De Hong-Nor X1-CRT Truggy uitgebreid getest – Deel I

Van PK Racing in Dordrecht heeft het Test-team een Hong-Nor X1-CRT Truggy ter beschikking gekregen voor een uitgebreide test en review.

Introductie van de Truggy klasse:

De Truggy-klasse is dé snelst groeiende wedstrijdklasse wereldwijd, en de Hong-Nor X1-CRT Truggy eindigt in vele wedstrijden in de eerste gelederen. Elke serieuze RC-fabrikant heeft tegenwoordig een Truggy in het leveringspakket en vele zijn gebaseerd op een 1:8 offroad Buggy van dezelfde fabrikant. Zo niet de Hong-Nor X1-CRT Truggy; bij deze is de ontwikkeling van het ‘buggy-broertje’ juist ter hand genomen ná de ontwikkeling van deze Race Truggy. Hong-Nor heeft de X1-CRT ontwikkeld en getest in samenwerking met ‘Jammin’ Jay Halsey, een bekende wedstrijdcoureur die sinds enkele jaren zelf auto’s ontwikkelt in samenwerking met het Amerikaanse bedrijf OFNA. Onderdeel van deze samenwerking is dat de auto in de USA wordt verkocht onder de merknaam ‘Jammin’ wat een submerk is van OFNA. In Amerika is deze Jammin’ X1-CRT Truggy één van de meest populaire Truggies in de markt, vooral omdat bij de introductie in 2005 meteen de eerste grote en belangrijke wedstrijd met een één / twee klassering werd gewonnen. Hiermee was de eerste overwinning van een ‘purpose build’ Race Truggy een feit. De X1-CRT Truggy won in een klasse die tot dan toe werd overheersd door omgebouwde 1:8 offroad Buggies welke waren voorzien van speciale wielmeenemers en Monster Truck banden. De tandwiel verhouding van deze omgebouwde buggy’s werd aangepast en een ‘big block’ motor werd vaak toegepast om het verlies aan trekkracht door de grote wielen te compenseren. De Hong-Nor/OFNA X1-CRT Truggy was dus de eerste echte Truggy waarbij elk onderdeel specifiek voor een Truggy was ontworpen. Vele fabrikanten erkende het succes van de Hong-Nor OFNA X1-CRT Truggy en maakten haast om zelf een Truggy te ontwikkelen, welke uiteindelijk allemaal de gedegen basis van de X1-CRT proberen te benaderen.

De levering van Hong-Nor X1-CRT Truggy:

De Hong-Nor X1-CRT wordt geleverd in een grote doos waarop zeer een fraaie afbeelding van de auto staat en op de zijkant staan enkele kleinere detailfoto’s van de ‘performance parts’ waarmee de X1-CRT is uitgerust. In de doos vinden we een zeer goed verpakte auto: het volledig gebouwde chassis ligt in het midden, vastgesnoerd met twee ty-raps op een grote kartonnen bodemplaat, ingepakt in bubbeltjesplastic. Hierover ligt de apart ingepakte body en aan de zijkanten zijn de velgen, banden en enkele kleinere onderdelen -welke nog gemonteerd dienen te worden- in twee aparte ‘vakken’ links en rechts van het chassis gelegd. Wij hebben de X1-CRT ontvangen in de ARR-uitvoering (Almost Ready to Run), wat betekent dat de auto als een rollend chassis inclusief motor en gespoten body, maar zonder besturing en andere toebehoren wordt geleverd.

Om er mee te kunnen rijden moeten we dus nog de elektronica uitzoeken, monteren en afstellen, de banden met inserts op de velgen lijmen, en enkele kleine onderdelen zoals de antenne monteren. Na het uitpakken van chassis en de andere onderdelen beginnen we met het inventariseren wat er allemaal uit de grote doos komt: als eerste de velgen en banden waarin de inserts zijn opgerold. Enkele zakjes (4) met kunststof onderdelen op verschillende ‘gietboompjes’, en goed gevuld zakje met reserve schroeven, moertjes, ringetjes en E-clips, een zakje met gereedschap –imbussleutels, wielmoer pijpsleutel en steeksleutel- , complete bouwhandleiding en een set-up sheet waarop de achterzijde de handleiding (in het engels) van de .28ci Force motor staat. De inhoud maakt een heel verzorgde indruk; er is duidelijk aandacht besteed aan het zorgvuldig verpakken van de Hong Nor zodat deze in optimale toestand de klant bereikt.

