Radiografisch bestuurde model auto’s

Ervaar zelf de spanning en het plezier van het racen met een radiografisch bestuurde model racewagen. Het racen met een model raceauto is een hobby die je veel kan leren over techniek, elektronica, teamwork, competitie en die je veel plezier biedt. Het racen met model raceauto’s wordt vaak gezien als een soort speelgoed voor volwassenen, maar niets is minder waar. Alleen al om de modellen in elkaar te zetten is meer kennis nodig dan iemand die gewoon wil “spelen” er ooit voor over zal hebben. Er zijn weliswaar zogenaamde ‘RTR’ (Ready-to-Run) sets te koop, maar ook dit is beslist geen speelgoed. Een radiografisch bestuurde auto is bijvoorbeeld veel te snel om zomaar even mee rond te rijden; een afstandbestuurde auto kan snelheden halen van 50 tot boven de 100 km/u. Menige toeschouwer is dan ook na het zien van een wedstrijd of demonstratie zwaar onder de indruk en wil dan ook vaak zelf zo snel mogelijk met deze hobby beginnen. Bij de radiografische modelbouw raceauto’s zijn er verschillende klassen te onderscheiden (net als in het echt), de klasse indeling is afhankelijk van de schaal van het model 1:18, 1:12, 1:10, 1:8, 1:6 en 1:5. En er wordt onderscheid gemaakt tussen onroad en offroad. Zoals je kunt zien is RC eerder een sport dan een hobby, maar ja waar ligt de grens …….?

Voor veel mensen kan het lezen van deze website dé kans zijn om kennis te maken met de radiografisch bestuurde model auto sport. Na deze kennismaking zou je misschien zelf de spanning en het plezier van het racen met een radiografisch bestuurde model racewagen willen ervaren. Het racen met een model raceauto is een hobby die je veel kan leren over techniek, elektronica, teamwork, competitie en die je veel plezier biedt. De populairste modellen worden gemaakt in schaal:1:10 en schaal: 1:8. Hierbinnen zijn auto’s verkrijgbaar voor op de weg (onroad) en auto’s voor naast de weg (offroad).

Een RC auto met elektro motor is het ideale startpunt voor iedereen die wil beginnen met de RC auto hobby. Een radiografisch bestuurbare auto met elektro motor is op een circuit minstens net zo snel als een RC auto rijdend op brandstof. Dit komt met name door de hogere trekkracht van een elektro motor ten opzichte van de nitro motor. De meest populaire auto’s zijn de schaal 1:10 touringcars welke doorgaans voorzien zijn van vierwielaandrijving. Een 1:10 electro touringcar met elektro motor is redelijk eenvoudig te bouwen en te onderhouden.

De belangstelling voor radiografisch bestuurbare brandstof auto’s neemt de laatste jaren steeds meer toe. De rook, het geluid en de geur van brandstof heeft een grote aantrekkingskracht op de geïntereseerde hobbyist. Enkele modellen halen met gemak snelheden van rond 90km/h. De snelheden zijn hoog maar goed onderhoud is ingewikkeld en tijdrovend. Bovendien vraagt het goed afstellen van een brandstof motor een behoorlijk technisch inzicht. Net als bij de elektro auto’s, zijn ook hier de vierwiel aangedreven tourwagens favoriet. De snelste brandstof auto’s vinden we in de schaal 1:8 klasse.

Naast de radiografisch bestuurbare brandstof auto met gloeiplug motor is er de radiografische benzine auto, schaal 1:5 (onroad) en 1:6 (offroad), voorzien van een 23 CC tweetakt benzine mengsmering motor. Ook in deze klasse is een onderverdeling in de on -en offroad modellen. De auto’s zijn groot, robuust en vergen minder onderhoud dan modellen met een gloeiplug motor.

Bij ‘echte’ radiografisch bestuurbare auto wordt er rekening mee gehouden dat er wel eens iets stuk gaat. Elk onderdeel van een dergelijke auto is dan ook zonder problemen nieuw te verkrijgen. Tevens is een dergelijke RC-auto eenvoudig sneller te maken door het monteren van een snellere motor, betere accu’s, een elektronische regelaar en de diverse onderdelen om de wegligging te verbeteren.

Bronnen: www.RC-Junkies.com en www.modelautoracen.nl

Reacties zijn gesloten.