De GS XUT Pro RTR 1:8 offroad Truggy

Van de nederlandse importeur van GS Racing, PDS Slotracing in Dordrecht,  heeft het RC-Junkies Testteam een ‘first production’ exemplaar van de nieuwste 1:8 Truggy van GS Racing ontvangen voor een uitgebreide eerste kennismaking. De nieuwe GS Racing Truggy is ontworpen en ontwikkeld in samenwerking met de franse topdesigner Claude Lachat, een voormalig wedstrijdcoureur en ontwerper van verschillende populaire offroad buggies in de jaren ’90. Claude Lachat was tot deze zomer werkzaam voor de Europese tak van GS Racing, waar hij behalve deze XUT Truggy ook de 1:8 offroad buggy GS Storm CL-1 heeft ontwikkeld. Tegenwoordig geeft Claude Lachat samen met zijn zoon Phillipe leiding aan het  franse offroad merk Piktor. Tot zover deze introductie, en we gaan terug naar het onderwerp van deze uitgebreide kennismaking; de GS XUT Truggy.

De ontwikkeling van de GS XUT Pro RTR

De basis voor de GS XUT Truggy is gelegd door zijn voorganger, de GS Racing SUT. SUT stond bij dat model voor Storm Unlimited Truggy, een naam die verwees naar de oorsprong van het ontwerp; de GS Storm 1:8 offroad buggy. Deze SUT werd in korte tijd zeer populair in de USA als racetruggy en won talrijke wedstrijden in de Monster Truckklasse. De GS SUT was zo anders dan de andere Monster Trucks, dat al snel meerdere fabrikanten een -op een buggy gebaseerde- ‘Monster Truck’ introduceerden en een nieuwe wedstrijdklasse was geboren; de 1:8 offroad Truggy klasse. GS Racing bleef onverminderd succesvol met de SUT, dus de designers konden enigszins de tijd nemen om een waardig opvolger te ontwikkelen. In Europa was de aandacht van de fabriek vooral gericht op de 1:8 buggy klasse, op de opvolger van de GS Storm buggy. Onder leiding van Claude Lachat werd een zeer fraaie en competitieve buggy ontwikkeld; de GS CL-1 Pro buggy. Deze nieuwe 1:8 offroad buggy vormt de ’technische’ basis voor de GS XUT Pro RTR Truggy. Deze nieuwe XUT Pro RTR is niet de vervanger is voor de SUT RTR, deze blijft gewoon in het assortiment tot dat er een economy RTR versie komt van deze XUT. De XUT Pro RTR wordt dus leverbaar naast de GS SUT RTR. Er is zelfs onlangs nog een update geweest van de bestaande SUT Truggy serie van GS. Alle SUT’s hebben nu het non-e clip ophanging systeem en nieuwe bodies met achtervleugel standaard. Er worden nog steeds zeer goede resultaten behaald en veel plezier beleefd met de SUT.

De levering

De GS XUT Pro RTR Truggy is een fraaie, grote en opvallende 1:8 offroad Truggy welke meteen opvalt door de fraaie lijnen van de -voorgeknipte- body. De auto wordt als RTR (Ready-to-Run) set geleverd in een fraaie verpakking van stevig karton. In de verpakking zit een tweede kartonnen ‘ houder’ waarop de Truggy met twee ty-raps is gemonteerd, zodat de auto stevig op zijn plaats blijft tijdens het transport. Verder bevinden zich nog een doos met enkele accessoires in de verpakking en een kleinere kartonnen doos met daarin een 27mHz AM stuurwielzender en een fraaie aluminium gloeiplugsteker waarin een AA-batterij/accucel geplaatst kan worden. We treffen ook nog een zakje met gereedschap als een steeksleutel, wielmoersleutel en inbussleutels aan. De auto zelf is geheel gebouwd, afgesteld en voorzien van alle benodigde elektronica, dus deze is na het plaatsen van de antenne, batterijen in de batterijhouder van de ontvanger en in de zender en het vullen van de tank meteen klaar om te rijden. De body is voorgeknipt, en was bij dit ‘first production’ model nog ongespoten maar wel voorzien van stickers. De body zal bij het model wat in de winkel staat natuurlijk wel reeds gespoten zijn, en wel in zeer fraai ‘special paint’ design. Bij de auto wordt een fraaie gebruiksaanwijzing geleverd, welke zeer duidelijk is. Ondanks dat de XUT Pro RTR kant-en-klaar gebouwd wordt geleverd is de gebruiksaanwijzing tegelijk een gedetailleerde bouwhandleiding, waarin precies wordt beschreven hoe de auto gebouwd is. De handleiding is zeer duidelijk van opzet; deze is namelijk qua opzet volgens het beproefde en veel geprezen concept van de moderne XRay handleidingen. Al met al is de levering van de GS Racing XUT Pro RTR zeer compleet en is de presentatie evenals de levering van de auto goed verzorgd.

