Tamiya TT-01 DRIFTSPEC

Een paar weken terug heeft RC-Junkies in samenwerking met Rotterdam City Drifting een demo gegeven op de 100% Tunings beurs. Dit was een overweldigend succes en dit trok heel veel belangstelling van mensen die interesse hadden in de RC sport. Dat hier uitsluitend gedrift werd, maakte veel mensen niks uit, want andere mogelijkheden van RC-Auto’s konden we ze op de beurs laten zien. Het kon dan ook niet uitblijven dat we een uitnodiging kregen om ook een demo te geven op Speed & Design. Ook Tamiya toonde daar interesse in, maar kon vanwege een andere beurs niet actief aanwezig zijn op deze beurs. Vandaar dat Lex Avis, directeur van REZ, een aantal driftauto’s ter beschikking stelde.

BOUWVERSLAG TAMIYA TT-01 DRIFTSPEC

Het TT-01 chassis van Tamiya is de opvolger van het TL-01 chassis. Dit is een van de succesvolste chassis geweest van Tamiya. Het TT-01 chassis is een “badkuip” chassis waarin alle elektronica gaat. Dus heeft de “badkuip”ook gelijk een beschermende werking voor je electronica. De Driftspec is een variant op basis van het TT-01 chassis.

Het bouwen van de Driftspec is verdeeld over 35 stappen die duidelijk beschreven staan in de bouwhandleiding. Wat wel weer jammer is, is dat de handleiding alleen in het Engels, Duits en Japans geschreven is. Een lichtpunt is wel dat de plaatjes die in het bouwboek staan zo duidelijk zijn dat het een ieder die gaat bouwen wel moet lukken. Na het openen van de doos zie je de kap bovenop liggen, waaronder alle onderdelen in zakjes liggen. Tamiya werkt met zakjes die je op alfabetische volgorde nodig hebt, je begint bij zakje A en eindigt bij zakje D. De rekjes met onderdelen zijn ook alfabetisch genummerd, als je onderdeel nummer A12 nodig hebt, zoek je rekje A en zoek je verder naar nummer 12. Heel eenvoudig dus, dus een ieder kan aan het bouwen beginnen.

Dit Tamiya systeem heeft als voordeel dat het heel overzichtelijk werkt en dat je geen berg met onderdelen hebt liggen, waarvan je eigenlijk niet meer weet, waar je wat moet gaan gebruiken. Tamiya geeft je ook nog een advies wat je aan gereedschap nodig hebt. Na al het nodige gereedschap bij elkaar gezocht te hebben kunnen we beginnen:

Stap 1
De eerste stap is het spurgear met 61 tanden te monteren. Dit door een cupjoint eerst van een kogellager die standaard met de Driftspec worden meegeleverd te voorzien. Dan plaats je een plastic ring en een spie, dit schuif je vervolgens in het tandwiel, wat je al in het chassis hebt gelegd. Tamiya geeft het advies om de spurgear met een beetje vet in te smeren, persoonlijk zou ik hier mee wachten, want het wil nog wel eens een knoeiboel worden als je in een later stadium de motor gaat monteren .

Stap 2

Hier monteren we van de plastic cardan as in de cupjoint voor de achterwiel aandrijving en in de cupjoint voor de voorwiel aandrijving. Zo krijgen we dus de vierwielaanndrijving. Ook hier moet je vet in de cupjoints doen, maar doe dit met mate, want dit trekt stof en vuil aan.

Nadat het vet in de cupjoint gedaan heb zal je de plastic cardanas moeten monteren, mijn persoonlijke ervaring is dat je de cupjoint van de achterwielaandrijving, waar het spurgear omheen zit, een beetje zal moeten oplichten om zo voldoende ruimte te creëren. Het is een beetje rommelen, maar je zal zien het past allemaal.

