heb je het te pakken? Cool. Met wat oefenen zul je zien dat het je straks lukt om een drift net zolang vol te houden als je zelf wilt, en zelfs in staat bent om van richting te veranderen tijdens het driften, als je het eenmaal te pakken hebt zul je zien dat je nooit meer een rechte lijn wilt rijden.

Nog een paar tips van mij:
-Need For Speed Underground heeft een drift mode, daar kun je het ook aardig leren.
-Check regelmatig of je onderdelen niet te warm worden.
-Probeer een gladde drift ondergrond te zoeken, vooral pakket, laminaat, en gym vloeren zijn ideaal.
-Als je het eenmaal te pakken hebt kun je een parcours uitzetten, bijvoorbeeld een drift slalom, een vierkant, of zelfs een rondje, zodat je contstant aan het driften bent.

Er zijn nu ook verschillende fabriekanten die kant en klare drift auto’s op de markt hebben.
YOKOMO drift cars

SUCCES!
Marvin

Reacties zijn gesloten.