De XRay NT18 – 1:18 Micro Nitro touringcar

Introductie:

De XRay NT18 werd eind 2005 voor het eerst op de website van XRay getoond. Het is –volgens XRay- de eerste micro nitro touringcar ter wereld welke in serie wordt geproduceerd. De auto is gebaseerd op de kleine en succesvolle XRay M18 electro micro touringcar, welke reeds enige tijd verkrijgbaar is . Veel van de gebruikte onderdelen van de nieuwe NT18 zijn gelijk aan het M18 electro model. Hierdoor zijn de reeds verkrijgbare tuning parts en carbon onderdelen voor de M18 zijn te gebruiken op de nieuwe NT18. Het grootste verschil zit in de aluminium bodemplaat van de NT18; de M18 is voorzien van een kunststof bodemplaat. De XRay NT18 is door de heer Jaraj Hudy, de hoofdontwerper van XRay, ontwikkeld. Hij wilde een nieuwe, revolutionaire en avant-gardistische auto ontwerpen, waarmee hij de naam van XRay als innovatief bedrijf wilde versterken. Hierin is hij geslaagd door het ontwikkelen van de NT18; ‘s werelds eerste 1:18 nitro touringcar.

De XRay NT18 is leverbaar in twee verschillende uitvoeringen, beide zijn bouwpakketten die dus in kit-vorm geleverd worden. De ene uitvoering (artikelnummer 38 0200) bestaat uit de NT18 kit met motor en uitlaat, en de andere uitvoering (artikelnummer 38 0291) is gelijk aan de eerste kit maar heeft als extra het ‘electric pack’ bestaande uit twee micro servo’s met metalen tandwielen en een speciaal batterypack voor de ontvanger. De advies verkoopprijs voor artikel 38 0200 is € 259.- en de versie met electronica (art.nr.38 0291)heeft als adviesverkoopprijs € 319.-

review14

 

De XRay NT18 1:18 micro nitro touringcar samen met een 1:10 Kyosho V-One SII, een goede indicatie van het formaat van de kleine NT18!

 

Techniek:

De kleine nitro touringcar is voorzien van permanente vierwielaandrijving door middel van een centrale cardanas. Deze wordt aangedreven door een 42-tands spurgear welke tegen het achter differentieel gemonteerd is. Op de linkerzijde van het chassis is een 0,8cc (.05ci) brandstof motor gemonteerd met de koppelingsklok naar achteren gericht. Op de koppelingsklok is standaard een 23-tands tandwiel gemonteerd. De voor- en achterwielen worden aangedreven door tandwiel differentieels met elk vier satelliet tandwielen. De gehele aandrijving is voorzien van kogellagers; 22 stuks in totaal. In elk differentieel zijn vier kogellagers verwerkt; elke oudrive naar de wielen heeft een eigen lager en de driveshaft van het pignon tandwiel is zelfs voorzien van twee lagers. Zeer opvallend is dat de gehele aandrijving, met uitzondering van de aluminium aandrijfas, gemaakt is van kunststof; alle tandwieltjes en asjes zijn van een speciaal soort slijtvast kunststof. Slechts hier en daar wordt een stalen pinnetje gebruikt voor extra versteviging.

In de kleine auto is alleen plaats voor zogenaamde ‘micro’-elektronica; de servo’s, het batterypack en de ontvanger dienen allemaal kleinere afmetingen te hebben dan standaard elektronica voor RC-Cars. Gelukkig is er ook veel keuze in deze kleine servo’s, want dit soort kleine servo’s worden veel gebruikt in de vliegtuigmodelbouw scène. Ook XRay heeft in het leveringpakket een ‘electric pack’ bestaande uit twee speciale servo’s en een precies passend accupack.

