TLP Expro Fuzzy Logic Snellader

Ik ben al bijna tien jaar in het bezit van een Arlec snellader, en ik heb deze altijd naar tevredenheid gebruikt. Maar met de komst van hoge capaciteit Ni-MH accu’s werd het toch hoog tijd dat ik eens een nieuwe lader ging aanschaffen. Niet dat mijn oude lader niet meer goed werkt, maar laden met een tijdklokje dat maar gaat tot 30 minuten (voor 1700! mAh cellen) is echt niet meer van deze tijd. Ik heb jaren er een kookwekker bij gehad om mijn 2000 mAh cellen te laden, maar onlangs heb ik ook een stel 3300 mAh Ni-MH accu’s aangeschaft, en het werd dus echt tijd voor een nieuwe lader.

Dus gingen we driftig op zoek naar een betaalbare en kwalitatief goede lader. Er is in deze markt veel te koop, maar voor de betere laders dient men diep in de buidel te tasten. En bij veel high-end laders moet men er ook nog een gestabiliseerde losse voeding aanschaffen.
Er zijn simpele laders vanaf 30 euro, maar ook laders die tien maal duurder zijn, en dat is exclusief de gestabiliseerde voeding! Veel wedstrijdladers worden zonder een geïntegreerde voeding geleverd, omdat vaak bij wedstrijden geen netspanning voorhanden is en er dan gebruik gemaakt wordt van autoaccu’s om de laders van stroom te voorzien. Nu rijdt ik zelf geen wedstrijden, en vond ik het ook niet nodig om een zeer uitgebreide (en dure) lader aan te schaffen waar ik ook nog eens een losse voeding aan moet gaan knopen.
PK Racing biedt een veelzijdige lader aan, met ingebouwde voeding voor een interessante prijs. Nu is 130 euro voor velen een hoop geld, maar ik zie zoiets als een duurzame aanschaf: Een lader gaat jaren mee, en dan heb je liever een goede lader dan een slechte.

We hebben gekozen voor een TLP Expro Fuzzy Logic snellader die beschikt over de volgende features:

– Automatische lader voor 4-8 cellen
– Afslag met intelligente Mosfet schakeling
– Beveiliging tegen ompolen
– Ingebouwde schakelende voeding (dus zonder zware trafo)
– Instelbare laadspanning van 0.5 – 5.5A
– Ingestelde waardes uit te lezen op LCD
– Ontlaadfunctie met test op afgegeven capaciteit
– Kan zowel tijdens laden als ontladen voltages, amperages, en opgenomen capaciteit weergeven
– Gezekerd met steekzekering 10A
– Gewicht 800 gram

Leveringsomvang

Het leuke aan pakjes is het uitpakken, en dat werd meteen ter plekke gedaan. Meteen zagen we een zwarte doos tevoorschijn komen met de tekst: REMARKS: We are not responsible for any service of the cooling fan…. Meteen krijgen we het gevoel dat die tekst nooit veel goeds kan betekenen, maargoed. De lader is netjes verpakt in bubbeltjesplastic samen met een laadsnoer met Tamiya stekker, een snoer met twee accuklemmen, zodat de lader ook te gebruiken is in het geval er geen stopcontact voorhanden is, en een netsnoer. Het netsnoer is voorzien van een geaarde europa stekker, net zoals die je bij elke computer zou tegenkomen. Naast een vrij simpele engelstalige handleiding levert PK er ook nog een eigen iets uitgebreidere nederlandstalige handleiding bij die uitvoerig ingaat over de functies van de lader. Daarnaast heeft PK ook de moeite genomen om even in te gaan over het gebruik en omgang met accu’s, zowel Ni-CD als Ni-MH accu’s.

Werking

Eerst gaan we even in op de layout van de lader. Het front van de lader is voorzien van een LCD, een schakelaar die te zetten is in drie standen, namelijk: Voltage, Current en Capacity.
De voltage geeft aan welke laadspanning er gebruikt gaat worden voor het laden van de accu, Current geeft aan op welk amperage (dat is in te stellen met de draaiknop onder het LCD) en Capacity tot slot geeft aan hoeveel mAh er in de accu geladen wordt, of wat nog in de accu zat, als men voor ontladen gekozen heeft. Met de drukknop kan gekozen worden tussen vier verschillende modi: snelladen, onladen en dan snelladen, alleen ontladen en een cycle van drie maal ontladen en snelladen. De laatste is nuttig om slechte accu’s weer wat nieuw leven in te blazen, maar niet altijd effectief. Ook zijn er ook nog drie leds aanwezig die aangeven waar de lader precies mee bezig is.

