Verlichting op je RC car

Voorwoord.

Ik ben een tijdje bezig geweest met het maken van Verlichting op mij RC Carson CR4 met brandstof motor. En eindelijk na veel gerommel is het gelukt. Eerst had ik bij mijn eerste kap gaatjes in de voor en achterlampen gemaakt maar uiteindelijk vond ik het toch niet zo mooi meer staan en toen kwam ik op een ander idee! Namelijk, de kap spuiten behalve de lamp kapjes. Dus zodat je daar waar normaal bij een echte auto licht geeft heen kan kijken. En toen had ik de LED ’jes aan de kap vast ‘’geplakt’’ maar je mag wel raden dat ze los lieten. Uiteindelijk was ik het zo zat dat ik ze stevig en goed erop wou zetten dus kwam ik met het volgende idee waar deze Tutorial over gaat. De LED ’jes in framepjes zetten, zo kwam er weer een voordeel dat ik ook zonder kap kon rijden maar toch verlichting had! Ik heb 4 felle blauwe LED ‘jes als voorlicht gebruikt, 2 fel rode LED ‘jes als achterlichten en 2 Ultra fel rode LED ‘jes als remlicht gebruikt.

Verder gaat het in deze Tutorial over:
-Voorlichten
-Achterlichten
-Remlichten
-Weerstanden

Voorbereiding.

Wat heb je nodig:
-Soldeerbout
-Tin
-LED ‘jes
-Draad (ik heb draad van de fietsenmaker gebruikt die normaal voor dynamo ’s zijn)
-Spanningbron (ik heb een accupack met 4 AA 2.5 volt batterijen gebruikt)
-Metaal plaatje waar je de framepjes uit kan snijden
-En je moet natuurlijk ook een beetje creatief zijn, en handig met je handen

Framepjes.

Je meet de afstand tussen je voorlampen van je kap op. Dat is dan de lengte van je framepje. Daarna meet je af hoe hoog ze moeten komen te staan. Dat doe je door te kijken hoe hoog je kap staat, kijk op welke hoogte een herkenbaar punt op je auto zit. Meet die afstand af en je weet hoe hoog je framepjes moeten komen te staan. Dan ga je kijken waar je je framepjes aan vast kan zetten (het liefst schroeven). Ik heb ze op de defirentieelkapjes gezet met schroeven.

Het maken van framepjes.

Pak een stukje metaal plaat. De dikte maakt niet zo veel uit. Ik heb 1 MM dik gebruikt. Daarna teken je de afmetingen af op het plaatje. Pak je dremel of een grote rechte vast metaal platen snijder, gebruik in ieder geval geen metaalschaar want dan buig je je framepjes tijdens het knippen.

Je schuurt ze voor dat je gaat boren, ik heb dat niet gedaan en dan krijg je dit

Je kan dus niet goed schuren waar je de gaatjes hebt geboord.
Je boort de gaatjes, de diameter ligt aan de diameter van je LED ‘jes, ik heb 5 MM gebruikt.
En dan ga je ze spuiten, dat doe je om roesten te voorkomen en om hem zo mooi mogelijk te maken. Kies zelf een kleur uit die bij je auto past en die je mooi vind (gebruik kleuren die vaker in je auto voorkomen, dan ziet het er wat mooier uit), ik heb zwart gebruikt.

Solderen.

Je bepaalt eerst of je de LED ‘jes parallel of serie zet, ik heb parallel gepakt omdat dat wat makkelijker te solderen is en het kost minder tijd, geld en draad.

Om nog meer tijd en draad te besparen heb ik van de LED ‘jes de + en de – aan elkaar gesoldeerd en daar een draad van gemaakt, omdat ik 4 blauwe voor LED ‘jes heb gebruikt.

Voorlichten.

De voorlichten heb ik blauw gemaakt omdat ik dat wat mooier uit vond zien, 4 blauwe ledjes die op de weg schijnen in de lengte maar ook in de breedte en als de kap erop zit is het al helemaal realistisch want dan schijnen ze ook heel ver in de lengte en in de breedte. Stel dat de weg 5 meter breed is verlichten de LED ‘jes 4.5 meter breed. En dat is erg breed voor LED ‘jes.

Achterlichten.De achterlichten heb ik zoals bijna iedere auto heeft met 2 rode LED ‘jes gemaakt. Ook deze schijnen de hele weg in de breedte.


Remlichten.

De remlichten is een verhaal apart. Ik heb als de remlichten uit heb staan, is er geen gesloten stroomkring (zie afbeelding).

Als ik dan rem dan gaat het onderste staafje helemaal naar voren en dan maakt hij wel een gesloten stroomkring en dan gaan de LED ‘jes branden (zie afbeelding).

Als je meer info over de remverlichting wil hebben stuur dan even een mailtje naar kappieflits@hotmail.com en dan leg ik het je uitgebreider uit! LED setjes op maat aanvraagbaar bij Kappieflits@hotmail.com

Weerstanden.

LED ‘jes hebben altijd een weerstand nodig, anders gaat er een onbeperkt grote stroom door de LED lopen en gaat ie zeker stuk! Max 30mA per LED!
Als je wil weten welke kleuren er op het weerstandje moeten staan kun je een van deze site ’s bezoeken:
– http://www.circuitsonline.net/download/view.php?id=48
– http://casejunkies.com/index.php?upn=030000&dwn=24

Weerstanden aansluiten.

Je moet op elk LED ‘je een weerstandje zetten dus 1 weerstand op 1 pootje of je hem nu op de + of de – aansluit, ze werken altijd. En als je het zo als mij hebt gedaan dus de + en de – aan elkaar van 2 LED ‘jes en daar dan een draad van gemaakt kan je ook gewoon 1 weerstand aansluiten. Want een weerstand zorgt dat er een maximale stroom door iets heen kan dus dan zorgt hij ervoor dat beide LED ‘jes maximaal 30mA krijgen.

Veel succes ermee!

Reacties zijn gesloten.