GS Storm CL-1 Pro RTR

Inleiding

In deze review gaan we het hebben over de GS Storm CL-1 PRO RTR buggy van GS-racing.

De CL-1 wordt dus RTR (Ready-To-Run) geleverd. In vele opzichten betekent RTR: “Ready-To-Run”. Maar als je de auto goed onder ogen lijkt de auto RTR een andere betekenis te geven. Alleen al als je kijkt naar de gebruikte materialen, en de manier van gebruiken van materialen. Neem de manier van het plaatsen van de stabilisatorstangen, CVD-aandrijfassen, dubbele “geventileerde” schijfremmen, tuning-uitlaat, zeer mooie schokdemperstang bescherming (zie foto’s hieronder), middendifferentieel, zogenaamde “disc-wheels” (velgen zonder spaken) met hierop voorgelijmde “GS Spider-Tyres” die ik overigens minder vind. Waarom, dat lees je bij “Rijden en afstellen”. Verder: carbon upper-deck, de van hoogwaardig T6 aluminium shocktowers/chassisplaat of de chassis versteviging (ook deze zijn gemaakt van hoogwaardig T6 aluminium). Ook mede door de goed doordachte gewichtsverdeling betekent RTR voor mij bij deze auto Ready-To-Race.

Levering

In de doos waarin we de CL-1 aantreffen valt meteen de buggy op door zijn mooie rode gespoten kap met uitermate mooie verfraaiingen (denk aan een spinnenweb en vlammen). De auto zat zelf goed in de doos bevestigd door middel van ty-wrap die ook weer los te maken zijn. Hierdoor kan de auto niet verplaatsen tijdens het transport van fabriek naar (uiteindelijk) de consument. Onderin de doos zit een klein ander doosje. Hierin vinden we de volgende dingen. Een 500 cc grote vulfles, een 26 MHz zender en 2 goede servo’s met zat op kracht (in combinatie met een 5 cellen pack van 6 Volt), wat afstelringetjes voor de schokdempers, een set-up sheet en bouwhandleiding en een gloeiplugstekker. Al met al een perfect in orde en complete levering.

Lege gloeiplugstekker wanneer jij hem nodig hebt, of een gloeiplugstekker die zo snel leeg gaat. Klinken deze gevallen je bekent in de oren? Hier heeft GS-Racing iets geniaals op bedacht! In de gloeiplugstekker die bij deze auto geleverd word moet je een gewone (of oplaadbare) AA 1,5 Volt batterij kan. Dit is helemaal praktisch als je als recreatierijder in de winter vaak eropuit gaat met je RC Nitro. Batterijen kunnen niet goed tegen kou, dus als je een keer op een koude dag gaat rijden neem dan voor de zekerheid een pakje AA 1,5 Volt penlite’s mee, je bent dan bijna altijd verzekerd van een startende motor. Goed over nagedacht GS!

Inrijden

Het inrijden verliep prima. Het is gebeurd volgens de voor middels iedereen bekende WOT-methode. WOT staat voor Wide-Open-Throtle. Hoe je deze behandeling in de praktijk moet toepassen vind je hier. Dat is een zeer uitgebreid verslag over het inrijden volgens de WOT-methode, geschreven door Roelof en Masterwebber.

Rijden en afstellen

Na het inrijden ben ik zonder enige aanpassingen aan camber, toespoor enz. gaan rijden. Meteen viel op hoe goed de auto op de weg lag zonder enige aanpassingen. OK, ik heb de veren wat stugger gemaakt doormiddel van de bijgeleverde afstelringetjes. Voor iemand die net begint met de hobby is het een goede afstelling. Maar als je het maximale uit je wegligging wilt halen moet je toch al gouw dingen gaan veranderen. Hiervoor verwijs ik door naar de bijgeleverde set-up sheet! Hier staat alles uitgebreid uitgelegd, en de gevolgen hiervan. Het enige nadeel is dat de set-up sheet Engels is. Maar over het algemeen mag dat geen probleem zijn. Geen moeilijke woorden en duidelijk geschreven.

