Fast Lane Machine tuningparts voor de HPI Savage

Fast Lane Machine tuningparts voor de HPI Savage

In de review test het RC-Junkies testteam enkele zeer fraaie tuningsparts voor de HPI Savage van de amerikaanse producent Fast Lane Machine

Fast Lane Machine tuning parts:

Fast Lane Machine is een amerikaanse producent van tuningparts voor verschillende merken en types Monster Trucks. Bij Fast Lane Machine worden de onderdelen met zeer moderne computer systemen ontworpen en virtueel getest op sterkte. Als een ontwerp van een tuningspart aan alle virtuele eisen voldoet dan wordt dit onderdeel met computergestuurde CNC-machines uit hoogwaardig T-6 6061 aluminium gefreesd. Dit onderdeel wordt daarna intensief uitgeprobeert op enkele testautos welke de zwaarste testen ondergaan. Als het onderdeel aan de hoge verwachting voldoet, de pasvorm in orde is, en na intensieve controles geen gebreken vertoond, dan wordt het onderdeel pas in productie genomen, en in serie geproduceerd. Dankzij dit intensieve ontwikkel traject voor de tuningsparts kan FLM een unieke onbeperkte garantie geven op hun producten, en is de klant ervan verzekerd dat alle tuningsparts van FLM voldoen aan de hoogste eisen.

De tuningparts:

Van RC Fun in Blaricum, de Nederlandse importeur en distributeur van Fast Lane Machine tuningparts, ontvingen wij verschilllende onderdelen voor onze HPI Savage SS 4.6. Wij ontvingen twee Hybrid Bulkheads; een combinatie van differentieel houder en draagarmhouder welke geheel uit een stuk vertikaal deelbaar T6 6061 aluminium bestaat. Deze aluminium hybride bulkhead vervangt niet alleen het originele kunststof bulkhead, maar ook de kunststof differentieel behuizing.
Het FLM chassis voor de Savage bestaat uit twee zeer fraai vormgegeven 4.7mm dikke TVP’s (Twin Vertical Plates), waarvan wij de de uitvoering met ‘normale’ lengte ontvingen. Er bestaat ook een verlengde versie, het ‘extended’ TVP chassis welke circa 2.5cm langer is dan het normale Savage chassis. Tenslotte monteren we ook de aluminium FLM diff-cups, exemplaren welke de standaard kunststof differentieel behuizing vervangen. De FLM diff-cups hebben een zeer nauwkeurige maatvoering en het planetaire tandwielstelsel in het differentieel is spelingsvrij te monteren.

Het monteren van de upgrade parts op de HPI Savage SS:

Om de FLM upgradeparts te monteren moeten wij bijna de gehele Savage uit elkaar halen. Daarom ruimen we eerst onze werkplek op en leggen het benodigde gereedschap klaar. Bij de FLM tuning parts worden alle benodigde (imbus-)schroeven bijgeleverd, dus je hoeft je geen zorgen te maken als bij het demonteren blijkt dat er verschillende schroeven in de Savage aan vervanging toe zijn.
Nadat we de gehele auto gedemonteerd hebben, pakken we als eerste de differentieels aan; met remmenreiniger ontvetten we het satelliet tandwielstelsel nadat we deze uit het kunststof differentieel behuizing hebben gehaald. We zorgen ervoor dat alle oude olieresten van de tandwielen worden verwijderd. Hierna kan het tandwielstelsel in de nieuwe aluminium FLM diff-cup worden gemonteerd. De outdrive past perfect in de diff-cup en de O-ring dicht het geheel vloeistof dicht af. De assen van de satelliet tandwielen passen ook weer spelingvrij in de gefreesde sleuven, en het grote kroonwiel van het HPI differentieel past exact op de diff-cup en dankzij de pakking is ook deze zijde vloeistof dicht. Wij vullen het differentieel met 40wt silikonenolie tot net boven de tandwielen. Hierna plaatsen we het kroontandwiel en het differentieel kan gesloten worden. Het geheel wordt aangedraaid met vier bijgeleverde tapstoelopende inbus boutjes. Onder de outdrives, bovenop de lagers, wordt aan elke zijde één shim geplaats, waarmee het differentieel spelingsvrij in het bulkhead kan worden gemonteerd.
De twee zijden van het bulkhead worden door middel van twee stalen pennetjes gecentreerd zodat deze exact gelijk op elkaar komen, waardoor er geen spanning op de lagers van het differntieel komt te staan. Op de pasvlakken van de beide helften smeren wij een beetje silikonenkit om deze absoluut vocht- en stofdicht af te sluiten. Dit is echt niet noodzakelijk, want de twee helften van het bulkhead sluiten echt naadloos af. Maar omdat wij later ook silikonenkit gebruiken bij het monteren van de bulkheads op de skidplates, leek het ons wijs om ook op de pasvlakken van de beide bulkhead-helften een dun laagje kit te smeren. Hierna draaien wij de bulkheads-helften met de vijf bijgeleverde M3 inbusboutjes stevig op elkaar. Het differentieel zit goed vast in de bulkheads, dankzij de twee bijgeleverde shims (dunne ringen), welke exact de ruimte tussen het aluminium van de bulkheads en de lagers van het differentiëel vullen, is het differentieel precies gecentreerd in het midden van de bulkheads en zit echt spelingsvrij vast. Wij bouwen het voor- en achter differentieel op dezelfde manier in de bulkheads en monteren deze op de skidplates.

