Introductie
Het bedrijf LRP-Electronic is de leverancier van de LRP Z.28R Spec. 2 trekstart motor die in deze review uitgebreid getest wordt. LRP-Electronic is een Duitse onderneming welke gespecialiseerd is in het leveren van onderdelen voor de modelautosport. Zoals de bedrijfsnaam al aangeeft zijn dit vooral producten op het elektronisch vlak, zoals snelheidsregelaars, accu’s en aanverwante artikelen. Maar sinds het jaar 2004 heeft LRP-Electronic ook enkele brandstof motoren in het leveringsprogramma. Aan heb begin van het raceseizoen 2004 werden verschillende brandstofmotoren voor modelauto’s geïntroduceerd, waarvan de Z.12R Team motor (2,11cc) zeer succesvol bleek te zijn, en met deze motor werd in 2004 de 1:10 200mm touringcar klasse de duitse titel behaald. Dankzij de ervaringen die het race- en ontwikkelingsteam het afgelopen seizoen met deze motoren heeft opgedaan, hebben een aantal modellen voor het jaar 2005 een upgrade gekregen. Eén van de motoren die ten opzichte van het modeljaar 2004 is aangepast is het onderwerp van deze test, de Z.28R Spec. 2 motor.
De LRP Z.28 Spec.2 motor
De LRP Z.28 Spec.2 is een 4.59cc motor met trekstarter, welke speciaal is ontwikkeld voor het gebruik in off-road Monster Trucks zoals de HPI Savage en off-road Buggies. De afmeting van het carter en de montagepunten van deze zogenaamde ‘Big Block’ motor komen overeen met het formaat van een standaard .21ci (3,5cc) motortje, waardoor het mogelijk is deze nieuwe LRP Z.28 Spec.2 als vervanging motor te gebruiken in (bijna) elke off-road Monster Truck, Truggy of Buggy. Hierdoor is het dus een zeer geschikte motor voor vele verschillende auto’s, maar gezien de populariteit van de HPI Savage heeft LRP-Electronic deze duidelijk als vervanging motor voor deze auto gepositioneerd.
De LRP Z.28 Spec.2 motor is voorzien van een achteruitlaat, een schuifcarburateur, en een trekstartmechanisme. De luchtgekoelde motor is voorzien van een grote blauwe aluminium koelkop en de cilinder/zuigerset is een beproefde ABC-constructie (ABC=Aluminium Bronze Chrome) met 6+1 poorten. Dit houdt in dat er zes kanalen in de cilinderbus zitten waardoor de brandstof boven de zuiger kan stromen, en er één uitlaatpoort (aan de achterzijde) is. De boring (diameter) van de zuiger is 18,5mm en de slag van de motor is 17.0mm, waardoor de motor ‘overvierkant’ is, wat betekent dat de boring groter is dan de slag: Door deze constructie zal de motor bij hoge toerentallen het meeste koppel (trekkracht) kunnen leveren. De krukas heeft in het carter een diameter van 13mm en is voorzien van een zogenaamde ‘SG-shaft’ voor het monteren van een vliegwiel en de koppeling. De ‘heavy duty’ VTEC.28 behuizing van de motor is gemaakt van een gegoten aluminium legering en is zwart geanodiseerd voor een optimale warmteafvoer. De schuifcarburateur heeft een venturi met een diameter van 8.5mm en is ook gemaakt van aluminium.
De motor kan onder gunstige omstandigheden -afhankelijk van de brandstof, uitlaat en tuning- een maximaal vermogen leveren van maar liefst 3,81 pk (!!) bij 33.000 toeren per minuut, en de vermogens bandbreedte ligt tussen de 2.000 en 33.000 toeren per minuut. Het gewicht van de motor, inclusief de carburateur is 450 gram.
