Het onderhoud van de model auto

Om je auto in een optimale conditie tehouden is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Dit voorkomt niet alleen problemen, ook zal je door het onderhoud slijtage eerder kunnen opsporen en verhelpen, nog voordat het een probleem wordt. Zonder regelmatig onderhoud zal je auto snel performance verlies hebben en de algemene toestand van de model auto zal snel achteruit gaan. Het is belangrijk dat je een model auto altijd in een optimale conditie houdt.

Het onderhoud aan de ontvanger en snelheidsregelaar

De RC componenten zoals de ontvanger en snelheidsregelaar zijn electronische ‘precisie instrumenten’ die met zorg behandeld moeten worden. Je moet de electronische componenten na het gebruik van de model auto altijd reinigen, waarbij je vooral aan de stekkers en aansluitingen extra aandacht moet besteden. Je kunt de stekkers en de insteekbussen reinigen met een zachte borstel. Het is belangrijk dat ook het vuil en/of stof, wat tussen de koelribben van een snelheidsregelaar verzameld is na een rit, zorgvuldig wordt verwijderd. Het schoonblazen met een compressor wordt afgeraden bij de electronische componenten omdat het vuil wel eens ín het component geblazen kan worden.
(*) Bij ernstige storingen kan je beter niet zelf het component openmaken en proberen te repareren, maar deze in zijn geheel demonteren, en ter reparatie of controle aan de fabrikant of leverancier aanbieden.


Een ontvanger

Wat te doen bij een gebroken antenne kabel

Als de antennekabel van de ontvanger is afgebroken, in of vlakbij de behuizing, open dan niet de behuizing en ga niet zelf aan de printplaat solderen. Door de vele zeer kleine (SMD-) componenten zal een ‘normale’ soldeerbout zoveel hitte genereren dat deze kleine componenttjes onherstelbaar beschadigd kunnen raken. Als de antenne kabel in de behuizing is afgebroken kan je beter de unit opsturen naar de fabrikant/leverancier, welke tegen geringe vergoeding de antenne draad zal vervangen. Als het isolatie materiaal van de antenne kabel (-plaatselijk-) is beschadigd of doorgesleten, kan je de plek omwikkelen met vinyltape of met een stukje krimpkous. Een ongeisoleerd stukje van de antenne kan bij contact met metaal van het chassis ernstige storingen veroorzaken.

Onderhoud aan de overige electrische componenten zoals servo’s


Een servo

De electronische componenten in een model auto zijn zeer belangrijk; het accupack of batterijpack zorgt voor een stabiele stroomvoorziening, terwijl de servo’s zorgen dat de model auto gecontroleerd rijdt. Aan de servo’s en accu’s is altijd bedrading gemonteerd, en het is absoluut noodzakelijk dat de badrading in onberispelijke staat is, en geen slijtageplekken heeft, noch ergens losse contacten heeft. Let hierbij speciaal op de bedrading van accu’s bij electro auto’s en op de bedrading van het batterijpack bij een brandstof model auto. Kortsluiting in de bedrading van deze onderdelen kan brand en/of serieuze verwondingen veroorzaken.

Reacties zijn gesloten.