De XRay T2R 1:10 electro Touringcar

In deze review wordt de XRay T2R uitgebreid getest door het RC-Junkies testteam

Introductie:

Het testteam van RC-Junkies heeft voor de derde keer een XRay 1:10 electro touringcar gebouwd en getest, en ditmaal is de nieuwe XRay T2R het onderwerp van onze testen. De nieuwe T2R is het ‘budget’ model van de hoogwaardige T2 top wedstrijdauto, en het is de opvolger van de succesvolle en zeer populaire T1R. De T1R was ook een ‘budget’ uitvoering van de T1 FK’05 wedstrijdauto. Deze auto was weer een doorontwikkeling van de T1 Evo, waaruit blijkt dat het met de ‘race-genen’ van de nieuwe T2R wel goed zit. De T2R is dus afgeleid van de nieuwe T2 wedstrijdauto, en heeft ook de ‘Multi-flex’ technologie meegekregen.

De ‘Multi-flex’ technologie:

Met de ‘Multi-flex’ technologie is het mogelijk om de flexibiliteit van het chassis in te stellen door middel van het bovendek. Door meer of minder bevestigboutjes en/of bovendeksteunen te monteren is het mogelijk de flexibiliteit van het chassis af te stellen en aan te passen aan elke ondergrond. Hierdoor heeft het nauwkeurig afstellen van de wegligging een extra dimensie gekregen, want niet alleen de wielophanging kan geheel worden afgesteld en aangepast aan de omstandigheden, maar ook het chassis is instelbaar onderdeel geworden, waarmee de wegligging kan worden aangepast.

De aandrijving:

Sinds de ontwikkeling van de T1 houdt XRay vast aan het concept met twee aandrijfsnaren; een lange snaar naar voren en een korte snaar naar het achterdifferentieel. In de loop der jaren en modellen, heeft XRay dit concept steeds verder verfijnd, en dat resulteert in deze T2R in een zeer soepel draaiende aandrijving. Het super efficiënte twee snaren systeem bestaat uit twee ‘oversized’ pulleys van 20 tanden, welke de differentieels met elk 34 tanden aandrijven, waarmee de interne aandrijf ratio 1,7 is. De snaren zijn met 3mm breedte zeer smal, en dragen bij aan de efficiëntie van de aandrijving. Standaard is de T2R voorzien van een 84tands (.48dpi) aandrijftandwiel welke op een lichtgewicht aluminium as in twee grote en soepele lagers draait. Het voor- en achter differentieel zijn kogel differentieels en deze zijn eenvoudig instelbaar en onderhouds vriendelijk. De differentieels zijn gemaakt composiet kunststof, en hebben aangegoten outdrives van het zelfde materiaal. De kogels in het differentieel zijn van carbide, een zeer harde en zeer gladde metaalsoort, welke een soepele loop garandeert. Een grote vernieuwing zit in de bulkheads; deze zijn bij dit nieuwe model horizontaal deelbaar, waardoor het mogelijk is om de differentieels aan de bovenzijde uit te nemen, doordat de bovenzijde van de bulkheads eenvoudig los te schroeven zijn. Hierdoor is het onderhoud aan de differentieels een stuk eenvoudiger geworden.

Het levering van de XRay T2R:

De XRay T2R wordt geleverd in een kleurrijke doos, waarin de auto als kit (dus als bouwpakket) is verpakt. In de doos zit het chassis met gemonteerde bulkheads en vele zakjes met onderdelen, welke samen het complete chassis zullen vormen. Zoals we ondertussen van XRay gewend zijn is er veel aandacht besteed aan de presentatie; een zeer fraaie doos, veel informatie over de andere XRay producten en veel documentatie over de T2R. In de doos vinden we veel drukwerk; zeer fraaie kleurrijke informatie folders over allerlei andere modellen van XRay, producten van Hudy , een zeer fraai geïllustreerde bouwhandleiding, en een eveneens duidelijk set-up handboek. Behalve deze boekwerken zit er ook een genummerd ‘Certificate of Authenticity’ bij, enkele blanco set-up sheets en een stickervel met decals voor de body. De bouwhandleiding is zeer duidelijk, grote en gedetailleerde tekeningen tonen eerst een overzicht wat er in een bouwstap moet worden gemaakt, waarna er in deeltekeningen stap voor stap wordt uitgelegd wat de bedoeling is. De onderdelen zijn groepsgewijs verpakt in genummerde zakjes. Alles is zeer fraai geïllustreerd met duidelijke afbeeldingen, en simpele engelse teksten, waardoor het bouwen niet moeilijk is. Bij elke stap wordt duidelijk aangegeven welke onderdelen uit welk nummer zakje je moet gebruiken. Al met al is de levering van de T2R uitermate compleet en verzorgd. Om de XRay T2R compleet te maken zal je nog wel de volgende onderdelen apart moeten aanschaffen: body, velgen, banden, accu,s electronika en zenderset.

