Spektrum DX4C zender met AVC

Nieuwsgierig als ik ben, was ik blij verrast toen ik de kans kreeg van M-Auto om een zender van de nieuwste generatie van Spektrum te testen. Deze Spektrum DX4C zender is een redelijk basic model uit de nieuwste generatie en is voorzien van AVC technologie. AVC is een, in de ontvanger geïntegreerd, actief controle systeem welke vooral mensen met een wat mindere voertuig beheersing helpt om de auto stabiel en gecontroleerd te bedienen. AVC staat voor ‘Active Verhicle Control’ en is een in de ontvanger geïntegreerd gyro-systeem wat zorgt voor actieve ondersteuning van de controle over de besturing, acceleratie en het remmen van een model auto.
Ik hoor eigenlijk niet tot de doelgroep voor het gebruik van dit systeem, aangezien ik redelijk wat wedstrijd ervaring heb en een redelijke controle over mijn RC-Car. Het systeem is vooral bedoeld voor novices met een radiografisch bestuurde model auto, die dankzij het systeem sneller kunnen leren om de controle over een RC-auto te krijgen.
Eén van de voordelen van het AVC systeem is dat de mate van ondersteuning van het systeem geheel traploos instelbaar is en ook geheel uit te schakelen. De mate van ondersteuning is in te stellen van 0% tot 100% en apart voor zowel de gas/rem servo als voor de besturing. Hierdoor kan een novice, naar mate hij meer ervaring krijgt, het systeem in stellen op steeds iets minder ondersteuning totdat hij (of zij) geheel zelf de controle over de RC auto heeft.

Met het AVC systeem ingeschakeld worden er twee van de vier beschikbare kanalen aangestuurd, de overige twee kanalen doen dan geen dienst.
Als je helemaal geen gebruik maakt van het AVC systeem is het ook mogelijk om de ontvanger op 4-kanaals modus in te stellen, waardoor het mogelijk is om bijvoorbeeld een crawler welke voorzien is van twee motoren en vierwiel sturing met vier individueel instelbare kanalen aan te sturen.
Omdat ik de ontvanger wilde testen in AVC modus, heb ik set ingesteld op de twee kanaal modus met AVC ondersteuning. Als eerste heb ik de ontvanger ingebouwd in mijn Tamiya TRF801Xt wedstrijd truggy en heb de zender moeten ‘binden’ aan de ontvanger. Dit ‘binden’ wordt uitgebreid in de duidelijke handleiding beschreven en het komt er op neer dat je de bijgeleverde ‘bind’ steker in de juiste positie op de ontvanger plaatst en daarna de zender in ‘bind modus’ zet. Op de ontvanger wordt met een oranje LEDje aangegeven wanneer het ‘binden’ gelukt is en eigenlijk is het systeem dan meteen gereed voor gebruik.

De mate van ondersteuning is in het AVC-menu van de zender in te stellen, wat dankzij het duidelijke menu en simpele bediening een eenvoudig handeling is.
Als eerste heb ik natuurlijk gekozen voor maximale ondersteuning, wat resulteerde in een zeer rustige auto, waarbij het meteen opviel dat er toch wel wat vertraging optrad tussen de input van de zender en de reactie auto. Het leek alsof de auto steeds wat later reageerde dan de input, alsof de AVC ontvanger moest ‘nadenken’ of de beweging door opdracht van de zender kwam of doordat er een foutje werd gemaakt. De auto reed wel bijna vanzelf perfect recht over het circuit maar was wel steeds wat laat met het volgen van een stuuropdracht of bij de acceleratie. Bij het gas/rem gevoel lijkt het alsof de gasschuif langzaam wordt geopend waardoor de acceleratie een stuk langzamer verloop dan dat jij als rijder bedoeld. Bochten werden vertraagd ingezet en daardoor erg wijd genomen. Het komt mij voor dat de maximale stuuruitslag beperkt wordt en de auto minder scherp reageert op de input.
Maar ergens is dat gevoel van vertraging natuurlijk logisch; ik had de AVC ondersteuning op maximaal (100%) gesteld en ik ben een ervaren wedstrijdrijder die goed weet hoe mijn auto aanvoelt zonder AVC.
Daarna heb ik de ondersteuning van het AVC systeem eerst op 50% gesteld, waarbij nog steeds het gevoel van vertraging goed merkbaar is voor iemand die gewend is aan de direct reactie van een wedstrijd auto. Maar het was meteen duidelijk dat het systeem minder ingreep, de auto reageerde al sneller op de input van de zender.
Met het systeem op 25% ondersteuning was de auto zeer goed te rijden en de vertraging in reactie was aanzienlijk minder, maar nog wel goed merkbaar. De acceleratie was duidelijk beter en ook het remmen kon weer met meer gevoel gedaan worden. Bij de besturing merkte je vooral in krappe bochten dat de auto bij eerste aanzet de stuuruitsag beperkte, waardoor de bocht erg wijd wordt ingezet om pas na een paar meter over te gaan naar maximale stuuruitslag. Hierdoor werd het op het circuit lastig om de krapste bochten goed te nemen. Maar buiten dat de krapste bochten wat moeilijker te nemen waren merkte je vooral bij het rechte stuk dat de auto zeer nauwkeurig en recht zijn lijn volgde. Op het hele rechte stuk was geen enkele correctie nodig, ondanks dat het een offroad circuit betrof met flinke kuilen en hobbels. Het gevoel op gas rem was bij de 25% instelling een stuk beter, redelijk direct en de auto was goed rijdbaar.
Nadat ik de stuur ondersteuning op 5% had gesteld en de ondersteuning voor de gas/rem servo terug had gedraaid naar 15% werd ik heel aangenaam verrast; deze instelling zorgde er voor dat de auto vrijwel direct op mijn stuur commando’s reageerde, de bochten niet meer zo wijd aansneed en bijna stuurde zoals ik gewend ben. Maar dankzij de 15% ondersteuning op de gas/rem servo was ik opeens ‘heer en meester’ bij de jumps. Ik heb nog nooit zo soepel een jump genomen! De auto blijft perfect horizontaal tijdens de vlucht en landde elke keer perfect zodat ik meteen op het gas kon gaan en de volgende bocht ‘aanvallen’.
Met de instelling op 5% ondersteuning op het stuur en 15% op de gas/rem servo waren mijn ronde tijden iets beter dan zonder AVC ondersteuning, dat kwam vooral omdat ik eerder na een jump op het gas kon gaan en ook met meer vertrouwen de jumps nam.

