Savage SS 4.6 1:8 Monstertruck

Inleiding:

In deze review gaan we het hebben over het bouwen en het op de proef stellen van werelds snelste en beste offroader; de Savage SS 4.6

De Savage SS 4.6 word geleverd als een zelfbouwkit en is uitgerust met een krachtige 4.6 CC motor met maarliefst 2.9PK. Volgens alles zou deze auto hierdoor een top hebben van 71+KM/H.


Savage in actie in de zandgroeve.

Van de bouw van de hier beschreven Savage zijn geen foto’s beschikbaar, maar binnenkort wel. Dus dan zal het artikel verduidelijkt worden met bouw foto’s!

Levering:

De auto word dus geleverd als een zelfbouwkit. Voor de één een crime, maar voor de ander juist de grootste lol. Sommige dingen zijn dan wel al voor gebouwd zoals de differentiëlen en de automatische 2 versnellingsbak. Controleer deze van te voren wel even voor de zekerheid, want er kan iets vergeten zijn of verkeerd gemonteerd zijn! Je weet maar nooit…. Alle zakjes waar de onderdelen in zitten zijn gecodeerd met letters. Telkens als je een onderdeel nodig hebt word dat in de bouwhandleiding duidelijk aangegeven met de letter(s) die op het zakje staat. De schroeven, lagers enz. zijn in de handleiding op ware grote weergegeven. Zo ben je er dus altijd zeker van dat je de goede schroef hebt.
Naast de bouwhandleiding word er ook nog een motorhandleiding bij geleverd. Beide handleidingen zijn in het Engels, Duits en Chinees geschreven. In de bouwhandleiding staan ook nog enkele nuttige tips over het (in)rijden, oefenen, springen en tunen. In beide handleidingen staat een exploded view van de auto (in de bouwhandleiding), of de motor (in de motorhandleiding) weergegeven.

Bouwen:

Het bouwen verloopt goed en snel, zolang je alles doet in de volgorde en op de manier die in de handleiding weergegeven word. Doe je dit niet, verlies je veel tijd doordat je het ene onderdeel weer moet demonteren om het andere onderdeel überhaupt te kunnen monteren.
Doe op alle schroeven waar het van gezegd word een druppeltje locktite. Dit staat duidelijk aangegeven. Doe dit ook bij schroeven die je in een metaal draait. Doe je dit niet verlies je snel je schroeven. Daar waar je een schroef in plastic moet schroeven is niet nodig, plastic heeft dezelfde werking als locktite. Waar je wel op moet letten is het aandraaien van schroeven in plastic onderdelen. Vast is vast. Probeer het ook nooit strakker aan te draaien want hierdoor beschadig je bij plastic makkelijk de schroefdraad.

Tip 1:
Bij stap 9 in de bouwhandleiding moet je de upperlinks maken die later meteen voor het camber moeten gaan zorgen. Aangegeven staat dat je 10mm positief camber moet aannemen. Verander deze maar naar 8mm. Waarom? Omdat de auto anders te veel op de binnenkant van de banden gaat rijden, hierdoor slijten je banden daar zeer snel en kun je je banden binnen mum van tijd vervangen. Dit is niet nodig met deze tip, het zijn tenslotte ook slijtvaste banden.

Tip 2:
Geef je voorbanden uit-spoor (tegenovergestelde van toe-spoor), hierdoor is de auto minder “zenuwachtig” bij het sturen bij hoge snelheden. Dit bevordert de levensduur van je kap daar de auto niet zo snel over de kop vliegt.

Aanpassingen:

Sommige onderdelen van de auto tippen niet aan mijn eisen. Zo wil ik de ontvangeraccu’s kunnen opladen, zonder dat ik eerst de hele RC-box moet leeghalen. Op pagina 2 laat ik zien hoe ik mijn aanpassingen uitgevoert heb. Kan goed van toepassing komen dus lees zeker die bladzijde als je ook een Savage (SS 4.6) wil gaan kopen!