De levering
De LRP Z.28 Spec.2 motor wordt geleverd in een vierkante kartonnen doosje in de bekende en opvallende blauwe kleuren van LRP-Electronic. Op de zijkanten van het doosje staat in vier talen (Duits, Frans Japans en Engels) veel informatie over LRP-Electronics, het ontwikkelteam en reclame voor andere LRP producten. Op de onderzijde van het doosje is een grote sticker geplakt waarop alle technische specificaties zijn af te lezen. Het doosje is gesloten met een gele ‘factory sealed’ zegelsticker, welke de ongeopende verpakking moet garanderen. Als wij het zegel verbreken en het doosje openen zien wij als eerste een opgevouwen instructieformulier waarin het gebruik van de motor wordt beschreven. Onder de gebruiksaanwijzing ligt de motor, netjes verpakt in bubbeltjesplastic. Onder de motor vinden wij twee stickervellen met LRP stickers in het kenmerkende LRP-blauw, en een reclame folder met andere LRP producten. Als wij de motor uit het bubbeltjesplastic zakje halen, valt als eerste de grote knalgele waarschuwingsticker op welke bovenop de koelkop is geplakt. Op deze sticker staat heel duidelijk in vier verschillende talen dat je de motor pas moet starten NADAT je de gebruiksaanwijzingen hebt gelezen. Dit is heel belangrijk, zoals later in deze test zal blijken.
Als wij de motor bekijken, vallen ons een paar dingen op. Ten eerste valt de algehele afwerking positief op, de zwart geanodiseerde behuizing kleurt mooi bij de (LRP-)blauwe koelkop en de aluminium accenten op de carburateur en de zijkant van de motor geven het geheel een chique uitstraling. Op de carburateuropening, de uitlaat en zelfs de brandstofleiding zitten zachte rubberen afdicht dopjes, welke helpen voorkomen dat er stof of andere vervuiling in de motor kan komen. Als wij deze dopjes verwijderen zien wij dat LRP bij de uitlaat reeds een uitlaatrubber heeft gemonteerd, wat natuurlijk een goede en nuttige extra is. De carburateur is fabriekswege redelijk schuin gemonteerd ten opzichte van de behuizing. De trekstarter is voorzien van een stevig startkoord en heeft een plastic beschermhuls van circa 5cm onder de trekgreep. De trekgreep steekt dankzij deze beschermhuls ongeveer 5 cm uit de trekstarter behuizing, waardoor deze weer gemakkelijk bereikbaar is als de motor in de auto gemonteerd is. De algemene indruk die de motor geeft is zeer positief , de behuizing is fraai afwerkt, er zijn geen scherpe kantjes te voelen op de motorbehuizing en ook de cilinderkop heeft geen scherpe of uitstekende randjes waaraan je je hand open zou kunnen halen bij het bedienen van de trekstarter.
Het inbouwen
Wij hebben besloten om de motor te testen in een GS Storm 1:8 buggy, welke voorzien is van enkele verstevigingen en hop-up parts. De belangrijkste verstevigingen betreffen T7075 aluminium centrale diffentiëel steunen en dikkere schokdemperbruggen van hetzelfde materiaal. Deze GS Storm is normaal uitgerust met een Sirio .27Big Block motor (4,5cc) waardoor het uitruilen van de motor tegen de nieuwe LRP Z.28 Spec.2 motor een goed vergelijk zou moeten opleveren. Voor dat wij de LRP Z.28 Spec.2 motor konden monteren in de buggy moesten wij eerst een vliegwiel en een koppeling monteren. Wij kozen voor een lichtgewicht aluminium vliegwiel met een diameter van 38mm, waarop een 3-segments koppeling werd gemonteerd. Als koppelingklok kozen wij voor een standaard 13-tands uitvoering, welke wij met een naaldlager op de SG-as monteerden. De keuze voor het lichte vliegwiel lag voor de hand: de ‘korte-slag motor’ levert het meeste vermogen bij hogere toerentallen, en met een lichter vliegwiel klimt een motor iets eenvoudiger in de toeren.
Uitgerust met deze vliegwiel/koppelingsconstructie monteerde wij de motorsteunen aan het carter. Middels vier M3 inbusboutjes, ringetjes en moertjes monteerden wij de twee motorsteunen eenvoudig aan het carter. De boutjes draaiden wij nog niet helemaal vast, want de motor moest nog uitgelijnd worden op het chassis.
Hierna monteerden wij de motor op het chassis, en dankzij de maatvoering van het carter wat gelijk is aan een .21ci (3,5cc) motor, leverde dit geen enkel probleem op. Na het uitlijnen van de motor op het chassis en het zorgvuldig uitlijnen van de aandrijftandwielen draaiden wij de boutjes van de motor vast.
