PK Carbon Tuned Pipe

Wie regelmatig de site van PK Racing bezoekt, zal deze uitlaat wel eens gezien hebben. We waren natuurlijk erg geintereseerd of deze pijp ook doet wat ie belooft, dus hebben we een exemplaar naar ons RC-Junkies testlab laten sturen.

De uitlaat is door PK Racing zelf ontwikkeld en er is geprobeerd een uitlaat voor 2 tot 3cc motoren te ontwerpen die iedere motor meer trekkracht moet geven. Verder is de binnenkonus verstelbaar, waardoor het mogelijk is het koppelverloop van de motor te beinvloeden. Op deze manier kan de uitlaat naar ieders wens worden afgesteld!

Maar hoe werkt dit nu allemaal?

Iedere 2-takt motor heeft een uitlaat nodig die een tegendruk geeft. Alleen teveel tegendruk is weer niet goed als men hoge toeren wil halen, maar weinig tegendruk is ook niet wenselijk omdat er dan teveel spoelverlies is en de motor niet goed kan optrekken. Een 2-takt motor gebruikt een deel van het brandstof mengsel om de uitlaat gassen uit de verbrandingskamer te drijven. De uitlaatpoort gaat bij de neergaande slag van de zuiger open, en er wordt door de spoelpoorten verse brandstof en lucht aangevoerd. Het eerste deel van het mensel verdwijnt met de uitlaatgassen door de uitlaatpoort. Zou er nu te weinig tegendruk zijn, dan verdwijnt er teveel brandstof en lucht uit de verbrandingskamer en kan de motor niet goed optrekken. Elke tuned uitlaat is voorzien van een binnenkonus die bij lage toerentallen de uitlaatgassen terugkaatst, dit om de spoelverliezen te beperken. Bij hoge toeren is het juist belangrijk dat de uitlaatgassen zo snel mogelijk afgevoerd worden, en de druk in de uitlaat is dan hoog genoeg zodat de gassen niet meer teruggekaatst worden en door de conus gaan naar de tweede kamer om vervolgens de uitlaat te verlaten.

Leveringsomvang

De uitlaat wordt netjes in een zakje toegeleverd, met een stuk 1,5mm RVS draad om het uiteinde van de uitlaat vast te zetten, en een kleine maar zeer uitgebreide montage handleiding waarin ook de werking van de uitlaat wordt besproken. De binnenconus is al in de fabriek op de juiste plaats gemonteerd, dus het plaatsen van de uitlaat is een werkje van vijf minuten. Wel moet je al een bocht hebben, en een verbindingsrubber want die zijn niet bij de levering inbegrepen.

De korte maar zeer duidelijke handleiding

Montage

Bij het monteren kwamen we een beetje in de knoei, gezien de uitlaat gemaakt is om aan de rechterzijde van het chassis te worden gemonteerd. Gezien ik deze uitlaat op een TGR van Tamiya wou plaatsen, moest ik de RVS draad in een wat omslachtige bocht buigen om hem vast te kunnen zetten. Gelukkig is de draad die PK Racing bij de uitlaat levert lang genoeg. Ik heb ook nog geprobeert het eindstuk 180 graden te draaien, maar helaas zit de uitstroom monding vast aan het eindstuk met schroefdraad die aan de andere zijde ontbrak. Nu kon ik er zonder meer een gaatje bij boren en tappen, maar daar hebben we maar van afgezien.

De Binnenzijde

De uitlaat is gemaakt van CNC gedraaide en gefreesde aluminium onderdelen, twee trekstangen en natuurlijk de behuizing van koolstofvezel. We hebben gekeken of de pijp inderdaad van koolstofvezel was, en er zit nu een deuk in de rand van mijn tafel maar de behuizing is nog helemaal gaaf. Je hoeft met deze uitlaat je dus geen zorgen te maken dat je bij een aanrijding schade aan je uitlaat oploopt. De uitstroom monding is om de zelfde reden erg kort gehouden, dit om te voorkomen dat deze gegrepen kan worden tijdens een aanrijding.

