De HongNor X2-CRT 1:8 nitro offroad Truggy uitgebreid getest

Van de hoofdsponsor van de Truggy Cup 2008, PK Modelracing in Dordrecht, heeft het testteam een Hongnor X2-crt ter beschikking gekregen voor een uitgebreide review.

Hoofdstuk 1: De HongNor X2-CRT

HongNor heeft samen met samenwerking met ‘Jammin’ Jay Halsey, een bekende amerikaanse wedstrijd coureur, de opvolger van de X1-CRT 1:8 nitro offroad Truggy ontworpen, dit is de X2-CRT geworden. Veel onderdelen zijn op de X2-CRT hetzelfde gebleven, de grootste verschillen zijn de volgende:

* nieuwe bodemplaat me een langere wielbasis en al het gewicht is verder naar voren geplaatst
* de bodemplaat is smaller en heeft nu plastiek mudgards aan de zijkant
* nieuwe brandstoftank waar de clips opvast zitten die de brandstofslang en filter op zijn plek houden
* lagere (kortere) eindoverbrenging 10/43 waardoor er nu een 48 tands hoofdtandwiel wordt gebruikt. (dit heeft als bijkomend voordeel dat het midden dif lager in het chassis geplaatst is)
* Nieuwe kortere carbon radioplaat
* 16 mm inwendig super big bore dempers/ 20mm uitwendig
* een kunststof 2 delig centerdiff mount met een off set rem systeem
* licht gewicht outdrives
* L(ow) PR(ofile) stijl wielen en de nieuwe laag profiel Hongnor X-banden

De inhoud van de doos:
De auto wordt zeer compleet geleverd in een blanco doos met alleen een X2-CRTsticker erop aangezien deze auto uit de eerste productie run is gekomen waren de dozen en de gebruiksaanwijzing nog niet klaar. Bij de levering zit een fotokopie van de bouwhandleiding zodat een ervaren bouwer er geen probleem mee zal hebben om de auto te bouwen.
In de doos zitten ook de siliconen oliën voor in de dempers en de differentiëlen; namelijk 50 en 60 wt voor de dempers en 7.000 – 10.000 – 3.000 voor in de differentiëlen.
Alle onderdelen zitten netjes in genummerde zakjes waar alles voor die stap van het bouwproces inzit. Er zit een blanco body in met een stickervel, de body is voorzien van een dun laagje folie aan de buiten zijde zodat de verfnevel tijdens het spuiten van de body niet aan de buitenkant kan neerslaan.

Hoofdstuk 2: Het bouwen van de kit

Differentiëlen:
We beginnen met het in elkaar zetten van de differentiëlen, in tegenstelling tot de X1-CRT moeten er nu twee shimringetjes achter de satelliettandwielen, voor de rest worden ze nu uitgerust met lichtgewicht outdrives waardoor er minder roterende massa is en dat komt de acceleratie weer ten goede.
Het kroontandwiel dat gebruikt wordt telt 45 tanden, dit zijn er twee meer dan op de meeste andere merken gebruiken de pinion bestaat uit 10 tanden. De spurgear bestaat uit 48 tanden.
In het voor diff gaat 7.000 olie, het midden diff wordt voorzien van 10.000 en het achter diff van 3.000 olie zoals vermeld in de gebruiksaanwijzing, dit zal waarschijnlijk een goede basis afstelling zijn, je vult ze totdat de tandwielen net bedekt zijn dan zijn ze vol genoeg.

Voortrein:
Nadat we de differentiëlen in elkaar hebben gezet gaan we met het bouwen van het voortrein beginnen. Hiervoor doen we eerst de lagers in het bulkhead en we doen een shimmetje van 0,3 mm achter de pinion hierdoor komt de pinion iets naar voren en blijft er ongeveer 0,1 mm speling over tussen de diff cup en de pinion, het idee hierachter is dat de tandwielen nu maximaal raakvlak hebben waardoor het minder snel stuk zal gaan, hierna zetten we de aandrijfas vast. Het is de bedoeling dat dit goed vast zit zodat de pinion niet heen en weer kan bewegen.
Het uitshimmen van het kroontandwiel ten opzichte van de pinion is nogal wat werk; ze mogen absoluut niet te los tegen elkaar aanlopen anders zullen de tandwielen snel strippen, als ze in het begin een beetje strak tegen elkaar lopen is dat geen probleem aangezien dat ze na een paar tankjes op elkaar zijn ingesleten, het is natuurlijk niet de bedoeling dat alles zo strak zit dat het amper nog kan ronddraaien.

Nu schroeven we de ‘front suspension plate’ vast en aan de andere kant doen we onder het CNC-gefreesde aluminium B blok erop, boven zit er een kunststof B blok. Let er wel op dat je altijd boven en onder hetzelfde blok gebruikt dus als je boven A gebruikt, gebruik je onder ook A.
De CNC-gefreesde shocktower kan er nu ook op en we kunnen tevens de boven en onder draagarmen bevestigen met de bijgeleverde hingspins. Deze zijn voorzien van een moer zodat je dus niet meer te maken hebt met c-clips en kan je ze ook niet meer verliezen.