Hierna was het de beurt aan de bediening van de carburateur. De schuifcarburateur staat fabriekswege nogal schuin op de behuizing, waardoor wij genoodzaakt waren om de inbusbout waarmee deze gemonteerd zit anderhalve slag los te draaien, waarna de carburateur eenvoudig gedraaid kon worden. Nadat de goede positie ten opzichte van de gasschuif bedieningstang was bepaald, draaiden we het inbusboutje weer vast, en monteerden wij de gas bedieningstang van de servo. De bocht van de achteruitlaat past precies op het reeds gemonteerde uitlaatrubber, en dicht deze perfect af. De uitlaatbocht wordt met een veer en een flens gemonteerd op het cilinderblok en de ‘tuned’ GS Storm uitlaat past ook weer gewoon op de uitlaatbocht. De pasvorm van de motor is zeer goed te noemen, ondanks de veel grotere cilinderinhoud van 4,59cc komt de uitlaathoogte prima overeen met een standaard 3,5cc motortje. Als luchtfilter monteren wij een standaard schuimrubberen offroad luchtfilter, geschikt voor motoren vanaf 3,5cc. Nadat wij de bevestiging van de motor nogmaals hebben gecontroleerd en de soepele loop van de tandwielen hebben getest is het tijd om het tweede gedeelte van de gebruiksaanwijzing erbij te pakken.
De eerste ervaringen
Na het monteren van de motor moeten we als eerste de carburateur afstellen en de motor zorgvuldig in laten lopen. Fabriekswege zijn de spoeiers op de carburateur geheel gesloten, en deze zullen voor het gebruik moeten worden ingesteld. In de Duitstalige gebruiksaanwijzing is zeer duidelijk instructie gegeven hoe deze sproeiers moeten worden ingesteld. De hoofdsproeier, welke de motor van brandstof voorziet, moet 3,5 slagen worden geopend en sproeier voor het midden gebied moet 2,5slagen worden geopend. Deze instructie in de gebruiksaanwijzing is zeer duidelijk beschreven en er staat ook nog een duidelijke foto bij, waardoor deze belangrijke stap in het afstellen van de motor door iedereen is te doen. Nadat de sproeiers in de beschreven stand zijn gedraaid, staat de motor in de standaard fabrieksafstelling. Voor het in laten lopen van de motor is het noodzakelijk –zoals ook duidelijk in de gebruiksaanwijzing van de motor wordt beschreven- dat de motor beduidend rijker wordt afgesteld als de standaard fabrieksinstelling, dus draaien wij de hoofdsproeier een volle slag (dus nu 4,5slagen) en de sproeier voor het middengebied een halve slag (nu 3,0 slagen) verder open. Met deze instellingen zal de motor ruim voldoende brandstof krijgen om de eerste cruciale inloopfase goed te doorstaan.
Pas nadat wij de carburateur hebben ingesteld volgens de gebruiksaanwijzing halen wij de grote, opvallende, gele sticker van de cilinderkop, waardoor de gloeiplug zichtbaar wordt. Ja, de gloeiplug is standaard geleverd bij de motor, en het is een standaard gloeiplug van LRP met warmtegraad 5.
Nadat wij de tank hebben gevuld met Tornado brandstof 10% Oil+ en de gloeiplug hebben gedemonteerd, laten wij als eerste twee druppels after-run olie door het gat van de gloeiplug op de kop van de zuiger vallen, en trekken wij enkele malen aan de trekstarter, met een vinger op de uitlaat. Hierdoor wordt er brandstof door de leiding naar de motor ‘gepompt’, en de after-run olie zorgt dat de eerste malen trekken geen schade in de motor kan veroorzaken door droog ‘metaal op metaal’ contact. Wedstrijdrijders halen meestal de motor geheel uit elkaar voor de eerste start om deze te controleren op eventuele afwijkingen, en bij het in elkaar bouwen smeren zij de onderdelen. Nadat wij zien dat de brandstof door de leiding de carburateur heeft bereikt, zetten wij de servo van de gasschuif even handmatig vol open (zonder de elektronica van de auto aan te zetten), en trekken een aantal maal aan de trekstarter. Na enkele malen trekken zien wij de brandstof uit het gat van de gloeiplug ‘sputteren’, en weten wij dat het motortje gevuld is met brandstof. We trekken nog enkele malen om de motor goed te verzadigen met brandstof.