Inrijden:

Het inrijden van deze auto ging goed. Alleen de eerste start verliep iets minder. Door de hoge compressie van deze motor moet je je gloeiplug (bougie) iets losdraaien en zodra de motor loopt deze weer vastdraaien. Toen ik dit gedaan had liep hij binnen een paar minuten. Man, wat een geluid. Zo zwaar en hard, daaruit verneem je meteen dat dit blok over een grote hoeveelheid paarden beschikt!
Nadat de auto 150CC van de 160CC tankinhoud stationair heeft gelopen, de motor af laten koelen en met kap gaan rijden. De HPI-DVD geeft echter een andere inrij methode aan. Deze raad ik af, ik raad wel de WOT-methode (Wide Open Throttle) aan. Lees hier meer over in het artikel van Roelof, klik hier!

Rijden en afstellen:

De auto beschikt over een 3-naalds carburateur. Voor een beginner niet echt een pretje. Maar na wat oefening heb je het zo onder de knie. Bij de eerste rit na het inrijden lag mijn auto meteen op zijn kop. Wat een grip hebben die dirt-bonz toch. Gelijk mijn rolbeugel licht beschadigd. Na wat rijden kreeg ik die grip toch onder de knie, en ging ik soms met 2 wielen door de bocht.

Toen ik de auto eenmaal goed afgesteld had, trok hij nog geen wheely’s. Terwijl op de doos aangegeven stond dat deze auto op commando wheely’s trok. Toen ik eenmaal de onderin iets armer had gezet (nog geen 1/8 slag (de motor reageert op elke kleine millimeter verschil)), trok hij inderdaad op commando wheely’s. Na wat oefening kon ik al gauw een wheely maken van 19.2 seconden geklokt (tevens ook mijn record). Na al die wheely’s begon mijn achterbumper toch aardig beschadigd te worden. Hiervoor heb ik zelf een wheely-bar gemaakt, tevens werkte deze ook als skid-plate (eigenlijk is het een skid-plate met een wheely-bar. Maargoed, anders past het niet in de goede context).
De stoppies lukken ook goed, zorg er dan wel voor dat de auto in een rechte lijn rijdt. Anders eindigt de stoppie met een crash en schade aan je mooie nóg glimmende Savage.


Savage jumping in de zandgroeve, maarliefst 2 meter hoog. Let op: “Oefening baart kunst”, geheel op eigen risico!

Conclusie:

Voor de RTR-rijders is het jammer dat de snelste Savage als bouwkit geleverd word. Buiten dat is de auto zeer makkelijk te bouwen en af te stellen. Ook het motorische gedeelte is zeer goed, en makkelijk af te stellen.
Kwalitatief presteert deze auto hoog. Want veel dingen, zoals de extra zware chroomstalen dog-bones, lijken echt onverwoestbaar. En dat zijn ze ook.
Over de hele auto is goed nagedacht, en het is een erg sleutelvriendelijke auto. Door een aantal kruiskopschroeven los te draaien heb je 3 delen, de voorkant, het middenstuk en de achterkant. Let er wel op dat als je deze 3 delen weer samenvoegt dat het kortste cardanasje aan de voorkant moet (van de voorkant tot de versnellingsbak), en het langste asje dus aan de achterkant.
Voor iemand die al jaren lang met onroad bezig is, is een Savage in vergelijking met een Serpent toch een dweil. Dus voor mij was het even wennen, maar een leuke uitdaging. Na een aantal minuutjes kon ik ook hiermee goed overweg.

Ondanks dit alles vind ik het toch jammer dat er niet standaard een stalen tandwiel set bij (geleverd) is. Want die plastic tandwielen gaan bij mij erg snel kapot. Daarom dat ik nu een metalen heb, en ipv 1 plastic tandwiel per tankje rij ik nu al bijna een half jaar met een stalen tandwiel en bijna iedere week 4 tankjes. Die kan ik je dus echt aanraden!