Het bouwen van de T2R

Nadat we de zakjes met onderdelen op volgorde op onze werkbank hebben gelegd, kan het bouwen beginnen. Met de bouwhandleiding erbij is het volkomen duidelijk wat de bedoeling is met de onderdelen, en het bouwen is dan ook een simpel (maar secuur!) werkje. De bouw van de T2R begint met het samenstellen van de composiet ball-differentieels, wat achteraf meteen de moeilijkste klus blijkt te zijn. De zeer kleine onderdeeltjes (vooral de zes Ø 0,8mm grote kogeltjes van het buitenste lager) zijn lastig om te monteren, en geduld en doorzettingsvermogen zijn belangrijk om dit lager correct samen te stellen en te monteren. Met behulp van het bijgeleverde differentieelvet lukt het om het lager in elkaar te ‘plakken’, waarna de verdere montage van de beide differentieels al snel klaar is.
De volgende stap is het chassis behandelen met superlijm; er wordt namelijk aangeraden om alle randen van het chassis licht in te smeren met superlijm. Dit is om de randen te versterken en versplintering van de randen van het materiaal te voorkomen bij zware crashes. Tevens moeten wij de ‘battery slots’ (de ‘gleuven’ waarin de accucellen vallen) enigszins vijlen om de scherpe randen hiervan af te ronden. Anders kunnen de scherpe randen van het chassis misschien het omhulsel van de accu’s beschadigen. Met een beetje geduld, een vijltje en een stukje schuurpapier is al snel het hele chassis geschuurd en daarna voorzien van een laagje superlijm op de randen.
Dankzij de zeer goede pasvorm van de verschillende onderdelen is het bouwen verder echt eenvoudig, het enig waar goed op gelet moet worden is dat je de juiste lengte (imbus) schroeven op de juiste plaats monteert. Omdat elke schroef op ware grote is afgebeeld in de handleiding is het een redelijk eenvoudig klusje om de auto te bouwen. Opvallend is de goede pasvorm van de inbusschoeven, XRay heeft duidelijk de kritiek ter harte genomen op de schroeven die gebruikt werken bij het vorige model, de T1 FK’05. De nieuwe schroeven hebben een duidelijk betere pasvorm voor de zeskant van de inbussleutel en zijn ook van een harder materiaal gemaakt als voorheen. Reeds binnen enkele uren is de auto geheel gebouw en staat hij te pronken op de bouwtafel.

Het rijklaar maken van de XRay T2R

Nu het chassis geheel gebouwd is, is het de beurt om banden, velgen en de electronika te monteren. Voor de wielen en banden kiezen we voor een setje voorgemonteerde CS-27 banden op dish-velgen, van het merk Corally. Deze passen echt probleemloos, en zijn dus al snel gemonteerd. Dan moeten we een body kiezen, en omdat de auto vooral ingezet zal worden op de indoor tapijt baan van RCIndoor Groningen, bestellen we bij RC Shop ROAL een Pro-line Pontiac G6 body; een body die speciaal ontwikkeld is door Pro-Line voor indoor carpet racing.

Dan is het de beurt om de elektronica te monteren. Op het chassis is aan de linkerkant voldoende ruimte voor alle benodigde componenten; van voor naar achter zit eerst de stuurservo, dan volgt de ontvanger, de regelaar en tenslotte de motor. Om met de stuurservo te beginnen; deze wordt met twee aluminium servo steunen plat op het chassis gemonteerd, waardoor het zwaartepunt laag ligt. Wij kozen voor een Graupner C5077 snelle stuurservo met kunststof tandwielen. De 40mHz AM ontvanger wordt met dubbelzijdige tape verticaal achter de stuurservo gemonteerd, maar zou eventueel ook op de stuurservo geplakt kunnen worden. Een LRP IPC Digital V7.1 snelheidsregelaar monteren we eveneens met dubbelzijdige tape op het chassis, net voor de motor. De motor welke wij monteren is een Tamiya Super Stock Type RR (23 turns), een ‘eenvoudige’ doch zeer betrouwbare motor met voldoende prestaties om leuk te kunnen racen op een indoor tapijt baan. Op de Tamiya motor monteren wij een aandrijftandwiel van 21 tanden, waarmee het aandrijfverzet 1:4 wordt (84-tands spurgear/21-tands aandrijf tandwiel). De accu’s moeten van het ‘Side-by-Side’ type zijn, wat betekend dat ‘normale’ stickpacks niet zondermeer passen. Bij ‘Side-by-Side’ accupacks liggen de cellen naast elkaar en worden met beugeltjes aan elkaar gesoldeerd, terwijl bij ‘stick’ accupacks de cellen in elkaars verlengde zijn gesoldeerd in twee rijen. Wij hebben verschillende ’Side-by-Side’ accupacks liggen, en kiezen voor enkele setjes IB4200 HV accu’s om te gebruiken bij onze testen.