In principe is de werking van de lader erg simpel, en door iedereen zeer gemakkelijk te doorgronden zelfs zonder de handleiding. Wel raadt ik aan de nederlandstalige handleiding door te nemen, want hier staat nuttige informatie in. De Engelstalige is dusdanig summier dat PK deze net zo goed weg kan laten. De stroomvoorziening kan gebeuren door het bijgeleverde netsnoer te gebruiken of door de kabel met twee accuklemmen aan een gereedstaande accu te bevestigen. Aan de voorzijde van de lader zitten twee aansluitingen. De linker is voor het opladen van de cellen, en de rechter voor stroomvoorziening doormiddel van een accu. Zodra de lader van stroom is voorzien, hoort men een vrij luide maar korte pieptoon die aangeeft dat de lader functioneel is en de ingebouwde koeler begint te draaien.
Het volgende dat men nu dient te doen, is een accu aansluiten aan de lader. Nu geeft de lader weer een pieptoon af, als bevestiging dat er een accu aangesloten is. De lader geeft nu automatisch een druppellading aan de accu, totdat er gekozen wordt uit de vier mogelijke functies met een drukknop. Voor elke druk op de knop krijg je ook een pieptoon te horen, dus je weet altijd welke handeling de lader gaat ondernemen.

één maal drukken geeft de lader de opdracht om een accu te snelladen. Door de schakelaar rechts van het display op Current te zetten en aan de draaiknop te draaien, kan een laadspanning gekozen worden in het bereik van 0.5 tot 5.5 Ampere. Door de schakelaar over te zetten naar Voltage, kan men nu zien op welk voltage de accu geladen wordt en als men Capacity kiest, kan men zien hoeveel mAh er in de accu geladen wordt. Als de accu vol is, slaat de lader automatisch af en gaat druppelladen om de spanning op peil te houden. De lader herkent zelf of er een Ni-CD of Ni-MH accu aan hangt, en past doormiddel van de ingebouwde elektronica de juiste laadmethode toe. Tijdens het snelladen licht de middelste rode led op in het front, om na twee minuten over te gaan in een pulserend geknipper. De leds zijn erg fel, dus het kan erg storend zijn als de lader in uw zichtsveld staat. De reden voor het knipperen is dat het controle circuit de eerste twee minuten niet kijkt naar de conditie van de accu om voortijdig afslaan te voorkomen. Het knipperen geeft aan dat de lader de conditie van de accu in de gaten houdt, en afslaat als de accu vol is.

Twee maal drukken zorgt ervoor dat de lader eerst gaat ontladen tot 2,5V en na twee minuten start met snelladen op het ingestelde amperage. Deze modus is alleen voor Ni-CD cellen, en is om het geheugen effect tegen te gaan. Beter is het, om na gebruik de Ni-CD cellen te ontladen en met een weerstand op de stekker weg te bergen.

Drie maal drukken zorgt ervoor dat de lader alleen maar de accu ontlaad. Dit is handig om te zien hoeveel mAh er nog in een accu zit na een race, en na het rijden je Ni-CD accu’s mee te ontladen voor je ze weglegt.

Vier maal drukken schakelt de cyclus mode in. De lader gaat de accu ontladen en snelladen en herhaalt dit 3 maal. Dit is alleen interessant als je nog een oude accu hebt die niet goed meer is, en je wilt hem nog wat oppeppen. Deze stand wordt niet veel meer gebruikt, maar kan handig zijn. PK adviseert om de accu’s leeg te rijden met je auto, dus deze modus is eigenlijk overbodig.

De test

We hebben de lader nu een maand of twee in gebruik, en we hebben hem ook ingezet bij de 1000 ronden van Swifterbant. Naast het laden van stickpacks, hebben we ook geprobeerd ontvanger en zender accu’s met de lader te laden, om de zien of de lader echt universeel is.