De bandjes vind ik persoonlijk te dun (opeens was er een stukje uit) en de velgen hebben geen randje waar de band in kan vallen. Dus tijdens het rijden kan deze loslaten. Dit heeft overigens zijn redenen! De bandjes zijn zo dun omdat ze ten eerste zo licht als mogelijk moeten zijn en omdat de harde inlays dan beter werken. En de velgen hebben geen randje waar de banden in kunnen vallen omdat deze soort velgen een lichtere soort is. Je ziet, overal heeft gewicht een grote rol gespeeld. Zelfs tot in de wielen!

De .21 (3,4 CC) trekstarter motor is uitgerust met een 3-naalds carburateur. Deze is echte minder geschikt voor een beginner omdat je meerdere instelmogelijkheden hebt. Dit maakt het afstellen net iets moeilijker, maar je kan er wel een groter gebied mee regelen.

Er bestaan 2 soorten carburateurs voor nitro motoren. 2-naalds en 3-naalds carburateurs.

Kort de verschillen en overeenkomsten van deze 2 soorten:
2-Naalds 3-Naalds
Hoofdsproeier
(high-speed needle) Ja Ja
Mid-range sproeier
Nee Ja
Onderin
(low-speed needle) Ja Ja
Stationair
Ja Ja

Een 2-naalds carburateur heeft geen onderin schroef. Dit soort carburateurs zijn makkelijk af te stellen, maar je kunt er niet de top-prestaties mee uit de motor persen.
Een 3-naalds carburateur heeft echter wel een onderin schroef. Je kunt dus de brandstof toevoer tijdens het optrekken regelen. Hiermee kun je dus wel de top-prestaties uit je nitro motor persen.

Instelmogelijkheden

Standaard staan de achterwielen ingesteld op toe-spoor. Dat wil zeggen dat vanuit de achterkant van de auto gezien, de voorkant van de achterwielen naar binnen wijzen.
De voorwielen staan standaard ingesteld op uit-spoor. Dat is het tegenovergestelde van toe-spoor. De voorkant van de voorwielen wijzen dus, vanuit de achterkant van de auto gezien, naar buiten toe. Dit zorgt voor minder agressief stuurgedrag. Handig bij rijden op hoge topsnelheid. Hierdoor is de auto minder “zenuwachtig” bij het sturen op hoge snelheden.

Verder is het camber achter volledig in te stellen (voor niet).
Het toe- of uit-spoor is voor volledig in te stellen (achter niet).
De schokdempers achter zijn boven op 12 verschillende manieren af te stellen, en onder op 3 verschillende manieren. Dit maakt dus 12 x 3 = 36 verschillende mogelijkheden.
De schokdempers voor zijn boven op 10 verschillende manieren af te stellen, en onder op 2 verschillende manieren . Dit maakt dus 10 x 2 = 20 verschillende mogelijkheden.
Daarnaast is de spoiler ook nog op 2 manieren af te stellen en zelfs de stuurstangetjes zijn op 3 verschillende manieren af te stellen!

Conclusie

Het is een degelijke auto met zéér goed materiaal. Ook de manier waarop het materiaal gebruikt is, is goed. Voor de beginnende, ervaren, recreatieve of wedstrijd rijders is dit een perfecte auto, met zat op vermogen!

Minpuntje: het is een beetje proppen in de RC-Box. Je moet toch iets over hebben voor een goede gewichtsverdeling!

Credits
Merk en type: GS Storm CL-1 PRO RTR
Soort: 1:8 4WD offroad buggy (aandrijving d.m.v. Cardanassen)
Lengte: 520mm
Breedte: 310mm
Grondspeling: 75mm
Wielbasis: 325-330mm
Motor: Geen informatie over gevonden…
Gewicht: 3480g
Advies verkoopprijs: Informeer bij je dealer!
Fabrikant: GS Racing
Website: http://www.gsracing.com
Importeur/Distributeur: PDS Slotracing
Testteam: Cas (rccr-tt)

In het nieuwe fotoalbum kan je veel foto’s vinden van de nieuwe GS Racing CL-1 Pro RTR buggy:
http://www.rc-junkies.nl/gallery2/index.php?list=4

Reacties zijn gesloten.