Introductie Xray
Als er één merk is dat sinds het nieuwe millennium zeer succesvol is op het gebied van ontwikkelen en produceren van nieuwe en innovatieve RC-Cars, dan is dat wel het Slowaakse bedrijf Xray. Xray is eind 1999/begin 2000 opgericht door dhr. Juraj Hudy, en is een bedrijf welke zich specialiseert in het ontwikkelen, ontwerpen en produceren van hoogwaardige RC-Cars in verschillende klassen.
Het eerste product van het nieuwe bedrijf Xray was de in 2000 geïntroduceerde 1:10 electro touringcar T1. Deze auto was het eerste echte ‘Xray’ ontwerp waarin de ontwerpfilosofie van de heer Hudy duidelijk naar voren kwam. Helaas was dit model niet zo succesvol in de internationale wedstrijden, zodat al snel en verbeterde uitvoering werd gepresenteerd; de T1 Evo2. Met deze auto werden grote (inter-)nationale titels behaald, en deze auto legde de basis voor het latere succes van een hele serie 1:10 electro touringcar modellen, welke momenteel bestaat uit de T2’007 USA, de T2’007 EU en de T2R.
Het bedrijf groeide snel dankzij deze successen, en ondertussen had de dhr. Hudy verschillende getalenteerde ontwerpers in dienst genomen. Deze ontwerpers kregen de opdracht om onder leiding van dhr. Hudy zelf de productlijn van Xray uit te breiden met hoogwaardige nieuwe modellen in de verschillende klassen. Als eerste nitro model werd in 2004 een 1:8 offroad buggy geïntroduceerd, de Xray XB8 en tegelijk werden er verschillende 1:18 micro modellen ontwikkeld, zowel met zowel elektrische aandrijving als ook met nitro motoren. (M18, M18T, M18MT, NT18, NT18T en NT18MT).
Ook deze modellen bleken zeer succesvol en worden wereldwijd in grote aantallen verkocht. Dit noopte Xray om uit te gaan zien naar een nieuwe productielocatie. Om aan de wensen van het team rond dhr. Hudy te voldoen werd er besloten om een geheel nieuwe fabriek te bouwen; één van de grootste RC modelbouw fabrieken van de wereld, met een hypermodern machinepark, waaronder de aller-modernste 8-assen CNC-frees machines, en eigen indoor- en outdoor circuits. Deze Slowaakse Xray Millenium RC Factory is in 2007 in gebruik genomen en op de verschillende afdelingen werken meer dan 100 speciaal opgeleide mensen, welke zorgen dat de RC-Cars van Xray in optimale staat bij de winkeliers aankomen.
De ontwikkeling van de Xray XT8 1:8 offroad Truggy
In de loop van 2006 was het ontwerp team van Xray bezig met de ontwikkeling van de opvolgers van de succesvolle 1:8 offroad Buggy’s XB8 en XB8TQ, toen de markt voor truggy’s ‘explodeerde’ en er zeer veel vraag ontstond naar Truggy’s. Al snel werd door het ontwerpteam een truggy gemaakt welke eigenlijk gewoon een nieuwe XB8 buggy was met grote monster truck wielen en banden. Bij de testritten werd al snel duidelijk dat de geometrie van een buggy niet geschikt voor een competitieve truggy, dus werd besloten om een speciaal team in te zetten voor de ontwikkeling van een Xray truggy. Ondertussen waren de ontwikkelingen aan de nieuwe buggy’s (de XB8R en XB8EC) afgerond, en deze modellen gingen de productiefase in. Met de vrijgekomen medewerkers werden al snel de eerste truggy prototypen ontwikkeld en hiermee werden heel veel testen uitgevoerd. Langzaam maar zeker bereikte de XT8 Truggy zijn definitieve vorm, waarbij door de ontwerpers zo veel mogelijk onderdelen van de XB8R en XB8EC buggy’s werden toegepast om een zo groot mogelijke uitwisseling van onderdelen mogelijk te maken.
In februari 2007 werd op de International Toyfair van Nürnberg het definitieve productiemodel geïntroduceerd, en de verwachting was dat binnen enkele maanden de auto in de winkels zou staan. En halverwege juni 2007 was het dan zover; de Xray XT8 1:8 offroad truggy werd ook in Nederland leverbaar. Van de Nederlandse importeur/distributeur van Xray, Serpent MRC in Heemstede, kreeg het testteam van Truggy.nl één van de allereerste exemplaren voor deze uitgebreide test en review. De review zal uit twee delen bestaan; deel één gaat over de levering en het bouwen, en in het tweede deel zullen we uitgebreid ingaan op het rijden en racen met deze truggy.