Het laden van Ni-CD en Ni-MH 6-cellen stickpacks doet de lader zonder problemen, waarbij er soms meer capaciteit in de cellen geladen kan worden dan gespecifieerd. Een 2000 mAh accu wordt tot 2200 mAh opgeladen en een 3300 tot 3500 mAh, wat weer voordelig is voor je rijtijd. Het laden van ontvanger accu’s was iets lastiger omdat de kwaliteit van de cellen een stuk lager is en de lader daardoor eerder afslaat. We hebben een 5-cels ontvanger accu met GP cellen, een zender accu met 8 losse Sanyo 2300 Mah AA cellen, en een Graupner zender accu van 700 mAh geprobeerd te laden met de lader, maar helaas is de kwaliteit van de cellen niet geweldig, en de lader laat dit ook zeker merken. Hier komt ook het grote nadeel ten opzichte van een niet-intelligente lader naar boven: Je kan niet meer even weg bij het laden van je accu’s. Het kwam voor dat zender accu’s maar tot een 100-200 mAh opgeladen werden terwijl ze helemaal leeg waren, en bij de gewone stickpacks wil het ook wel eens voorkomen dat de lader vroegtijdig afslaat. Gelukkig kan de opgeladen capaciteit uitgelezen worden, en kan met een simpele druk op de knop het laadproces hervat worden. Meestal zet de lader dan ook door, en laadt de accu volledig op om vervolgens op tijd af te slaan.

De koeler die in de lader is ingebouwd is niet van de beste kwaliteit, en ik ben bang dat ik deze zelf nog een keer zal moeten vervangen (de tekst op de doos, weet u nog?) De koeler is een 50mm glijlager gelagerde koeler die soms bij het opstarten een hoop kabaal maakt, ook al is de lader redelijk nieuw. Het geluid verdwijnt na enkele minuten wel, om over te gaan in een licht gezoem. Iedereen die een beetje bekend is met computers, weet dat kleine koelertjes veel toeren maken, en een hoop lawaai. Ik had persoonlijk liever een passieve oplossing gezien, desnoods met een groot koelelement. Ook hebben we een storing geconstateerd die resulteerde dat de lader geen enkele accu meer herkende. Dit bleek later te liggen aan de zekeringhouder, die iets verbogen was doordat de lader een paar keer van de tafel was gevallen doordat ik er iets te wild langs liep en het laadsnoer meenam. Ik heb de lader eens opengemaakt (Dit moet u zelf niet doen! Uw garantie vervalt!) om te zien hoe de binnenzijde eruit ziet. Van binnen is alles zeer compact gebouwd, en ik adviseer nu al om reparaties door de leverancier te laten uitvoeren, want demontage van de lader is erg omslachtig. Ik vrees dan ook dat als de koeler defect raakt, ik aangewezen ben op garantie, (ik denk niet dat dat een mogelijkheid is) of een ander alternatief te verzinnen om voldoende koeling te realiseren.
De behuizing van de lader fungeert deels als koelelement, aan de bovenkant zijn Mosfets van de fuzzy logic schakeling aan de behuizing bevestigd, en aan de onderzijde vinden we een paar vermogensweerstanden die aan de bodem zijn bevestigd. De weerstanden zijn voor het ontlaad circuit, en kunnen erg warm worden. Na het rechtbuigen van de zekeringhouder werkte de lader weer naar behoren, en waren er geen problemen meer met het herkennen van aangekoppelde accu’s.

Mijn eindoordeel over deze lader is gemengd. Voor de prijs levert de lader erg veel waar voor zijn geld, snelladen, ontladen en nog een paar opties maar er valt toch nog wat te klagen. De elektronische kant van de lader had in mijn mening iets beter gemogen, vooral de koeling. De lader laadt accu’s goed op, en door de regelbare laadspanning kan men kiezen tussen cellen met veel punch, of een lange rijtijd (als men langer wil rijden moet men op een lager amperage laden) Voor het laden van slechte cellen is deze lader dus niet geschikt, en mocht je deze hebben, de lader laat het je zeker weten.

Pro’s:
– Veelzijdig door zijn vele functies
– Lichtgewicht, slechts 800 gram
– Traploos instelbare laadspanning

Con’s:
– Koelfan is lawaaierig en slecht van kwaliteit en moeilijk te vervangen
– Lader wil wel eens te vroeg afslaan bij slecht contact of slechte cellen
– Alleen geschikt voor kwalitatief goede cellen

Geschreven door FiXeL voor www.rc-junkies.nl
NB: Bij dit artikel zijn de foto’s helaas verloren gegaan

Reacties zijn gesloten.