Mugen MBX-6 1:8 nitro offroad Buggy

Dit uitgebreide bouwverslag van de Mugen MBX-6 is geschreven door de Brother Cup coureur Paul Geelen.

Ik ga deze auto met ondersteuning van de Mugen distributeur inzetten in het Nederlandskampioenschap in 2009.
Komend weekend krijgt ie de vuurdoop in de laatste race voor het Nederlandskampioenschap 2008 op het circuit Van de MVW in Purmerend.

Het begint natuurlijk met de doos, helaas geen mooie draagtas meer :

Mugen heeft bij het design van de MBX-6 enorm veel aandacht besteed aan het lichter maken van de auto, hier een foto van alle lichtgewicht onderdelen die ervoor gezorgd hebben dat de MBX-6 een paar honderd gram lichter is geworden als de MBX-5 :

Ook de carbon schoktowers dragen hier hun steentje in bij, was ze alleen vergeten apart te fotograferen.

Als eesrte stap de differentieelen in mekaar geschroeft, zijn de oude bekende interne diff tandwielen maar, de kroontandwielen zijn bij de MBX-6 nu voorzien van een schuinevertanding en behoorlijk uitgefreesd om de aandrijflijn zo licht mogelijk te maken..
Hierdoor hebben de tandwielen meer raakvlak en het geheel loopt veel soepeler.
Het zijn trouwens niet de truggytandwielen zoals bij veel andere merken nu wel is, het materiaal is hetzelfde als de oude tandwielen met d rechte vertanding, ben ik wel blij om.
Heb de diffs gevuld volgens de bijgeleverde setup sheet, 5000 V, 5000 M, 2000 A.
Bij Mugen worden altijd de olien bijgeleverd en mocht je denken dat 5000 te dun is voor in het midden, er zit ook een flesje 7000 in de kit.

Na de diffs begonnen met de voortrein te bouwen, nog steeds het befaamde pivot ball ophanging ik wil nooit meer wat anders ๐Ÿ˜‰
Leuk detail zijn de lichtgewicht alu pivotballs die vroeger een optie waren nu standaard in de kit zitten.
De diffhuizen zijn compleet anders geworden, leuk detail is de bevestiging van stabilisatorstang is een soort klepje geworden.
Ook standaard in de doos de 4mm Prospec cnc suspension braces, ik twijfel er dus hard aan of er ooit een Prospec versie van de MBX-6 gaat komen alles wat je voor serieus racen nodig hebt zit gewoon in de doos.

Ook nieuw zijn de nieuwe aandrijfassen die nu aan de binnenkant van de wheelhubs voorzien zijn van een oversized lager.

Ander mooi detail is het carbon plaatje wat aan de voorste upright is bevestigd voor de stuurstang, mocht je dit ooit afbreken hoef je niet meer de hele upright te vervagen maar alleen het plaatje, scheelt je weer het opnieuw afstellen van de spoorbreedte voor.

De complete voortrein met de nieuwe carbon schoktower, verwacht hier geen problemen mee aangezien de Associated en Xray rijders hier ook geen problemen mee hebben.

De achtertrein ook hier weer de 5mm prospec suspension arm brace, deze is heel conventioneel alleen de grote lagers en de carbon schoktower vallen op…………..oja bijna vergeten de super mooie mudguards ๐Ÿ˜‰
Leuk detail zijn de stofhoesjes die aangebracht worden op de middelste aandrijfassen voor en achter.

Het middendiff, met de nieuwe voor gelijmde remvoering geen last meer van loslatende remvoering en remvoering die blijft plakken.
Ook de schroefjes die de remvoering op zijn plaats houden hem bij het gedeelte waar ze de remplaatjes raken geen draad meer.
Dit zijn de leuke details waar de MBX-6 vol mee zit, eigenlijk moet je de buggy in het echt zien zodat ik alles kan aanwijzen ben er vast een paar vergeten.

Chassis met mudguards, dit eerste inde geschiedenis van Mugen die hard geanodiseerd is en uitgefreesd is een hele mooie plaat geworden en super smal maar dat word straks wel duidelijk.

