Robitronic Mantis TXS Review deel 1: de techniek

Review deel 1: De techniek

Truggy.nl en haar crewleden hebben van Robitronic de eerste Robitronic Mantis TXS van Europa ter beschikking gekregen voor een uitgebreid review. De Mantis TXS (Truggy Xtreme Sport) is de nieuwste uitvoering van de reeds bekende Mantis die al langer presteert op hoog wedstrijd niveau. De nieuwe Truggy Xtreme Sport wordt RTR geleverd inclusief een 27Mhz 2 kanaals zenderset, high-torque stuurservo, vulfles, inbussleutels, kruissleutel en niet te vergeten: een Axial .28 motor die de auto zelfs in het zwaarste terrein tot een winnaar maakt.In het eerste deel van het review zullen we nieuwe Mantis TXS van dichterbij gaan bekijken en ingaan op de gebruikte techniek en onderdelen. Voor het tweede deel zullen we de auto gaan inzetten bij wedstrijden zoals de Robitronic Fun Cup op 11 en 12 augustus 2007 en een week later op de vijfde race van de Truggy.nl Cup 2007.

Het zweet staat inmiddels in de handpalmen en het begint tijd te worden om de veelbelovende doos uit te gaan pakken en de Mantis TXS in handen te nemen. De doos met draaghandvat is voorzien van een ‘in-action’ foto van de Mantis en ook de belangrijkste specificaties die de (toekomstige) eigenaar direct een duidelijk beeld geven van de eigenschappen. Na de doos opgemaakt te hebben zien wij de goed verpakte Truggy met flitsend blauwe ‘low-profile’ kap direct staan, gevolgd door de veilig verpakte 2-kanaals 27Mhz zender, het instructieboekje van zowel de auto als de Axial .28 motor, de 500cc vulfles, glowshot (exclusief accucel), gereedschappen, tubetje grease en extra reserve delen zoals stelringen voor de veren. De levering is dus alvast erg compleet, zodat met direct met inrijden kan beginnen na de installatie van batterijen en het vullen van de tank met nitro.

De krachtbron:

Als krachtbron voor de Mantis TXS heeft Robitronic gekozen voor een OEM Axial .28 die gebaseerd is op de krachtige .28 Spec 1. De OEM versie is wel volledig te upgraden naar de ‘Spec 1’ door een andere koelkop en verbrandingskamer, carburateur en zuiger/cilinderset te plaatsen.

De motor is voorzien van een zwart geanodiseerde koelkop die tevens een geïntegreerde verbrandingskamer heeft voor een verbeterde warmteoverdracht. Door middel van een 4-naalds carburateur kan de motor haarfijn afgesteld worden. Op deze carburateur is een 2-stage schuimluchtfilter gemonteerd die reeds ingeölied is vanuit de fabriek. Het 2-stage design houdt de motor langdurig vrij van vuil zonder de prestaties te hinderen. Voor een gemakkelijke start is er een trekstarter gemonteerd door Axial. Maar er is uiteraard ook de mogelijkheid om de motor op een startbox te starten. Na de start kunnen de uitlaatgassen via een 180 graden uitlaatbocht doorstromen naar de zwart gecoate uitlaat. Door de Axial motor te monteren op een ééndelige en tevens verlengde motormount wordt de flex rondom de motor verder gereduceerd. De uitlijning van de koppelingsklok en het hoofdtandwiel blijft op deze manier constanter en voorkomt slijtage. De motor krijgt zijn brandstof toegevoerd vanuit een 150cc brandstoftank met een ingebouwd brandstoffilter.

Om de kracht van de Axial goed over te kunnen brengen op de rest van aandrijflijn is gekozen voor een 3-schoens koppeling met carbon schoenen. De geventileerde 13 tands koppelingsklok geeft koeling aan de koppeling en zorgt voor een goede overbrenging op het 52 tands hoofdtandwiel.

De Electronica:

De Robitronic Mantis TXS wordt RTR geleverd, dus met alle elektronica al geïnstalleerd. Men hoeft alleen nog de accu’s en/of batterijen erin te doen en het elektronische gedeelte van de auto is klaar voor gebruik. Middels een Robitronic TX-3 zender wordt via 2 kanalen het signaal over de 27Mhz AM band doorgestuurd naar de RX-3 ontvanger. De ontvanger en servo’s kunnen standaard gevoed worden door 4 penlite batterijen, maar in de ruim ingerichte radiobox is ook plaats voor een 5 cellen hump-pack. Door de handig geplaatste aan-/uitschakelaar die afgedekt is met een siliconen cover tegen het vuil kan men na iedere race gemakkelijk de elektronica uitzetten zonder de radio box open te hoeven maken

Voor de servo’s is gekozen voor SX-1 en SX-2 servo’s met kunststof tandwielen. Op het stuur is een ‘high-torque’ servo (de SX-2) gemonteerd om de Mantis soepel door het terrein heen te laten sturen. De servo’s zijn op een makkelijk afneembare radioplaat gemonteerd die met 8 kleine schroefjes volledig van de auto verwijderd kan worden tezamen met de spatwaterdichte radiobox. Niet alleen de elektronica van de auto is zo makkelijk te onderhouden, maar ook de andere delen van de Mantis TXS zullen zeer gemakkelijk te bereiken zijn.

De aandrijving:

Als krachtbron is er een Axial .28 geïnstalleerd die door middel van een 3-schoens koppeling en een 13 tands koppelingsklok haar krachten overbrengt op de lichtgewicht 52 tands hoofdtandwiel welke uit gehard staal is vervaardigd voor een langere levensduur. Het hoofdtandwiel maakt gelijk deel uit van het middendifferentieel dat bijna volledig is afgeschermd tegen stof en vuil. Tevens is het middendifferentieel vanuit de fabriek al voorzien van olie om een lichte sper (en beter rijgedrag) te creëren. Op de cups van het middendifferentieel zitten 2 geventileerde stalen remschijven die via een ingenieus remsysteem precies gelijk aangestuurd worden. De remvoeringen die op de metalen brake-pads verlijmd zijn geven de Mantis TXS een nog beter remvermogen.

