Tamiya TT01 Gebouwd en Getest

Door velen geliefd, en door velen verguisd. De TT01 van Tamiya. Omdat we toch wel benieuwd waren naar dit chassis, hebben we besloten om maar eens een TT01 naar onze werkplaats te laten sturen voor een grondige test. De TT01 is zowel als RTR (Ready To Run) als in kitvorm leverbaar, maar we hebben gekozen voor een zelfbouw TT01 kit met de Xanavi Nismo GT-R body. (artikelnummer 58319)

De verschillen tussen de XB Pro en de kit

De XB is kant en klaar gemonteerd en wordt met een gespoten en bestickerde body geleverd samen met een zender, ontvanger en regelaar in 1 unit (CPR unit) en met een accu en lader. De kit versie daartegen moet zelf inelkaar gezet worden en heeft alleen een regelaar, dus een zender, ontvanger, accu’s en een lader dienen afzonderlijk aangeschaft te worden. Nu kan dit een nadeel zijn, maar wij vinden de mogelijkheid om te kiezen toch prettig. De XB Pro wordt standaard voorzien van een 27Mhz stuurwiel zender en de CPR unit, Maar we kunnen ons voorstellen dat men liever en losse 40Mhz zenderset neemt met accu’s en lader naar keuze.
Bovendien, het bouwen van een kit geeft zoveel meer waarde aan je wagen omdat je hem zelf hebt gebouwd. Persoonlijk haat ik RTR, omdat je de techniek van de auto zo niet leert kennen. Als je zelf bouwt, weet je hoe de auto technisch werkt en kan je sneller de oorzaak van een probleem vinden.

Leveringsomvang

Alles is netjes verpakt zoals we van Tamiya gewend zijn, en bij het doorzoeken van de doos vallen ons een paar interesante dingen op:

Standaard levert Tamiya er een electronische regelaar bij. Hier zijn we erg blij mee, want de oude mechanische regelaar was verre van betrouwbaar te noemen, dus we kunnen dit van harte toejuichen. Helaas is deze regelaar beperkt tot het gebruik van standaard motoren, maar voor de beginnende rijder die nog net begint voldoet deze regelaar prima.

Mijn grootste wens in vervulling: Pre-cut decals! Het ergste wat ik aan een Tamiya body vond ik dat de decals handmatig uitgesneden diende te worden, en gelukkig heeft Tamiya dit begrepen. Wat ik wel mis, zijn de masking decals voor de ramen, want bij deze body vormen de decals ook de ramen en zijn daarom niet doorzichtig. Het vinyl is wel weer van de oerdegelijke Tamiya kwaliteit, en daar kunnen veel fabrikanten nog wel het 1 en ander van leren (zoals HPI)

Opion parts

We hebben alleen gekozen voor een kogellagerset, iets waarvan wij vinden dat Tamiya dat standaard moet leveren bij een kit. Welliswaar worden er glijlagers bij de kit gelevert, maar deze zijn niet bevorderlijk voor de levensduur van de assen. Tamiya levert alleen bij de “high-end” kits standaard kogellagers, en dat vinden we toch jammer.
Carson levert trouwens een goedkope hop-up kit waarin kogellagers, oliedempers en speed-tuned spur gears in zitten. Die is bij aanschaf van een TT01 zeker het overwegen waard omdat het de meest belangrijke onderdelen die te tunen zijn meteen aanpakt.

Het bouwen van de kit

Natuurlijk zijn we meteen aan het bouwen geslagen, en na het lezen van de bouwbeschrijving waren we iets teleurgesteld. Reden hiervoor is dat ik een paar dagen daarvoor een Tamiya TB Evolution IV inelkaar heb mogen zetten en dit chassis toch een heel stuk simpeler is. Dit is natuurlijk wel weer een voordeel, gezien Tamiya met dit chassis op de beginnende rijders mikt als doelgroep. Het chassis is erg simpel te bouwen en zal voor weinigen een opgave zijn.

We beginnen natuurlijk met het chassis. Zoals bij veel van de modellen van Tamiya is dit ook weer een zogenaamd “badkuip” chassis waar de rest van de auto omheen gebouwd gaat worden. Wel opvallend is, is dat het chassis ook een deel van de gearboxes vormt.

