Driften; dat doe je zo!

De HPI Micro RS4 1/18 Scale 4WD Stage D Drift Spec getest

Introductie:

HPI heeft al enkele jaren geleden met de HPI Micro RS4 1:18 een kleine en volwaardige modelbestuurde auto geïntroduceerd welke technisch zeer hoogwaardig is en daarom al jaren één van de toonaangevende RC cars in de ‘micro-wereld’. De kleine RC car is vierwiel aangedreven door middel van een snaar welke aan de achterzijde een stevige kegeltandwiel differentieel aandrijft en aan de voorzijde een speciale starre as. De 180-size motor drijft aan de achterzijde de spurgear aan welke direct op de achteras is bevestigd en van waar een snaar naar de voorzijde loopt die de starre vooras aandrijft. Dit concept blijkt een zeer goede basis te vormen voor deze kleine drifter en de aandrijving is zeer robuust en daardoor geschikt voor de zware omstandigheden van het driften

De levering van de HPI Micro RS4 Stage D Drift Spec

De kleine drifter met Mazda RX7 body wordt kant en klaar geleverd in een zogenaamd RTR (‘Ready-to-Run’) pakket. In dit pakket zit bijna alles wat je nodig hebt om te kunnen rijden en driften; de auto, een zender, een accupack voor de auto, oplader voor het accupack, twee extra sets velgen en een zakje met daarin enkele boekjes en een stickervel met extra decals. De doos waarin de Micro RS4 Drift Spec is zeer doordacht; de doos kan gebruikt worden als transportbox voor de auto en er is zelfs een stuk karton uitneembaar waarachter een folie ‘schermpje’ zit zodat de auto als in een display ‘ten toongesteld’ kan worden. Het enige wat nog apart aangeschaft dient te worden zijn acht batterijen (of AA-size accucellen) voor de zender.
De auto zelf is geheel gebouwd en afgesteld en er zijn maar weinig handelingen nodig om de auto rijklaar te maken; natuurlijk moet de accu opgeladen worden en de antenne moet even gemonteerd worden. In de zak met documentatie zit een zogenaamde ‘quick-start guide’ waarin in vier stappen wordt uitgelegd hoe je de auto rijklaar maakt; 1) doe batterijen/accu’s in de zender, 2) laad de accu van de auto en monteer deze nadat hij vol is, 3) monteer de antenne op de auto en 4) zet de auto op een blok met de wielen van de grond en test de elektronica.
Nadat de bijgeleverde Ni-CD van 600mAh accu is geladen, wat zo’n vier tot vijf uur duurt met de bijgeleverde stekkerlader, monteren we de accu in de auto. De accu is voorzien van een houder welke in het chassis wordt vastgezet door hem in te haken en met twee bodyclips te zekeren. Nadat de accu gemonteerd is valt het ons op hoe precies alles op elkaar is afgestemd; door de accuhouder loopt de aandrijfsnaar precies boven en onder de accu langs zonder deze te raken. Ook opvallend is het gebruik van een ‘standaard’ stuurservo; ondanks het kleine formaat van de auto past een normale servo prima in het chassis, waardoor er –in verhouding- veel kracht is voor het sturen van de drifter. We monteren de antenne en testen of de elektronica goed staat ingesteld, dit blijkt het geval dus we kunnen de auto inzetten waarvoor hij bedoeld is: DRIFTEN!!

Het driften met de HPI Micro RS4 Stage D Drift spec

Het rijden met de kleine 1:18 micro RS4 in deze drift uitvoering is meteen leuk; hij drift namelijk echt! En daarvoor hoef jij als bestuurder eigenlijk maar weinig te doen, je stuurt een bocht in en dan gaat de auto al meteen in een mooie drift. Het enige wat jij als coureur hoeft te doen is de auto proberen te controleren door zorgvuldig met het gas ‘te spelen’.
“Hoe is dit mogelijk?” zal je je nu afvragen, nou dat is mogelijk doordat deze Micro RS4 Stage D is uitgerust met een zogenaamde D-Box; een ingenieus stukje elektronica welke tussen de ontvanger en de stuurservo is gemonteerd en welke de stuurbewegingen beïnvloed tijdens het rijden. Als je de schakelaar van de auto aanzet moet je de auto met de wielen recht op een vlakke vloer plaatsen en dan hoor je na enkele seconden twee piepjes. Deze piepjes komen van de D-Box welke zich dan automatisch heeft ingesteld op de rijrichting. De ‘slimme’ elektronica van de D-Box herkend vanaf nu de stand van de wielen, de richting en de mate van de krachten welke op de auto inwerken. Dankzij dit automatische instellen van de juiste rijrichting en het herkennen van de krachten kan de kleine D-Box de stand van de voorwielen in real time aanpassen aan de omstandigheden, waardoor er lange en zeer gecontroleerd drifts mogelijk zijn.
Dit zou natuurlijk nooit gaan als de banden te veel grip zouden bieden, de banden moeten vrij kunnen glijden over vrijwel elke ondergrond om lange drifts met relatief weinig vermogen mogelijk te maken. Hiervoor is de HPI Micro RS4 Stage D Drift spec uitgerust met speciale drift banden welke gemaakt zijn van een PVC-achtig materiaal wat erg hard en glad is. Bij de kleine Drifter worden in totaal drie sets velgen geleverd; elke set heeft een andere off-set en daarmee is de spoorbreedte aan zowel de voor- als aan de achterzijde makkelijk in te stellen (aan de achterzijde tussen de 97 tot 107 mm en aan de voorzijde tussen de 94 en de 101 mm). De banden van PVC zijn eenvoudig van de velgen te nemen en te wisselen want deze worden op de velgen geklemd en hoeven niet gelijmd te worden dankzij een handig klemsysteem.