Nu schakelen wij de zender en de elektronica van de auto in, en de gastrim van de zender stellen wij in op circa +20%, waardoor de gasschuif ongeveer 2mm opent. Nogmaals trekken wij enkele malen aan de trekstarter –nog steeds ZONDER de gloeiplug- waardoor het teveel aan brandstof via de uitlaat de motor verlaat. Hierna monteren wij pas de gloeiplug, en draaien deze niet helemaal vast, maar laten deze circa een kwart slag los. Dit doen we om de compressie bij de eerste start iets te verlagen, waardoor de trekstarter in ieder geval niet overbelast kan raken. Dankzij al onze ‘voorbereidingen’ is het starten van de motor zeer eenvoudig, we zetten een gloeiplugsteker -welke op een 2Volt startaccu wordt aangesloten – op de gloeiplug en reeds na de eerste ruk aan de trekstarter start de motor! Doordat de trim van de afstandbediening op circa +20% staat is het toerental vrij hoog, maar de motor draait meteen een stabiel toerental, wat zeer goede verwachtingen wekt! De trim op de afstandbediening wordt teruggedraaid, en het toerental daalt tot het stationair toerental, en na wat gepruttel stopt de motor.
Met een grote glimlach draaien wij het schroefje van de stationair instelling wat verder naar binnen, waardoor het stationair wat hoger zal zijn. Weer stellen wij de trim van de afstandbediening in en plaatsen wij de gloeiplugsteker. Bij het tweede rukje start de motor en tevreden draait hij zijn toeren. Zoals in de gebruiksaanwijzing wordt beschreven laten wij de motor zo’n twee minuten tevreden stationair draaien om op te warmen. Na de twee minuten stationair draaien pakken wij de afstandbediening en geven voor het eerst een beetje gas. De motor klimt in de toeren, gorgelt wat en slaat uit. Tja, wat wil je met zo’n vette instelling…. de brandstof spettert gewoon uit de uitlaat! Weer de gloeiplugsteker op de motor, een rukje aan de trekstarter en lopen! Nu reageert de motor wat beter op de gas-commando’s en al gorgelend en pruttelend zetten wij de buggy op de grond om wat rondjes in de straat te gaan ‘tuffen’.
De motor gorgelt en pruttelt, maar blijft wel lopen, en al spoedig is het eerste tankje met brandstof door de uitlaat naar buiten gestroomd, zo vet is de afstelling. Nadat wij de temperatuur van de motor hebben gecontroleerd met de hand (de motor werd niet extreem warm) hebben wij de voorgeschreven afkoel periode van 15 minuten in acht genomen. Na deze afkoel periode de tank weer gevuld, en het zelfde parcours in de straat gereden, steeds de temperatuur van de koelkop controlerend. Na het tweede tankje weer een kwartier wachten, starten, en lekker rondjes rijden. Tijdens het derde tankje merkten we duidelijk dat de motor steeds feller op het gas begon te reageren, en moesten wij al zeer zorgvuldig met het gas omgaan om de motor niet te veel toeren te laten maken. Na het vierde tankje brandstof merkten we duidelijk dat de motor echt ‘los’ aan komen was, en draaiden wij de hoofd-sproeiernaald een kwart slag dicht. Na de afkoel periode van 15 minuten merkten we reeds bij het starten het verschil van de instelling, de motor startte meteen en draaide gelijk een stuk meer toeren. Gauw de trim iets dicht en de buggy op de grond gezet. Met de nieuwe instelling van de sproeier reageerde de motor zeer fel op het gas en de auto scheurde weg.