Het spuitgietwerk laat toch zeker te wensen over, hier kan men zien dat de matrijs voor het vormen van het chassis niet helemaal perfect is afgewerkt. Maar omdat het hier een budget auto betreft, is dit accepabel. Ik werk zelf in de vormenbouw, dus dit soort details let ik op. Het maakt voor de prestaties van de auto zelf weinig uit.

Nog een leuk detail: beide raampjes (sprue) zijn met de zelfde matrijs gespoten, maar door een afsluitbaar gedeelte kan men een vol raam of een half raam spuiten. Er missen welliswaar al een aantal onderdelen, maar de overeenkomst is duidelijk te zien.

Het bouwen van het model loopt zeer voorspoedig, en het is best een opgave om niet te stoppen om even een foto te maken… het gaat echt snel!

De Differentieëlen worden natuurlijk voorzien van een royale dosis vet. De aandrijf delen van het chassis zijn voor het grootste deel uit kunsstof vervaardigd. Zowel de cardan als de cups en de aandrijf assen zijn uit kunststof vervaardigd. Nu is dit voor een standaard auto geen enkel probleem, maar als men besluit om deze auto eens flink op te voeren, kan het wel een probleem opleveren.

Het bouwen gaat erg snel, en dit wordt ook geholpen door de erg eenvoudige constuctie van het chassis.

De dempers zijn erg simpel qua constuctie, en hebben in tegenstelling tot de standaard dempers van de TL01 geen rubbers voor frictie. Het is raadzaam om meteen oliedempers te monteren, maar vanwege de test hebben we besloten om de standaard dempers te gebruiken.

En na een goed uur schroeven zijn we al bijna klaar! Het is bijna niet voor te stellen hoe snel dit chassis inelkaar zit. De constructie is ook erg eenvoudig dus is het ook niet verwonderlijk.

Inbouwen van de RC-Aparatuur

Eerst sluiten we alle aparatuur los aan buiten het model, om te zien of alles goed werkt en de stuurservo neutraal staat. Als stuurservo heb ik een oude servo uit mijn HPI Savage gebruikt, maar elke standaard servo voldoet. (deze had ik nog liggen) Als alles naar behoren werkt, plaatsen we de servo-saver en monteren het geheel in het model.

Wheel hubs

De wiel hubs zitten erg los en bij het loskomen van een wiel is de kans zeker aanwezig dat de zeskant en borgpen verloren raken op het circuit… dus tijdig wielmoeren vervangen, want op een gegeven moment borgen de nylon ringen in de moer niet meer en kan je onnodig extra onderdelen bestellen.

Een beetje jammer, want bij andere modellen (bijvoorbeeld de TA03) klemmen de meenemers wel goed.

Nu al klaar? Het bouwen van het chassis gaat erg snel en is slechts een avondje werk. Persoonlijk vindt ik dat wel jammer, wat het leukste aan een model is het bouwen, en dat mag van mij zo lang mogelijk duren. Maar nogmaals, de eenvoudige constuctie heeft wel zijn voordelen als je schade riidt…. onderdelen zijn zeer snel te vervangen en dan is een simpele constructie weer een voordeel.

Het spuiten van de body

Voor het spuiten van de body hebben we de volgende zaken nodig:

– Afplaktape
– X-acto hobbymes of lexaan schaar
– Spuitbus PS-12 silver
– Spuitbus PS-34 bright red
– Potje PC-5 zwart of spuitbus PS-5 zwart

Volgens de handleiding moeten we de voorste bumper zwart schilderen met PC-5, maar we hebben nog een restje PS-5 staan, dus gaan we het afplakken en spuiten. Maar eerst snijden we de body uit en wassen hem met een royale dosis dreft® en drogen hem met een schone theedoek (of een doek die niet pluist) Het wassen kan je het beste doen met je handen, een sponsje kan krassen, en met de blote hand gaat verder ook prima.

Natuurlijk wel even helemaal drogen met een theedoek of een niet pluizende doek…. we willen natuurlijk geen stofjes in de lak :-)

Als eerste plakken we de bumper af, maar als je kiest om het te schilderen hoeft dat natuurlijk niet.