De C-hubs aan de voorzijde zijn van kunststof en de stuurknuckels zijn CNC-gefreesd aluminium.
De voorste bodysteunen passen we aan, want onze ervaring met de X1-CRT is dat deze nog wel eens afbreken. de bodysteunen op de X2-CRT zijn van hetzelfde type, dus de toen gebruikte oplossing passen we ook nu weer toe. We boren een gaatje door de bodysteun heen van 2,7mm en daarna een tapje van 3mm erdoorheen. Nu kunnen we een schroef door de hele bodysteun heen draaien en met een M3-moertje aan de achterzijde op de shocktower vastzetten; nu kan de bodysteun haast niet meer breken.

De servosaver zit al gebouwd in de doos en hieraan bevestigen we de ‘Ackerman bar’ deze zal soepel werken doordat er lagers zitten waar de twee aan elkaar bevestigd worden.
De servosaver wordt aan het bulkhead bevestigd door een carbonplaat van 3mm, de voorste brace is van kunststof maar ziet er wel sterk genoeg uit. (Optioneel is nu ook een set uit lichtmetaal gefreesde steunen leverbaar)

Omdat ik de ‘hingspins’ aan de voorzijde altijd omdraai om zo makkelijker en sneller te kunnen sleutelen tijdens een wedstrijd, is de voorbumper een klein beetje aangepast om zo de moeren kwijt te kunnen. De grote ‘Truggy’ bumper aan de voorzijde monteren wij niet aangezien dit tijdens het oprijden van een jump er nog wel eens voor wil zorgen dat de voorwielen los van de grond komen omdat de bumper de jump als eerste raakt en bovendien scheelt het natuurlijk weer gewicht.

Achtertrein:
Hier geldt voor het in elkaar zetten van de bulkheads en uitshimmen van de tandwielen weer hetzelfde als voor de voorzijde.

Bij de kit zit een 2,5 graden ‘Toe-in’ plaat deze bevestig je aan de achterzijde van de auto, daarna doe je de 2,5graden ‘Anti squad’ plaat erop, nu kan je de draagarmen bevestigen .
Ook hier doe ik de schroeven weer aan de achterzijde van de auto om sneller en makkelijker te kunnen sleutelen. De shocktower wordt ook gemonteerd, dan de vleugelsteunen en dan wordt als laatste de kunststof achter brace gemonteerd.
De achterhubs zijn gewoon van Kunststof en dat zal normaal genomen ook sterk genoeg zijn. De camberlink kan nu ook gemonteerd worden.

Middendiff:
Er zit een tweedelig centerdiff mount in de kit deze is van kunststof en heeft als voordeel dat je redelijk makkelijk je midden diff uit de auto kan halen voor onderhoud of om je olie te veranderen.
Hier is behoorlijk wat gewicht bespaard doordat bij de X1-CRT er stalen pennen zitten die de diffmount sterkte geven.
Het remsysteem heeft een ‘offset’; dit houdt in dat de remmen zo gemaakt zijn dat ze in het midden van de remschoen drukken, waardoor je dus een zeer krachtige remwerking hebt zonder dat je servo heel veel kracht hoeft te leveren. De remmenschijven zijn van fiberglas met stalen remschoenen.

Het chassis:
Het chassis is een stuk smaller en lichter geworden dan dat van de X1-CRT, tevens is het iets langer geworden en is alles verder naar voren geplaatst. Op het chassis wordt een zogenaamde ‘I-beam’ bevestigd; dit is een recht stuk gefreesd aluminium welke vlak op het chassis wordt gemonteerd en die er voor zorgt dat het chassis rond het middendiff stijver is en niet zal doorbuigen.
Nu kunnen we het middendiff monteren en tevens ook de eerder gebouwde voor- en achtertrein.

Radiobox en plaat:
De radiobox is eigenlijk hetzelfde gebleven als de laatste versie die op de X1-CRT zat er zit netjes foam bijgeleverd dat je ontvanger beschermt tegen de vibraties en klappen die de ontvanger maakt in de auto. Een nadeel is de plaats waar de draden voor de servo’s en PT de radiobox binnenkomen. De opening voor het doorvoeren van de kabels is namelijk aan de kant waar de accupack zit en hierdoor zou het wel eens kunnen voorkomen dat de draden doorslijten als het accupack er tegenaan komt .
De radioplaat is van 3mm carbon en heeft nu geen extra steunen meer voor de gas/rem servo; deze wordt nu aan de radioplaat gemonteerd. De stuurservo is ook bij dit nieuwe model plat gemonteerd om een zo laag mogelijk zwaartepunt te creëren.