Verder wil ik je succes wensen met het bouwen, inrijden en bashen!


Zo zie je maar weer, met een beetje creativiteit kan je heel ver komen.

Er is ook een filmpje van deze Savage SS 4.6 online te zien. Klik hier!(klik op link, scroll naar beneden en klik op Free, scroll dan naar beneden en wacht tot het gegeven aantal seconden om zijn, schrijf de code over die gegeven word, en klik rechtermuisknop en doel opslaan als…)

Ik wil nog even snel PK-Racing bedanken voor de goede service! Dit omdat er een fabricage fout in de zuiger en cilinderwand zat waardoor er een diepe kras in de zuiger en cilinder ontstaan was. Na wat heen en weer gemail moest ik mijn motor opsturen naar PK-Racing. PK-Racing heeft hem naar Merit-racing gebracht en Merit-racing weer naar het hoofdkantoor van HPI. Uiteindelijk hebben ze mijn motor dan toch gereviseerd en had ik hem na 2 maanden eindelijk terug, ondanks het lange wachten ben ik ze echt heel erg dankbaar!
Toppie service PK-Racing!

Aanpassing RC box:
Aanpassing 1: Geen draden beschadigen.
Uit de aan/uit schakelaar komen 2 draden (de + en de -). Als deze beschadigen en/of kortsluiting veroorzaken gaat je auto er vandoor als je pech hebt. Hier zijn middelen tegen zoals de bekende fail-safe. Deze zorgt ervoor dat mocht er onverwachts iets gebeuren, zoals lege batterijen of storing, grijpt de fail-save in en zet de auto op de rem. Je hoeft hem maar 1 keer in te stellen (op de rem natuurlijk) en daarna nooit meer.
Terug op het onderwerp. Veil daar waar het draadje uit de schakelaar komt een stukje uit het bovenste gedeelte van de RC-Box (zie de foto hieronder), na het veilen leg je daar het draadje in en je hebt geen kans meer op beschadigde draden.


Zo ziet het eruit als je geveild hebt. Hier moet de draad in voordat je de RC-Box weer dicht maakt.

Aanpassing 2: Van buiten af laden.
Als je niet steeds je RC-Box open wil maken om te kunnen laden kun je de volgende 2 dingen doen. Je doet het volgens mijn manier (“manier 1”), of volgens Jerry’s manier (“manier 2”).

Manier 1: Voor je gas-servo onderin je RC-Box zit al een klein spleetje. Hier krijg je echter de draden incl. de aansluitingen niet doorheen. Dus dit moet je even verder uitveilen in de lengte, en een beetje in de breedte. Net zolang tot je de draden incl. aansluitingen er (makkelijk) doorheen passen.
Dan trek je door dit spleetje de aansluiting van de schakelaar naar de batterijenbox, en je bent klaar. Als je dan wilt laden trek je die 2 aansluitingen, die onder uit de RC-box komen, los en steek je de stekker van de batterijbox in de stekker van de (speciale) lader voor de batterijen van de auto.


Als je het goed doet moet het er uit zien zoals het plaatje hierboven, hier kunnen dan de draden

Voor het laden heb ik deze lader van Carson

Het artikelnummer van dit artikel bij PK-Racing is “ca54018”

Manier 2: Je kan van je accustekker een V-Splitter maken. Zie de foto hieronder:

Die kan je kopen of maken, Jerry heeft deze zelf gemaakt. Jerry heeft het stekkertje vanuit de batterij-box gedemonteerd. In het hoesje van het stekkertje zitten 2 “pinnetjes”. Deze moet je eruit halen, dit kan je doen door met een naald bovenop de pinnetjes de drukken, en dan kan je de draad er zo uit trekken. Haal de draad (voorzichtig) uit het pinnetje bijvoorbeeld bij de +draad, en pak een 2e draad (voor het laden) en draai deze 2 in een. Doe dit ook bij de -. Nu kun je de pinnetjes weer in het hoesje steken (zie op het plaatje, blokje nummer 1).
Aan het uiteinde van beide draden die je zojuist gemaakt hebt om te laden, maak je een stekkertje die gelijk is aan het stekkertje wat normaalgesproken aan de draden zit die van de schakelaar afkomen (zie plaatje, blokje nummer 2 en 3). Nu kun je alles weer inpakken en de RC-Box sluiten.
Als je dan gaat laden, steek je het laadstekkertje in het losse stekkertje dat je zojuist gemaakt hebt, en kun je van buitenaf laden.
(Omdat de tekst wat aan de vage is, zullen de foto’s veel meer info geven.)