Het rijden met de LRP Z.28 Spec.2 motor
Nadat wij zo’n tankje of zes hebben verbruikt met het rijden van ‘suffe’ rondjes, werd het tijd om de motor echt af te gaan stellen. Omdat het voorjaar is, schijnt de zon regelmatig, en de club waar wij regelmatig testen, REAL80 in Groningen, heeft de off-road baan vernieuwd, dus de keus was makkelijk: wij gaan naar Groningen om de motor aan de tand te voelen. De alle spullen ingepakt, 5 liter ModelTechnics 16% brandstof ingeslagen en op weg naar het circuit. Voor het gemak hadden wij ook een startbox ingepakt, dat zou vast wel van pas komen. Eenmaal aangekomen waren we al snel aan het rijden, de LRP Z.28 Spec.2 motor start eenvoudig en gewapend met een schroevendraaiertje voor het afstellen van de sproeiers zetten we de auto op het parcours. Van boven op de rijderstelling hadden we een goed overzicht op het parcours en al snel scheurde de GS Storm over het nieuwe grastapijt. De motor toonde zich buitengewoon krachtig, en na enkele rondjes warm rijden begonnen we de sproeiers terug te stellen. Als uitgangspunt namen wij de fabrieksinstellingen (hoofd 3,5 en meng 2,5) plus een kwart slag. Nadat de auto met deze instellingen op het parcours stond, was er geen houden meer aan!! Wat een bommetje! De auto werd bijna oncontroleerbaar en zelfs op het rechte stuk werd er continue vierwiel spin geconstateerd! Dit was onhoudbaar en oncontroleerbaar, daar moesten wij wat aan doen…..
Na enig overleg wat de oplossing zou worden om de auto nog enigszins handelbaar te houden, werd besloten om een ander aandrijftandwiel verhouding te nemen, waardoor weliswaar de topsnelheid flink zou stijgen, maar het vermogen wat beter te controleren zou worden, en minder wielspin zou worden opgewekt. Zo gezegd, zo gedaan: en het 13tands aandrijftandwiel vervangen door een exemplaar met 15 tanden. Dit bleek een goed besluit, want met de nieuwe tandwiel verhouding bleek de auto iets minder wielspin te hebben, waardoor deze beter controleerbaar werd. Dankzij de zeer krachtige motor, welke zeer eenvoudig en snel in de toeren klimt, wordt toch een felle acceleratie verkregen en een buitengewoon hoge topsnelheid. De motor hangt zeer fel aan het gas, en reageert zeer goed en direct op elk commando van de gasservo. Opvallend is het gemak waarmee de motor schijnbaar vermogen levert, bij elk toerental is ruim voldoende vermogen voor handen, waardoor zeer snelle rondetijden mogelijk zijn. Met de nieuwe tandwielverhouding en het schijnbaar onbegrensde vermogen van motor zijn zeer hoge snelheden mogelijk van ver boven de 80 km/u, wat onwaarschijnlijk snel is op een off-road parcours. De motor geeft bij dit alles geen krimpt, hij wordt niet excessief heet, noch verbruikt de motor extreem veel brandstof
Conclusie
De motor is gewoon zeer goed geschikt voor het betere off-road werk en voldoet aan de hoge verwachting welke eraan gesteld wordt. Het is werkelijk een zeer geschikte motor voor off-road auto’s, of dit nou Buggies, Truggies of Monster Trucks zijn. Dankzij het extreme vermogen, wat zeer soepel door de motor wordt geleverd, zal deze motor elke auto waarin hij gemonteerd wordt veranderen in een geleid projectiel, waarmee onwaarschijnlijk hoge snelheden haalbaar zijn. De LRP Z.28 Spec.2 motor is zeer goed geconstrueerd, heeft een overbemeten koelkop, en levert zeer veel vermogen tegen een zeer aantrekkelijke prijs van circa 200 euro. Deze motor is een echte aanrader voor iedereen die gewend is aan het vermogen van een goede .21ci (3,5cc) motor en nu eens ‘wat meer’ wil, maar natuurlijk ook voor iedereen die gewoon een extreem krachtige en snelle motor in zijn off-road modelauto wil monteren.
Foto’s
Bekijk meer foto’s in het foto album [klik hier]
Het testteam van RC-Junkies dankt de directie van www.RCFun.nl in Blaricum voor het beschikbaar stellen van de LRP Z.28 Spec.2 motor voor deze review.
De LRP Z.28 Spec.2 motor is verkrijgbaar bij www.RCFun.nl voor een zeer aantrekkelijke prijs van 199.- euro’s [klik]
© www.RC-Junkies.com mei2005