Het rijden met de Xray T2R:

Al snel na het bouwen van de T2R pakten we onze spullen in, en vertrokken naar de nieuwe indoor RC racebaan RC Indoor Groningen. Daar aangekomen waren wij prettig verrast door de accommodatie; het is gewoon een prachtige indoor race baan met een zeer goed verzorgd circuit. De baan is gemaakt van grijs tapijt en de afzettingen zijn gedaan met groen tapijt en enkele dots. De baan is zeer vlak en buitengewoon goed onderhouden door de initiatiefnemers Jaap en Erna Bruining. Langs de track staan enkele ruime pittafels opgesteld allen voorzien van 230Vac aansluitingen. Langs de zijkant, tegenover het rechte stuk staat een houten rijderstelling van circa 1,5 meter hoog, van waar je een goed uitzicht hebt over het gehele parcours.
Als snel stonden we op de rijderstelling om de eerste rondes te rijden met de nieuwe XRay T2R. We hadden als vergelijk een XRay T1 FK’05 meegenomen, welke voorzien was van vergelijkbare elektronica en een zelfde Tamiya Super Stock Type RR motor. Ook alle instellingen van de wielophanging, de body en zelfs de banden hadden we het zelfde genomen als de T2R, zodat we een echt één op één vergelijk konden maken tussen de nieuwe T2R en de voorganger T1 FK’05. Al eerste reden we met de T2R, en waren al snel verrast door de fijne handling van de auto. Meteen voelde het rijden vertrouwd aan, terwijl de algehele afstelling nog precies zo was als bij de bouwbeschrijving was aangegeven. De keuze voor het 21-tands aandrijftandwiel bleek een juiste te zijn, de auto voelde krachtig aan bij het uitaccelereren van de bochten en de topsnelheid was ruim voldoende voor de indoor baan. Na het leeg rijden van het eerste accupack, wat zo’n 25 minuten duurde, waren we al redelijk vertrouwd met de baan en de auto, en konden we al iets zinnigs zeggen over de wegligging. Door de rijhoogte iets te verlagen aan de voorzijde en iets meer toe-out aan de voorzijde werd de reactie op het insturen van de bochten beter, en bij de tweede accu merkte we eigenlijk wat een fijne auto de nieuwe T2R is. De auto is snel, heeft een super reactie op de commando’s van de bestuurder en voelt heel ‘vertrouwd’. De volgende acculading kozen we voor de T1 Fk’05 en reden met deze ‘voorganger’ van de T2R het zelfde parcours. Opvallend was dat deze auto veel zenuwachtiger was en zich veel minder makkelijk liet plaatsen bij het aansnijden van de bochten. De gehele auto was veel ‘nerveuzer’ dan de T2R. Het grote verschil in de aandrijving tussen de nieuwe T2R en de T1 FK’05 zit in de lagere bulkheads en de nieuwe ball-differentieels van compsiet materiaal. De FK’05 heeft aan de achterzijde een aluminium ball-differentieel en aan de voorzijde een instelbaar multi-diff. Bij onze T1 FK’05 stond het voorste differentieel ingesteld als ‘standard one-way’ waardoor deze werkte als gewoon vrijloop differentieel waarbij de wielen onafhankelijk van elkaar worden aangedreven als er aandrijfkrachten op staan, maar vrijlopen als de aandrijfkrachten zijn verdwenen (bij gas los en remmen). Hierdoor is er geen remwerking op de voorwielen.
Hierna gingen we weer met de T2R rijden, en opvallend was weer het gemak waarmee deze auto zich liet bedienen. De wegligging staat echt boven elke twijfel, en het is een echt fijne auto op een indoor tapijt circuit. Een ervaren RC Indoor Groningen coureur, Marcel, werd heel benieuwd hoe de T2R presteerde, en ook hij heeft natuurlijk even mogen racen met de auto. Ook hij was zeer positief over de rijeigenschappen van de T2R, en vond dit des te verbazingwekkender toen hij hoorde dat de auto nog in ‘fabrieks-afstelling’ stond.
Nadat wij fijn de hele dag hadden geraced met de beide XRay’s, van ’s morgens 11:00 tot ’s middags 16:30, werd het tijd om onze ervaringen te evalueren, en het hele testteam was zeer positief over de auto, wat je kunt lezen in de conclusie van dit test verslag. Wij hebben veel geëxperimenteerd met de verschillende mogelijkheden om de chassis-flex in te stellen, en de verschillende instellingen hebben daadwerkelijk voelbaar effect op de wegligging. Door meer of minder schroeven te monteren op geselecteerde plaatsen waar de bulkheads op het chassis zijn gemonteerd en in het bovendek is de flexibiliteit van het chassis in te stellen.