Nadat ik de instelling voor de ondersteuning van het AVC systeem op het stuur had uitgeschakeld (op 0% gesteld) en de ondersteuning op de gas/rem servo op 15% had laten staan verbeterde mijn rondetijd met een volle seconde. Dat lijkt niet veel, maar opvallend was dat het een stuk makkelijker werd om constante ronde tijden te rijden, de betere controle over de gas/rem servo zorgde voor een beheerste acceleratie zonder uitbreken of slippen bij het remmen en het stuurgevoel was natuurlijk zoals ik gewend ben, want de AVC op het stuur was uitgeschakeld op dat moment (0%).
Natuurlijk heb ik dit allemaal getest op de training dag, want het is bij wedstrijden uitdrukkelijk verboden om het AVC systeem in te schakelen. En gelukkig is het AVC-systeem geheel uit te schakelen, zodat de zender en ontvanger gewoon gebruikt mag worden tijdens (inter-)nationale wedstrijden.
Al met al ben ik aangenaam verrast door het AVC-systeem, zelfs voor een ervaren rijder blijkt de ondersteuning door het systeem iets toe te voegen en daardoor weet ik nu dat een betere controle door mijn eigen gas/rem vinger mij zal helpen om sneller een circuit rond te komen.

Over het ontwerp van de zender en ontvanger ben ik zeer tevreden, de laatste jaren rijdt ik met een Spektrum DX3R zender en ontvanger, een model met een iets ander model behuizing dan deze DX4C. Het viel mij op dat, ondanks dat de nieuwe DX4C zender iets groter is van formaat, de zender licht in de hand ligt, een goede grip biedt en gewoon fijn aanvoelt. Na twee jaar met een DX3R zender te hebben gereden heb ik geen moment moeten wennen en er is me absoluut niets negatiefs opgevallen aan de zender. Wat mij wel heel positief opviel is de nieuwe ‘shark fin’ antenne op de zender. De antenne is nu een integraal onderdeel van de behuizing, waardoor deze nooit kan afbreken of verbuigen. Op mijn normale DX3R zender heb ik al twee keer de antenne moeten vervangen omdat deze was afgebroken na een val van de pit tafel. Dat zal bij deze Spektrum DX4C zender nooit gebeuren, simpel weg omdat de antenne deel is van de behuizing.
De instelling van de zender zijn allemaal redelijk eenvoudig in het menu te doen. De menu bediening en indeling van het menu is heel helder, gemakkelijk te begrijpen en dankzij de rol- en druk methode met een draaiwiel eenvoudig in te stellen. De verschillende menu’s zijn logisch ingedeeld en eenvoudig te bedienen.
Ondanks dat het hier een budget zender betreft die zowel op de startende als op de wat meer gevorderde rc auto is gericht, ben ik, als wat verder gevorderde rc auto bestuurder, zeer aangenaam verrast door zowel de bouwkwaliteit van de zender en ontvanger als door het technische gedeelte van het AVC systeem.

Reacties zijn gesloten.