Het verschil tussen ‘coreless’ en ‘brushless’ servo’s

Om het verschil tussen ‘Coreless’ en ‘Brushless’ servo’s uit te leggen, moeten we kijken naar de gebruikte techniek in motor opbouw van de servo.

Coreless servo motoren:
Een ‘Coreless’ motor is qua techniek gelijk aan een standaard gelijk stroom motor, met als grote verschil dat de rotor (het roterende gedeelte) lichter is dan bij een standaard gelijk stroom motor. Waar bij een standaard gelijk stroom motor de rotor gemaakt is van een stalen kern met daaromheen koper draden gewonden, welke draait tussen twee magneten, is bij een coreless motor de rotor alleen gemaakt van gevlochten koper draad. In een ‘Coreless’ motor is de magneet in het midden gemonteerd en daarom heen draait een lichte ‘cilinder’ van gevlochten koperdraad, welke een verbinding heeft met de stator, koolborstels (‘brushes’) en de centrale as.
Door de opbouw van de rotor in de vorm van een cilinder, dus zonder stalen kern (coreless = kern-loos) is de rotor lichter dan bij een standaard gelijk stroom motor. De lichtere rotor zorgt dat de motor sneller kan accelereren en afremmen in vergelijk met een standaard gelijk stroom motor.
Om de rotor te laten draaien wordt er gebruik gemaakt van koolborstels die tegen de stator worden gedrukt met veertjes. De koolbostels geven iets weerstand en zullen langzaam maar zeker afslijten.

Brushless servo motoren:
Een Brushless motor is qua opbouw iets anders dan een standaard gelijk stroom motor. De magneten zijn bij een brushless motor geplaatst op de rotor. De rotor zelf  bestaat uit een magnetische stalen kern. De koper draad windingen zitten bij een brushless motor aan de zijkant in de behuizing. Speciale elektronica  stuurt om en om stroom door de koperen draden aan de zijkant van de rotor, waardoor deze wordt ‘meegetrokken’  door de magneet kracht.  Er zijn dus geen koolborstels nodig om de rotor te laten draaien; dit wordt geregeld door de elektronica. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van koolborstels slijt een brushless motor niet en er is ook geen weerstand.

Het verschil tussen coreless en brushless motoren is dus:
1) Brushless heeft geen koolborstels en geen slijtage, coreless heeft wel koolborstels en daardoor een beetje slijtage
2) Brushless verbruikt minder stroom doordat er minder interne weerstand is.
3) Coreless motoren hebben een lichtere rotor en starten en stoppen daardoor iets sneller.
4) Brushless wordt iets nauwkeuriger aangestuurd dankzij exacte positionering van de rotor.

Wat moet ik kiezen? Brushless of Coreless?
Die keuze is geheel aan jezelf; beide typen motor zijn zeer geschikt als servo motor en hebben meer overeenkomsten dan verschillen. Beide typen zijn krachtig, snel en nauwkeurig. Servo’s met coreless motoren zijn iets goedkoper dan de typen met brushless motoren, maar gebruiken een heel klein beetje meer stroom.

Informatie van: www.DIFREX.nl

Reacties zijn gesloten.