PKRacing uit Dordrecht, de leverancier van de Hong Nor X1-CRT, heeft de Truggy geleverd inclusief de twee meest gevraagde en meest gemonteerde hop-up parts; namelijk de aluminium chassis braces en de Z-vormige versterking beugel welke plat op het chassis wordt gemonteerd voor meer sterkte. Deze twee ‘tuning-parts’ zijn normaal optioneel en dienen apart aangeschaft te worden. Omdat wij als testteam de Hong-Nor Truggy in zullen zetten bij Monster Truck wedstrijden, en deze twee onderdelen de auto aanzienlijk zullen verstevigen heeft PKRacing de twee optieparts meteen in de doos van de Truggy gedaan, waardoor wij deze gelijktijdig met de elektronica (de servo’s en de ontvanger) kunnen monteren.

Het rijklaar maken:

Zoals boven gemeld moeten wij voordat we kunnen beginnen met het inrijden van de Truggy eerst de elektronica monteren en de banden op de velgen lijmen. We beginnen met het laatste; het lijmen van de banden inclusief inserts op de velgen. Als eerste ontvetten we de velgen met ‘remmenreiniger’ een agressief goedje wat alle soorten olie en vetten oplost. Want bij het spuitgiet proces waarmee velgen en banden worden gefabriceerd worden de mallen enigszins vet gehouden om de velgen makkelijker uit de gietvorm te laten glijden. Hierdoor blijft er altijd een klein beetje vet achter op de banden en velg, welke zorgvuldig verwijderd moet worden voor het lijmen. Na het ontvetten schuren we de velgranden (waar de ‘hiel’ van de band in komt) licht op met een stukje schuurpapier. Ook de randen (de ‘hielen’) van de banden schuren we licht. Hierna smeren we de velgranden en de hielen van de banden in met een dun laagje bizon-kit, wat we goed verdelen en ruim een half uur los van elkaar laten drogen. Wij hebben voor bizon-kit gekozen omdat de banden dan eventueel later iets makkelijker van de velg zijn te verwijderen dan als we super-lijm zouden hebben gebruikt. Bizon-kit heeft een zeer hoge kleefkracht (vergelijkbaar met super-lijm) mits het op de juiste manier wordt toegepast.

In de tussentijd dat de lijm op de velgen en de banden ligt te drogen, zoeken wij in de handleiding op hoe de servo’s gemonteerd dienen te worden. Dit blijkt eenvoudig, en de gebruiksaanwijzing is zeer duidelijk dankzij de gedetailleerde tekeningen en de simpele engelse teksten. De keuze van het RC-Junkies testteam is gevallen op een Hi-Tec HS-645MG servo (9.6 kg/0.20sec) voor de besturing, een Multiplex Profispeed Digi gas/rem servo (4,2kg/0.13sec), een Acoms AM 40Mhz 3kanaals ontvanger en een LRP Micro-Pack Hi-Volt Plus 6.0Volt/700mAh accupack van vijf AAA-cellen in ‘hump-pack’ configuratie.

Om de Servo’s te monteren moet de radioplaat eerst worden gedemonteerd, waarna de stuurservo in een speciale kunststof houder aan de onderzijde van de radioplaat wordt vastgeschroefd. Bij het losdraaien van de schroefjes van de radioplaat valt meteen op hoe stevig de schroeven in de fabriek zijn aangedraaid; deze zullen niet zomaar lostrillen. Doordat de radioplaat nu los is, is er veel ruimte op het chassis zodat we meteen de standaard kunststof chassis braces kunnen demonteren en vervangen door de speciale aluminium braces die PKRacing bij de auto heeft geleverd. Dus als eerste vervangen wij de kunststof braces door de fraaie aluminium exemplaren. Bij de nieuwe aluminium chassis braces wordt een zakje met schroeven en moeren geleverd, en deze passen natuurlijk perfect bij de auto. Binnen no-time zijn de kunststof braces vervangen.

