Megatech 2PL stuurwielzender van Futaba

Inleiding

Deze review gaat over de Megatech 2PL stuurwielzender van Futaba. Met deze zender kun je echt alles afstellen. Deze zenderset is deze keer op mijn Carson CR4 geplaatst en getest.

Eerste indruk

Toen de TPG post de door PK Racing verstuurde zender bij mij thuis afleverde, maakte ik meteen de doos open. Wat mij opviel, alles had een eigen en apart plekje in het piepschuim. De servo’s zitten naast elkaar, achter de servo’s lopen de draden van de servo’s. Heel netjes rondgeleid zodat er geen knikken of kreukels in kunnen ontstaan. Daarnaast is de schakelaar die je tussen de batterijbox en de ontvanger moet plaatsen geplaatst. Onder de servo’s ligt de zender, het LCD-schermpje was afgeplakt met beschermfolie. Naast de zender ligt de batterijbox, ook hiervan is de bedrading goed rondgeleid zodat er geen knikken of kreukels in kunnen ontstaan. Naast de batterijbox liggen twee zakjes met onderdelen, één zakje voor de stuurservo onderdelen en één zakje voor de gas/rem servo onderdelen. De stuur- en gas/rem onderdelen zakjes bestaan uit: 1 rond heveltje, 1 heveltje met 4 ‘’pootjes’’, 1 heveltje met 6 ‘’pootjes’’, 4 radioplaat beschermers van rubber (deze plaats je tussen de bevestiging punten van de servo en de radioplaat), wat schroefjes en wat hulsjes. Allemaal goed voor reserve onderdelen dus.

Wat ook opviel was, dat er 2 handleidingen bij zaten. Eén in het Engels en één in het Duits. Later bleek de Duitse versie een opvolger van de Engelse versie te zijn. Beide handleidingen zijn met duidelijke plaatjes uitgerust. Dat maakt het lezen makkelijk en het monteren, en natuurlijk het opzoeken van iets dat je nodig hebt.

De montage

De montage verliep gladjes. De servo’s lieten zich makkelijk installeren, behalve de stuur- en gas/rem stangetjes op de heveltjes monteren verliep wat moeizaam. Hiervoor hem ik een priem gepakt om de gaatjes iets te vergroten. Na de gaatjes te vergroten, ging het monteren van de stuur- en gas/rem stangetjes op de heveltjes veel makkelijker.
De ontvanger liet zich een stuk makkelijker monteren dan de vorige ontvanger. Dat komt omdat deze ontvanger digitaal en dus kleiner is. De batterijbox was natuurlijk even groot als de vorige batterijbox. Toen deze installatie voltooid was, kon de radioplaat weer op zijn plaats terug gemonteerd worden. Deze is eraf gehaald om het monteren van de servo’s nog makkelijker te maken.

De afstelling

De afstelling was even nadenken en proberen. Eerst heb ik het instructie boekje in het Engels en in het Duits gelezen. Later bleek dat het Duitse boekje een vervolg op het Engelse boekje te zijn.

Als eerste heb ik een nieuw geheugen geopend, met de naam: Cas. Toen ik dat gedaan had ging ik verder. Ik druk op select en kon een geheugen uit kiezen, geheugen 1 (Cas) dus. Toen drukte ik weer op select. Hiermee kon ik instellen hoe kanaal 1 (de stuur servo) moest reageren. Ik heb hem ingesteld op REV (Reserve), dit omdat als ik dan achter de auto sta en naar rechts stuur, dat de auto dan ook naar rechts stuurt, je kan hem ook naar links laten sturen, dan zet je hem op NOR (Normal). Ik druk weer op select. Nu kan ik het kanaal 2 instellen. Moet hij als ik gas geef gas geven, of remmen. Als je hem dan gas wilt laten geven zet je hem op NOR, wil je hem dan laten remmen druk je op REV. Ik heb hem op NOR gezet omdat mij dit het fijnste leek om mee te rijden. Ik drukte weer op select, en ik kon de uitslag naar links en de uitslag naar rechts van kanaal 1 (stuurservo) instellen. Dit gaat met procenten, je moet zelf maar even kijken wat het beste is om je servo zo min mogelijk te belasten en zo min mogelijk energie te gebruiken. Toen drukte ik weer op select en ik kan de uitslag van gas en rem van Kanaal 2 (Gas/rem) instellen. Ook hiervoor geld dat dit met procenten gaat, je moet zelf maar even kijken wat het beste is om je servo zo min mogelijk te belasten en zo min mogelijk energie te gebruiken. Toen ik toen weer op Select drukte kon ik instellen hoe snel ik A.B.S moet zijn. Je kan hem instellen op SLW (Slow), MID (Medium), FST (Fast) en OFF. Ik heb hem op SLW (Slow) gezet, omdat ik dit het fijnste vind rijden. Toen ik weer op select drukte, kon ik de naam van een geheugen instellen. Hiervoor heb je 3 letter plaatsen. Je kunt kiezen uit:
0123456789ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ*+-/ het hele alfabet en de getallen 0 T/M 9 dus. Klikte weer op Select en ik was weer bij het beginscherm, hier staat ook op wat de accuspanning van je zender is. Wat ook erg handig is, is dat je zelfs kunt zeggen als je last van over- / onderstuur hebt. Dan moet je met je duim, op een knopje drukken die je omhoog en omlaag kan drukken. Omhoog als je last hebt van onderstuur druk je het knopje omhoog, en bij overstuur omlaag. Dit is wel zo gemonteerd dat je onder het rijden hem niet per ongelijk kunt verstellen, maar wel met opzet makkelijk kunt verstellen.

