Venom Speed Meter

Altijd al willen weten hoe snel jouw rc-auto is? Venom heeft een snelheids meter ontwikkeld voor op de RC-auto, deze is nu verkrijgbaar in Nederland. Robbe heeft een soortgelijke snelheids meter en is al langer verkrijgbaar in Nederland. Wij hebben alleen de Venom, van amerikaanse makelij, getest.

Allereerst natuurlijk de prijs: € 49,90 bij mijn plaatselijke RC-winkel.
Wat krijg je voor dit bedrag?
De Speed meter wordt geleverd in een klein doosje met hierin: Engelse gebruiks aanwijzing, twee magneetjes(1 reserve), een zakje met boutjes en moertjes, de meter zelf en de sensor.

De engelse gebruiksaanwijzing is duidelijk en goed leesbaar, geen moeilijke engelse termen. Er wordt in 3 stappen uitgelegd hoe je de magneet, de sensor en de speed meter moet installeren. De kleine maar erg sterke magneet moet op een aandrijfas gelijmd worden met seconden lijm, ook wordt geadviseerd om hier overheen nog een stukje zwarte tape te doen. Ik heb dat niet gedaan en het magneetje is er op blijven zitten…. Het is zaak om je auto van te voren goed te bekijken waar je de magneet en sensor gaat plaatsen, meestal heb je maar weinig ruimte. In mijn geval had ik genoeg ruimte om de sensor te plaatsen. De sensor moet op 2 tot 3 mm afstand van de magneet worden gemonteerd, de sensor zelf zit op een klein printplaatje van zo’n 5mm bij 40mm, waaraan een aansluitsnoertje van circa 30cm is gemonteerd. Voor de montage van de sensorprint zijn enkele afstandbusjes, schroefjes, ringetjes en moertjes bijgeleverd, waarmee de sensor stevig te bevestigen is. Als de sensor ook gemonteerd is, moet je een plekje vinden voor de Speed Meter, in mijn geval gewoon op de radiobox. Zorg er wel voor dat je bij het display kan zonder je kap eraf te halen. De fel groene Speed Meter wordt met dubbelzijdig plakband op de radio-box geplakt. De sensor heeft een lang snoertje, zodat de Speed Meter en de sensor niet vlak bij elkaar gemonteerd hoeven te worden. De Speed Meter kan op twee manieren worden aangesloten: op een vrije poort van je ontvanger of in serie tussen de ontvanger en een servo (als je geen vrij kanaal op de ontvanger hebt). De speed meter heeft geen eigen accu, duswordt gevoed via de ontvanger uit de accu van je auto.


Wanneer alles is aangesloten kan je beginnen met het instellen van de Speed Meter, er kan gekozen worden tussen M/h of Km/h. Wanneer de Speed Meter op Km/h staat, kan je de omtrek (in mm) instellen van het wiel waar je sensor op zit. Ik heb de auto aangezet (niet gestart) en de auto vijf omwentelingen vooruit gereden, hierna de afstand op gemeten en door vijf gedeeld. Dit is dan een goed gemiddelde van de omtrek van het wiel. Wanneer je 1 omwenteling neemt scheelt zomaar 1 of 2 mm. Waar dit in zit weet ik ook niet, maar het zal wel met speling te maken hebben. Wel weet ik dat ze dit ook zo met 1/1 auto’s doen.

De speed meter heeft 5 functie’s: de actuele snelheid -maar de meeste onder ons kunnen niet zo hard rennen en deze functie is dan eigenlijk nutteloos-, het voltage van je accu pack -dit is wel handig, want je weet wanneer de accu leeg raakt-, de totale afgelegde afstand in kilometers sinds je de Speed meter hebt geïnstalleerd -deze wordt niet gereset als je de auto uitzet-, en de afgelegde afstand in kilometers, sinds je de auto hebt aangezet -deze wordt wel gereset als je de auto uit zet-, en natuurlijk de maximale snelheid die de auto heeft bereikt sinds hij aangezet is -deze wordt ook gereset als je de auto uit zet-.

De test:

De VSM heb ik op mijn Schumacher Fusion gemonteerd, deze 1/10 auto heeft 3 versnellingen en 3,5 cc motor met 2,1 Pk. Volgens de beschrijving van de fabrikant moet deze auto 100 Km/h halen met de normale tandwiel overbrenging. Op mijn Fusion zit een nieuwe HPI Subaru Impreza wrc 2001 kap en nieuwe foam banden. Op 16 februari zijn we ‘smiddags op een enorm parkeer terrein gaan testen, het waaide en het was 4 graden boven nul (koud!!). De auto liep goed en na een controle of de speed meter vast bleef zitten, kon ik volgas gaan rijden. De eerste meting kwam op 94 Km/uur, na een reset van de meter en een langer stuk volgas kwam ik uit op….

Conclusie:

Dit is een heel leuk apparaat om te zien hoe snel je auto is. En om te zien of wijzigingen aan de afstelling van je motor of wielen ook invloed hebben op je snelheid. Nadeel is dat voor off-road rijders deze minder geschikt is, de fabrikant geeft geen garantie op waterdichtheid van de speed meter deze zal je zelf waterdicht moeten maken, dit gaat vooral om de stekker verbindingen. Nauwkeurigheid van de meter is afhankelijk van de slijtage van je banden, je moet af en toe de omtrek van je banden opmeten om de speed meter nauwkeurig te houden.

Geschreven door Stirboss voor www.RC-Junkies.com in april 2005 (c)

Reacties zijn gesloten.