Brandstoftank:
Over de brandstoftank is goed nagedacht hij heeft een ingebouwd brandstoffilter en de brandstofleiding wordt netjes vastgezet door middel van clips die op de tank vastzitten waardoor je geen losliggende slangen meer hebt. De tank zit vast met body clips op een paaltje waardoor hij snel van de auto kan worden verwijderd voor de schoonmaak.
Wat ook erg mooi is dat er een maataanduiding in cc op de tank zit zodat je na de training of kwalificatie kan zien hoeveel er nog in de tank zit.
Het enige nadeel aan de tank is dat de ogen waar de paaltjes in moeten vallen te klein zijn, het is simpel op te lossen door met een body reamer even het gaatje wat groter te maken, het probleem wordt door HongNor aangepakt en zal binnenkort veranderd worden.

Motor toebehoren:
Er worden twee losse motorsteunen bij de auto geleverd samen met een 35mm vliegwiel met een aluminium drie schoens koppeling. Dit is een zeer goede koppeling die relatief lang mee zal gaan, er zitten 1,1mm koppelingsveren bij. Vergeet niet om de dunne ringetjes tussen het vliegwiel en de koppelingsschoen te doen anders kan de schoen vast lopen op het vliegwiel als deze gaat bramen.
Bij de kit wordt een EFRA 2027 uitlaat geleverd; dit is een tweekamer uitlaat die op veel motoren goed zal presteren. Voorlopig monteren we er een Picco P3R 3,5cc (.21ci) motor op de Truggy.
Voor het afstellen van de juiste afstand tussen de spurgear en koppelingsklok is een handig truckje wat ook in de handleiding staat; je doet er een stukje papier tussen, als je het dan strak tegen elkaar aanzet en je haalt het papier er weer tussenuit dan zou het goed moeten zijn.

De body en spoiler:
De body wordt in de kleuren zilver / fluor groen / candy blauw gespoten. Het het is wel aan te raden om voor het spuiten de kap uit te knippen de de gaten voor de bodypost te maken. Dit gaat namelijk een stuk makkelijker als de body nog niet gespoten is, dan kan je precies zien waar je de gaten moet maken.
Voor het afplakken is Tamiya tape gebruik en een scherp hobbymesje om het uit te snijden. Als eerste is het blauw gespoten en daarna het zilver (het zilver is ook achter het blauw gespoten) daarna een laag wit er achter en toen de fluor kleur en ook deze is met wit afgedekt. De gehele kap is daarna aan de binnenzijde met ducktape versterkt.
De spoiler is voorzien van een eigen stickervel hierbij zitten ook twee rastertjes waarop precies de punten staan waar je de gaten moet maken, dit is echt een hele mooie oplossing want normaal kan het nog wel eens een beetje pielen zijn om dat goed te krijgen.

De eerste meters op de baan:
We hebben de X2-CRT voorzien van een Picco P3R motor van 3,5cc met een Picco 2046 uitlaat met lange bocht en de originele HongNor X2-CRT koppeling.
Vol goede moed zijn we naar de mooie baan van Mach one in Helmond gegaan om de X2 te testen, het eerste wat opviel is dat het echt een totaal andere auto is dan de X1-CRT! Ondanks dat een heel groot deel van de onderdelen hetzelfde is gebleven. De auto heeft een veel kleinere draaicirkel en stuurt daardoor veel beter, de X2 versie is een agressieve competitie auto met veel meer stuur, de X1 versie is rustiger, en daarmee meer bedoeld voor recreatief gebruik. De X1 Ready to Run zal dan ook voorlopig niet opgevolgd worden door een RtR uitvoering van de X2.

Ondanks dat we in een week tijd vier dagen op de baan hebben gereden met de X2 is er alleen maar een vleugelsteun kapot gegaan en dat was door onze eigen fout. Wel is het zo dat de originele body aan de voorkant aan het inscheuren is, dit lijkt wel een wat zwakker punt van de auto. Gelukkig zijn er straks genoeg andere kappen te verkrijgen zijn die waarschijnlijk sterker en daardoor ook zwaarder zijn.
De standaard banden die bij de kit worden geleverd zijn van goede kwaliteit en zullen op een hoop banen waarschijnlijk goed presteren.
Voor de A/B onderblokken adviseren wij om altijd een aluminium versie te gebruiken aangezien dat de kunststof versie die bij de kit zit nogal snel kapot gaat, hetzelfde geldt voor het toe-in Block achter.

In deel twee zullen we uitgebreid ingaan op de rij eigenschappen van de X2 en een verslag doen van de wedstrijden waarin we deze auto hebben ingezet.

De HongNor X2-CRT Pro is verkrijgbaar bij PK Modelracing in Dordrecht en heeft een advies verkoopprijs van €495.=

Reacties zijn gesloten.