RC-Junkies test nitro-brandstof van Gammalube

Voorwoord

Gammalube is als brandstof sinds enkele jaren op de markt te vinden en wint langzaam meer terrein t.o.v. de andere bekende brandstoffen, een reden voor RC-Junkies om eens onderzoek te plegen als het inderdaad een goede brandstof is zoals men beweert.
Omdat alle brandstoffen gebruik maken van Nitromethaan en Methanol zal daarin op de zuiverheid na geen verschillen te vinden zijn, dan rest alleen de olie waarbij inderdaad de geheimen en dus de verschillen in prestaties zitten. Olie is een veel dikkere substantie vergeleken met Nitro en Methanol waardoor de afstelling van de sproeiers tussen de verschillende brandstoffen onderling door die olie bepalend is. Overschakelen naar een ander merk vereist dus een aanpassing aan de afstelling van de motor !
Belangrijk is dat de olie een goede smering geeft en tegelijk de stroomsnelheid bij de hogere toeren niet beïnvloed. Is de olie namelijk te dik kan de motor niet de hogere toeren halen omdat de dikke substantie niet snel door de dunne leidingen en de smalle openingen van de sproeiers kan stromen en zal mogelijk ook de smerende eigenschappen daarbij verliezen.
Gammalube wordt in de Benelux geleverd door Willy Wuyts die officieel distributeur is en tegelijk geen onbekende is in de wereld van de RC-racing.

Castor vs. Synthetisch

Castor of ook wel Risinus genoemd lijkt een nieuw leven gevonden te hebben, vroeger stond dit bekend onder de noemer wonderolie. Deze oliesoorten worden gewonnen uit natuurlijke producten (planten) en verliezen niet hun werking bij zeer hoge temperaturen. Marktleider Tornado daartegen staat met hun brandstof bekend om het gebruik van 9 tot 10% pure synthetische olie en daar is jaren aan de ontwikkeling van die olie gewerkt (en de ontwikkeling staat niet stil). Synthetische oliën zijn ontwikkelt in laboratoriums en zijn uiteraard ontwikkelt voor een goede smering maar vooral ook om bij 2-takt mee te verbranden voor een schonere motor, daarom is het vaak de basis-smering voor veel soorten motoren van klein tot groot. Castor daartegen is een olie die minder snel met de verbranding mee verbrand en dus meer olie/smering in de motor achter laat. Maar ja, te veel olie heeft ook een remmende werking voor de zuiger (denk maar aan olie-dempers) en is dat de reden dat sommige merken zoals bv. Model Technics maar een klein deel Castor olie bij de synthetische olie voegt (2% castor met 8% synthetisch) om toch een laagje olie in de motor achter te laten.
Gammalube bestaat in tegenstelling tot de vele andere merken met zijn smering hoofdzakelijk uit Castor (7%) en verder uit 2 soorten synthetische oliën (samen voor 3%).

Gammalube met 25% nitro wordt vergeleken met een al reelds jaren lang goed beproefde eigen mengsel bestaande uit 3% castor en 6% synthetische olie van het merk Castrol speciaal voor Nitro powered racingcars zoals dragsters en zal getest worden op een JP-FX21-R01, een door JP getunde 3.5cc motor uit de fabriek van Novarossi.

Eerste ervaringen
Een clubrace zou de eerste ervaringen geven. Opvallend was dat de motor amper anders afgestelt hoefde te worden vergeleken met het eigen mengsel. Het accelererend vermogen was niet anders dan met het eigen mengsel en de toptoeren zaten er goed in, dat leek wel duidelijk iets hoger te liggen. De eigenschap van deze brandstof is ook dat je de motor armer kunt afstellen voor nog meer prestaties omdat (zoals uitgelegd) de oliëen een snellere toestroming aan kunnen. Omdat de oliëen een goede smerende werking hebben blijft de motor bij een dezelfde prestaties iets koeler waardoor de motor bij de iets verhogende prestaties nog netjes op zijn normale temperatuur blijft.
Na het openen van de motor was ook goed zichtbaar dat er een hoop olie in de motor achter blijft en is dus een afterrun behandeling niet nodig maar het is altijd wel aan te raden als je de motor een lange tijd weg zet.