Het chassis is gemaakt van CNC-gefreesd T6 7075 aluminium en heeft een belangrijk aandeel in de afstelling van de wegligging. In het chassis zijn namelijk aan de voorzijde twee gleuven gefreesd waarover een torsiestang wordt gemonteerd. Deze torsiestang is aan de linker- en rechterzijde vast aan het chassis gemonteerd, en in het midden zit een stelschroef. Met deze stelschroef is de ‘flex’ van het chassis in te stellen. Deze instelbare flexibiliteit werkt als een soort schokdemper voor het hele chassis, waardoor het mogelijk is om geen schokdempers bij de wielen te gebruiken! De wielophanging is derhalve ook niet voorzien van schokdempers, maar slechts van vering. Elk wiel heeft dus een eigen schroefveer, maar geen schokdemper. Dankzij de centrale stelschroef is de demping en de wegligging snel en eenvoudig instelbaar.

Voor de motor, aan de linkerzijde net achter de stuurstang, is een 30cc brandstoftank gemonteerd, welke voorzien is van een intern brandstoffiltertje. De elektronica heeft een plekje aan de rechterzijde van het chassis gekregen; de stuurservo ligt plat op het chassis, daarachter is plaats voor de ontvanger, het accupack en daarachter staat de gas/rem servo rechtop.

De levering:

De XRay NT18 wordt geleverd in een knal oranje ‘schoenendoos’ waarop prachtige foto’s van een gebouwde NT18 prijken. Op de doos is duidelijk beschreven wat de inhoud is, en een sticker geeft aan of je de kit versie met of zonder elektronica hebt aangeschaft. De doos is voorzien van een fabriekszegel, waarmee XRay de inhoud garandeert op correctheid. Als wij het zegel verbreken en de doos openen vinden wij een hele voorraad boekjes, blaadjes en certificaten. Dit blijken de bouwhandleiding, een gebruiksaanwijzing voor de motor, informatie over andere producten van XRay en Hudy, informatie over XRay op het internet, een certificaat van echtheid en twee verschillende stickervellen voor de body. Als wij dan de flap van de binnenste doos openen zien we de ongespoten body, een tiental plastic zakjes, het aluminium chassis en de motor en uitlaat welke apart in bubbeltjesplastic zijn verpakt. Alles is keurig verpakt en genummerd met stickers. Elk zakje is duidelijk herkenbaar en makkelijk identificeerbaar. Verrast zien we dat er behalve een inbussleuteltje zelfs een zeer fraaie ‘Hudy Tool’ schroevendraaier bij de kit wordt geleverd. De schroevendraaier is van een zeer goede kwaliteit en daar zal je na het bouwen van de NT18 nog lang plezier van hebben. Al met al maakt de levering van de XRay NT18 een heel verzorgde en kwalitatief hoogwaardige indruk, het is duidelijk dat de mensen van XRay veel aandacht aan de presentatie en levering van hun product besteden.

 

De bouw van de XRay NT18 micro nitro touringcar:

Na het eenmaal geheel lezen van de zeer duidelijke bouwhandleiding, leggen we de zakjes uit de doos allemaal opvolgorde op de werkbank, van nummer één tot en met nummer zeven met onderdeeltjes en dan nog drie aparte zakjes met respectievelijk de motor, de uitlaat en de elektronica. In de bouwhandleiding wordt aangegeven welk gereedschap je verder bij de bouw nodig hebt, dat zijn: een hobbymesje, een zijkniptangetje, een punttangetje, een lexaanschaartje en een bodygatenboor. Het mesje en de zijkniptang zijn bedoeld om de verschillende kunststof onderdelen uit de gietboom te verwijderen en eventuele braampjes te verwijderen. Het punttangetje is handig bij het monteren van enkele kleine onderdelen in de aandrijfassen, en de lexaanschaar en de bodygatenboor zijn voor het afwerken van de body. Eigenlijk zou je de hele XRay NT18 kunnen bouwen met het bijgeleverde gereedschap: de schroevendraaier en de inbussleutel.