De levering van de Xray XT8 Truggy
Het bouwpakket van de XT8 truggy wordt geleverd in een kleurrijke doos, welke direct herkenbaar is als Xray product dankzij de opvallende en bekende oranje/blauwe kleurstelling. Op de grote doos zijn verschillende afbeeldingen van de gebouwde truggy te zien en natuurlijk staat er op de zijkanten duidelijk beschreven wat de inhoud van de doos is. Na het afnemen van het deksel komt er een grote witte binnen doos te voorschijn welke is voorzien van een verzegeling door middel van authentiek Xray plakband. Je vraagt je waarschijnlijk af waarom ‘authentiek’ plakband nu belangrijk is, maar later zal blijken dat elk zakje met onderdelen ook voorzien is van zo’n authentiek Xray product kenmerk. Blijkbaar is dit gedaan omdat tegenwoordig al snel kopieën van succesvolle producten worden gemaakt door fabriekjes in China. Om te voorkomen dat een klant (zonder opzet) een niet origineel product zou kopen zijn alle onderdelen verpakt met een authentieke Xray verzegeling.
Na het verbreken van de plakbandverzegeling kunnen we de grote witte doos openen, en kunnen we de onderdelen aanschouwen van de Xray XT8 . Bovenop de onderdelen liggen een stapel papieren, waaronder de bouwhandleiding, een certificaat van authenticiteit, een blanco set-up sheet, een ‘exploded view’ tekening en wat reclame voor andere Xray en Hudy producten.De doos is geheel gevuld met de verschillende onderdelen, de banden en de body nemen de meeste plaats in. Als we de onderdelen uit de doos halen zien we dat elke bouwgroep in een apart genummerd zakje zit, welke weer correspondeert met de nummers bij de tekeningen in de buitengewoon duidelijke en heldere bouwhandleiding. Ook is de bouwhandleiding van deze XT8 truggy weer van de zeer hoge Xray kwaliteit; alle bouwstappen zijn zeer duidelijk afgebeeld en elke fase van de opbouw wordt stap-voor-stap duidelijk gemaakt.
Het bouwen van de Xray XT8 Truggy
Nadat we de zakjes met onderdelen hebben gesorteerd kan de opbouw van de Truggy beginnen, en de eerste onderdelen die gebouwd dienen te worden zijn de differentieels. Dankzij de goede maatvoering zijn deze snel gebouwd en worden gevuld met de bijgeleverde siliconen olie (7000wt voor en achter, en 10.000wt in het middendifferentieel). Hierna volgt de opbouw van de wielophanging, waarbij de goede maatvoering van de kunststof onderdelen positief opvalt. Het kunststof (Graphite Reinforced Plastic) wat Xray heeft gebruikt voor de verschillende onderdelen is van een geheel nieuwe samenstelling. Deze kunststof soort ‘voelt’ bijna aan als aluminium bij het indraaien van de schroeven. Het merendeel van de schroeven zijn inbusboutjes met M3 schroefdraad, en deze worden direct in het kunststof geschroefd. Tijdens de bouw is geen enkel M3 boutje ‘dol’ gedraaid, waaruit blijkt dat het kunststof dus niet alleen goed ‘aanvoelt’ maar ook echt goed en stevig is.
Het opbouwen van de Xray XT8 truggy is een leuke klus, die veel genoegen geeft. Doordat je de auto geheel vanaf de grond opbouwt krijg je alle onderdelen door je handen, weet je exact waar welk onderdeel wordt gemonteerd en waarvoor het dient. Bij het bouwen zie je meteen de hoge kwaliteit van alle onderdelen, en merk je hoe nauwkeurig de verschillende onderdelen passen. Omdat de bouwhandleiding erg duidelijk is en de onderdelen probleemloos passen duurt het bouwen van de XT8 niet al te lang, en na vijf uur knutselen staat een verschrikkelijk mooie 1:8 offroad Truggy op onze werkbank. Nu hoeft alleen nog de body gespoten te worden.