In de cups van het middendifferentieel worden de dogbones gestoken die doorlopen naar het voor- en achterdifferentieel waar de krachten weer worden ‘doorgezonden’ naar de vier wielen. Opvallend zijn de ‘spiral-cut’ kroontandwielen van het voor- en achterdifferentieel die zorgen voor een groter contactoppervlakte tussen de tandwielen en tevens minder wrijving.

Net zoals het middendifferentieel zijn ook het voor- en achterdifferentieel vanuit de fabriek al voorzien van olie. Alle drie de differentiëlen zijn van het zogeheten ‘spider’ type met twee zonnen- en 4 satelliettandwielen.

Aan de voorzijde van de auto is gekozen voor assen met kruiskoppelingen voor een soepele en vrijwel frictieloze overbrenging. Door de stofwerende C-hubs zullen de kruiskoppelingen een langere levensduur hebben dan normaal. Aan de achterzijde van de auto is gebruik gemaakt van de zogeheten ‘dogbones.’ Kenmerkend voor dogbones zijn de lage vervangingskosten. Voor een soepele overbrenging zijn in de gehele aandrijflijn maarliefst 20 rubber-sealed kogellagers gemonteerd.

De vier velgen zijn gemonteerd op rood geannodiseerde 17 millimeter aluminium wielopnemers. De 17 millimeter wielopnemers geven de mogelijkheid tot het monteren van vele verschillende (aftermarket) velgen en de daarbij passende banden. Standaard worden er op de Robitronic Mantis TXS zwarte dish velgen van Axial geleverd. Op deze velgen zijn vanuit de fabriek al voorgelijmde Axial Terra-Izer banden gemonteerd met een all-round profiel die in ieder terrein uitkomst biedt.

De ophanging:

Nu we het grootste deel van de Mantis TXS al gezien hebben komen we als laatste bij de ophanging die voor alle vier de wielen volledig onafhankelijk is. Zo heeft ieder wiel zijn eigen robuust uitgevoerde kunststof draagarm. Vier grote aluminium schokdempers die op maar liefst 8 verschillende manieren kunnen worden vangen iedere klap en schok op. De 4 millimeter dikke aluminium shock-towers waar de dempers op gemonteerd zijn, net zoals de boven draagarmen, geven de nodige sterkte voor in het ruige terrein. Met de vier zwarte veren zal de Mantis TXS in het terrein goed afgeveerd zijn. Voor het bochtenwerk is er zowel voor als achter een stabilisatorstang geplaatst die het ‘rollen’ van de auto in de bochten tegen gaat. Rechtstreeks vanuit de doos is de Mantis TXS geleverd met een goede basis-setup voor de beginnende rijder. Voor de meer ervaren rijder zijn er tal van mogelijkheden om te setup naar eigen wens aan te passen. Door het gemakkelijke C-clip systeem zijn veren in een mum van tijd en perfect doseerbaar in te stellen.

Voor wie dit nog niet genoeg is, zijn er ook nog tal van andere afstelmogelijkheden zoals: de droop, toe-in (achter), toe-/uitspoor(voorkant), camber, wielbasis, anti-squad, ackerman en het caster. Standaard worden er bij het RTR ook al extra accessoires bijgeleverd waarmee de auto verder afgesteld kan worden.

Wat maakt de Mantis TXS anders?

Allereerst is de Mantis TXS een truggy met een innovatief ontwerp met goed toegepaste techniek. Zo noemen we de dubbele verticaal geplaatste chassis braces die de Mantis TXS tot een zeer sterke auto maken. Maar niet alleen dat, maar ook is te zien dat bij de rest van de auto goed nagedacht is door de heren achter de tekentafels (of tegenwoordig de computerschermen). Over de duurzaamheid van dit racemonster is nagedacht, maar ook als er wat stuk gaat, dan is de Mantis TXS een onderhoudsvriendelijke waar makkelijk aan te sleutelen is door het ruim opgezette chassis, makkelijk afneembare onderdelen en bovenal de differentiëlen. Deze zijn goed te bereiken en ook nog eens volledig stofvrij afgedicht.

Conclusie:

In het eerste deel van ons review hebben we gekeken naar de doordachte techniek van de Robitronic Mantis TXS. We kunnen niet anders concluderen dan dat we een geweldige auto in onze handen hebben betreft design, techniek en zeker niet te vergeten: de advies verkoopprijs van 399,- euro! Voor dit geld heeft men een wedstrijdwaardige auto die rijklaar wordt afgeleverd met de elektronica, krachtige Axial .28 motor, gereedschap, reserve onderdelen en startbenodigdheden. Men hoeft alleen nog batterijen en brandstof aan te schaffen om de Mantis TXS volledig rijklaar te maken. Niet alleen de beginnende rijder, maar ook de serieuze wedstrijdrijders zullen geen miskoop kunnen doen aan de innovatieve Robitronic Mantis TXS.

Voor meer foto’s van de Robitronic Mantis TXS kunt u een kijkje nemen in het foto-album.

Tot slot willen we graag Robitronic bedanken voor het ter beschikking stellen van de Mantis TXS voor deze review. Voor meer informatie over Robitronic en haar producten kan men kijken op www.robitronic.eu.

Geschreven door .:Truster:. voor www.Truggy.nlwww.RC-Junkies.com

Reacties zijn gesloten.