Zo de voortein kan op het chassis, de voortrein heeft een kunststof verstijvings brace toevallig reed ik dit ook op mijn MBX-5 ๐Ÿ˜‰
Wel een beetje zonde dat de moer om de servosaver strakker te zetten weer naar onder is verhuisd maar aan de andere kant ik stel hem meestal maar een keer af en dan is het goed.
Op de foto zie je ook dat de stuurstangen een stuk langer zijn geworden t.o.v de MBX-5 en ackermanplaat (ook weer de 5mm CNC van de prospec) is korter geworden.
Wat betekent dit en let op Martin ๐Ÿ™‚ de bumpstuur is nu verdwenen jawel de MBX-6 heeft geen bumpstuur meer, weet zelf niet wat dit in de praktijk gaat doen met de auto maar dat zullen we dit weekend gaan zien.

Het complete chassis met voortrein,middendiff en achtertrein op het chassis.
Achter heeft men gekozen voor de CNC alu versteivingsbrace, volgens de ontwerper was dit de ideale combo voor een kunstofbrace achter een alu.
Toen ik de eerste foto’s van de MBX-6 zag hab ik dit ook op de MBX-5 toegepast en dat is me perfect bevallen.
De servo’s staan weer rechtop en zitten heel dicht naar het midden van het chassis, de radiobox is (gelukkig) ook veranderd er moet nu een stickpack in en je hebt nu toch wat meer ruimte als in de MBX-5 ontvanger box.

De barndstoftank, hier is goed over nagedacht, de splashguard zit nu aan het tankje geschroefd en je brandstoffilter weer aan de splashguard, de tank is een stuk lager als die van de MBX-5 en loopt nu naar binnen toe om alles maar zo centraal mogelijk in de auto te krijgen, erg netjes.

De schokdempers, ook Mugen is nu over op de SBB’s de HongNor kennen weer in de koffer.
Wat zijn dit een super dempers, nu hard geanodiseerd en t.o.v van de HN dempers een metalen afsluitdop aan de onderkant zoals we die al kende van de 13mm shocks van Mugen hier heb je geen last dat het onderste schroefje losloopt zoals bij de HN kan gebeuren.
De rijhoogte stel je in met een stelschroef, had zelf liever clips gezien.
De lengte van shocks is hetzelfde als bij de MBX-5 R, aardig wat travel dus.

De motor kan erop, bijgeleverd word een standaard aluminium 3 punts koppeling clutchbell is 13tands.
Dit keer geen motorsteun uit een stuk maar 2 losse steuen die wel net zolang zijn als de one piece mount was, dus je krijgt er niet meer chassisflex door en je koppelingslagers zouden dus lang mee moeten gaan.
Je ziet ook nu hoe dicht alles op het midden van het chassis zit, het past allemaal precies zonder elkaar te raken.

En dan is hij klaar, heb voor komend weekend even de oude MBX-5 kap erop (Hans maak er way moois van ๐Ÿ˜‰ )
De nieuwe kap ligt bij de spuiter, de MBX-5 kap past goed maar omdat het chassis zoveel smaller is geworden heb je bijna 1-1,5 cm ruimte tussen de kap en mudguards.
De achterspoiler is iets anders van model geworden t.o.v de MBX-5 maar wel duidleijk herkenbaar als een Mugen spoiler voord e kenners haha.

Ik zal in deze tread de resultaten en de rij/wedstrijd ervaringen updaten na elke wedstrijd, hou dit dus in de gaten.
Mijn persoolijke mening is dat Mugen een heel degelijke auto voor een scherpe prijs heeft neergezet.
De eerste resultaten internationaal zijn al uitstekend te noemen, kijken of ik hier mijn steentje aan kan bijdragen op nationaal niveau.

Geschreven doorย Paul Geelen voorย www.Truggy.nl
Link naar het originele artikel:ย Klik hier – Truggy.nl

Reacties zijn gesloten.