De techniek

De nieuwe XUT is dus gebaseerd op de techniek van de GS CL-1 buggy, en deelt enkele cruciale onderdelen met dit model. Zo zijn de drie extra compacte differentiëlen en de behuizing hiervan gelijk. De differentiëlen zijn van het 4-bevel gear spider type, wat inhoud dat er vier satteliettandwielen per differentiëel zijn gebruikt waardoor deze grote krachten kunnen verwerken. Ook in de wielophanging zijn overkomsten te vinden; de voorwielophanging is voorzien van eenvoudig instelbare pivot-ball draaigewrichten. De achterwielophanging heeft dezelfde lagerdragers als de CL-1, en nog enkele kleinere onderdelen komen overeen zoals de hingpins-houders voor en achter en de ontvanger/accubox.Verder zijn er meerdere verschillen te noemen, de GS XUT Truggy heeft een verlengd en extra stevig chassis van 3mm dik T7075 aluminium, schokdemperbruggen van hetzelfde materiaal maar dan 4mm dik. Het chassis wordt door twee aluminium chassisbraces verbonden met de bovenzijde van de differentiëlen voor extra stijfheid. De radioplaat is gemaakt van 1,5mm dik aluminium en de stuurservo ligt hieronder, plat op het chassis voor een laag centraal zwaartepunt. De brandstoftank heeft een inhoud van 150cc en heeft een speciale vormgeving, wederom voor een laag centraal zwaartepunt. De stalen aandrijfassen zijn rondom van het spelingsvrije CVD (Constant Velocity Drive) type, welke een verliesvrije aandrijving van de differentiëels en de wielen garanderen.

De elektronica van de RTR-set

De GS XUT Truggy is standaard voorzien van elektronica van het ‘huismerk’ van GS Racing; een GSR-27A2 27mHz ontvanger en een GS035E servo de gas/rembediening en een GWServo S03T STD stuurservo. De specificaties van de stuurservo is met 8,0kg / 0,27sec bij 6volt goed gekozen, want door de brede Monster Truck banden wordt voor het draaien veel kracht van de stuurservo gevergd. Bij gebruik van AA-accucellen in de ontvangeraccuhouder zal het voltage dalen naar maximaal 4,8volt, waardoor de stuurservo aan kracht en snelheid zal inboeten en met 7,2kg en 0,33sec nog voldoende vermogen heeft voor de besturing. De GS035E gas/rem servo heeft als specificaties 4,0kg / 0,19sec bij 6volt, en geeft de auto een krachtige remwerking en een vlotte reactie op de gashandle. De GS TGF-2 zender is van het pistoolgreep/stuurwieltype en ligt goed in de hand. In de onderzijde worden de acht AA-batterijen (of AA accucellen) geplaatst waarbij er wel op de polariteit van de batterijen moet worden gelet. Op de zender wordt de accustatus aangegeven middels een LED; indien deze knippert dienen de batterijen vervangen te worden.

De GS R25MT motor

De GS XUT Pro RTR Truggy is voorzien van een nieuw ontwikkelde GS R25MT (4,01cc) motor met  trekstarter, welke het best omschreven kan worden als een GS B03 .21/3,5cc wedstrijdmotor ‘on steriöds’. De R25MT motor heeft dezelfde interne opbouw als de bekende -en goed presterende- B03 motor, maar heeft een aangepaste cilinderbus, zuiger en drijfstang. Dankzij de vergrote cilinderinhoud ten opzichte van het .21ci model is het koppel bij lage toerentallen gestegen en levert de motor het topvermogen bij zo’n 36.000 toeren. GS Racing heeft een extra grote cilinderkop gemonteerd voor een optimale koeling van de motor, en standaard is de compressie -door middel van de gemonteerde koppakkingen- geoptimaliseerd voor gebruik van brandstof met 25% nitro, wat dan ook door GS Racing wordt geadviseerd voor deze motor. Wij hebben gereden met Roga Fuel 25%, de brandstof die importeur PDS Slotracing adviseert.

Het startklaar maken en de eerste ervaringen

Om de GS XUT Pro RTR klaar te maken voor het eerste gebruik is eenvoudig; we doen 8 AA-batterijen in de zender, 4 AA-batterijen  in  ontvangeraccuhouder en één AA-batterij in de gloeiplugsteker, in totaal gebruiken we dus 13 batterijen. We schakelen de zender aan en schuiven de schakelaar boven op de radiobox naar de ‘on’ positie. De servo’s draaien meteen naar de neutraal stand in het midden, en we testen de zender. Alles werkt meteen probleemloos en we vullen de tank met brandstof. We houden één vinger op de uitlaat opening en trekken enige malen rustig aan de trekstarter om de brandstof naar de carburateur te pompen. Nu doen we de gloeiplugsteker op de gloeiplug en bij de tweede ruk aan de trekstarter loopt het motortje. Al snel stabiliseert het stationair toerental en een krachtig geluid vult de werkplaats. De  GS XUT Pro RTR is voorzien van een tuned twee-kamer uitlaat welke niet echt stil te noemen is, maar welke bij hoge toerentallen wel een zeer fraaie en zuivere  ‘zoemtoon’ geeft. De uitlaat is duidelijk afgestemd op de motor en draagt toe aan de forse trekkracht bij lage toeren. De koppeling pakt goed en krachtig aan, in het juiste werkgebied van de motor en draagt daarmee bij aan een flitsende acceleratie. Toen wij dit testexemplaar van de GS XUT Pro RTR ontvingen had het motortje wel reeds twee tankjes gereden.

