De Tamiya Super Fighter G DT-02 Off Road Buggy 1:10 (Elektro

Wederom valt ons op dat in de doos alles netjes aanwezig is. Alle onderdelen zijn netjes verpakt en in aparte zakjes gedaan. Zo heb je bij het bouwen van je model niet allemaal losse onderdelen. Je hebt wel van alle zakjes soms wat nodig. Het zijn deze keer niet zo veel onderdelen dus je raakt door de bomen het bos niet kwijt. Er zijn natuurlijk wel grote dingen die je uit een raam moet halen. Maar dat spreekt voor zich. Volgens Tamiya is deze auto zeer geschikt voor een beginner (we zullen zien).

Nadat we de beschrijving aandachtig hadden doorgelezen zijn we aan de slag gegaan. De beschrijving is zeer duidelijk en steekt goed in elkaar (wat we wel gewend zijn van Tamiya). Alle onderdelen die je nodig hebt bij het bouwen van je model zijn op ware grote afgebeeld naast de tekening. Dit komt af en toe zeer handig van pas. Je kan dus nooit een te lang of te kort onderdeel gebruiken. Gewoon even passen op de tekening en je hebt de juiste maat.

Beschrijving: http://www.tamiyausa.com/pdf/manuals/58340ml.pdf

Het bouwen begint bij de voorwielophanging. Zoals gebruikelijk is alles goed aangeven. Daarna komt de differential gear aan de beurt. De aanschaf van een extra tube grease (vet), wel doorzichtig, is geen overbodige luxe. Het vet wat erbij zit is eigenlijk maar een klein beetje (in mijn ogen dan).
Daarna is de gearbox aan de beurt. Bij aanschaf van het model zijn er gelijk ball bearings ( 14 st. 1150 ) bij gekocht. Dit met het oog op soepel lopen, minder onderhoud, en meer snelheid. De kosten van aanschaf van het model komen wel hoger uit maar ten aanzien van het resultaat is het zeker aan te raden. Achteraf vervangen is weer een aardig klusje.
De behuizing van de gearbox is doorzichtig. Het leuke hiervan is dat je natuurlijk de tandwielen ziet draaien. De standaard motor (Mabuchi RS540SH) wordt op zijn plek gemonteerd bij de gearbox. Zorg er wel goed voor dat het aandrijftandwiel (pinion gear) goed gemonteerd zit (zie tekening in het boek). Lastig als het later weer aanloopt.

Daarna is het tijd om de achterwiel ophanging aan de gearbox te bevestigen. Voor de aandrijving van de achterwielen (dit model is maar 2WD) worden plastic aandrijfassen (N3) gebruikt. Er zijn hier ook aluminium assen voor te koop maar deze zien er zeer stevig uit.
Daarna is het tijd voor de veren. Deze zijn, in tegen stelling tot ander modellen, niet met demper olie gevuld. De werking hiervan is eigenlijk niet zo goed. (misschien dat de veren later wel vervangen zullen worden).
Echter, bij het eindresultaat misstaat het de Super Fighter G niet. De ruimte onder het chassis en de weg is zeer groot. Gezien het gewicht van de auto zakt hij niet door de vering. De vering werkt wel oké.

De volgende stap is aangekomen: het aansluiten van de servo en motor. Neem hier rustig de tijd voor. Lees goed de beschrijving. Sluit alles aan zoals het moet. Er is maar 1 servo nodig (stuur servo). De spanning voor de ontvanger komt van de grote accu pack. Hiervoor is een speciaal kabeltje bij geleverd om deze aan te sluiten. De snelheidsregelaar (electronic speed controller) zorgt voor de spanning naar de motor. Test alles eerst voordat het gemonteerd wordt op het DT-02 chassis.

Hierna volgt het monteren van alle gemaakte onderdelen (voorwielophanging, gearbox en acherwielophanging) op het DT-02 chassis. Er zijn genoeg onderdelen te koop voor het DT-02 chassis.

Het leuke er van is: je ziet het steeds meer een auto worden. Alle delen komen uiteindelijk op hun plek. Als de banden gemonteerd zijn is de eigenlijke auto af.

Daarna volgt het spuiten van de kap. De kap is van hard ABS plastic. De kleur is al wit. In de beschrijving staat dat je hem wit moet spuiten (wat eigenlijk een beetje overbodig is). Voor de beginnende bouwer is dit natuurlijk zeer makkelijk. Je kan gewoon gelijk met stickers beginnen te plakken. Dit model is toch een beetje anders gespoten dan in het boek (dit om er een eigen gezicht aan te geven). Neem hier echt de tijd voor. Je kunt beter hier lang en goed over doen dan snel en slecht. Plak alles goed af. Laat ook de verf goed drogen. Een fout is moeilijk te herstellen. De stickers kunnen natuurlijk naar eigen inzicht geplakt worden. Neem voor het actiefiguur ook gewoon de tijd. Het is best moeilijk om te schilderen maar het is echt de moeite waard. Het maakt het model wel echt af.

De auto is klaar voor gebruik. De prestaties van de auto vallen zeer goed uit. Het karretje rijdt er aardig op los. De snelheid is boven verwachting. Het model is goed te sturen en ligt goed op de weg. We weten niet hoe het model moet functioneren zonder ball bearings. Maar met deze hop-up (14st. 1150) doet hij het zeer goed. (dus zeker de moeite waard). Het maakt niet veel lawaai (kan handig zijn in de buurt) en kan ook nog lang rijden op een accu ( +- 30 min, 1900mA)

Conclusie: Zeer goede 2WD elektro-auto voor de beginner. Opbouw is zeer gemakkelijk. Zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. Hop-up optie’s genoeg. (ball bearings 14st 1150 zeker aan te raden). Al met al een goede koop geweest.

Levering Super Fighter G kit:

Auto Super Fighter G
Snelheidsregelaar (+ extra verloop stekker voor voeding ontvanger).
Mabuchi RS540SH motor

Extra aanschaffen:
Rc unit (zender en ontvanger + 1 servo)
Accu pack 7,2 V
Oplader voor Accu pack
Verf

Reacties zijn gesloten.