Een tweede test zou gedaan worden met een motor die extreem getuned was voor veel toeren. Het eigenmengsel liet de motor snel stotteren wat een brandstof tekort betekent, duidelijk was dat de motor iets te ver was getuned wat werkelijk het stotteren veroorzaakte. Gammalube daartegen kon de motor wel aan al moest de motor af en toe ook even iets stotteren. Op dit gebied is gebleken dat Gammalube het toch even iets beter aan kan. Deze motor was een experiment waar we toevallig Gammalube in mee konden nemen en is niet te vergelijken met wat de winkels normaal aan motoren te bieden heeft.

Een derde test was het inlopen van een hele verse Novarossi 35-plus-21. Deze bom van een motor (3.5cc, 9-poorten, 46.000rpm en bijna 3pk) heeft een goede inloop nodig en konden we met de resultaten van de voorgaande testen vol vertrouwen de motor inlopen, hiervoor gebruikten we de 16% variant omdat bij het inlopen toch geen prestaties vereist is.
Opvallend was dat na 2 liter verbruik de klemming bij deze motor er nog goed in zat, een brandstof met een slechtere smering zou de klemming al lang eruit gesleten hebben. Zelfs na een race op volle sterkte was de motor nog niet geheel los, die motor had ondertussen toch al een 3 liter erop zitten.
Mooi was het om te zien dat ondanks de schonere verbranding toch de zuiger een mooie verkleuring liet zien waar je je op kunt oriënteren als de afstelling en compressie van de motor goed is.

Conclusie:

Gammalube is een prima brandstof voor die mensen die het maximale uit hun motor willen halen, zeker voor ver getunde motoren lijkt er een winst te zijn in de gemakkelijke afstelling. Voor de recreatierijder is het ook een prima brandstof voor een langere levensduur van de motor al zal hij of zij niet tot amper gebruik maken van de verbeterde prestaties die mogelijk zijn. Ook mij heeft het doen twijfelen als ik wel of niet zal overstappen hoewel het eigen mengsel wel zeer betaalbaar is maar dat is een beslissing voor in de toekomst.

Aanvullende informatie:
De componenten om de brandstoffen te mengen gaan vanuit de verscheepte containers direct de mengmachine in om vervuiling door meerdere tussenstappen tegen te gaan, duidelijk wordt er aan maximale prestaties gedacht. De brandstof gaat dan gemengt direct in dikwandige plastic vaatjes van 1 gallon, ofwel 3.77 liter. Dikwandig is gedaan zodat vocht van buitenaf moeilijk door het kunstof naar het brandstof kan trekken. De vaatjes zijn wel doorzichtig, op zich is dan makkelijk om te zien hoeveel er nog in zit maar aan de andere kant kan de brandstof donker verkleuren door invloed van licht. Tot een zekere mate heeft dat geen invloed op de prestaties.
Aangeraden is om de motor op de hoofdsproeier iets rijker te zetten (kwart tot een halve slag), dan de mengsproeier af te regelen zodat je een goed gevoel hebt hoe de motor oppakt en dan pas weer de motor op de hoofdsproeier armer te regelen tot de gewenste topprestaties.
De verkleuring van de zuiger is minimaal door een speciale nabehandeling van de castor olie. Op zich is dat natuurlijk een goed teken van een schone verbranding maar aan de andere kant is de verkleuring van de zuiger een goede indicatie voor de afstelling van de carburateur en compressie. In een schone motor gevoed door Gammalube is gelukkig nog een verkleuring te zien en kan je je daar nog steeds op oriëneren.

Gammalube heeft per gallon (3.77 liter) een advies verkoopprijs van € 35,- voor 16% nitro en € 40,- voor 25%, dat is omgerekend € 9,30 en €10,60 per liter. De meeste winkels zullen met hun prijs zo’n 10% lager zitten, zo wordt in België veelal € 30,- voor 16% nitro en € 34,- voor 25% gerekend.

Meer info: http://www.gammalube.com
Meer (nederlandse) info is na te vragen via mraproducts@skynet.be

Reacties zijn gesloten.