Review XRC RC2 1:6 offroad Buggy

De specificaties en achtergrond van het testmodel:

De XRC RC-2 is een 1:6 Buggy die wordt geleverd als Ready-to-Run model; wat inhoud dat de auto geheel gebouwd, afgesteld en voorzien van alle benodigde elektronica en (FM-) zender. De auto wordt compleet rijklaar geleverd, standaard met transparante kap.

De XRC RC-2 wordt geproduceerd door een grote fabrikant in China; Taizhou Xinrui Machinery & Electronic Co. Ltd., een -van oorsprong- fabrikant van stroomgeneratoren.

Enkele specificaties van de XRC RC-2:
De auto wordt standaard geleverd met onderstaande specificaties;
– 2 servo’s (stuurservo 18 Kilo en gas/remservo 5,5 kilo);
– Accupack voor ontvanger Nimh 6 volt 2300 Mah;
– 2 kanaals zender en ontvanger (CE gekeurd);
– 2 wiel achter aandrijving, differentieel met ingebouwd lager en ‘self locking’ tandwieldifferentieel;
– Remsysteem dubbel uitgevoerd op achterwielen;
– Dikke oliegevulde schokbrekers;
– Motor, 1 cilinder 2-takt luchtgekoelde 23cc benzinemotor (mengsmering 4%).
Koppel 1,7N.m bij 12.000 toeren;
Vermogen 1,5 Kw bij 12.000 toeren;
Startsysteem is trekstarter.
– Snelheid circa 60 Kmh
– Inhoud benzine tank 0,6 liter;
– ‘bead lock’ velgen en noppenbanden
– Afmetingen: 800*460*285 mm;
– Lengte: 800 mm
– Breedte: 460 mm
– Hoogte: 285 mm
– Wielbasis: 520 mm
– Gewicht: 9200 gram
– Bodemvrijheid: 90 mm
– Banden maat: 170 mm x 80 mm achter/60 mm voor.

Het testteam:

Sinds enkele jaren ben ik overgestapt van de 1:10 nitro auto’s naar de bigscale. Ik heb geruime tijd met de FG Marder en FG Monster Beetle gereden. Op een gegeven moment kreeg ik meer plezier om de wegligging van de auto zo af te stellen dat de rondetijden lager werden. Het werd dus tijd voor een “wedstrijd” buggy. Dit werd de Hormann HT1 en op dit moment rijd ik met de opvolger de Hormann HT2. Ik rijd veelal rond op in de buurt gelegen veldjes, meetings, en offroad (kunstgras) circuits. Ik zal de auto beoordelen door de ogen van een fun-rijder maar mijn ervaring met wedstrijd buggy zal ik gebruiken om de zwakke punten van de buggy eruit te lichten.

Eerste indruk:

Het is altijd leuk om een geheel nieuwe auto uit een doos (84 cm x 45 cm x 32 cm) te halen. In de doos zit uiteraard de FM (27 mzh) zenderset en de lader voor de ontvanger accu
Een leuk detail is dat er een “tool kit” is toegevoegd. Deze toolkit bevat een schroevendraaier, bougie- sleutel en een viertal inbus sleutels.

Verder is een mengflacon voor de brandstof toegevoegd. De brandstof is veelal V-power of Euro 95/98 vermengt met tweetakt olie. De handleiding adviseert om te rijden met een mengverhouding van 1:25. Dit betekent dat je 5 liter benzine dient te vermengen met 0,2 liter olie.
Het enige wat men nodig heeft om te rijden zijn de penlite’s (8 stuks) voor de zender, olie en de brandstof.

Nadat ik de auto uit de doos gehaald heb valt mij gelijk op hoe groot de achterschokbrekers zijn. Ik ben benieuwd hoe ze werken en/of ze lekvrij zijn.
Na een keer overal aan geduwd te hebben valt mij op dat de plastic draagarmen erg flexibel zijn. Er is mij van tevoren verteld dat ze bewust erg flexibel zijn gemaakt zodat ze niet zouden breken.
Dit komt niet ten goede van de wegligging maar daar is deze auto als wedstrijd buggy ook niet ontworpen.