Het bouwen begin met het in elkaar zetten van het voordifferentieel. Hiervoor moeten vier kleine satelliet tandwielen in een ‘crown-gear’ worden geplaatst. Deze kleine satelliet tandwielen hebben aan de zijkant twee kleine braampjes die je voor montage even met het mesje moet verwijderen. Volgens de bouwhandleiding hoeft er geen vet in het differentieel en kunnen de tandwieltjes ‘droog’ in de behuizing worden gemonteerd. Wij hebben ervoor gekozen om de tandwieltjes te voorzien van een klein beetje Tamiya differential grease, maar dit is zeker niet noodzakelijk, gezien het speciale slijtvaste kunststof wat XRay heeft gebruikt voor de productie van de tandwielen. Na de bouw van het voor differentieel volgt het achter differentieel, wat eigenlijk identiek qua opbouw is.

 

review7

Hierna volgt de opbouw van de wielophanging en de plaatsing van de centrale cardanas, aandrijfassen, en het monteren van de differentieels met de wielophanging op het chassis. Eerst aan de achterzijde, daarna de voorzijde. Opvallend in deze fase van de bouw zijn de gietbomen met ‘pivot-balls’. Dit zijn de kleine ronde ‘balletjes’ welke in de wielophanging worden gemonteerd en waarmee de wieldraagarmen kunnen bewegen. Deze pivot balls zijn van slijtvast kunststof gemaakt en worden in en gietboom geleverd. Bij de montage moet je wel goed opletten dat je de juiste pivot-ball op de juiste plaats in de draagarm monteert. Als je de zeer goede tekeningen in de bouwhandleiding volgt, kan het eigenlijk niet missen. Als de differentieels met wielophanging en wielen, stuurinrichting en cardanas op het chassis gemonteerd zijn, is het tijd om de eenvoudige vering te monteren. De veren bestaan uit twee kunststof delen welke in elkaar kunnen schuiven en voorzien zijn van een schroefveer. De gemonteerde veren laten zich eenvoudig op de wielophanging klikken en zijn in twee posities instelbaar.

Als deze onderdelen op het chassis zijn gemonteerd zijn, is het tijd om de motor te voorzien van het vliegwiel en de koppeling. De koppeling is voorzien twee aluminium (!) koppelingschoenen en een koppelingsklok met een tandwiel met 23 tanden. Het vliegwiel wordt vastgezet op een koperen conische vliegwielhouder en vastgeschroefd met een 8mm moer. De koppelingsklok is voorzien van twee kogellagers. Hierna monteren wij de twee motorsteunen aan de motor, de uitlaat en het luchtfilter. Op het chassis worden twee motorsteun montageplaatjes gemonteerd van enkele millimeters dik. Opvallend aan deze twee motorsteun montage plaatjes is dat deze, ondanks dat je een linker en een rechter hebt, aan de onderzijde ingefreesd zijn, en dat ze identiek zijn. Dus bij montage zitten de ingefreesde stukken bij de ene motorsteun montageplaat aan de bovenzijde en bij de andere montageplaat aan de onderzijde. Dit is des te opvallender omdat in de bouwhandleiding bij twee plaatjes wél een linker en rechter zijn afgebeeld, maar in een ander plaatjes zijn weer twee identieke afgebeeld. De ingefreesde stukken in deze steunen hebben wel degelijk nut: de schroeven waarmee de motorsteunen op deze montageplaatjes worden gemonteerd zitten aan de onderzijde van het chassis. Doordat de montageplaatjes zijn ingefreesd steken de schroeven niet onder het chassis uit. Maar doordat één van de twee montageplaatjes ‘op zijn kop’ moet worden gemonteerd, steken twee van de vier motorsteun montageschroeven een halve millimeter uit onder de bodemplaat. Een klein productiefoutje in de allereerste serie denken wij, die in latere series niet meer zal voorkomen.

