Q-World Racing Torque Start

Het testteam van RC-Junkies dankt de directie van www.RCFun.nl in Blaricum voor het beschikbaar stellen van de Torque Start van Q-World Racing voor deze review.

In deze review van de Torque Start van Q-World Racing test het RC-Junkies testteam het nieuwste ‘after-sales’ roto-start systeem van Q-World. Deze nieuwe electro starter is universeel toepasbaar is op motoren vanaf .21ci (3,5cc) welke standaard voorzien zijn van een trekstartmechanisme of een HPI roto-start mechanisme. De Torque Start van Q-World Racing is speciaal ontwikkeld voor motoren met een grote cilinderinhoud, zoals de HPI NitroStar4.6, de LRP Z.28 Spec.2/3, de Picco P3 .26 en vele andere ‘big-block’ motoren.

Het interieur van de Torque Start.

Inleiding.

Zoals in de inleiding aangegeven vervangt de Torque Start de trekstarter of het standaard rotostart mechanisme. Hij is licht, krachtig en het belangrijkste: hij heeft een slipkoppeling die je ook nog uit kan schakelen! De slipkoppeling werkt door middel van drie satelliettandwielen die tussen een getande wand en het hoofdtandwiel -dat op de elektromotor aangesloten is- draaien. Die drie satelliettandwielen drijven dan een plaat aan die uiteindelijk verbonden is met de houder van de starting-shaft (dat is de zeskantige metalen staaf die je in de startmodule op de motor steekt). De tussenplaat die wordt aangedreven door de drie satelliettandwielen heeft een soort slipperclutch mechanisme welke zal gaan slippen als de kracht die nodig is om de starting-shaft rond te krijgen te groot wordt. Hierdoor wordt het interne van de te starten motor beschermd bij een ‘vapor-lock’ (dus als de motor ‘verzuipt’) en de electromotor van de Torque Start zal niet kunnen doorbranden!


Close-up: De slipkoppeling inside.

Levering.

De Torque Start wordt geleverd in een stevige kartonnen verpakking waarin alle onderdelen apart in een zakje zijn verpakt:
– Gebruikshandleiding in het Engels
– Drie M2,5 inbusboutjes inclusief drie M2,5 ringetjes
– De backplate inclusief het motoraandrijftandwiel en benodigdheden
– De Torque Start module zelf
– de starting-shaft

Al met al dus een goede verpakte en vooral complete levering.


De Q-World Racing Torque Start


De slipkoppeling, vergeleken met een 2 euro muntstuk

Inbouwen.

Het inbouwen van de backplate op de motor verliep soepel. Het is wel zaak om goed de gebruikshandleiding te lezen en goed de instructies op te volgen, als je namelijk het tandwiel dat de krukas aandrijft verkeerd om gemonteerd past de backplate niet. Let er dus goed op dat bij montage de tandjes van dat tandwiel van de motor afwijzen in plaats van naar de motor wijzen zoals ik dat gedaan had. Foutje, maar doordat de backplate op die manier niet paste kwam ik erachter dat hij verkeerd om zat. Foutje, bedankt! Had ik maar beter de handleiding moeten lezen, want daarin stond het juist heel duidelijk aangegeven, maar in mijn enthousiastme had ik daar niet goed opgelet.


Close-up: De motormodule inside.

De test.

De Torque Starter maakte zijn naam meteen waar bij de eerste start. Ik had de Torque-starter gemonteerd op een Savage SS 4.6. Zonder aanpassingen aan de plaatsing van de tank komt de insteekas module zeer slecht uit. Natuurlijk past de backplate perfect op de HPI motor, maar als je dan de motor monteert steekt de module waar de starting-shaft in gestoken moet worden als het ware in de tank. Dus dan valt er niets te starten. Op geen enkele andere manier kon ik de backplate zo monteren dat ik fatsoenlijk (zonder aanpassingen) kon starten. Toen heb ik de tank op een andere plaats gemonteerd zodat ik wel kon starten.
Ik heb eerder een slechte ervaring gehad met een vergelijkbaar starting-shaft/rotostart systeeem van Schumacher, die een starting-shaft systeem op de Schumacher Nitro Fusion monteerd, waarvan je hier de test kan lezen. Bij het systeem van Schumacher werd al gauw de starting-shaft rond, en ook de “inbus” (op de backplate) waar de starting-shaft in moest, werd rond van binnen. Omdat de aandrijfas van de Torque Start een stuk dieper in de opnemer van de backplate grijpt, en omdat het gebruikte metaal van hoogwaardige (HSS) kwaliteit is vertoonde de opnemer op de backplate en de starting-shaft ook na veelvuldig gebruik nog geen speling. De starting-shaft van de Torque Start is duidelijk van hoge kwaliteit materiaal gemaakt met een goede maatvoering.

Accu.

De Torque Start is getest met een Sanyo 3600 mAh 6-cells stickpack van 7,2 volt (zes cellen van elk 1,2 V); een standaard zes accucellen -SubC formaat- in een stickpack zoals onder andere gebruikt worden voor electro RC-cars. Dankzij de brede keuze in verschillende accupacks heb je een grote keuze in het vermogen van het accupack. Met een accupack met hoge capaciteit kan je veel starten zonder op te laden, dat is wel zo handig als je een dagje met je RC er tussenuit gaat. Met een standaard 7,2 V stickpack met een capaciteit van 2.000mAh kan je ongeveer 100 tot 150 maal starten. Bij de Torque Start word gebruik gemaakt van een standaard (witte) Tamiya stekker. In de houder van de Torque Start is ruimte voor het accupack, en de ruimte is voldoende om ook de iets dikkere stickpacks met de nieuwste 4.200mAh accucellen te herbergen.


De Torque-Start motormodule gemonteerd op de “K4.6 Series” motor van HPI.

Conclusie.

De Torque start van Q-world racing bevalt mij erg goed. Ondanks mijn eerder genoemde slechte ervaringen met andere startsystemen met een zeskantige starting-shaft, verliep deze kennismaking met de Torque Start zeer goed. De slipkoppeling is ook een must, vooral bij big-block motoren met een hoge compressie. Hierdoor is de Q-World Torque Starter altijd beveiligd tegen doorbranden, en kan je in principe altijd de motor starten, tenzij het standaard zes Sub-C cell accupack van 7,2Volt leeg is natuurlijk.

Credits:
Merk en type: Q-world Racing Torque Start
Soort: Roto start
Advies verkoopprijs: € 49,00
Fabrikant: Q-World Racing
Website: http://www.q-world.com.tw/index0.asp
Importeur/Distributeur: RCFun, Blaricum, Nederland
Website: http://www.rcfun.nl
Testteam: Cas (RCCR-TT)
Voor verdere vragen, mail naar Kappieflits@hotmail.com

Het testteam van RC-Junkies dankt de directie van www.RCFun.nl in Blaricum voor het beschikbaar stellen van de Torque Start van Q-World Racing voor deze review.

Reacties zijn gesloten.