Stap 3

Nu gaan we de Sport Tuned motor, die dus standaard met de Driftspec wordt meegeleverd monteren. Hier zie je het verschil met een standaard TT-01 chassis. De motor is dus aangepast op het driftchassis. Het meest makkelijke is om eerst de motorpakking op de juiste plek te doen. Dan het pinion gear, ook wel motortandwiel genoemd monteren. Dit gaat met een tapeindje en de bijgeleverde inbussleutel. Als laatste met 2 schroefjes de plastic motorsteun die van rek A afkomt monteren. Schuif van boven af de motor op zijn plaats en vet nu pas de spurgear in.

Plaats dan het afdekstukje wat ook van rek A afkomt.

Stap 4

In deze stap gaan we de verstelbare draagarmen monteren, wederom een hop-up die standaard wordt meegeleverd met de Tamiya Driftspec.

In de bouwhandleiding staat een plaatje wat op ware grote is en die duidelijk laat zien hoe groot de tussenruimte in de draagarmen moet zijn. Ook als je twijfel hebt over het schroefje of moertje dat je moet gebruiken dan kan je altijd het schroefje op het plaatje van de bouwhandleiding leggen. Deze komen exact met elkaar overeen.

Ook monteer je in deze stap de ball connectoren op de onderste draagarmen.

Stap 5
Nu zijn we bij de differentiëlen aangekomen, helaas geen ball-differentiëlen. Dit had ik graag gezien natuurlijk en is wellicht een tip voor de toekomst naar Tamiya toe.
Persoonlijk gebruik ik liever mijn eigen teflonvet. Het bijgeleverde diferentieelvet volstaat ook, maar ik gebruik liever mijn eigen teflonvet.

Eerste het grote tandwiel met een laagje vet in het diffhuis gelegt.

Toen de drie kleine tandwielen daarop geplaatst.

En als laatste, wederom met een laagje vet, het tweede grote tandwiel erop.

Dan als laatste stap het differentieel sluiten. Je ziet dat alles echt naadloos past.

Stap 6

Nu gaan we de draagarmhouder, en differentieel monteren, eerst een kogellager over de as van de cupjoint schuiven, daarna het bevel pinion gear:

Als we het differentieel gaan monteren natuurlijk wel eerst even invetten, dit kan gewoon met het bijgeleverde vet. Vetten is heel belangrijk en is ook voor het behoud van je materialen.

De bovenste draag armhouder monteren:

Stap 7

Nu gaan we de differentieelbehuizing plaatsen, dit is allemaal heel eenvoudig en gaat door twee schroefjes vast te draaien.

Stap 8

Draai het chassis om (!Heel belangrijk! en plaats aan de onderkant het spatbord. Maar doe dit niet voordat we de twee plaatjes geplaatst hebben.

Vastdraaien van het spatbord gaat met 2 verzonken schroefjes en 3 schroeven, die in de onderkant van de differentieelbehuizing gaan.

Stap 9

We gaan nu de achterste armblokken van kogellagers en wielassen voorzien. De Tamiya TT-01 begint nu ook echt gestalte te krijgen. Tip is wel dat als je al zover bent, je enthousiasme intoom te houden. Vaak en daar betrap ik mezelf nog weleens op, wil je dan te snel gaan en dan ga je sneller fouten maken.

Stap 10

We gaan nu de achterste body posten monteren, dit gaat met twee verzonken schroeven in de differentieelbehuizing.

Vervolgens stoppen we aan beide zijdes een differentieel-as Deze kan je er maar op 1 manier in plaatsen en zit dus altijd goed.

Dan krijgen de armblokken en dogbones hun plaats. Mijn advies zou zijn om eerst de armblokken aan de onderkant te monteren, dan vervolgens de dogbone tussen de assen te plaatsen, en als laatste pas de bovenkant van het armblok te monteren.

De eerste stappen, waren allemaal met zakje A gedaan en nu gaan we automatische over naar zakje B.

Stap 11
We gaan nu de draagarmen voor de voorkant in elkaar zetten, omdat dit net zoals achter verstelbaar zijn, moet je hier even goed opletten hoe je een en ander plaatst.