Na montage van de motor en de tank volgt het monteren van de rembediening en de elektronica. De elektronica wordt op een aparte kunststof houder gemonteerd, welke als geheel op het chassis wordt vastgezet. Hierna moet de elektronica worden afgesteld; de gas/rem bediening en de stuurinrichting. Als dit gebeurd is, is de XRay NT18 klaar voor gebruik en kan de body worden uitgeknipt, gewassen en gespoten. In de body moeten verschillende gaten worden gemaakt voor de koeling van de motor, voor de brandstoftank en natuurlijk voor de bodyposts. In de bouwhandleiding is aangegeven op welke plaatsen er gaten geknipt moeten worden, maar het is ook mogelijk om de gaten (voor dat de body gespoten is) af te tekenen op de body door deze op het gebouwde chassis te plaatsen en de plaats voor de gaten af te tekenen. De body is voorzien van een ‘spray-film’ een afneembaar laagje folie aan de buitenzijde die na het spuiten verwijderd kan worden waardoor er geen spuitnevel op de buitenzijde van de body komt, en deze hoogglanzend blijft na het spuiten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Links een standaard 3,5cc (.21ci) motor, rechts de kleine 0,8cc (0.05ci) motor van de XRay NT18

Het starten van de XRay NT18 micro nitro touringcar:

De NT18 is voorzien van een 0,8cc (0.05ci) motortje zonder startmechanisme. Dit betekent dat de XRay NT18 altijd op een startbox moet worden gestart. Bij de auto wordt een tweede gebruikshandleiding geleverd, welke geheel gewijd is aan het omgaan met de 0.8cc nitro motor. Het is wel belangrijk dat je deze gebruiksaanwijzing goed leest en de adviezen daarin goed opvolgt, om zo lang mogelijk plezier te hebben van je NT18. Eén van de belangrijke dingen die in de handleiding wordt beschreven is dat de motor van de XRay NT18 brandstof nodig heeft met een minimaal olie percentage van 20%. Dit is wel iets om rekening mee te houden, want dit is meer dan dat er normaal in modelbouw brandstof zit. Geschikte brandstoffen voor deze XRay NT18 zijn bijvoorbeeld ModelTechnics Qwikfire 16% en Tornado Monster Truck Fuel 16%. Deze twee brandstoffen hebben beide een nitro percentage van 16% en een olie percentage van 20%. Na het vullen van het tankje kan de auto eigenlijk meteen op een startbox geplaatst worden en gestart worden, want volgens de gebruiksaanwijzing is de carburateur reeds ingesteld voor het eerste gebruik. Zogezegd, zogedaan: de NT18 op een standaard 1:10 (!!) startbox geplaatst even het vliegwiel uitrichten boven het rubberen startwiel, even op de auto drukken met de vinger op de uitlaat (om brandstof vanuit de tank naar de motor te pompen) en de motor even rond laten draaien. Hierna de gloeiplugsteker op de gloeiplug gezet en de auto weer op de startbox gedrukt: prrrrrr… lopen!

Met een vrij hoog toerental slaat het motortje aan en meteen klinkt het hoge en venijnige geluid van de kleine 0,8cc motor. De motor loopt vrij hoog stationair, maar klinkt heel gezond en reageert eigenlijk meteen op gas commando’s van de servo. Zoals in de gebruiksaanwijzing staat veranderen wij helemaal niks aan de instelling van de motor, en zetten het kleine autootje op het circuit om de eerste rondjes te rijden. Door het hoge stationair toerental rijdt de auto meteen weg zonder gas te geven, en in deze stand rijden wij vele simpele rondjes en achtjes om het eerste tankje leeg te rijden. Na een minuut of 8 is het kleine tankje leeg en geven wij de motor de kans om volledig af te koelen. Omdat het koud buiten is (+3graden) duurt dit een kwartiertje en kunnen wij het tweede tankje vullen. De stationair schroef wordt wat verder naar buiten gedraaid voordat wij de tweede maal starten, om de motor iets rustiger te laten lopen, en ook –gezien de lage buiten temperatuur- hebben wij de hoofdsproeier iets verder open gedraaid, om de motor iets rijker te laten lopen. De NT18 op de startbox, prrrr… lopen..