Hierna monteren wij de onderste en bovenste wieldraagarmen aan de bulkheads, hiervoor gebruiken we de standaard stalen hing-pins, welke uit de ‘oude’ kunststof bulkheads komen. Deze gebruikte hing-pins zijn niet versleten, en passen ook weer precies in de gaten welke FLM in de bulkheads heeft geboord. De wielophanging is geheel spelingsvrij, waaruit alweer de goede maatvoering van de FLM onderdelen blijkt. De wielophanging beweegt soepel in de hing-pins. En al snel zitten de draagarmen aan de voor- en achterbulkhead gemonteerd. Bij het monteren van de stuurnrichting merken we dat de centrale stuurarm (de verbinding tussen de twee stuurarmen) het voorste bulkhead raakt, en daardoor niet vrij kan bewegen. Het blijkt dat FLM een speciale stuurarm in het leveringsprogramma heeft, die bedoeld is voor gebruik met deze bulkhead set. Met een Dremel met schuurtonnentje schuren wij een randje van de standaard stuurarm af, waardoor ook de standaard stuurarm van kunststof weer prima past, en de gehele stuurinrichting weer vrij loopt.

Dan is het tijd om het chassis, de Twin Vertical Plates (TVP’s), te monteren. Bij het chassis worden voldoende M4 inbus bouten geleverd van 10mm lang. Met deze inbus boutjes worden de TVP’s aan de aluminium Bulkheads gemonteerd, en de chassis-braces en motorplaat worden ermee tussen de chassis platen gemonteerd. Omdat de M4 inbusboutjes zeer soepel in de goed getapte schroefdraad van de bulkheads draaien, besluiten wij om elk boutje te voorzien van een beetje ‘lock-tide’ waardoor de inbus boutjes niet los zullen draaien. Eerst monteren wij de motorplaat tussen de TVP’s, met vier inbous boutjes. Hierna volgen de versnellingsbak, twee chassis-braces en tenslotte plaatsen we het voor- en achterbulkhead tussen de TVP’s. Hierbij letten we goed op dat de twee aandrijfassen goed geplaatst worden en vrij lopen. Opvallend aan de Fast lane Machine TVP’s zijn de vele kleinere gaatjes die in het chassis zijn geboord; waarvoor deze dienen komen we al snel achter. De Savage begint nu enige vorm aan te nemen, en als snel monteren wij de motor, uitlaat, ophangbeugels voor de tank en de electronicabox. De Savage staat er na zijn FLM conversie zeer fraai bij; de mooie chassisplaten ‘schreeuwen’ om aandacht en de fraaie aluminium bulkheads glimmen je tegemoet. Dit is mooi! Het chassis voelt super strak en stevig, en nergens is speling of beweging te vinden. De FLM upgrade parts hebben een perfecte pasvorm en maken de HPI Savage vele malen robuster.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Modificaties aan de FLM upgraded HPI Savage; Sevo-modificatie en ‘mid-tank conversion’ :