De aandrijving
Nu de auto gebouwd is, kunnen we de details van het ontwerp eens nauwkeurig onder de loep nemen. Als eerste kijken we naar de aandrijflijn, deze is uitgevoerd met een centraal differentieel en een voor- en achterdifferentieel. Alle differentieels zijn van het kegeltandwiel type met vier satelliet tandwielen en twee zonnewielen, waarbij de tandwielen en assen van gehard staal zijn gemaakt. De differentiëlen drijven via lange aandrijfassen van hoogwaardig ‘Hudy’ verenstaal de wielen aan. De aandrijfassen zijn aan de wielzijde voorzien van CVD (Constant Velocity Drive) koppelingen, en aan de zijde van het differentieel hebben de assen zogenaamde ‘dogbones’.
Het centrale differentieel is gemonteerd in een kunststof houder welke voorzien is van een gefreesd aluminium bovenplaat. Het differentieel draait in twee kogellagers welke voorzien zijn van een rubberen afdichtring (net als alle andere kogellagers in de aandrijflijn). Aan de differentieelhouder zijn de remblokken gemonteerd welke voorzien zijn van Ferodo remschoenen en stalen remschijven. Het voor- en achterdifferentieel zijn gemonteerd in een goed sluitende behuizing waaraan de wielophanging is gemonteerd. De schokdemper bruggen zijn gemaakt van zwart geanodiseerd aluminium waarvan de randen gefreesd zijn, wat het metaal een zeer fraaie afwerking geeft. De differentieel behuizingen zijn gemonteerd op een 3,2mm dik aluminium chassis welke geheel uitgefreesd is voor een efficiënte gewichtsbesparing zonder de stijfheid van het chassis te verminderen. Het chassis heeft twee kunststof braces ter versteviging die vanaf het voor- en achterdifferentieel naar het chassis lopen. Dankzij deze braces wordt ongewenste flexibiliteit van het chassis tegen gegaan en wordt voorkomen dat het chassis doorbuigt en daardoor ongewenste stress op de andere onderdelen van de auto overbrengt.
De wielophanging:
De XRay XT8 Truggy is voorzien van een nieuw ontwikkelde wielophanging met een speciale ‘truggy’ geometrie. De ontwerpers van Xray hebben (–waar mogelijk-) gebruik maakt van dezelfde onderdelen als de 1:8 offroad Buggy’s XB8R en XB8EC. Dit heeft grote voordelen als je de XT8 Truggy zou willen upgraden met bijvoorbeeld aluminium tuningparts, zoals de bijvoorbeeld de onderste wielarmdragers. Er zijn namelijk reeds verschillende aluminium parts ontwikkeld en op de markt gebracht voor de Xray XB8 Buggy’s en deze tuning-parts passen één op één op de XT8 Truggy. Wel zitten er grote verschillen in de wieldraagarmen; de XT8 truggy heeft zeer lange en zeer stevige wieldraagarmen aan de onderzijde en lange instelbare ‘pivot-linkage’ armen aan de bovenzijde. De wieldragers zijn van het zogenaamde ‘C-hub’ type, en de composiet C-hubs zijn voorzien van twee kogellagers per wiel. De stuurinrichting is voorzien van een instelbare servo-saver en deze is ook voorzien van kogellagers.
De beide stuurstangen hebben aan de wielzijde pivotballs met een speciale gehoekte vorm , zodat er een wielen met ‘zero-offset’ gemonteerd kunnen worden. Er zijn drie verschillende Ackermann-posities te kiezen, waardoor er verschillende stuurreacties kunnen worden ingesteld. De stuur inrichting is vrijwel vrij van speling en draait zeer soepel. De XT8 Truggy is uitgerust met vier aluminium oliegevulde schokdempers; twee kortere aan de voorzijde en twee langere aan de achterzijde. De schokdempers zijn voorzien van (zachte) schroefveren, ook weer korte voor en lange achter.
De schokdempers zijn voorzien van een dubbele O-ring afdichting aan de onderzijde en dienen geheel zelf gebouwd (en gevuld met olie) te worden. XRay levert een flesje 600wt siliconenolie bij, waar voldoende olie in zit om alle veren twee maal te vullen. Bij het bouwen van de schokdempers kan je kiezen uit verschillende zuigers die de dempingkarakteristiek van de schokdemper bepalen. Het is dan ook van belang om je tijdens de bouw even in de theorie te verdiepen die in de bouwhandleiding is beschreven over de verschillende zuigers . Het verschil zit voornamelijk in de vorm van de gaten in de zuiger, welke de weertand en de demping bepalen. Er zitten zuigers bij met rechte gaatjes, met taps toelopende gaatjes en met taps aflopende gaatjes. Wij kiezen ervoor om alle schokdempers op te bouwen met de zuigers met de rechte gaatjes voor een zo lineair mogelijke demping.