Wederom staat er in de handleiding hoeveel tussenruimte er in de draagarmen moet zijn. Dit kan je zelf bepalen door het in elkaar te zetten en dan op het plaatje te houden.

Stap 12

Nu gaan we de onderste draagarmen gereed maken, dit door een as door het draagarm te doen met aan de uiteinde een dop, die later in de differentieelbehuizing gaat.

Stap 13

Dit is eigenlijk dezelfde stap als stap 5. Wederom de differentiëlen opbouwen, eerst het eerste grote tandwiel, lage teflon-vet, de drie kleine tandwielen, laagje vet en dan het tweede grote tandwiel en wederom afsluiten.

Stap 14

Nu gaan we het differentieel aan de voorkant monteren, deze stap gaat even iets anders als aan de achterzijde. Er gaat namelijk eerst een kogellager over de as van de cup-joint voor de voorwielaandrijving, dan een plastic ring en weer een kogellager. Als laatste pas het bevel pinion gear en het gehele differentieel, met een laagje vet erop natuurlijk.

Stap 15

Het monteren van de draagarmen en de differentieel behuizing, dit is eigenlijk weer een herhaling van stap 7.

Stap 16

Het voorspatbord monteren werkt wederom precies hetzelfde als stap 8, dus 2 verzonken schroeven en 3 schroeven in de differentieelbehuizing.

En de voorste bodyposten worden gelijk gemonteerd.

Stap 17

In deze stap gaan we de armblokken aan de voorzijde monteren. Hier gaan wij uiteindelijk ook mee sturen. Het opbouwen bestaat uit twee keer een kogelkopje monteren en de lagers met de wielassen in het armblok schuiven.

Stap 18

Het monteren van de armblokken met de cupjoint werkt net zoals stap 10, alleen gaan er nu geen asjes met schroefdraad ter bevestiging in, maar wordt er van onder en boven af, een schroef met een plastic ringetje (Vergeet deze niet) ingeschroefd, dit omdat je natuurlijk moet sturen en zo alles mee scharniert.

Stap 19

We gaan weer een hop-up monteren, eigenlijk is hop up hier een verkeerd gekozen woord, omdat dit bij de standaard uitrusting hoort van de Tamiya driftspec hoort, de stuurstangen, dit om het camber van je wielen af te stellen.

Ook gaan we twee stuurarmen monteren die de kracht van de servo aan de voorwielen doorgeeft.

Dit monteren we met kogelkoppen

Stap 20

We zijn aan de dempers toegekomen, wederom een hop-up die standaard word meegeleverd met het Tamiya Driftspec pakket. Het zijn namelijk hydraulische schokbrekers, oftewel met olie gevuld, al moet je dezenog wel zelf gaan vullen. Je doet in deze stap alleen wel het voorbereidende werk. We gaan namelijk doormiddel van O-ringen de schokbrekers olie dicht maken. Eerst monteer je aan de onderkant 2 O-ringen en draai je daar een dopje op, dan druk je de demperstang tussen de O-ringen door.

Stap 21

Nu gaan we de dempers vullen met de bijgeleverde olie. Vullen tot het randje, dan een dopje erop en de schokbreker goed vast draaien, er zal dan wat olie overheen lopen dus houdt een keukenpapiertje gereed.

Stap 22

Het monteren van de veren op de schokbrekers, er zijn knal oranje veren meegeleverd.

Monteren doen we met een voetje wat je tussen de dempervoet en veer klemt, dit doe je natuurlijk vier keer, maar dat spreekt voorzich denk ik.

Stap 23

De dempers zijn klaar en kunnen gemonteerd worden, dit door achter met een plastic ring en een kogelkop waarbij er een inbus tap eind ingedraaid kan worden.

En voor doormiddel van 4 kogelkopjes, al had je de onderste twee al gemonteerd in stap 4:

In feite ben je nu redelijk klaar met het bouwen van het rollende Tamiya TT-01 Driftspec chassis, de volgende aantal stappen zijn daarom al een stuk eenvoudiger.