De motor:

De motor is een 23cc. In de handleiding staat vermeld dat het een eigen merk is. Namelijk XRC type 1E32F. De motor vertoont veel gelijkenis met de hobby motor van Zenoah of Chung Yang. De carburator is een Walbro WT. Volgens de specificaties levert de motor maximaal 2.10KW bij 10.000 toeren. Het maximaal aantal toeren ligt op 13000 p/m. Ter vergelijking: de standaard 23cc Zenoah heeft een maximaal aantal toeren van 19.500 p/m. Opvallend is dat bougie niet verticaal in het midden van de cilinder staat. Deze is onder een hoek van circa 45 graden op de cilinder gemonteerd.

Wat ik echt iedereen kan adviseren is om de standaard luchtfilter van de XRC te verwijderen. Deze zullen voor onroad toepassingen, vliegtuigen of boten wel werken maar voor offroad toepassingen raad ik af. Ze laten gegarandeerd fijn zand en stof door en dat vindt de zuiger en cilinder niet prettig.
Voordat ik ga rijden gebruik monteer ik mijn luchtfilter van RN-tuning. Die heeft zich wel bewezen in de afgelopen jaren.

De elektronica:

Er zijn twee servo’s gemonteerd op de servoplaat. Er zijn geen merktekens op aangebracht dus over het type en merk kan ik niks vermelden. De gas/rem servo heeft een kracht van 5 kg. De stuurservo is er een van het “quarter scale” formaat. Deze heeft een kracht van 18 kg een reactie tijd van: 0.48s/60°

De zender is een 2 kanaals zender. De zender ligt prettig in de hand en de basis functies zijn te bedienen door draaiknopjes. Traploos instelbaar is de gas-trim en stuur-trim.

Ik heb de accupack opgeladen en de servo’s getest. Ze lijken voldoende krachtig. De stuurservo heeft een vreemde eigenschap, als de auto aan voorzijde wordt opgetild en je van volledige stuuruitslag terug naar neutraal gaat lijkt te servo even heen en weer te veren. De servo lijkt daardoor wat langzaam terug te komen in de neutrale stand. Met de wielen op de grond heb je dit probleem niet. De stuurservo word beschermd door een servosaver. De uiteindelijke test zal met het rijden komen, zeker in de zwaardere omstandigheden.
De standaard accupack heeft een capaciteit van 2300 Mah (Nimh 6 volt). De oplader is bijgeleverd, deze levert een laadcapaciteit van 100 Mah. Dit betekent dat het laden van een geheel lege accu circa 35 uur duurt. Het laden is simpel, je haalt het stekkertje uit de ontvanger en sluit hem aan op de lader. De accu kan in de auto blijven zitten. Ik heb tijdens het laden de beschermdekseltje voor de accupack verwijderd, dit om de vrijgekomen warmte tijdens het laden te kunnen laten ontsnappen.

Tussen de ontvanger is standaard een schakelaar gemonteerd. Persoonlijk ben ik er voorstander van om de schakelaar ertussen uit te halen en te vervangen door de zogenaamde “G4 goldstekkers of de “FG-stekkers” Een schakelaar kan storingen opleveren als er vuil en stof in komt.
De ontvanger en accupack zitten beschermd onder een kunststof deksel. Ze zijn spatwaterdicht opgeborgen. In de ontvangerbox is een dusdanige grote sparing opengelaten voor de kabeltjes dat het verstandig is om de ontvanger in een plastik zakje of ballon op te bergen. Dat is hij tenminste zeker waterdicht.