De eerste rit

Met de eerste rit moest ik wel even wennen aan het gedrag van de auto. Natuurlijk was de overgang van een afstandsbedieningen met 2 pookjes naar een stuurwiel zender een grote stap, maar van gewoon naar digitaal dat was de grootste overstap. Want een digitale servo reageert veel sneller en nauwkeuriger op een commando van de zender. Ook kan je met digitale servo’s veel nauwkeuriger de uitslag en de trim afstellen.

Toen ik eenmaal een half tankje aan het rijden was, had ik het al helemaal onder de knie. Natuurlijk was dit niet de eerste keer dat ik met digitale servo’s en met een stuurwielzender werkte, want deze zat ook bij de Nitro Fusion Schumacher die ik getest heb. Wat mij ook direct opviel, hij trekte vele male sneller op. En natuurlijk het sturen ging heel erg snel en nauwkeurig. Op het circuit houdt deze zenderset zich ook goed! Het sturen ging nog makkelijker en beter, en ik kon snellere ronde tijden neer zetten. Ook mede te danken aan de A.B.S. die ik aan had gezet. Met A.B.S. reed ik zelfs snellere rondetijden dan zonder A.B.S.

Werking en nut van A.B.S.

De A.B.S. werkt als volgt. Als jij op je zender de rem vol indrukt, maakt de zender van de constante signalen, pompende signalen. Als de ontvanger die pompende signalen ontvangt, doet de servo rem, neutraal, rem, neutraal enz. Net zolang tot je de rem weer los laat. Dit kost weliswaar meer energie, maar het heeft wel een effectief effect op rijgedrag en rondetijden!

Het nut van de A.B.S. is, dat je wielen niet slippen tijdens het remmen. En dus dat je auto (bijna) nooit meer in een slip komt, en dus sneller tot stilstand is. Je kunt dus later remmen voor de bochten, en dus langer gas geven, met andere woorden snellere ronde tijden neer zetten.

De stuur- en gas/rem servo’s

De stuur en gas/rem servo’s zijn beide dezelfde servo’s. Namelijk beide S3003 servo’s. Dit zijn digitale servo’s van Futaba.

De ontvanger

De ontvanger is ook digitaal. Maar vooral ook klein. Dit zorgt voor onderandere gewichtsbesparing, en snellere reacties, en natuurlijk plaatsbesparing. Het is een R142JE ontvanger.

De ligging in de hand van de zender

De zender ligt heel goed in de hand. Goede vorm, en je hoeft niet ver te reiken om de rem vol in te kunnen drukken. Wel raad ik aan een antislip rubbertje op het pootje waar je tegenaan drukt als je wilt remmen te monteren. Dan heb je nog betere grip. Hij is niet zwaar, en er zit een heveltje die boven je middelvinger komt de zitten, hier leunt de zender op en dus heb je een nog lichter gevoel. Ook daar war je overige vinger zitten, zit een rood antislip rubbertje. Hiermee heb je dus een nog betere grip. Over grip gesproken, je stuurwiel is van foam. Dit zorgt dus voor optimale grip bij het besturen van je auto!

Specs van zenderset:
-LCD Display
-Regelbare stuuruitslag gas/rem servo
-Regelbare stuuruitslag stuur servo
-Servo reserve
-Gas trim
-Stuur trim
-A.B.S.
-Volt meter
-10 modelgeheugen

De zenderset wordt geleverd met:
-1 Digitale zender (T2PL)
-2 Digitale servo’s (stuur en gas/rem) (S3003)
-1 Digitale ontvanger (R142JE)
-1 Batterijbox (RBSS-B)
-1 Aan/uit schakelaar
-2 zakjes met servo accecoires
-1 paar kristallen (AM 40 MHz)
-Duitse handleiding
-Engelse handleiding
-Frequentietabel
-‘’Oorkonde’’

Plus punten:

-De zender ligt goed in de hand
-Alles is goed en makkelijk af te stellen, ook onder het rijden
-De zender is licht
-De ontvanger is klein, dit kan ook een nadeel zijn in sommige gevallen
-Als de accuspanning van de zender te laag is, begint hij te piepen (bij 8.3 Volt)

Min Punten:

-Als de accuspanning van de zender te laag is, begint hij te piepen (bij 8.3 Volt), dit punt staat ook hier omdat dit onder het rijden nogal storend kan zijn, maar het is en blijft wel veilig

De conclusie en beoordeling

Voor de prijs van PK Racing (€99.95 excl. Verzendkosten) is dit een hele goede zenderset! Je kan er echt alles mee instellen en afstellen. En vooral die A.B.S. is echt handig, je kan hiermee echt nog snellere rondetijden mee neerzetten. En je raakt moeilijk in een slip en dus voorkom je makkelijk crashes. Dit is een echte zender voor de recreatieve, maar ook voor de echte racers onder ons! Deze zenderset krijgt van mij als punt een 9.5

Bronnen:
Nitro Fusion Schumacher test
PK Racing

NB: Bij deze review zijn helaas de foto’s verloren gegaan.

Reacties zijn gesloten.