Het driften werkt al snel verslavend; dankzij het kleine formaat en de goed hanteerbare snelheid van het autootje ga je al snel proberen waar je allemaal kan driften. In de keuken op de gladde linoleum keukenvloer is het al gauw een sport om de tafel- en stoelpoten te ontwijken, maar de oppervlakte blijkt toch te glad om echt gecontroleerd te driften. Op naar de garage en de betonvloer eens uitproberen. Woooow, dat gaat lekker! Doordat de vloer iets meer grip biedt aan de banden krijgt de D-Box meer grip op de stuur bewegingen en al snel maken we mooie lange drifts waarbij zelfs een mooie S-drift (van een linker drift overgaan in een fraaie rechter drift) mogelijk zijn. Al snel hebben we een paar pylonen neergezet en zijn lekker aan het driften. Na een minuut of 20 merken we dat de motor duidelijk aan vermogen verliest waaruit blijkt dat de 600mAh (6Volt) accu op begint te raken en dat deze weer geladen dient te worden. Omdat we ongeduldig zijn en toch een ‘echte’ snellader hebben staan pluggen we de accu (zonder deze te demonteren uit de auto) in de snellader en laden de accu op met 1,2Ah, waardoor de accu na zo’n 35 minuten helemaal, vol was en maximaal kon presteren. Als we de bijgeleverde stekkerlader gebruikt zouden hebben duurt het opladen van de accu circa vijf uur (de bijgeleverde lader levert ca. 140mAh).
Meteen nadat de accu vol was zijn we weer gaan oefenen op ons ‘pylonen circuit’ in de garage en we hadden ontzettend veel plezier in het rijden met de kleine Drifter. Al snel heb je de drifts echt onder controle en dit is echt helemaal te danken aan de standaard gemonteerd D-Box, dit kleine stukje intelligente elektronica zorgt echt dat de mooiste drifts eenvoudig te maken zijn.

Op een echt circuit:

Nadat we de spulletjes en de auto hebben ingepakt in de kartonnen doos waarin de auto wordt geleverd, gaan we op weg naar het indoor circuit van het clubhuis van RC Car Club Real ’80 in Groningen. Dit is een echt indoor circuit met een vloer van project tapijt; speciaal slijtvast en zeer kort tapijt waarop normaal gesproken wordt gereden met 1:12 en 1:18 model auto’s. Vandaag was het rustig; wij waren de enige aanwezigen, dus hadden de hele track voor onszelf en de kleine 1:18 Micro RS4 Drift Spec. Al snel merkten we dat het rijden op de betonvloer van de garage de driftbanden zodanig had opgeruwd dat de kleine auto opvallend veel grip had op het korte tapijt en dat driften lastiger was dan verwacht. Snel een stukje zeer fijn schuurpapier er bij gepakt en de PVC banden even geheel glad geschuurd (handig die vierwielaandrijving!). Nadat de bandjes weer geheel glad waren ging het driften meteen weer goed, als snel konden we van bocht naar bocht driften, al was het soms erg lastig om de boarding te ontwijken. Maar nadat we twee accu packjes de man hadden leeg gereden hadden we het kleine autootje onder controle tijdens het driften , en konden we op zeer spectaculaire wijze het hele circuit ronden.

Conclusie:

HPI heeft met de RS4 Micro al jaren een toppertje in het 1:18 electro onroad wereldje. Dankzij de onafhankelijke voorwielophanging, de starre achterwiel ophanging en de robuuste opbouw van het GRP chassis (Grapithe Reinforced Plastic) met standaard size servo en beproefde Micro Pro Control 2 ontvanger/snelheidsregelaar is de RS4 Micro een klein maar begerenswaardig autootje welke op vrijwel elke indoor ondergrond zijn mannetje staat. In deze Stage D Drift Spec uitvoering is de Micro RS4 zo mogelijk nog leuker wat vooral komt door de toegevoegde waarde van de drift elektronica D-Box en de speciale drift banden. De D-Box maakt de auto wel een stukje duurder dan de normale uitvoering van de RS4 Micro maar levert daarmee ook veel toegevoegde waarde doordat het een extra dimensie geeft aan het rijden met een RC-auto.
De standaard gemonteerde elektronica is van goede kwaliteit en de bijgeleverde zender heeft alle instelmogelijkheden die je maar kan wensen en ligt goed in de hand. De zeer complete levering, de hoge kwaliteit van de auto en accessoires maken de kleine HPI Micro RS4 Drift Spec tot een zeer begerenswaardige autootje welke, ondanks zijn aanvankelijk stevig aandoende prijs, veel voor het geld biedt en bovenal heel veel plezier en fun biedt. De 180-size motor en geïntegreerde ontvanger/snelheidsregelaar geven de auto meer dan voldoende power en zorgen dat de auto op vrijwel elke ondergrond met spinnende wielen kan rijden/glijden.
Driften is gewoon heel erg leuk om te doen als je eenmaal de slag te pakken hebt, en met deze kleine HPI Micro RS4 Drift Spec met ‘intelligente’ driftelektronica heb je al heel snel de auto onder controle en maak je de mooiste en de langste drifts.

Dankwoord:

Wij willen graag Martijn van www.RC-Central.nl in Almere hartelijk danken voor het ter beschikkingstellen van de HPI Micro RS4 Drift Spec , welke wij met veel plezier hebben mogen testen. De hier geteste uitvoering van de HPI RS4 Drift Spec is verkrijgbaar bij www.RC-central.nl

Reacties zijn gesloten.