Volgens de handleiding moet je nu de beschermende folie van de kap af trekken, en de eerste stickers plakken om de scheidslijn tussen het rode en zilveren deel te zien. Nu vindt ik dat je de folie pas als allerlaatste moet verwijderen, om zeker te zijn van een stofvrije body en je zo de decals perfect kan plakken zonder de kans op stof onder de decals. Dus hebben we eerst de decals uitgesneden en door deze “droog” te passen konden we de lijn zien die we aan de buitenzijde hebben gemarkeerd met een merkstift. (dit is op de folie, dus geen probleem)

Nadat we bepaald hebben waar de scheidingslijn moet lopen, kunnen we gaan afplakken. Vergeet niet om altijd de donkerste kleuren eerst te spuiten, dan de lichtere! In dit geval eerst rood, en dan zilver.

Na het spuiten moet het er ongeveer zo uitzien. Door ook een laag zilver over het rode gedeelte heen te spuiten wordt de kleur helderder, en dieper van kleur.

Decals plakken

Door de pre-cut decals is het plaatsen van de decals een eenvoudig karwei, maar er zijn toch een paar dingen die wat lastig kunnen zijn, zelfs voor de ervaren modelbouwer.

Tip: gebruik het uiteinde van een penseel om de randen van de decals aan te drukken in de hoeken. Ook met decals met veel doorzichtig vinyl is het een handig middel om alle luchtbellen onder de decal vandaan te wrijven.

Trek telkens een deel van de beschermende folie los, en plaats dan meteen de decals. Op deze manier ben je zeker van een stofvrije ondergrond en de decals plakken perfect op de ondergrond.

Hier liepen we even tegen een probleem aan…. de deurkruk is wat lastig om een decal overheen te plakken, dus hebben we bij de andere deur de kruk even apart uitgesneden.

Het eindresultaat

Al met al een erg leuk model om te bouwen, en door de eenvoudige constructie van het chassis en de pre-cut decals van de body erg snel gebouwd. Ik heb er op vrijdagmiddag 16:30 mee begonnen, en het chassis was in een avondje gebouwd. De body heb ik zaterdagmiddag uitgesneden en gespoten, en de zaterdagavond was slechts nodig om de body te voorzien van de decals. We waren mooi op tijd, want Nitro zou de volgende dag naar het Real80 circuit in groningen, en dat was voor ons de perfecte kans om het chassis eens op het circuit te testen!

De Test

We hebben de wagen helemaal “stock” gelaten, afgezien van de kogellagerset. Als zender hebben we de XR-3 van Graupner gebruikt, en een Corally 3300 mAh matched stick pack voor de nodige stroom. Met de standaard bandjes (zonder inserts) hadden we voldoende grip op het circuit, en de auto stuurt zeer direct. Helaas was ik die dag mijn camera vergeten, dus helaas heb ik hier geen foto’s van. Maar ondanks dat werden mijn vooroordelen over dit “budget chassis” volledig weggeslagen door de rij eigenschappen van deze wagen! Ook als was ie stock, en kon ik het hele circuit volgas doorrijden, de wagen is zeer goed te besturen en rijdt gewoon lekker. Op het rechte stuk in de baan wou ik zeker wat meer snelheid, maar dit is met een speed-tuned gearset zeker verholpen. Met een stock motor heeft de auto niet veel in de schaal te leggen, maar ik weet zeker dat met de juiste tuning er best veel uit dit chassis gehaald kan worden.

Wat me brengt op de keiharde realiteit…. Het is een budget chassis, waardoor de tuning opties in mijn ogen zeer beperkt zijn. Maar voor een beginnende RC-Coureur zal dit chassis genoeg mogelijkheden bieden, maar de ervaren coureurs zullen teleurgesteld zijn in wat de TT01 heeft te bieden. Het is zeker een goed chassis om mee te beginnen, maar ontbreekt de kwaltiteiten die benodigd zijn voor competitie gebruik.

Pro’s

– Eenvoudige constructie.
– Stuurt zeer direct.
– Standaard voorzien van een electronische regelaar.
– Pre-cut decals.

Con’s

– Beperkt qua tuning.
– What? geen kogellagers?
– Aandrijving zwak door kunststof cardan en meenemers.
– Bij aanschaf zwaardere motor dient men een zwaardere regelaar aan te schaffen.

Al met al een goed beginners chassis, maar de wat meer ervaren RC-Coureurs zullen echt naar iets anders moeten kijken om helemaal tevreden te zijn. Als (redelijk) ervaren rijder ben ik niet helemaal tevreden, maar een beginner zal hier zeker een goede start mee maken voor een aantrekkelijke prijs.

NB: Helaas zijn bij dit artikel de foto’s verloren gegaan

Reacties zijn gesloten.