De wielophanging en wegligging

De GS XUT Pro RTR is -zoals gemeld- uitgerust met een pivot-ball voorwielophanging. Bij dit type ophanging  is de wielhub veelvoudig instelbaar dankzij een draaigewricht welke op twee  ‘kogels’ (de pivot-balls) kan draaien. De pivot-balls kunnen naar binnen en buiten gesteld worden, waarmee het camber nauwkeurig ingesteld kan worden. De wielhub wordt met twee imbusmoeren vast gezet op de pivot-balls, en met deze moeren kan gelijk de speling in de wielhub nauwkeurig worden afgesteld. Hierdoor is het mogelijk om de voorwielophanging -ondanks eventuele slijtage- spelingsvrij te houden.

De draagarmen zijn rondom middels ‘ E-clip vrije’ captured hingpins gemonteerd aan de differentieelbehuizingen. Hiervoor maakt GS Racing gebruik van aluminium hingpin-houders, welke optioneel in verschillende breedtes verkrijgbaar zijn, waarmee de toe-in van de wielophanging kan worden gewijzigd. De oliegevulde aluminium schokdempers kunnen op vele verschillende montagepunten op de schokdemperbruggen worden gemonteerd, aan de voorzijde zijn er 10 montageposities en achter 12. De veervoorspanning kan worden ingesteld met plastic C-klemmen welke boven de veer om de schokdemper worden geklemd. Bij de GS XUT Pro RTR wordt een gietboompje met vier setjes van vier C-klemmen in verschillende diktes geleverd. Mede dankzij de instelbare bovenste wieldraagarmen achter is de gehele wielophanging rondom onafhankelijk instelbaar, en is het dus voor iedereen mogelijk om een ideale wegligging in te stellen.

De looks

De GS XUT Pro RTR heeft een opvallende truck body welke enigzins is geïnspireerd op de 1:1 BMW X5 Parijs-Dakar waarmee afgelopen jaar door het BMW fabrieksteam werd gestart in de woestijnrally. De inspiratie komt vooral tot uiting in de bijgeleverde stickers; vooral de grille, bestaande uit de twee karakteristieke ‘niertjes’, is goed herkenbaar. De body is reeds geknipt en voorzien van gaatjes voor de bodyposts, uitlaat en de antenne, en is voorzien van een ‘spay-then-peel’ folielaag welke de body beschermt tegen spuitnevel. Bij de body wordt een stickervel met fraaie decals van onder andere de grille, lampen, deurgrepen, raamlijsten etc. geleverd.
De brede ‘Cubic’ banden zijn voorgelijmd op witte dish-velgen, welke met 17mm moeren op  17mm zeskantige velgopnemer worden gemonteerd. De banden zijn voorzien van ‘molded’  inserts met een medium hardheid. Dankzij de 17mm wielopnemers heb je ruime keuze in andere velgen en banden, en hoef je bij vervanging niet op zoek te gaan naar ‘exotische’ maten.

Conclusie

Met de XUT Pro RTR heeft GS een waardige vervanger en opvolger van de populaire GS SUT truggy ontworpen welke op vele punten verbeterd en geupgrade is ten opzichte van zijn voorganger. Een grote en opvallende verbetering is de pivot-ball voorwielophanging, welke zeer eenvoudig instelbaar is en een spelingsvrije werking garandeert.  De gemonteerde GS R25MT motor start gemakkelijk, levert veel vermogen, en is eenvoudig af te stellen. Met een advies verkoopprijs van €649.- voor de zeer compleet geleverde RTR-set is de GS XUT Pro RTR zeer concurrerend geprijsd, te meer omdat de Truggy standaard al voorzien is van hoogwaardige aluminium optionparts zoals chassisbraces. De levering van de GS XUT Pro RTR is zeer compleet; er hoeven slechts 13 AA-batterijen en brandstof worden ’toegevoegd’  en de auto is startklaar.
Het RC-Junkies testteam is overtuigd door de kwaliteit, de afwerking, en vooral door de prestaties van de GS XUT Pro RTR, en kan iedereen die een truggy wil aanschaffen, dan ook van harte aanraden om deze nieuw ontwikkelde en hoogwaardige truggy te betrekken in zijn of haar keuze.

Technische gegevens

Lengte: 530 mm
Breedte: 450 mm
Hoogte: 215 mm
Grondspeling: 75mm
Wielbasis: 370mm tot 375mm
Spoorbreedte Voor :330mm  Achter: 360mm
Gewicht: 4.150 gram
Achtervleugel: 215 x 105 x 50mm
Motor: GS R25MT .25ci/4,01cc
Prijs Ready to Run: €649.-

GS XUT Pro RTR Truggy foto-album

Reacties zijn gesloten.