Bij de Xray XT8 Truggy worden ‘dish’ velgen geleverd en ‘Thrax’ banden met zachte foam inserts. De banden voelen soepel aan en hebben geen interne ribbels ter versteviging. Nadat de foam inserts in de banden zijn gestopt en de randen van de banden en de velgen goed zijn ontvet en geschuurd, lijmen we de banden met (-flexibele-) secondenlijm goed aan de velgen. Nadat de lijm goed gedroogd is controleren we de hechting, en waar nodig laten we nog een extra druppeltje lijm tussen de band en de velg lopen. Nadat de banden echt helemaal 100% goed op de velgen gelijmd zijn, monteren we de wielen met banden op de truggy.
De afwerking
Voor deze review rusten wij de auto uit met een OS Engine Max-VG30(P) motor; een 3-poorts motor met een cilinder inhoud van 3.0ci (5,0cc) welke wij voorzien van een tuned in-line uitlaat. De motor krijgt zijn brandstof uit een 150ml tank welke samen met een makkelijk te reinigen extern brandstoffilter en siliconen brandstofslang bij de XT8 worden geleverd. Hierna monteren we de servo’s; een Ace DS1015MG (13kg/0.10sec-6V) stuurservo en een Hitec HS645MG (9kg/0.14sec-6V) gas/rem servo. De ‘radioplaat’ met de beide servo’s kan met zes schroeven in zijn geheel worden ge(de-)monteerd, beide servo’s blijven dan gewoon aan de radioplaat vast. Zeer fraai is een simpel ‘palletje’ wat een gegoten is aan de transponderhouder. Achter dit palletje langs kan je namelijk de draad van de stuurservo voeren, waardoor deze direct de accubox in gaat en niet los ‘bungelt’.
In de radiobox zelf is plaats voor een schakelaar, een grote ontvanger (max 45 x 40mm) en een 5-inline accupakketje van vijf 2/3A cellen. Het is helaas vrij lastig om een ‘hump-pack’ van 5 AAA-cellen te monteren (of 4 AA-cellen) , want dan moet het accupack in de ruimte voor de ontvanger, en de ontvanger in de ruimte van het 5-inline accupack. Dit is slechts mogelijk als er een kleine ontvanger wordt gebruikt. Maar wij monteren een 5-inline 2/3A accupack (1.100mAh/6.0V) en een HiTec 3-kanaals micro ontvanger, waardoor er nog genoeg ruimte in de radiobox overblijft om de ontvanger goed in te pakken in schuimrubber.
Hierna spuiten wij de body, dit doen we volgens de gebruiksaanwijzing die bij de auto is gevoegd; eerst knippen we de body op maat, wassen deze zorgvuldig en plakken de ramen aan de binnenzijde af met bijgeleverde raamafplakstickers. We spuiten de body met Tamiya PS verf voor polycarbonaat geel en zilver en op de motorkap spuiten we wat oranje accenten. Nadat de verf gedroogd is verwijderen we de raamafplakstickers en voorzien de ramen van een laagje ‘smoke’. Hierna maken we de gaten voor de bodysteunen. Op de body is reeds aangegeven waar de gaten moeten komen, dus dat maakt het erg eenvoudig. Wij hebben wel een tip voor je: maak de gaten voor de bodysteunen niet rond, maar langwerpig (met bijvoorbeeld een Dremel), hierdoor zal de body wat speling tussen de steunen krijgen, waardoor deze niet zal scheuren bij zware klappen.
Tot zover dit eerste deel van deze review.
Nu de auto geheel gebouwd is, zullen wij beginnen met het inrijden en afstellen, en dan zal de auto op 7 juli worden ingezet bij de wedstrijd van de Truggy.nl Cup 2007.
In het tweede deel van de review zullen wij uitgebreid ingaan op het rijden, het afstellen en het racen met deze fraaie Xray XT8 1:8 offroad Truggy.
Het Truggy.nl testteam wil graag
Serpent Model Racing Cars in Heemstede
bedanken het mogelijk maken van deze review.
Er staan meer dan 250 foto’s online van de bouw van deze Xray XT8 Truggy, bezoek daarvoor ons XRay XT8 Foto-album