Hierna monteren wij de Z-Brace plat op het chassis. Deze Z-Brace ‘ligt’ plat op het chassis naast de midden-differentieelhouder en buigt langs het vliegwiel, waardoor dit zwaar belaste gedeelte van het chassis extra stevig wordt. De Z-Brace wordt met vier schroeven vanaf de onderzijde vastgeschroefd. Nu we het toch over schroeven hebben; de gehele auto is opgebouwd met imbus schroeven, in drie verschillende maten. Met de bijgeleverde imbussleutels kan je elke schroef in de auto los- of vastschroeven.

Na het de- en monteren van de braces is het half uurtje dat de lijm op de banden moest drogen voorbij, en kunnen de banden op de velgen worden gelijmd. Eerst doen we de ‘donuts’ –de inserts- goed in de banden, we zorgen ervoor dat de insert kreukvrij en in het midden van de band zit. Hierna schuiven we de band met insert om de velg, wat eenvoudig is omdat de banden van een zeer flexibel soort rubber zijn gemaakt. Nadat de insert en band goed om de velg zit, drukken we voorzichtig de gelijmde hiel in de gelijmde velgrand, en zorgvuldig lijmen we de hele hiel nauwkeurig in de velg rand. Nadat we alle vier de banden om de velgen hebben gelijmd, leggen we die complete wielen weg zodat de lijm verder kan drogen.

Nu is het tijd om de servo’s en de ontvanger te monteren. Als eerste monteren we de stuurservo in de kunststof servohouder welke in één van de zakjes aan een gietboompje verpakt zit. Dankzij de bijgeleverde imbusboutjes is de servo zo gemonteerd, en daarna wordt de houder met servo aan de radioplaat geschroefd middels twee imbusboutjes. Het servosnoertje wordt naar de radiobox geleid waarin een opening zit welke ruim genoeg is voor het stekkertje. De radioplaat kan hierna weer gemonteerd worden, en met twee extra schroefjes wordt de servohouder ook aan het chassis vastgeschroefd. Nu kunnen we de gas/rem servo monteren. Hierbij is de montage hoogte van belang; zorg ervoor dat de servo-hevel op gelijke hoogte met de gasschuif komt. Voor het afstellen van de hoogte van de servo zijn er plastic plaatjes op een gietboompje bijgeleverd welke onder de servo geplaatst kunnen worden om de hoogte goed af te stellen. Bij de servo die wij gebruiken, een Multiplex Profi Speed Digi, is één plaatje voldoende. Na het monteren van de servo met wederom vier bijgeleverde imbusboutjes, is het even ‘friemelen’ om het servo snoertje ook door de opening van de radiobox te geleiden, maar dit lukt uiteindelijk vrij eenvoudig.

De snoertjes worden in het radiobakje met een ty-rapje vastgezet, zodat deze niet terug kunnen glijden en eventueel tussen draaiende delen komen. In de radiobox is aan de rechterzijde ruimte voor de ontvanger en de aan/uit schakelaar, en aan de linkerzijde voor het accupack. Helaas is de ruimte voor de accu nét iets te klein voor de nieuwste 2500mAh accupacks met vijf AA-cellen, maar voor het -door ons gebruikte- 700mAh AAA-accupack is meer dan voldoende ruimte. De ontvanger, het accupack en alle bedrading vinden eenvoudig een plekje in de radiobox, welke afgedekt wordt door twee aparte dekseltjes. Eén dekseltje boven het accupack en een apart dekseltje, waarop de antenne wordt gemonteerd, boven de ontvanger. De dekseltjes worden met een body-clip vastgezet, en dichten de radiobox spatwaterdicht af. Nadat alle elektronica is aangesloten, zetten we eerst de zender aan, waarna we de schakelaar inschakelen. De servo’s draaien nu naar de neutraal stand (wel zorgen dat de trims op de zender op neutraal staan) waarna we de servohevels kunnen monteren.

In de bouwhandleiding staat duidelijk aangegeven hoe de servohevels gemonteerd dienen te worden. Eerst moeten de gas, rem en stuurstang worden gebouwd. In één van de bijgeleverde zakjes zitten de benodigde onderdelen keurig samen verpakt. En met behulp van de afbeeldingen in de bouwhandleiding zijn de stangetjes zo in elkaar gezet. Op de gas/rem servo hevel moeten twee plastic houdertjes voor de remstangen worden vastgeschroefd, waarvoor er een hoekje van de hevel moet worden afgezaagd. Ook dit levert geen enkel probleem op en al snel is de hele gas/rem en stuur ‘linkage’ gemonteerd. Op de servo’s komen speciale verloopstukjes voor de bijgeleverde gele servo hevels, voor de meest gangbare merken servo’s is er een verloopstukje bijgeleverd. Hierdoor ben je er zeker van dat de servo hevels speling vrij op de servo gemonteerd worden. Na het controleren van de correcte werking van de elektronica kan de radiobox dicht, de schakelaar uit en kan de antenne gemonteerd worden. Hong-Nor levert bij de antenne buis ook een fraaie aluminium handmoer welke om de antennevoet heen komt, en waarmee de antenne wordt vastgeklemd in de houder. Een fraaie en doeltreffende manier om de antenne solide te bevestigen op de radiobox!