De motor start echt buitengewoon gemakkelijk, en het toerental is flink gedaald. Het motortje loopt nu al heel mooi rond, en reageert al heel giftig op het gas geven. Nu konden we al wat meer snelheid maken, het motortje klimt makkelijk in de toeren, en wij moeten ons inhouden om het autootje niet de sporen te geven. Maar zoals in de gebruiksaanwijzing wordt gemeld, geven we niet meer dan 50% gas en daarmee is de NT18 al flink rap. Zo rijden wij nog twee tankjes leeg, waarbij we steeds iets meer gas geven. Bij het vijfde tankje stellen wij de sproeiers iets anders in (vanwege het koude weer) iets rijker in het lagere toerengebied en iets armer in het hoge toerengebied. Met deze instellingen reageert het motortje nog beter op het gas, en het genieten kan beginnen.

 

 

Het rijden met de XRay NT18:

Voor een uitgebreide test hebben wij de XRay NT18 op zondag 26 februari meegenomen naar het circuit van AMCA in Apeldoorn. Op het circuit was het gezellig druk en op de baan waren verschillende 1:10 brandstof auto’s aan het rijden. Nadat we eerst de eindpunten van de gas- en stuurservo’s nauwkeurig hadden ingesteld, omdat de maximale uitslag ingesteld moet worden om de grens goed in te stellen zonder het chassis krom te trekken. Ook de maximale stuuruitslag stelden wij nauwkeurig in voor een goed stuurgedrag op het circuit. Hierna kon de kleine, 1:18, nitro touringcar van XRay worden gestart, en kon deze zijn eerste rondjes op het grote circuit rijden. Het wegrijden met de kleine auto is eenvoudig; de koppeling grijpt soepel aan en de auto reageert voortreffelijk op stuur- en gas/remcommando’s. De auto heeft een zeer snelle acceleratie, wat natuurlijk komt door de relatief grote motor en het lage eigen gewicht van de NT18. De auto is standaard voorzien van foambanden die veel grip bieden op het asfalt van het circuit van AMCA. De wegligging is verbazingwekkend goed! De auto laat zich heel eenvoudig bedienen, is niet nerveus in het stuurgedrag en laat zich gemakkelijk en precies in de bochten plaatsen. De eenmaal aangesneden lijn wordt prima neutraal gevolgd, en met gas geven is een voorspelbaar onderstuur op te roepen. De remwerking is ruim voldoende; er kan hard voor de bocht geremd worden zonder dat er onbalans in de auto onstaat. De vering werkt prima en de demping door middel van het flex-chassis geeft de auto een voorspelbaar weggedrag. Het grootste compliment dat wij de micro touringcar kunnen geven is dat het rijden ermee aanvoelt als een goed afgestelde 1:10 nitro touringcar. Tijdens onze testritten waren wij regelmatig gelijktijdig met verschillende 1:10 touringcars op de baan, en we hadden geen moment de indruk dat wij veel voor die auto’s onderdeden. De kleine XRay NT18 hield de ‘grote jongens’ op het bochtige stuk van het circuit –waar het aankomt op het bochtenwerk en de acceleratie- dan ook makkelijk bij en alleen op topsnelheid op het rechte stuk gaf de NT18 toe op de 1:10 wagens. De topsnelheid van de kleine NT18 nitro touringcar ligt volgens opgave rond de 50km/h, een zeer reële waarde.

Al met al kunnen wij wel zeggen dat het rijden met de XRay NT18 een zeer bijzondere ervaring is: ondanks dat je met en heel kleine auto aan het rijden bent, ‘voelt’ deze aan als een ‘normale’ 1:10 touringcar. De wegligging is werkelijk buitengewoon goed voor zo’n kleine en lichte auto en heeft ons hele testteam positief verrast. Niet alleen gerenommeerde wedstrijdrijders waren zeer positief over de handling, de wegligging en stabiliteit van de auto, ook een beginnend 1:18 coureur -die normaal alleen met 1:5 Big Scale auto rijdt- was zwaar onder de indruk van het gemak en de snelheid van de XRay NT18.

