De Tamiya Nitro Force NDF-01 Off Road Buggy 1:10

De Nitro Force NDF-01, een off-road model van Tamiya. Het ziet er op het eerste gezicht flitsend uit. Dit model komt in 3 uitvoeringen:

De Nitro Thunder (RTR) (artikelnummer 43514)
De Nitro Blaster (RTR) (artikelnummer 43521)
De Nitro Force (KIT) (artikelnummer 44044)

De eerste twee modellen zijn Ready To Run. Het laatste model is de KIT. De KIT wordt nader besproken in dit verslag

Als eerste valt ons op dat in de doos alles netjes aanwezig is. Alle onderdelen zijn netjes verpakt en in aparte zakjes gedaan. Zo heb je bij het bouwen van je model niet allemaal losse onderdelen in bakjes of op tafel (met alle gevolgen van dien), maar heb je alleen het zakje nodig van het desbetreffende onderdeel (gedeelte van de auto) die je gaat bouwen. Er zijn natuurlijk wel grote dingen die je uit een raam moet halen. Maar dat spreekt voor zich.
Nadat we de beschrijving aandachtig hadden doorgelezen zijn we aan de slag gegaan. De beschrijving is zeer duidelijk en steekt goed in elkaar. Wat een zeer goed idee is van Tamiya is dat alle onderdelen die je nodig hebt op ware grote staan afgebeeld aan de zijkant van de tekening. Dit komt af en toe zeer handig van pas. Je kan dus nooit een te lang of te kort onderdeel gebruiken. Gewoon even passen op de tekening.
Het bouwen begint bij de differential gear en de gear box. Hierbij worden alle draaiende delen goed ingevet met het vet dat erbij geleverd wordt. Wel grappig om te zien hoe uiteindelijk je auto 4 wiel aangedreven wordt. Dit is natuurlijk het voordeel van een KIT. Je weet zelf hoe het in elkaar zit. En ja het is toch jouw hobby en niet die van de winkelier.

Als de differential gear, gear box en de drive shafts af zijn worden ze op de lowerdeck (onderplaat, bodem) geplaatst. Eindelijk lijkt het al een beetje op een auto. Grappig is wel dat er echt een soort van schijfrem in zit. Deze zorgt ervoor dat de auto tot stilstand komt. Echter wel jammer dat het allemaal zo klein is en snel slijt. Daarna is het tijd voor de draagarmen op de auto. De wielen zijn dubbel gelagerd. De lagers zijn van staal en niet van plastic. Dit is al een goede uitkomst. Dat zit dus wel snor. De veren voor de auto moeten ook zelf in elkaar gezet worden. De demperolie die erbij zit is van medium kwaliteit (het had wel van harde kwaliteit mogen zijn). De auto veert namelijk erg door en raakt snel de grond. Maar daar is wel een mouw aan te passen (gewoon meer verstellers ertussen zodat de auto hoger komt te staan).

De motor is van Tamiya (FR-15S). De motor inhoud is 2.5cc en is genoeg voor deze auto. Standaard levert deze motor genoeg vermogen. Er is wel een hop-up set te koop voor de Nitro Force (2 versnellingen). Maar standaard gaat de auto al aardig vooruit. De hop-up set is overbodige luxe voor de beginner. De motor plaatsen op het chassis is erg makkelijk . Met maar 4 inbusbouten zit hij vast. (het hart van de auto zit op zijn plaats).

Daarna is het plaatsen van de servo’s aan de beurt. De servo’s, zender en ontvanger moeten apart aangeschaft worden. Dit tot grote genoegen van de modelbouwer. Er kan dus aangeschaft worden naar wens. De box waar de ontvanger in wordt geplaatst is wel erg klein maar met een beetje geduld krijg je toch alles erin. De box sluit wel mooi aan. Het is een dichte box dus er kan weinig vuil bij komen. De Nitro Force is bijna klaar. De laatst hand kan gelegd worden aan de auto. De uitlaat, tank, luchtfilter, banden moeten alleen nog geplaatst worden. De banden moeten wel eerst nog gelijmd worden. Zorg ervoor dat de lijm goed over de hele band en velg komt. Bij het hard rijden door een bocht kan de band van de velg af schieten.

Als laatste is de kap aan de beurt. De kap moet goed uitgesneden worden voordat men hem gaat spuiten. Sommige modelbouwers doen het andersom maar ik geef de voorkeur aan eerst uitsnijden. Nu kan je de kap nog passen en goed bijwerken. Als straks de verf er op zit wordt het al iets moeilijker om er wat mee te doen. Maar goed, kijk even verder op de site voor het spuiten van een kap. Er is een aparte tutorial hiervoor. Er is gekozen voor 2 kleuren (staat in de beschrijving) maar voor de makkelijke mens onder ons gezegd kan de kap ook in 1 kleur gespoten worden.

De rijeigenschappen van de Nitro Force zijn zeer goed. Na een tankje of 6 half gas en af en toe voluit te hebben gereden kon de brandstof toevoer minder worden. Het afstellen van de motor is noodzakelijk (op de site staat hier een tutorial over). De motor stond namelijk op een rijke afstelling (veel brandstof, goede smering). Later als de motor is ingereden kan de motor schraler afgesteld worden. De motor krijgt dan minder brandstof en loopt dan sneller (krijgt meer lucht). Na het inrijden kon het echte rijden beginnen. De Nitro Force ligt zeer laag op de grond. Daardoor kan er in de bochten flink gas gegeven worden. Doordat het zwaartepunt laag ligt kan men goed met de auto driften door de bochten. Omvallen (rollen) zal hij niet snel doen. Het is echt een genot om mee te rijden. De snelheid is zeer hoog, ook met de standaard instellingen. Off road is de Nitro Force niet de beste auto. Doordat hij laag ligt loopt de auto snel vast. Maar er is genoeg kracht om de auto over modder (prut, zand) te trekken. Over een stenen veld schuift de auto steeds weg. De onderkant beschadigt daarom zeer snel. De bodemplaat is van plastic en niet van aluminium dus elke kras is goed zichtbaar.
Kortom de Nitro Force is een mooie beginnersauto voor niet al te veel geld en rijdt echt met plezier. De vormgeving mag er ook wel zijn. Goede beschrijving en genoeg onderdelen die je kunt bestellen. Al met al een scheurijzer op wielen.

Technische specificatie’s:
Lengte: 440mm
Breedte: 265mm
Hoogte: 175mm
Wielbasis: 300mm
Gewicht: 2570g
Motor: 2,5cc
Meer info check: http://www.rez.nl/specials/tam_43514.html]

Reacties zijn gesloten.