De techniek en de motor van de Hong-Nor X1-CRT Truggy.:

De Hong-Nor X1-CRT is een Truggy wat inhoud dat de auto ontwikkeld is als een kruising tussen een buggy en een (Stadium) Truck. Dit houdt in dat je kan zeggen dat een Truggy een vergelijkbare techniek heeft als een 1:8 buggy, wat betreft de lay-out van de aandrijving, schokbrekers, chassis met laag zwaartepunt en dat deze robuuste techniek wordt gecompleteerd met een extra brede wielophanging, wielen en banden van een Monster Truck, en ook een truckbody. Omdat een Truggy zeer brede banden heeft, heeft de auto –in vergelijking tot een 1:8 Buggy- erg veel grip, waardoor de wielophanging ook een andere geometrie heeft als een Buggy. Doordat de auto veel grip heeft is er ook behoefte aan een motor met veel ‘bottom-power’ oftewel een motor welke veel koppel heeft, om de auto ook onder de zwaarste omstandigheden van voldoende vermogen te voorzien.

PK Racing en Hong-Nor hebben dit onderkend, en leveren de X1-CRT in Nederland met de zeer krachtige Force .28ci motor. De Force 28 big block motor is ontworpen voor een maximum aan trekkracht, en hoge toptoerentallen. Deze Force Big Block motor wordt opgegeven voor 2.7 PK (zelfs voor 3+PK bij gebruik van brandstof met 30% NitroMethaan). De nieuwe Force .28 motor is voorzien van zeven poorten; zes spoelpoorten en één uitlaatpoort en is getuned op trekkracht bij lage toerentallen en een hoog vermogen bij hoge toerentallen. Dit maakt deze motor ideaal voor een snelle acceleratie, en mede dankzij de grote cilinderinhoud van .28ci (4,59cc) levert de motor een hoog koppel en veel topvermogen. Deze nieuwe Force .28 motor is geen ‘uitgeboorde’ 3.5cc motor, maar een nieuw ontwikkelde motor met een dikker en versterkt carter (hoewel het onder-carter qua inbouwmaat gelijk is aan de 3.5 -4cc versies). Doordat ook de cilindervoet veel dikker is, kan er dus een cilinderbus in van normale dikte, en is er voldoende ruimte voor grote spoelkanalen. (bij een opgeboorde motor wordt de cilinderbus dunner, en worden ook de spoelkanalen, dus de sleuven welke in het motorhuis zitten, smaller. De motor is voorzien van een trekstarter, een gepolijst aluminium (drie kamer) uitlaat en een (geoliede!) dual-stage luchtfilter. Er is geen gloeiplug gemonteerd, deze is namelijk apart bijgeleverd.

De motor drijft via een drie-schoenskoppeling een 13-tands koppelingsklok aan, welke op zijn beurt weer het 62-tands hoofdtandwiel aandrijft. Dit 62-tands tandwiel is duidelijk een stuk groter dan het aandrijftandwiel wat normaal gesproken op Buggies wordt gemonteerd, dankzij de 62 tanden is de diameter opvallend groot. Doordat het hoofdtandwiel nogal groot uitgevallen is, staat het middendifferentieel ook op hoge montagesteunen, waardoor de outdrives van het middendifferentieel en de remschijven zo’n twee centimeter boven het chassis zitten. De aandrijfassen die het voor- en achterdifferentieel aandrijven lopen dan ook enigszins schuin naar beneden. De aandrijfassen naar het voor- en achterdifferentieel zijn van het zogenaamde ‘dog-bone’ type en worden via stalen outdrives aangedreven. De outdrives zitten met imbusjes vast op de as van het gehard stalen aandrijftandwiel. Ook de kroontandwielen van de differentieels zijn van gehard staal. De differentieels zelf hebben intern vier stalen satelliet tandwielen en zijn voor 80% gevuld met siliconen olie, waarvan ik de ‘grade’ niet heb terug kunnen vinden.