Conclusie:

De XRay NT18 schaal 1:18 micro nitro touringcar is een verbazingwekkende auto; het is de kleinste in serie geproduceerde auto met brandstofmotor, hij heeft een kwalitatief hoogwaardige afwerking, is eenvoudig te bouwen en heeft een meer dan goede wegligging. De afwerking van alle onderdelen is voorbeeldig, alles past zeer goed , is nauwkeurig geboord en de onderdelen laten zich eenvoudig monteren. De bouwhandleiding is zeer duidelijk, elke fase van de bouw is zeer duidelijk afgebeeld en elk onderdeel is in het boekje voorzien van een onderdeelnummer. De 0,8cc (0.05ci) motor overtuigt door het makkelijke starten en afstellen, door zuivere loop en de lange rijtijd (ca. 7,5minuten) op de brandstof uit de 30cc tank. Na een dag rijden op het circuit heeft de auto op geen enkel onderdeel merkbaar speling gekregen, en de auto laat zich eenvoudig reinigen. Zelfs de foambanden vertonen nauwelijks slijtage, en zullen nog voor vele dagen plezier kunnen volgen.

De belangrijke vraag of de hier geteste versie (mét elektronica) de €319.- euro waard is kunnen wij na aanvankelijke scepsis nu volmondig beantwoorden met: JA. Bij het bouwen van de kleine auto stelden wij ons eigenlijk steeds de vraag: ‘is deze auto met zoveel kunststof onderdelen wel ruim 300.- euro waard?’. Niet alleen gezien het aantal, maar ook gezien de vele kunststof onderdelen hadden wij enigszins het idee dat deze XRay wel erg duur betaald was voor hetgeen wat je ervoor kreeg. Voor hetzelfde geld kan je namelijk ook kiezen uit vele verschillende schaal 1:10 touringcars, welke vaak wel oliegevulde schokdempers, een grotere motor en een twee versnellingsbak hebben voor een vergelijkbare winkelprijs. Maar na het rijden met deze verbazingwekkende 1:18 NT18 micro touringcar van XRay, kunnen wij als testteam niet anders zeggen dan dat de kleine auto het geld echt waard is. De rij kwaliteiten van deze kleine auto zijn zo onverwacht goed, dat je minstens hetzelfde plezier aan deze auto kan beleven als aan een grotere 1:10 touringcar. Daarbij is de NT18 door de compacte bouw ook nog eens heel stevig, waardoor een crash eenvoudig en vaak zonder enkele schade wordt overleefd door de NT18. Een groot voordeel van de kleine XRay is dat vervangingsdelen zeer goed betaalbaar zijn: een setje foambanden op velgen rondom kost ongeveer tien euro, en eventuele kunststof vervangingdelen zijn ook zeer goed betaalbaar. Erg fijn is ook dat XRay veel onderdelen van deze NT18 deelt met de populaire electro micro touringcar M18, welke al langere tijd op de markt is, en waarvoor heel veel (aluminium) tuningparts verkrijgbaar zijn tegen zeer schappelijke prijzen.

Tenslotte moeten wij wel opmerken dat de test is gedaan op het vlakke asfalt van een echt RC-auto circuit, waar deze XRay NT18 zeer goed presteert. Maar het is -mede door de geringe rijhoogte- zeker geen straatauto, tenzij je een (gelukkig niet al te grote) plek met glad asfalt tot je beschikking hebt

 

Credits:
Auto: XRay NT18
Type: 1:18 micro nitro 4WD touringcar
Adviesverkoopprijs geteste versie: €319.-
Adviesverkoopprijs andere versie: €259.-
Fabrikant: Xray Model racing Cars, Trencin, Slowakije.
Website: http://www.teamxray.com/
Importeur/Distributeur: Serpent Model Racing Cars, Heemstede,Nederland
Website: http://www.serpent.com/
Testteam: Alex, Roelof en Jaap
© maart 2006 www.RC-Junkies.com

Reacties zijn gesloten.