Stap 24
We gaan nu de accu laden. Een accu, alsmede een acculader is iets wat niet bij het Tamiya TT-01 Driftspec bouwpakket geleverd word. Dit zul je zelf dus nog moeten aanschaffen.

Ook bouw je de elektronica op, maar dan nog wel los van de auto, zo kun je gemakkelijk testen of alles werkt.

Doe dit altijd, dit om achteraf voor vervelende verrassingen komen te staan. Ook kunnen we gelijk zakje C opmaken en kunnen we met de laatste stappen beginnen.

Stap 25
Zet je zender aan, zet alle trims in het midden en sluit de accu aan. Je zal merken dat de de servo naar zijn midden zal gaan. Kom nu niet meer aan de servo, want anders moet je later weer erg veel trimmen op de zender. En ben je eigenlijk je stelmogelijkheid met je trim kwijt. Laat de servo dus in zijn middenstand rusten, klik de servoster op de servo, en bouw de servo verder op.

Monteer ook de stuurinrichting voor een gedeelte.

Stap 26

Monteer nu de servosteuntjes aan de zijkanten van de servo:

Stap 27

Monteer doormiddel van 2 verzonken schroefjes de servo op je chassis. Ook monteer je met 2 schroeven de gehele stuurinrichting in elkaar.

Alleen lopen we nu tegen een probleem aan, de servo ligt te ver naar voren. De oplossing voor dit probleem is simpel. Je monteert de servosteuntjes verkeerd om. Hierdoor komen de servosteuntjes voor de servo.

En wonder boven wonder het past allemaal.

Plaats nu op de servo een plakje dubbelzijdig tape en plak ook nog een stukje voor de regelaar.

Plaats op de servo de ontvanger, en voor de servo komt de regelaar:

Maar omdat we de servo een stukje naar achter hebben geplaast, past dit niet en zijn we verplicht precies andersom te doen. Dit is een beetje kijken en zorg dat het geheel niet plaatst voor eventueel bewegende delen.

Dan alles weer even aansluiten.

Stap 28
We gaan nu de driftwielen monteren, want zonder driftwielen geen drift auto natuurlijk, eerst een kogellager, dan een spie, dan een plastic velgmeenemer, dan het wiel en als laatste een wielmoer. Vergeet hierbij absoluut het spie niet. Deze is heel belangrijk.

Dit moet natuurlijk 4 keer

Ook gaan we op het 13e gaatje van onder aan de achterkant aan beide zijdes een bodyclip bevestigen, dit om de body op de juiste hoogte te houden, voor doen we hetzelfde maar komen de bodyclips op het 5e gaatje van onderen.

Stap 29
Het monteren van de urethane bumper, deze bumper wordt geklemd door een plastic bumperstopper die doormiddel van 2 schroefjes vast wordt gehouden:

Stap 30

Monteer nu doormiddel van twee verzonken schroefjes de houders om de accustrip mee te klemmen.

Nu kan je het accupack op zijn plek leggen en met de accustrip erop afsluiten.

Nu zijn we bij één van de laatste zakjes aangekomen, zakje D.

Stap 31
We gaan nu met de lexaanschaar de Subaru Impreza WRC uit 2005 uitknippen, een kwestie van het voorgedrukte lijntje volgen:

Na de body uitgeknipt te hebben gaan we de body goed wassen, ik doe dit altijd met veel water en wat dreft:

Wassen met dreft en veel water, het schoonmaken doe ik met de achterkant van een nieuwe schuurspons, zolang je niet te hard schrobt zal je geen krassen krijgen, maar doe ten alle tijden rustig aan met de schuurspons. Maak ook de buitenzijde goed schoon met dreft en water. Zo voorkom je dat ook je met vette vingers aan de binnenkant komt.