Trots als we zijn op de nieuw gebouwde FLM-Savage, speuren we het internet af naar veel toegepaste ‘verbeteringen’ aan de HPI Savage, want uit ervaring weten we dat er vaak klachten zijn over de rem bediening, en er staat ons nog vaag iets bij van een ‘servo-mod’, een ‘mid-tank conversion’ en andere kleine aanpassing.
De ‘servo-mod’ blijkt in te houden dat de gas/rem servo uit de radiobox wordt gehaald en naast de motor aan de binnenzijde van het chassis moet worden gemonteerd. De stuurservo wordt eveneens uit de radiobox gehaald en deze moet aan de rechter voorkant tegen binnenzijde van het chassis worden gemonteerd. De gehele radiobox wordt verwijderd, waardoor er ruimte ontstaat voor de ‘mid-tank conversion’. Tot onze verbazing blijken de gaatjes in het FLM TVP chassis precies overeen te komen met de montage punten voor de servo’s als je deze mdificaties wil uitvoeren. De voorgeboorde gaatjes in de TVP’s zitten namelijk precies goed voor de montage van de servos, de hoogte en afstanden kloppen precies! FLM heeft dus reeds het chassis voorbereid op deze veel toegpaste modificaties, welke als doel hebben om het gewicht zo laag en centraal mogelijk in het chassis te plaatsen en een betere bediening en werking van de remmen mogelijk maakt. Om deze sevo’s aan het chassis te monteren gebruiken we standaard (aluminium) servo-steuntjes van Tamiya, deze passen perfect en kunnen met M3 boutjes worden gemonteerd. Na het plaatsen van de servo’s (een TowerPro MG995 stuurservo en een HiTec HS-5475HB gas/rem servo) moeten we wel zelf even passende servo-hevels monteren, de standaard HPI Savage servohevels passen niet met deze servo configuratie. Maar zoals altijd zijn bij de servo’s voldoende verschillende hevels geleverd en al snel hebben we de bedieningsstangetjes en stuurarm gemonteerd.
Voor de mid-tank conversion moeten één van de twee tank-ophang-beugeltjes gebruiken; deze wordt net voor de versnellingsbak aan de linker binnenzijde gemonteerd. Net als voor de servo’s blijkt ook hier in het FLM chassis een gaatje te zitten die precies goed geboord is. We moeten het montagegaatje in de tank iets vergroten, omdat er anders toch iets spanning op de tank komt te staan doordat het beugeltje eigenlijk net iets te kort is. Door het montagegaatje in de tank iets uit te vijlen past de tank prima tussen de chassisplaten op de plek waar eerst de radiobox zat. De stuurservo valt in de uitsparing van de tank, en de stuurinrichting kan geheel vrij bewegen.

De motor, uitlaat en het afwerken van onze FLM HPI Savage:

Nadat de modificaties zijn uitgevoerd, en de onderdelen allemaal op de juiste plek gemonteerd zijn, is het tijd om de motor te monteren. Wij hebben gekozen voor een MLC .32 motor, welke wij bij RC Fun in Blaricum zeer voordelig kunnen aanschaffen (slechts € 125.- p/s in de speciale aanbieding, adv. verkoopprijs: €260.-!) . Deze 5,5cc motor (.32ci) is ontwikkeld door het nieuwe bedrijf van Lamberto Collari, de zevenvoudig Wereld Kampioen 1:8 onroad. Deze motor wordt in vele forums omschreven als een zeer snelle en krachtige motor voor de HPI Savage, maar die voor een standaard HPI Savage veelal té krachtig blijkt te zijn. Maar natuurlijk niet voor onze FLM upgraded HPI Savage! Omdat wij de aandrijving op crusiale plaatsen hebben versterkt met de FLM onderdelen, verwachten we dat het vermogen van de MCL .32 in goede banen zal worden geleid. Als uitlaat monteren wij een exemplaar van Mielke, welke in Nederland door Carson wordt geleverd. Het is het model ‘EFRA 9902’, een veel gebruikte 2-kamer uitlaat welke vooral in het midden en hoge toerengebied de motor een extra ‘push’ geeft. De MCL .32 motor wordt standaard geleverd met een roto-start backplate, welke helaas nogal hoog uitvalt. Hierdoor is het vrij lastig om een uitlaatbocht op de uitlaatpoort te monteren, want er is maar weinig ruimte voor de bocht. Wij lossen dit op door aan de onderzijde van onze uitlaatbocht, bij de verdikking waar deze over de uitlaatpoort gaat, een plat vlak te slijpen, waardoor het aansluitstuk van de bocht aan de onderzijde een stuk dunner wordt, en net tussen de roto-start backplate en de uitlaatpoort past. Met twee korte veren haken we de uitlaatbocht vast, en met een silikonen koppelstuk en twee ty-raps wordt de Mielke EFRA 9902 uitlaat aan de bocht gemonteerd.
Hierna monteren wij de slangen voor de brandstof en de drukslang vanaf de uitlaat naar de tank. Met behulp van slangenklemmetjes voeren we de slangetjes dicht langs het chassis en zorgen dat deze nergens te dicht langs de draaiende en verende delen komen. Het accupack vindt een plaatsje aan de rechterzijde naast de versnellingsbak, in een uitsparing van het chassis. Met een stukje lexaan (.060”) en twee boutjes monteren wij het accupack, en deze valt prima in de uitsparing van het chassis naast de versnellingsbak. De ontvanger wordt met dubbelzijdige tape bovenop de versnellingsbak gekleefd en met wat ty-raps voeren we de snoertjes netjes weg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Conclusie:

De Fast Lane Machine (FLM) upgrade parts voor de HPI Savage zijn van zeer hoogwaardig materiaal gemaakt, de pasvorm is boven elke kritiek verheven en de afwerking (geborsteld glanzend aluminium) is zeer fraai. De levering is zeer compleet, alle inbusboutjes die nodig zijn voor de montage van een bepaald onderdeel worden bijgeleverd. De schroefdraad in het aluminium is zeer zuiver getapt en de inbusbouten draaien echt soepel en zeker in de schroefdraden. Bij de montage van de bulkheads blijkt weer de goede pasvorm, maar er dient wel een modificatie aan de stuurarm te worden gedaan, want anders werkt de stuurinrichting niet meer. Het is jammer dat er geen montage handleiding wordt bijgeleverd, want soms is het wel even zoeken naar de volgorde van montage van bepaalde onderdelen. Maar gezien de opbouw van een standaard Savage is het met de standaard gebruiksaanwijzing voor iedereen mogelijk om de bulkheads op de juiste manier te monteren. De diff-cups hebben een goede pasvorm en de tandwielen van het planetaire tandwielstelsel kunnen –zonders shims- spelingsvrij worden gemonteerd. Het opgebouwde differentiëel past ook weer spelingsvrij in de bulkheads (dankzij de bijgeleverde shims) en eenmaal gemonteerd werken de differentieels zeer soepel en zijn zeer robuust.
Dankzij het doordachte design van de 4.7mm dikke FLM TVP chassisplaten zijn modificaties aan de Savage eenvoudig uit te voeren; de vele kleine en grotere gaten zijn precies daar geboord waar deze nodig zijn. Dankzij de vele goed geplaatste gaatjes kan je de HPI Savage in ‘standaard configuratie’ opbouwen, dus met zij-tank en centrale radio/servo box, of je kan kiezen voor een gemodificeerde plaatsing van de gas/rem servo, de stuurservo, en de tank.

Fast Lane Machine upgrade parts zijn verkrijgbaar bij:
RCFUN
Hooibrug 2-4
1261MV Blaricum
Tel: 035-5230049
www.RCFun.nl
info@rcfun.nl

Chassis:
LOW CENTRE OF GRAVITY TVP
Advies verkoopprijs €49,-
Machined from billet 6061-T6 aluminum 4.7mm (.187″) thick for extreme abuse 0.500 lower center of gravity

Bulkheads:
HYBRID BULKHEAD Advies verkoopprijs €60,-
Machined from billet 6061-T6 aluminumEliminates stock bulkhead and diff case by combining into one unit Eliminates chassis support at TVP mount Eliminates bulkhead brace Weighs 191 grams

Differentieel Cups:
Aluminum Diff Cup Advies verkoopprijs €20,-
Machined from billet 6061 aluminum Ready for a 4 spider set-up

Reacties zijn gesloten.