De aandrijflijn:

De tandwielen op de koppelingsklok en de meenemer zijn van kunststof. Mijn ervaring is dat de kunststoffen exemplaren geen lang leven hebben. De krachten zijn vaak te groot. Een stalen aandrijftandwiel zal al veel schelen. We zullen tijdens het rijden merken of XRC een kunststof heeft gevonden welk wel langdurig zijn werk doet.
De tandwielen zijn afgeschermd door een kunststof tandwiel bescherming. Zoals vele van dit soort kapjes zijn ze geheel gesloten aan de onderkant. Een steentje dat er via de zijkant erin springt kan dan ook niet meer verdwijnen. Het gevolg: het steentje en zand blijft springen binnen het kapje en stript de tandwielen. Voordat ik ga rijden maak ik met de dremel een gaatje aan de onderkant zodat de steentjes en zand eruit kan vallen.

Alle tandwielen zijn gemonteerd op stalen assen. Het kleine tandwiel bij het differentieel en het tandwiel van het differentieel is wel van staal.

De aandrijfplaat (de verbinding tussen het motortandwiel en de spur is van plastik. Bij veel 1:6 modellen met een kunststof aandrijfplaat zie je vaak dat deze na een paar liter rijden kromtrekken door de warme en de krachten. Hierdoor vreten de tandwielen elkaar op. Ik ben erg benieuwd hoe de aandrijflijn zich houd na een aantal liter verstookt te hebben.

De aandrijving van het differentieel naar de wielen geschiedt door “dogbone’s”. Deze worden netjes afgeschermd van het vuil en zand door beschermhoesjes. Voordat ik ga rijden zal ik wat vet in de cups en de beschermhoesjes doen. Mijn ervaring is dat ze dan veel minder slijten.

Het chassis:

Alle onderdelen zijn gemonteerd op een 4mm dik paars geadoniseerd chassis. De motor en achterbrug is vastgezet met inbussen. De overige onderdelen met schroeven.

Omdat de auto een liggende motor heeft is er aan de onderzijde ruimte gemaakt voor de uitlaat. Het aluminium naar buiten is geperst/gestanst. Hierdoor zijn er kleine scheurtjes ontstaan.
Ik heb dit ook wel eens bij de duurdere modellen gezien, het wil niet altijd zeggen dat de bodemplaat nu verzwakt is. De praktijk zal het leren, maar persoonlijk heb ik liever een bodemplaat waar geen scheurtjes inzitten. De chassisplaat is recht en heeft geen kick-up aan de voorzijde.

De banden:

De banden zitten niet verlijmd op de velg. Het zijn zogenaamde ‘bead lock’ velgen. De banden zitten d.m.v. inbusjes op de velg gemonteerd. De vormgeving lijkt erg veel op de velgen van de Baja 5b van HPI. De standaard banden worden gemonteerd geleverd. De achterbanden hebben korte nopjes, deze geven namelijk veel grip op gladde banen en kunstgras banen. De voorbanden hebben groeven i.p.v. nopjes. De schroeven zullen bij het bochten werk de nodige zijdelingse tractie geven. Zo te voelen heeft XRC gekozen om de velgen standaard uit te rusten met een zacht compound.

De vierkante meenemers waar de velgen op gemonteerd zijn hebben dezelfde afmetingen als de meest gangbare velgen, namelijk 18mm. Hierdoor kunnen er ook de velgen gemonteerd worden die passen op FG, Hormann, Harm en WWS.

De schokbrekers:

De schokbrekers zijn van groot formaat. De veren zelf hebben smalle windingen. Ik heb de achterschokbreker eens opengedraaid. Tot mijn verbazing zit er soort vet in. Ik heb er eens aan geroken en het ruikt onmiskenbaar naar vet. Het is een heel licht vet. Verrassend vind ik deze oplossing. Ik ben erg benieuwt hoe de schokbrekers zijn werk doen op ruw terrein. De schokbreker stangen zijn afgeschermd van het vuil en stof d.m.v. een zacht flexibel beschermhoesje.

Tot zover deze introductie van de XRC RC-2 1:6 offroad Buggy, binnenkort volgt het tweede deel waarin we uitgebreid zullen testen hoe deze nieuwe offroad Buggy in het terrein zijn mannetje staat.

Je kunt vele mooie foto’s van de XRC RC-2 1:6 offroad buggy bekijken in ons nieuwe XRC RC-2 foto-album

Reacties zijn gesloten.