Droogmaken met een schone theedoek, doe dit grondig en zorg ervoor dat alles goed droog is. Dit om een goeie kwaliteit van je spuitwerk te krijgen.

Omdat we alle stickers gaan plaatsen hoeven we niks af te plakken en kunnen we dus gelijk door met spuiten, Tamiya raad de kleur PS-16 Metallic Blue aan, maar wij gaan het iets anders doen

Verf van het merk RC CAR COLOURS, met de kleur RCC BLUE 211. (We zullen hierop terug komen in een review van Ghiant)

Nog even de spuitbus in handwarm water voor 5 minuten zetten, ik vind dat de verf dat gemakkelijker uit de spuitbus komt, vergeet natuurlijk niet voor 2 minuten lang te schudden:

Goed de spuitbus afdrogen want we willen geen druppels water op ons spuitwerk!

Okee, alles is klaar voor laag nummer 1, spuit ten alle tijden in dunne laagjes, en spuit in een omgeving waar het zo rond de 20 graden Celsius is. Eerst natuurlijk goed schudden en dan kunnen we echt beginnen:

Goed laten drogen, en dan laag 2:

Wederom goed laten drogen voor laag 3:

En laag 4:

Na 4 lagen kijken we nog steeds door de kap heen, de 5e laag is dus nu de laag om alles mooi strak uit te laten komen:

De 5e laag:

Nadat je tevreden bent met de dikte van de verf kan je de beschermfolie aan de buitenzijde van de kap afhalen, deze laag zorgt ervoor dat als je per ongeluk verf aan de verkeerde kant van de kap hebt gespoten dat je deze gemakkelijk kunt verwijderen. Ook is dit een goede beschermlaag tegen spuitnevel. Deze folie dus pas eraf halen als de kap gespoten is.

Stap 32

Een van de laatste stappen, stickers plakken, en een berg ook, bijna 80 stickers, verdeeld over 2 stickervellen.
In de handleiding staat welke sticker je als eerste moet plakken, dit doormiddel van cijfers, begin bij 1 en kijk welke stickers je verder wilt plakken. Om het plakken van stickers makkelijker te maken zijn er veel trucjes mogelijk. Ik zelf pak altijd een kom met water en doe daar Dreft bij. Ik knip de sticker uit en haal de beschermlaag eraf. Deze haal ik door de kom met water en Dreft en dan plaats ik de sticker op zijn plaats. Dan ga ik als de sticker op zijn plaats zit (je kan nu nog heel makkelijk kan schuiven) droog wrijven met een schone theedoek. Door dit droog wrijven krijgt de sticker zijn plakvermogen weer terug en krijg je hem op de juiste plek en zonder luchtbellen eronder.

Stap 33

De bijgeleverde spiegels en spoiler zijn ook niet vergeten en krijgen ook een paar stickers:

Stap 34

Het monteren van de spoiler en spiegels, de spiegels monteer je door een bodyclip ombuigen en deze aan de binnenzijde te monteren:

De spoiler gaat met 2 schroefjes, die je aan de binnenzijde van de body monteerd.

Stap 35
We zijn klaar, wat ons nu nog rest is de kap op de auto te plaatsen, 4 bodyclips te monteren om te voorkomen dat de kap onder het rijden van zijn plaats afvliegt.
Na de kap gemonteerd te hebben rest ons niet meer of minder dan in het echt te gaan te driften:

Zoals je ziet op de foto is het natuurlijk het leukst als je wat maatjes net zo gek krijgt om ook te gaan driften, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Het driften met de tt-01driftspec is natuurlijk even oefenen, want driften ziet er makkelijker uit dan dat het is, driften is een vorm van out of control, maar toch in control. Je laat je auto uitbreken waardoor de achterkant langs de voorkant wil komen, door tegen te sturen houdt je de auto in controle. Oefening baart zeer zeker kunst en het zal daarom in het begin nog vaak zijn dat je auto spint of dat je niet mooi de bocht in of uit gaat. Het beste is om 2 pionnen neer te zetten en hier in een 8 omheen te driften. Als je dit goed kan kan je een leuk circuitje uitzetten, en daar verder te oefenen. Je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je wil, het makkelijkst zijn grote lange bochten, kleine bochten die elkaar snel opvolgen is moeilijker om te driften, maar maakt het natuurlijk wel een uitdaging.