Aan de voorzijde zijn aandrijfassen met kruiskoppeling aan de wielzijde en ‘dog-bones’ aan differentieelzijde gemonteerd en aan de achterzijde worden de wielen aangedreven door ‘dog-bone’ aandrijfassen. Het midden differentieel is aan de buitenzijde van de steunen voorzien van twee pertinax remschijven welke door onafhankelijk instelbare remhandels worden bediend. De remplaten zijn van staal, en niet voorzien van een remvoering. De gehele aandrijving is voorzien van ‘sealed’ kogellagers, welke een kunststof ring hebben om binnendringend vuil en vocht te weren. De kogellagers zijn af fabriek voorzien van vet en behoeven zeer weinig onderhoud.

De wielophanging:

De Hong-Nor X1-CRT heeft rondom onafhankelijke wielophanging, waarbij elk wiel een oliegevulde aluminium schokdemper met schroefveer heeft. De schokdempers zijn voorzien van schroefdraad en een draairing waarmee veervoorspanning nauwkeurig in te stellen is. De schokdempers zijn reeds gevuld met siliconen olie met een grade van 50WT. De onderste wieldraagarmen aan de voorzijde zijn links en rechts identiek (aan de achterzijde ook), waardoor het uitwisselen van draagarmen eenvoudig is. Als je één setje draagarmen -een setje bestaat uit een voor en achterdraagarm- als reserve in voorraad neemt kun je de voordraagarm zowel links en rechts aan de voorzijde monteren en de achterdraagarm kan ook zowel links als rechts gemonteerd worden.

De kunststof draagarmen aan de onderzijde zijn voorzien van een ‘breekpunt’; dit houdt in dat er op één plaats van de draagarm een deuk is gefreesd, waar het materiaal net iets dunner is dan de rest van de draagarm. Hierdoor zal de draagarm precies op dit (bewust uitgekiende) punt breken bij een zware crash, waardoor de rest van de wielophanging, het chassis en de stuurservo zal worden beschermd tegen dure schade. Het vervangen van een wieldraagarm is veel minder kostbaar en veel eenvoudiger dan het vervangen van een chassis wat is uitgescheurd doordat een boutje uit het chassis getrokken is!

De draagarmen worden aan de voorzijde door middel van ‘caster blocks’ aan de differentieels gemonteerd. Bij de auto wordt een extra set ‘caster blocks’ geleverd, waarmee de hoek van het voor caster kan worden gewijzigd. Standaard heeft de voorwiel ophanging een casterhoek van 22 graden, en met het extra block kan deze hoek dit worden gewijzigd in 20 graden. Aan de achterzijde worden de draagarmen door middel van een Toe-in plate en een anti-squat plate aan het differentieel gemonteerd. Deze zijn standaard ingesteld op 2,5mm. De wielbasis kan worden ingesteld aan de achterzijde op de ‘rear uprights’; door middel van plastic C-clips kan de wielbasis worden gevarieerd tussen 365mm, 367,5mm en maximaal 370mm.

De oliegevulde schokdempers kunnen op vele verschillende standen worden gemonteerd, op de voorste aluminium schokdemperbrug zijn zes verschillende posities, en op de achterste schokdemperbrug is er keuze uit tien verschillende posities. Op de wieldraagarmen kunnen de schokdempers op drie verschillende posities worden gemonteerd, en ook voor de bovenste draagarmen zijn verschillende posities in te stellen; drie posities voor de voorste bovenste wieldraagarmen en maar liefst zes posities aan de achterzijde. De bovenste wieldraagarmen kunnen allen individueel ingesteld worden. Hierdoor kan de wielophanging op ontelbaar veel verschillende manieren worden ingesteld, waardoor iedereen wel een optimale afstelling voor elke denkbare ondergrond zal kunnen vinden.

Wordt binnenkort vervolgd in ons tweede deel van deze uitgebreide review…… STAY TUNED!!
In ons nieuwe foto-album kan je circa 100 fraaie foto’s vinden van de Hong-Nor X1-CRT test auto…

Reacties zijn gesloten.