BP-8 Open-source 1:8 elektro motorfiets

Dit is een heel leuke ontwikkeling voor de liefhebber van open-source computer software en de open-source beweging; een open-source RC motorfiets in de schaal 1 op 8!

Als je niet helemaal op de hoogte van open-source bent dan leggen we het uit; iemand ontwerpt een product en maakt dat product beschikbaar zodat iedereen die dat wil het ontwerp kan aanpassen, het kan produceren en gebruiken, zonder dat er aanspraak wordt gemaakt op copyright of kosten (zoals royalty’s of licentie kosten). Sommige mensen zijn al bekend met dit concept omdat het vaak bij computer-software wordt toegepast zoals bij het gratis besturingssysteem Linux of anti-virus programma’s. Met de opkomst en groeiende populariteit van 3D printers is ook met maken van ‘echte’ objecten onderwerp geworden van ‘open-source’ productie.

De motorfiets in de schaal 1:8 is het ‘open-source’ ontwerp van de Duitse ontwerper Peter Bastel die zijn 3D project heeft geplaatst in het RC Groups forum en de CAD .DXF files heeft gepubliceerd zodat iedereen ze kan gebruiken of aanpassen.
Als basis voor zijn BP-8 motorfiets heeft Bastel Peter de motorfiets van (het helaas ter ziele gegane bedrijf) Venom Racing genomen en op basis van enkele onderdelen van dit model heeft hij zelf een motor ontworpen. Omdat niet alle onderdelen met een 3-D printer gemaakt kunnen worden, maakt de BP-8 motorfiets gebruik van de verende voorvork, tandwielen en wielen van de Venom Racing motor. Van deze Venom zijn nog veel onderdelen te verkrijgen via verschillende (Ebay-) internet winkels.

Bastel Peter heeft al de ontwerpen ondergebracht bij een 3D printbedrijf zodat je de onderdelen kant-en-klaar kunt bestellen.
Maar als je zelf een 3-D printer hebt, kan je de onderdelen ook zelf uitprinten en zelf de BP-8 motorfiets maken.

Lees meer over de BP-8 Open-source 1:8 elektro motorfiets in het forum van RC Groups [link]

Reacties zijn gesloten.