CONCLUSIE

Mijn rijervaring met de TT-01Driftspec zijn super, ik vind het chassis een goed driftchassis, mede door de niet zo heel hoge prijs is het een leuke beginner om later misschien eens wat meer geld uit te geven voor een professioneler chassis. Vergeet natuurlijk dat er nog waqt bijkomende kosten zijn, zoals een zenderset, servo, accupack en een acculader. De prijs / kwaliteit is zeker dik in orde bij deze auto. Ben je het zat om te driften, dan is het plaatsen van andere banden de makkelijkste manier om er een andere auto van te maken.

Het tunen van Tamiya TT-01 Driftspec

Naast het rijden is het natuurlijk ook wel zo leuk om je driftertje een beetje te tunen, GPM en Tamiya leveren erg veel tuningparts, ik zal er een paar van Tamiya onder de loep nemen:

#53620 Alum Propeller Shaft
Een van aluminium gemaakte aandrijfas die in het bekende Tamiya blauw komt, ter vervangen van de standaard plastic aandrijfas. Het voordeel van deze aluminium as is dat deze minder zijdelingse speling heeft, waardoor de as minder zwabbert.

#53666 Metal Motor Mount
Een van aluminium gemaakt motorsteun, hier in komt de motor te hangen, omdat deze van aluminium is gemaakt zal de motor zijn ontwikkelde warmte makkelijker kwijt kunnen, zodat je de levensduur van je motor alleen maar langer maakt.

#53672 Carbon Upper Frame
Een carbon upperframe, ook wel bovendek genoemd zorgt voor een stijvere auto, waardoor deze in theorie beter zou moeten sturen, en omdat dit dek van carbon is gemaakt ziet het er stoer uit, en is ook nog superlicht.

#53694 Rear Stabilizer Set
Een setje van 3 verschillende stabilisatoren om op de achterkant te monteren, deze hop-up zorgt voor een hogere zijwaarste rolweerstand waardoor je de drifts beter kan controleren,
De 3 verschillende stabilisatoren hebben alle 3 een andere hardheid, zo kan je precies uitzoeken wat jij het lekkerst vindt rijden.

#53694 Front Stabilizer Set
Precies het zelfde als de hierboven genoemde hop-up, alleen dan voor voorop de auto,

#53569 Clamp Type Alum Wheel Hub – 6mm
Aluminium velgmeenemers van 6 mm ter vervanging van de plastic meenemers die veelal in de velg blijven hangen wanneer je de velg eraf haalt, omdat je deze meenemers op de as moet klemmen doormiddel van een inbusschroefje.

#53571 Fluorine Coated Damper
Een set van 4 dempers van heel hoogwaardig aluminium, oliegevuld en instelbaar, met deze set kan je de stijfheid van de demping instellen, waardoor je het chassis nog meer naar je eigen smaak kan laten rijden.

#53665 High Speed Spur Gear Set
Een setje ter vervanging van het standaard witte spurgear met … tanden, deze spurgear’s hebben 55 of 58 tanden.

#53670 Aluminium Racing Steering Set
Een aluminium stuurinrichting waar veel minder speling op zit als de standaard plastic inrichting, hierdoor zal de TT-01D een stuk beter en directer sturen.

Dit is het grootste gedeelte uit het assortiment van tamiya voor de TT-01Driftspec. Je ziet je kan alle kanten op met deze auto en tot nog toe ben ik razend enthousiast over deze auto.

Geschreven door: Alex & Stephen
Foto’s: Stephen
NB: Bij deze review zijn de foto’s helaas verloren gegaan.

Reacties zijn gesloten.