De konus, ook een staaltje van strak CNC draai- en freeswerk. Ik ben zelf werkzaam als CNC Frezer, en kan alleen maar positief zijn over de kwaliteit van het werk. Alles is mooi braamvrij en op de plekken waar het nodig is, is een mooie afronding gedraaid om de gasstroom zo optimaal te laten stromen. Het verstellen van de conus is erg simpel: je draait aan de ene zijde (waar je de conus naar wilt verplaatsen) de moeren los, en aan de andere zijde draai je de moeren weer vast. Simpeler kan bijna niet! Tijdens de montage heb ik de conus ongeveer een centimeter in de richting van de uitstroom monding verplaatst, dit bleek bij de eerste rit net iets te veel te zijn omdat er veel spoelverlies optrad. Na deze eerste test heb ik de uitlaat uitgespoeld met warm water en een beetje dreft, en de conus 5mm teruggezet. Dit werkte een stuk beter en de auto trok snel op, en had geen enkele moeite om naar zn top te acceleren.

We hebben de uitlaat getest met een Tamiya TGR 1:8 chassis, een Picco RC Speed 2,5cc motor met Tamiya schuifcarburateur, een aangepaste TM-2 uitlaatbocht, een K&N powerfilter, en natuurlijk de carbon uitlaat van PK Racing. De auto reageert goed op het gas, en klimt in no time naar zijn topsnelheid. Het geluid: Hier kan ik kort over zijn… WOW! Het geluid is mooi vol, iets luider dan een aluminium pijp maar het geluid is lekker vol en niet “blikkerig” zoals bijvoorbeeld een TM-2 tuned pijp van Tamiya. De uitlaat wordt wel erg heet tijdens het rijden, maar dit is niet nadelig voor de koolstof buis. Er worden in de racerij ook remschijven van koolstof gebruikt, en die worden nog wel wat warmer.

Tot slot

Ik kan alleen maar positief zijn over deze uitlaat. De prestaties zijn goed, en de uitlaat is naar wens af te stellen. Verder is deze pijp een echte schoonheid, Carbonvezel met aluminium doet het gewoon goed. Het geluid wat deze pijp produceert kan ik ook alleen maar lyrisch over zijn – lekker vol en niet blikkerig waardoor je het idee hebt dat er een 3,5cc op je auto zit inplaats van een 2,5cc. De prijs van € 59,95 is ook meer dan gerechtvaardigd voor dit product, je krijgt hier een hele mooie tuned pijp voor terug die en goed klinkt en verstelbaar is!

Pro’s:

– Ziet er stoer uit, zeker in combinatie met een carbon upper deck
– Geweldige sound
– Verstelbare conus zorgt ervoor dat deze uitlaat naar ieders wens is af te stellen
– Uitlaat is bijna onverwoestbaar
– Hoogwaardig product

Con’s:

– Vastzetten van de schroef voor de uitstroom monding met loctite zoals beschreven in de handleiding kan er voor zorgen dat je die schroef niet meer los krijgt. Borg de schroef met loctite op de kop, en niet op de schroefdraad.
– Het extra gaatje zodat je het eindstuk ook 180 graden gedraaid kan monteren

Ik kan alleen maar positief zijn, ondanks de kleine minpuntjes. Ik geef deze uitlaat het rapportcijfer 9. :-D
Deze uitlaat is exclusief te koop bij PK Racing

geschreven door FiXeL voor www.RC-Junkies.com – december 2004 (c)

PK Racing voegt het volgende toe na het lezen van deze review:

“Leuk stukje, leuk en duidelijk geschreven. Ik ben blij dat de uitlaat aan de verwachtingen voldoet. Wat betreft de montage: ik heb er inderdaad niet aan gedacht dat er problemen zijn bij een linkse montage: we hebben hem zelf alleen in auto’s met een rechtse montage geprobeerd, en gedacht: dan kan hij links ook! Maar ik heb me inderdaad niet gerealiseerd dat de montage dan aan de bovenkant komt te zitten. Ik zal (volgend jaar) wat aanpassingen laten maken, zodat hij ook goed aan de linker kant gemonteerd kan worden. Is eigenlijk, alleen een kwestie van een extra uitholling en een extra gaatje voor het schroefje, dan kan hij aan beide kanten gemonteerd worden….

Reacties zijn gesloten.