Conclusie :

De XRay T2R is een zeer fijne en makkelijk te bouwen auto, die veel rij plezier biedt voor relatief weinig geld. Ondanks dat het een ‘kleiner broertje’ is van de top-wedstrijduitvoering T2 is de auto toch geschikt om ingezet te worden in competities. Vele features van de hoogwaardige T2 zijn ook toegepast op de T2R, zoals het speciale ‘flex’ chassis en de lagere en lichtere bulkheads. De nieuwe ball-differentieels van composiet kunststof voldoen goed, en zelfs na ruim 4 uur rijden was er nog geen spoor van slijtage in de outdrives of aan de blades te bespeuren. De differentieels draaien zeer soepel, vooral na een half uurtje rijden merk je dat deze goed ‘los’ komen en zeer soepel hun werk doen.
De adviesverkoopprijs van €199.- is een zeer reële prijs, er wordt gewoon erg veel kwaliteit geboden en een zeer lekker rijdend chassis. De verpakking en presentatie van de bouwdoos is maatgevend voor de industrie; qua handleiding, set-up book en andere documentatie is er geen andere leverancier die dit zo goed voor elkaar heeft als XRay. De handleiding is werkelijk voorbeeldig in zijn duidelijkheid, logica en begeleidt de bouw van de XRay T2R stap-voor-stap. Het gebruikte materiaal, FRP (Fibre Reinforced Plastic), ziet er een beetje uit als carbon, maar zonder de karakteristieke weefsel structuur van carbon. De afwerking van alle onderdelen staat op een zeer hoog niveau; alle aluminium onderdelen zijn hoogglanzend gepolijst wat zeer goed kleurt met het zwart van het FRP. Dit geeft het chassis een chique uitstraling. De schokdempers zijn exact dezelfde als bij het duurdere model T2 worden gemonteerd, en kunnen op twee verschillende manieren worden gebouwd; mét instelbare dempingkarakteristiek of zonder. Het verschil zit in de gebruikte zuigers in de schokdempers. Als je kiest om de ene uitvoering te bouwen dan is de dempingkarakteristiek in vier standen verstelbaar, kies je voor de andere bouwwijze dan wordt de demping op één stand gefixeerd.

XRay is er weer in geslaagd om een zeer fijn 1:10 190mm electro touringcar chassis te ontwikkelen, welke zeer goed kan worden ingezet voor serieuze (club-)wedstrijden. Het chassis voelt heel ‘volwassen’ aan, en is eenvoudig te bouwen. Alle parameters van de wielophanging (camber, caster, toe, etc…) zijn nauwkeurig instelbaar, en dankzij het bijgeleverde set-up book is het voor iedereen mogelijk om de wegligging af te stellen naar eigen wensen. Het effect van wijzigingen is zeer nauwkeurig omschreven in het set-up book. Om de auto rijklaar te maken dienen er nog wel banden, velgen, een body, een motor en elektronica worden aangeschaft, waarmee de auto dus rijklaar gemaakt kan worden.
Met een adviesverkoopprijs van €199.- is de nieuwe XRay T2R een echte aanwinst in de 1:10 190mm electro touringcar klasse, die maar weinig concurrentie heeft in deze prijsklasse. De auto biedt eigenlijk alles wat een beginnend en redelijk gevorderde (club-)wedstrijdrijder zoekt in een electro modelrace auto voor een zeer attractieve prijs.

Het RC-Junkies testteam bedankt Serpent MRC in Heemstede, de nederlandse importeur/distributeur van XRay en Hudy producten, voor het mogelijk maken van deze review

Een compleet fotoverslag van de bouw van de geteste XRay T2R kan je vinden in ons XRay T2R foto-album, waar veel duidelijke foto’s zijn gepubliceerd!

(c) 10-2006 www.RC-Junkies.com

Reacties zijn gesloten.