Foto hoort bij de tekst hierboven

Foto uit andere hoek

Foto uit andere hoek

Als je dan de RC-box weer dicht maakt kun je dus zo van buitenaf laden. Simpel, en heel handig!

Aanpassing stuurgedeelte:
Als je sturen niet vloeiend gaat moet je het volgende doen. Van de uitsteeksels die aangegeven zijn op de 1e foto hieronder met de rode blokjes moet je de boven- en onderkant schuren/dremelen. Bij de 2e foto schuur je in de binnenkant de boven- en onderkant een beetje af. Na deze mod zal je Savage een stuk beter sturen.


Foto hoort bij de tekst hierboven.

Foto hoort bij de tekst hierboven.

Langere levensduur van de schokdempers:
Hier is al een tutorial over geschreven. Klik hier!

Tandwielen afstellen:
Dit doe je grotendeels op geluid en gevoel. Als je de auto met redelijk grote kracht naar achteren trekt, moet de spur lekker door kunnen draaien, en hij moet vloeiend tot stilstand komen. Staat hij opeens abrupt stil, staat je motor verkeerd afgesteld op het chassis. Ook als je tandwielen slecht draaien staat je motor verkeerd. Als je denkt dat je motor goed staat schroef je deze vast en laat je een papiertje tussen de tandwielen indraaien. Deze mag niet geperforeerd (beschadigd) zijn, maar gewoon als een soort accordeon uit zien. Als dit er allemaal goed uitziet kan je met zekerheid zeggen dat je tandwielen goed staan.

Tip 1. Als van je tandwielen alleen de puntjes af gesleten zijn, staat je motor te ver van je spur af! Staat je motor er te dicht op, zijn (al) je geheel tanden weg.

Tip 2. Zoals ik al in mijn conclusie van dit artikel geschreven heb, raad ik je aan om meteen een metalen tandwiel te kopen. Hier doe ik nu al bijna een half jaar mee i.p.v. één plastic tandwielen per tankje.

Werken zonder pompje:
Je kan 2 dingen doen. Je kan gewoon je vinger op je uitlaat houden, en aan de trekstarter trekken (zonder dat de gloeiplug op je bougie zit). Dit doe je net zolang tot je geen belletjes meer in de brandstofleiding ziet zitten, nu trek je nog 2 keer en er zit brandstof in je motor. NU kan je gaan starten.
Je kan ook een mod hiervoor kopen, hier zit een pomp en een filter in. Hier een foto’s van deze mod. Hier is overigens ook al een artikel over geschreven, klik hier!


Ofna Brandstof filter met ingebouwde pomp.

Koelkopbescherming:
Hier is al een tutorial over geschreven. Klik hier:
Het beschermen van de cilinderkop tegen beschadigingen

Credits:
Merk en type: HPI Savage SS 4.6
Soort : 1:8 nitro 4WD Offroad
Advies verkoopprijs: 469,95,- euro excl. zenderset en startbenodigdheden
Fabrikant: HPI racing
Website: http://www.hpiracing.com/
Importeur/Distributeur: Meritracing, Dordrecht, Nederland
Website: http://meritracing.nl/
Testteam: Cas (rccr-tt) en vrienden
Voor verdere vragen, mail naar Kappieflits@hotmail.com

(c) www.RC-Junkies.com – Maart 2006

Reacties zijn gesloten.