Zelf shockcovers maken

Voorwoord.

Op RC-Junkies zie ik veel mensen die een Savage in hun bezit hebben. Toevallig zag ik een Savage bezitter, die geen shockcovers had gemaakt. In deze tutorial dus een uitleg hoe je shockcovers maakt, en waarvoor ze dienen. Deze shockcovers zijn ook te maken voor andere model auto’s, ongeacht welke schaal.

Wat heb je nodig:
De benodigdheden om shockcovers te maken:
– 10-, 8- Of 4 stevige ballonnen (ligt er maar net aan hoeveel schokbrekers je hebt) in eigen gewenste kleur, het liefst met een lang en smal bovengedeelte
– Een schaar
– Schroevendraaier
– Een 1 of 2 liter fles
– Geduld.


De benodigdheden om een shockcover te maken

Beginnen met maken van shockcovers.

Ten eerste haal je je schokbrekers van je auto af. Dan haal je voorzichtig je veren van je schokbreker af. Let wel op, dat als je verschillende hardheid in de veren hebt, dat je ze dan wel even uit elkaar houd.

Dan pak je een ballon erbij. Je kan de veer gewoon in de fles laten vallen en de ballon rond de opening in de fles spannen. Dit is waarschijnlijk één van de moeilijkste stappen in het project.
Het kan wat oefenwerk vragen en waarschijnlijk lukt het niet van de eerste keer.

Hoe gaan we te werk?
– Knijp het stuk ballon rond de fles stevig vast, dit verhindert dat de ballon wegvliegt.
– Knijp dan met je andere hand de fles dicht zodat de ballon met lucht wordt gevuld. Hou dan de fles omgekeerd zodat de veer in de ballon valt. Laat hem dan even liggen, dan kan de ballon zich wat terug trekken, en kan je hem nog corrigeren, als je hem niet laat liggen en je knipt de ballon meteen af en hij trekt zichzelf wat terug, moet je een hele nieuwe maken. Dan knip je hem (als je denkt dat hij lang genoeg heeft gelegen) 0.2 cm onder de veer van de schokbreker af. Nu heb je een schokcover. Nu doe je dit bovenstaande verhaal opnieuw bij al je andere schokbreker veren.

Foto Links: De fles met een veer van de schokbreker erin, en met een ballon gespannen over de top van de fles.
Foto Rechts:Hier zie je wat er gebeurt als je in de fles knijpt, en als je de veer van de schokbreker in de fles laat vallen

Tip 1: Blaas de ballon niet meer op dan nodig, dat voorkomt weer uitrekking van de ballon!

Tip 2: Als je met de 2e (3e, 4e, 5e enz.) shockcover bezig bent, en je moet hem even laten liggen om zichzelf de kans te geven om terug te trekken (als hij dat wil), dan kan je alvast beginnen met je vorige schokbreker met een shockcover terug te monteren op je auto.

Tip 3: Zet wel je auto op een steun, zodat als de schokbrekers er vanaf zijn, de ophanging helemaal naar beneden kan hangen, dit is wat makkelijker bij het wederopbouwen van je schokbrekers.

Tip 4: Indien nodig kan je de veer reinigen met water of een sopje en daarna goed droogmaken zodat geen vuil in de ballon komt.

Tip 5: Maak een shockcover meteen voor de eerste rit met je auto als dit kan. Dit bespaart een hoop tijd, poetswerk en hou je je handen schoon.


Hier zie je een zelfgemaakte shockcover die klaar is

Werking van shockcovers.

Shockcovers zorgen dat er geen vuil meer in of bij je schokbreker zelf komt. Dit voorkomt slijtage en poetswerk. Ook zorgen de shockcovers voor een leuker uiterlijk! Probeer als je een paarse koelkop hebt, spare-parts zoals een roll bar in het paars te kopen (als het kapot gaat). Dan krijg je 2 of meerdere kleuren, BV zwart met paars. Als je dus ook nog je shockcovers paars maakt, heb je een heel uniek uiterlijk. Als je meerdere kleuren pakt, heb je veel kans dat je het er te ‘’druk’’ uit vindt zien. Naderhand gaat dat vervelen.

Tip: Als je een lichte kleur pakt, zie je het vuil er erg goed op. Dus pak een redelijk donkere kleur, of je moet al na elk ritje racen nieuwe shockcovers willen maken. Aan jou de keus dus.

Als je ze zelf niet wilt maken, omdat je geen zin of tijd hebt. Geen probleem! Bestel ze hier! , maar ben er dan wel zeker van dat het je veel meer gaat kosten dan dat je het zelf doet!

Stoffen shockcovers

Vooraanzicht van de stoffen shockcovers

Deze tutorial is een vervolg over bovenstaande tutorial hierboven. Waarom een vervolg? Nou omdat de vorige tutorial ging over rubberen shockcovers, en deze passen niet echt op grotere schokdempers en ziet er niet zo super mooi uit.


Close-up vooraanzicht van de stoffen shockcovers

Voor deze tutorial zijn niet de productie foto’s beschikbaar. Dit omdat de productie niet in Nederland heeft plaatsgevonden, maar op een camping in Duitsland waar ik niet aanwezig was. Dus we moeten het maar even met tekst en uitleg doen. Excuses.

Materialen:
-Schaar
-Naaimachine
-Garen
-Moeder/oma die goed kan omgaan met een naaimachine
-Wielren broekje stof, kleur naar keuze
-Afmetingen schokdempers.

Je pakt een wielren broekje, of de stof ervan, en knipt daar stukjes stof uit die in de omtrek over je duim heen passen. De hoogte moet gelijk zijn aan de hoogte van je schokdempers, maar reken er 4 cm bij. Zo overdekken de covers de gehele veren, en de demper zelf (hiervoor aan beide kanten 1 cm nodig)die andere 2 cm zijn nodig voor * hieronder). Knip er net zoveel uit als je er nodig hebt (voor een HPI Savage zijn dat er 8, voor een Cen Genesis zijn dat er 10, en voor de meeste onroad auto’s en buggy’s zijn dat er 4).
Dan vouw je van het uitgeknipte strookje de bovenste en de onderste 1 cm naar binnen toe, zo krijg je een mooie afwerking. Nu naai je de uiteinden in de lange (!) weg aan elkaar vast, zorg er wel voor dat je dan alle naden naar buiten hebt. Dit doe je bij al je strookjes.
Al je covers zitten nu met de naden aan de buitenkant (je covers zijn dus van links), draai deze nu binnenstebuiten.

Nu schroef je alle schokdempers alleen bovenaan los, en schuif je je covers voorzichtig (!) over de schokdempers heen. Als je dit bij al je schokdempers hebt gedaan schroef je je schokdempers weer vast. Nu zijn je nieuwe shockcovers klaar.

Als de covers zodanig vuil zijn dat je het er niet zonder water en zeep eruit krijgt, dan haal je ze eraf en was je ze met de hand. Laat ze drogen, en monteer ze en je hebt weer blinkende shockcovers.


Linkeraanzicht van de stoffen shockcovers

Close-up linkeraanzicht van de stoffen shockcovers

Succes!

Reacties zijn gesloten.